NikaJuriševič1,MojcaKržan2 »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob Fat Burners – Food Supplements That Increase Fat Metabolism IZvLEČEK KLJUČNEBESEDE:prekomernatelesnateža,hujšanje,prehranskadopolnila,učinkovitost Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno kopičenje maščevja v telesu. Proti debe- losti se lahko borimo s spremembo življenjskega sloga in navad (več gibanja in zdrava, uravnotežena prehrana), v nekaterih primerih pa lahko pristopimo s farmakološkim in operativnim zdravljenjem. Nekatera prehranska dopolnila, ki so prosto dostopna na trgu, obljubljajo izgubo telesne teže in manjše nabiranje maščobe v telesu zaradi spodbujanja njene razgradnje ali zaviranja kopičenja maščob v organizmu. V preglednem članku pred- stavljamo farmakološke lastnosti in učinkovitost snovi, ki jih tržišče ponuja kot prehranska dopolnila za pomoč pri hujšanju. aBSTRaCT KEYWORDS:obesity,weightloss,foodsupplements,efficacy Obesity is a chronic disease characterized by the accumulation of fat in the body. Obesity can be tackled either by changing one’s lifestyle (more exercise and a healthy, balanced diet) or by pharmacological treatment and bariatric surgery when obesity is severe. Fat burners are food supplements that are freely available on the market, promising weight loss and reduced body fat accumulation through stimulation of lipid metabolism or inhi- bition of fat accumulation. The present review article focuses on the pharmacological properties, efficacy and safety of substances marketed as fat burners. 1 NikaJuriševič,dr.med.,Inštitutzafarmakologijoineksperimentalnotoksikologijo,Medicinskafakulteta,Univerza v Ljubljani,Korytkovaulica2,1000Ljubljana 2 Prof.dr.MojcaKržan,dr.med.,Inštitutzafarmakologijoineksperimentalnotoksikologijo,Medicinskafakulteta, Univerzav Ljubljani,Korytkovaulica2,1000Ljubljana;mojca.limpel@mf.uni-lj.si 231MedRazgl.2020;59(2):231–40 • Pregledni članek UvOD Debelost je kronična bolezen, ki je opre- deljena z indeksom telesne mase (ITM) > 30 kg/m2. Za debelost je značilno čez- merno kopičenje maščobe v telesu. Preko- merna telesna teža je predstopnja debelo- sti, ki prav tako vzbuja skrb. Opredeljena je z ITM ≥ 25 kg/m2 (1). Debelost povečuje možnost obolenja za številnimi boleznimi, skrajšuje življensko dobo, zmanjšuje kako- vost življenja in je velik zdravstveni in družbeni problem. Število ljudi s prekomerno telesno težo narašča vsak dan. Epidemiološki podatki kažejo, da je bilo v letu 2013 s prekomer- no telesno težo 2,1 milijarde odraslih ljudi, starih 18 let ali več in 41 milijonov otrok, mlajših od pet let. V Sloveniji je bilo leta 2013 prekomerno prehranjenih ali debelih 24 % žensk in 31 % moških, ki si bili stari manj kot 20 let (2). Proti debelosti se lahko borimo s sve- tovanjem spremembe življenjskega sloga in navad (več gibanja in zdrava, uravnoteže- na prehrana), v nekaterih primerih pa lahko pristopimo s farmakološkim in operativnim zdravljenjem (3). Slednje se izvaja le redko, in sicer pri osebah z ITM > 35 oz. manj, če ima oseba pridružene bolezni (4). Za zdra- vljenje debelosti imajo v ZDA dovoljenje za promet zdravila orlistat, sibutramin, rimo- nabant, lorkaserin, liraglutid in kombina- ciji fenteramina in topiramata ter naltrek- sona in bupropiona (5). Zaradi pojava neželenih učinkov na srčno-žilni sistem so v ZDA opustili sibutramin in zaradi vpliva na razpoloženje rimonabant (6). Evropska agencija za zdravila je za zdravljenje debe- losti do sedaj odobrila le orlistat, liraglu- tid in kombinacijo naltreksona in bupro- piona (7, 8). Večina odraslih oseb težko spremeni življenjske navade in pri njih vztraja, kar poleg omejenih možnosti spopadanja z debelostjo s pomočjo zdravil in bariatri- čne kirurgije vodi v cvetenje trga prehran- skih dopolnil, ki obljubljajo hitrejšo raz- gradnjo maščob, slabšo absorpcijo zaužitih maščob, povečano izgubo telesne teže in povečano oksidacijo maščob med vadbo. V nadaljevanju prispevka predstavimo far- makološke lastnosti aktivnih učinkovin prehranskih dopolnil. V ospredju je pred- stavljena njihova učinkovitost, zato so pov- zeti tudi rezultati kakovostnih metaanaliz, dostopnih v podatkovni bazi Pubmed. V vseh kliničnih raziskavah so preisko- vanci spremenili tudi življenjske navade. Več o varnosti prehranskih dopolnil, ki naj bi pospeševale izgorevanje maščob, je Žiga Jakopin povzel v članku, objavljenem v znanstveni reviji Food and Chemical Toxicology (9). PREHRaNSKa DOPOLNILa Pravilnik o prehranskih dopolnilih opre- deljuje prehranska dopolnila kot živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. To so koncentrirani viri posa- meznih ali kombinacije več hranil oz. dru- gih snovi s hranilnim ali fiziološkim učin- kom, ki so v prodaji v obliki kapsul, pastil, tablet, praškov in tekočin v ampulah, obli- kovanih tako, da je njihovo uživanje mogo- če v odmerjenih majhnih količinskih enotah. Prehranska dopolnila lahko poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline, rast- linske izvlečke, mikroorganizme in druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v pre- hrani ljudi znanstveno utemeljena (10). SNOvI, KI POSPEšUJEJO RaZGRaDNJO MašČOB Prehransko dopolnilo »fat burner« je snov, večinoma naravnega izvora, ki je prosto dostopna na trgu (11). Proizvajalci in trgov- ci jo oglašujejo kot snov, ki je zaradi veči- noma naravnega izvora varna za uživanje. Izgubo telesne teže naj bi ta prehranska dopolnila povzročala s povečanjem raz- gradnje maščob in porabe energije, zmanj- šanjem absorpcije maščob iz prebavil in 232 NikaJuriševič,MojcaKržan »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob povečanjem oksidacije maščob med telesno aktivnostjo. Kljub dejstvu, da nekatere sestavine prehranskih dopolnil dokazano spodbujajo razgradnjo telesnih maščob bodisi s stimulacijo lipolize ali s prepre- čevanjem lipogeneze, je uporabnost spodaj naštetih snovi sporna (11). PREDSTavNIKI PREHRaNSKIH DOPOLNIL, KI NaJ BI POMaGaLI PRI HUJšaNJU Soli kroma V organizmu se bolje absorbirajo organske kromove spojine, zato je v prehranskih dopolnilih krom v obliki kromovega piko- linata. Po zaužitju se le majhen del (< 2 %) kromovega pikolinata absorbira iz prebavil v sistemski krvni obtok, vendar se lahko del absorbiranih kromovih soli kopiči v paren- himskih organih. V krvi se veže na trans- ferin in se z njim prenese do tarčnih tkiv. Krom se iz organizma izloča z urinom (12). Kromove soli v organizmu aktivirajo signalno pot receptorja za inzulin. Povečana kinazna aktivnost inzulinskega receptorja privede do večje aktivnosti glukoznih pre- našalcev (angl. glucose transporters, GLUT) tipa 4 in posledično do večjega privzema glukoze v celico (13). Odkar je leta 1993 Evans objavil rezul- tate prve raziskave, ki je pokazala, da uži- vanje kromovega pikolinata poveča mišično maso pri športnikih, so kromove soli med najbolj prodajanimi prehranskimi dopolnili za hujšanje oz. pridobivanje mišične mase pri športnikih (14). V letu 2013 je bila obja- vljena metaanaliza, s katero so preverili učinkovitosti kromovih soli pri izgubljanju telesne teže. V metaanalizo je bilo vklju- čenih devet raziskav, v katerih je sodelovalo 622 prekomerno težkih ali debelih oseb, ki so v obdobju hujšanja (6–24 tednov) preje- male 200–1.000 mg kromovega pikolinata. Kontrolna skupina je prejemala placebo. Preiskovanci so poleg uživanja kromovega pikolinata ali placeba spremenili režim prehranjevanja in se več gibali. Osebe, ki so prejemale kromov pikolinat so shujšale en kilogram več kot osebe, ki so prejemale pla- cebo. Pri štirih preiskovancih so se pojavi- li resni neželeni učinki, zato so prekinili s sodelovanjem v raziskavi. Zaradi majhne količine dokazov, pridobljenih v raziskavah, so avtorji metaanalize zaključili, da zaenkrat učinkovitosti kromovega pikolinata pri izgubljanju telesne teže ne moremo ovred- notiti (15). Kljub temu da se krom v kromovem pikolinatu nahaja v trivalentni obliki, ki je bolj varna kot šestvalentna oblika kroma, je predvsem pri dolgotrajnem jemanju kro- movih soli potrebna previdnost. Kromove soli se lahko kopičijo v telesu in trivalentni krom se lahko v organizmu pretvori v šestva- lentno obliko, ki pa lahko deluje kancero- geno in nevrotoksično, kar so že potrdili v razmerah in vitro (16, 17). Kljub tem ugo- tovitvam je Evropska komisija za varnost hrane (angl. European Food Safety Authority, EFSA) zagotovila, da je uživanje kromove- ga pikolinata do največjega dnevnega odmerka 260 mg/dan varno (18). Kofein Kofein je alkaloid, ki se nahaja v kavi, čaju in kokakoli. S standardno porcijo kave v telo vnesemo 40–150 mg kofeina, ki se skoraj popolnoma absorbira iz prebavil. Največjo koncentracijo v plazmi doseže 30–90 minut po zaužitju. Čas v katerem se iz plazme odstrani polovica kofeina znaša 4–6 ur (19). V nizkih koncentracijah kofein deluje kot antagonist adenozinskih receptorjev, kar privede do sproščanja noradrenalina, sero- tonina in dopamina. Višje koncentracije (> 25 mg/l) kofeina zavrejo aktivnost enci- ma fosfodiesteraze, kar vodi v povečanje znotrajcelične koncentracije cAMP in pove- čano aktivnost beljakovinske kinaze A. Povečana aktivnost simpatičnega živčev- ja vodi do povečane porabe energije, tvor- be toplote, spodbujanja lipolize in oksi- dacije maščobnih kislin in inhibicije lipo- geneze (20). 233MedRazgl.2020;59(2): Pri ljudeh kratkotrajno uživanje kofei- na poveča bazalno metabolno aktivnost, ta učinek pa sčasoma (po nekaj dneh) verjet- no zaradi razvoja tolerance zbledi (21). Astrup in sodelavci so raziskovali učinek kofeina v primerjavi s placebom pri hujša- nju zdravih žensk z ITM 27–40. Preisko- vanke so bile 24 tednov na dieti in kot doda- tek dobivale efedrin, kofein, kombinacijo efedrina in kofeina ali placebo. Pri vseh sku- pinah je prišlo do znatne izgube telesne teže, vendar ni bilo statistično značilne razlike v izgubi telesne teže med skupino, ki je prejemala le kofein oz. le efedrin in sku- pino, ki je prejemala placebo. Statistično značilno razliko v izgubi telesne teže so opa- zili le v skupini, ki je poleg vztrajanja na manj kalorični dieti prejemala kombinaci- jo efedrina in kofeina (22). Juedenkrup in Randell poudarjata, da sam kofein ne pov- zroča izgube telesne teže in le zmerno pove- ča hitrost oksidacije maščob (< 20 %) (11). Kofein je varna snov, če ga ne uživamo več kot 400 mg/dan. Toksični učinki se pojavijo, če ga zaužijemo > 1 g/dan. Ob zau- žitju > 2 g kofeina pride do slabosti, bru- hanja, tahikardije, krčev in motenj v rav- notežju elektrolitov. Pri osebah, ki imajo zaradi genetskega polimorfizma manjšo aktivnost encima katehol-O-metil-transfe- raze (angl. catechol-O-methyl transferase, COMT) in citokroma P450 1A2, se lahko simptomi zaradi toksičnosti kofeina poja- vijo že, če zaužijejo manjše odmerke. Po pri- poročilih EFSA je varno uživanje do 3 mg kofeina/kg telesne teže/dan (23). Izvleček zelenega čaja Zeleni čaj poleg kofeina vsebuje še polife- nole. Biološko najbolj aktiven naj bi bil epi- galokatehin-3-galat (angl. epigallocatechin- 3-gallate, EGCG). EGCG je v razmerah in vitro inhibitor encima COMT, kar vodi do inhi- bicije razgradnje noradrenalina, povečane simpatične aktivnosti in večje porabe ener- gije, česar pa v razmerah in vivo še niso dokazali, verjetno zato, ker se v organizmu večinoma nahaja v konjugirani obliki. Dolgoročna učinka EGCG sta povečano izra- žanje genov za encime, vključene v β-oksi- dacijo maščob in zmanjšano izražanje genov za beljakovine, ki sodelujejo pri lipogene- zi (24). EGCG doseže največjo plazemsko koncentracijo 1,3–1,6 ur po zaužitju in se iz plazme odstrani z razpolovnim časom, ki znaša 3,4 ure. EGCG se odstranjuje v konju- girani obliki prek ledvic (25). Jurgens in sodelavci so primerjali rezul- tate 15 raziskav, kjer so proučevali vpliv izvlečkov zelenega čaja na izgubo telesne teže – spreminjanje ITM in obsega pasu pri 1.945 preiskovancih (1.030 na Japonskem), ki so 12–13 tednov prejemali izvlečke zele- nega čaja ali placebo (26). Skupina preisko- vancev, ki je ob dieti prejemala še izvlečke zelenega čaja, je izgubila več telesne teže. V raziskavah, ki so jih izvajali na Japonskem, so preiskovanci, ki so prejemali izvlečke zelenega čaja, izgubili 0,2–3,5 kg več kot skupina, ki je prejemala placebo. V razi- skavah, ki so jih izvajali drugje po svetu in v katerih so bili preiskovanci pripadniki bele rase, pa so izvlečki zelenega čaja povečali izgubo telesne teže za 0,6–1,6 kg v primer- javi s skupino, ki je prejemala placebo, vendar rezultati niso bili statistično značilni. Hursel in sodelavci so vpliv rase poskušali razložiti z dejstvom, da na Japonskem uži- vajo manj kofeina in da imajo Japonci dru- gačen genski zapis za adenozinski receptor A2A in encim COMT, kar pa je potrebno še dokazati (27). V eni od raziskav so zabele- žili tudi dva neželena učinka, ki sta zahte- vala bolnišnično obravnavo, drugi neželeni učinki pa so bili blagi ali zmerni (26). EGCG ima zaradi intenzivne konjugacije slabo biološko uporabnost (2 %). V razme- rah in vitro so dokazali tudi hepatotoksično delovanje pri alkoholnih izvlečkih zelene- ga čaja in inhibicijo hERG (angl. human Ether-à-go-go-Related Gene) kanalov v srcu, kar lahko privede do motenj srčnega ritma (28, 29). Opozorili bi, da se hepatotoksičnost izvlečkov zelenega čaja ne pojavlja le v raz- 234 NikaJuriševič,MojcaKržan »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob merah in vitro, ampak povzročajo odpoved jeter tudi pri ljudeh (30–32). Zaenkrat EFSA še ni določila varne količine EGCG za vsa- kodnevno uživanje, izpostavili pa so, da 800mg/dan v obliki prehranskega dopolnila lahko povzroči povečano aktivnost serum- skih transaminaz v krvi (33). Izvleček zelene kave Klorogenska kislina, glavna sestavina izvle- čka zelene kave, aktivira AMP-kinazno signalno pot, kar vodi do zaviranja sinteze maščobnih kislin in povečanja sproščanja adiponektina (34). Zmanjšano sintezo mašč- obnih kislin so potrdili tudi pri miših (35). Žal ima tudi klorogenska kislina relativno slabo biološko uporabnost (približno 30 %) (36). Klorogenska kislina se izloča delno nespremenjena, delno pa v obliki metabo- litov z urinom (37). Metaanaliza 13 raziskav je pokazala, da izvlečki zelene kave zmanjšajo ITM v pri- merjavi s placebom, predvsem, če jih kot dodatek pri hujšanju uporabljajo osebe, ki imajo ITM ≥ 25 kg/m2 (38). Kljub temu pa EFSA v svojem poročilu zaključuje, da zaen- krat še ni vzročne povezave med uživanjem klorogene kisline, ki izvira iz kave in nje- nim vplivom na doseganje in vzdrževanje normalne telesne teže (39). L–karnitin L-karnitin se v telesu sintetizira v ledvicah in jetrih in sodeluje pri različnih fizioloških procesih (40). Nahaja se v skeletnem mišič- ju in v plazmi. L-karnitin olajša privzem maščobnih kislin v mišice in poveča β-oksi- dacijo. Glavna vloga L-karnitina v meta- bolizmu maščob je, da olajša prehod dol- goverižnih maščobnih kislin iz citosola v notranjost mitohondrija (41). Iz prebavil se absorbira 50–80 % L-kar- nitina, ki izvira iz hrane, oz. 14–18% odmer- ka L-karnitina, ki izvira iz prehranskih dopolnil. Privzeti L-karnitin se razporedi v dva razdelka, in sicer večji del v skeletne mišice in manjši del v parenhimske orga- ne. Izloča se z urinom, iz katerega se lahko reabsorbira, s čimer se podaljša njegovo delovanje (42). Predhodne raziskave na ljudeh niso doka- zale, da uživanje L-karnitina pomaga pri hitrejši oksidaciji maščob ali pri zmanjša- nju telesne teže, vendar so v metaanalizi devetih kliničnih raziskav pokazali, da so osebe, ki so med hujšanjem prejemale L-kar- nitin, izgubile povprečno 1,33 kg več kot osebe, ki so med hujšanjem prejemale pla- cebo. Učinek L-karnitina je bil večji ob začetku raziskave, sčasoma pa je učinko- vitost pojemala (43). V drugi metaanalizi, v kateri so zbrali in primerjali rezultate 43 kontroliranih kliničnih raziskav, so potrdi- li uspešnost L-karnitina pri znižanju telesne teže v primerjavi z osebami, ki so prejemale placebo. Osebe, ki so prejemale placebo so izgubile 1,129 kg manj kot osebe, ki so pre- jemale L-karnitin. Slednji je učinkoval le pri osebah z ITM ≥ 25 kg/m2 (44). EFSA je v svojem poročilu povzela, da je L-karnitin normalna sestavina človeške- ga telesa in za fiziološko uravnavanje meta- bolizma maščob ni potrebe po dodatnem vnosu eksogenega L-karnitina (45). Fukoksantin Fukoksantin je karotenoid, ki ga lahko izo- liramo iz rjave morske alge (lat. Undaria pin- natifida). Zanj je značilna unikatna struktura z alenskim delom, ki ga sestavlja epoksid in devet konjugiranih dvojnih vezi (46). Raziskave o njegovem delovanju kažejo na to, da naj bi fukoksantin vplival na termo- genezo, na oksidacijo maščobnih kislin in proizvodnjo toplote. Vpliva tudi na izraža- nje adrenergičnih receptorjev β3, ki so odgo- vorni za lipolizo in termogenezo in zmanj- šuje izražanje genov encimov, ki so vključeni v sintezo lipidov (47). Informacije glede var- nosti in toksičnosti fukoksantina so zelo omejene. EFSA zagotavlja, da je varna količina vnešenega fukoksantina 15 mg/dan. Stro- kovna skupina pa ni našla vzročne povezave 235MedRazgl.2020;59(2): med uživanjem fukoksantina in vzdrževa- njem normalne teže (48). Forskolin Forskolin je diterpenska spojina, izolirana iz indijske koprive (lat. Coleus forskohlii). Najdemo jo lahko v vzhodni oz. ajurvedski medicini. Raziskave v razmerah in vitro so poka- zale, da forskolin neposredno vpliva na ade- nilat ciklazo in vodi v povečanje količine znotrajceličnega cAMP (49). V razmereh in vivo to lahko vpliva na metabolizem maš- čob, saj cAMP aktivira hormonsko odvisno lipazo, kar bi lahko privedlo do sproščanja maščobnih kislin iz maščobnega tkiva (50). Raziskava na podganah je pokazala, da forskolin pospeši lipolizo maščobnega tkiva (51). V raziskavi s 30 preiskovanci, ki so prejemali 250 mg forskolina dvakrat dnevno 12 tednov, se je količina maščevja v organizmu zmanjšala v primerjavi s sku- pino preiskovancev, ki so prejemali place- bo (52). Glukomanan Glukomanan je polisaharid, ki ga lahko pridobivamo iz korenine rastline konjak (lat. Amorphophallus konjac) in je sestavljen iz monomerov D-manoze in D-glukoze, pove- zanih z β-1,4-glikozidno vezjo. Kot vsa vlak- na, glukomanan absorbira velik volumen vode v prebavilih in se oblikuje v gel. Na- stanek gela ustvarja občutek sitosti in hkrati zavira absorpcijo beljakovin in lipi- dov. Počasna absorpcija hranilnih snovi zmanjša izločanje postprandialnega inzu- lina, saj hitrejši pretok hrane do terminal- nega ileuma vpliva na občutek sitosti in poveča nivo holecistokinina (53). Onakpoya in sodelavci so opravili meta- analizo, v katero so vključili devet kliničnih raziskav. V osmih raziskavah so ugotovili, da med skupino preiskovancev, ki je med opazovanim obdobjem prejemala gluko- manan in skupino, ki je prejemala placebo ni bilo razlik v izgubi telesne teže. Osebe, ki so prejemale glukomanan, so izgubile v povprečju 0,2 kg več kot osebe, ki so pre- jemale placebo. Preiskovanci, ki so preje- mali glukomanan, so imeli tudi prebavne težave, drisko in zaprtje (54). Izvleček pomaranče Izvleček grenke pomaranče (lat. Citrus aurantium) že vrsto let uporabljajo v tra- dicionalni kitajski medicini. Vsebuje mnogo alkaloidov, vključno s para- in meta-sine- frini, ki so po zgradbi podobni efedrinu in kateholaminom (55). Sinefrini spod- bujajo lipolizo večinoma preko aktivaci- je adrenergičnih receptorjev β3 in v manj- šem deležu preko adrenergičnih receptorjev α, tako da povečajo oksidacijo maščob (56). Bent in sodelavci so povzeli rezultate kli- ničnih raziskav, v katerih so proučevali vpliv grenke pomaranče na izgubo telesne teže, vendar niso dokazali statistično zna- čilnega vpliva (57). V omenjenih raziskavah se je dodatek grenke pomaranče izkazal za varnega. Ker pa grenka pomaranča vsebu- je simpatikomimetike m-sinefrine (fenile- frin), lahko njeno uživanje zviša krvni tlak, pulz in vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema. Malinin keton Malinin keton je hlapna fenolna spojina, ki daje malinam značilen vonj. Uporabljamo ga lahko kot ojačevalec okusov ali kot diša- vo. V zadnjih letih je veliko govora o njem kot čudežnem za izgubo telesne teže. Malinin keton lahko v omejenih količnih najdemo tudi v drugem sadju, vseeno pa večino izdelajo sintetično (58). Raziskave na adipocitih so pokazale, da malinin keton poveča oksidacijo maščobnih kislin, zavira kopičenje maščob in poveča izločanje adiponektina (59). Pri ljudeh so opravili le eno klinično raziskavo, v kateri so proučevali vpliv kombinacije prehran- skih dopolnil, ki je vsebovala tudi malinin keton, zato njegove učinkovitosti zaenkrat ne moremo ne potrditi ne ovreči (60). 236 NikaJuriševič,MojcaKržan »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob afriški divji mango Afriški divji mango (lat. Irvingia gabonen- sis) je rastlina, bogata s polifenoli, vključno z elagično kislino, mono-, di- in tri-O- metil-elagično kislino in njihovimi sorod- nimi glikozidi (58). Raziskave na adipocitih so pokazale, da izvleček afriškega divjega manga zavira izražanje genov za receptor, aktiviran s pro- liferatorjem peroksisomov γ (angl. peroxi- some proliferator-activated receptor γ, PPARγ), leptin in adiponektin (61). Ker je bila večina kliničnih raziskav slabše kakovosti, so avtorji metaanalize zaključili, da afriški divji mango sicer vpli- va na izgubo telesne teže, vendar bodo za potrditev potrebne nadaljnje raziskave (62). ZaKLJUČEK Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki ima lastnosti zdravljenja ali pre- prečevanja bolezni pri ljudeh ali živalih. Zdravilo je tudi vsaka snov ali kombinaci- ja snovi, ki jo lahko uporabljamo pri ljudeh ali živalih z namenom, da bi se ponovno vzpostavile, izboljšale ali spremenile fizio- loške funkcije prek farmakološkega, imu- nološkega ali presnovnega delovanja, ali da bi določili diagnozo. Vsako zdravilo mora biti dokazano učinkovito, varno in kako- vostno izdelano. Prehranska dopolnila so živila, kon- centrirani viri posameznih ali kombinira- nih hranil oz. drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Prehranska dopolni- la ureja druga zakonodaja kot zdravila. V ZDA morata biti dokazani le kakovost in varnost prehranskih dopolnil, predpisi v EU pa tudi niso enotni, vendar učinkovitosti prehranskih dopolnil ni potrebno dokazo- vati s kontroliranimi kliničnimi raziska- vami. Predpise tržniki prehranskih dopolnil uspešno zaobidejo in predvsem z inovativ- nimi in neustreznimi zdravstvenimi trdit- vami zavajajo potrošnike. Prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob niso učinkovita per se. Tudi če jih jemljemo kot dodatek ob spre- menjenem režimu prehrane in intenziv- nejšem gibanju, imajo le manjši, včasih le prehoden vpliv na izgubo telesne teže. Mnogo na trgu prisotnih prehranskih dopolnil je kakovostno izdelanih in vsebu- jejo le deklarirane sestavine. Varnost kako- vostno izdelanih prehranskih dopolnil je sprejemljiva, k temu pa zelo pripomore tudi slaba biološka uporabnost nekaterih snovi (2–30 %). Številna prehranska dopolnila, ki so prisotna v spletnih trgovinah, priha- jajo iz tretjih držav in imajo zato morebiti ugodnejšo ceno, niso pa izdelana skladno z dobro proizvodno prakso. Ker lahko vse- bujejo precej škodljivih sestavin, se po nji- hovem zaužitju lahko pojavijo resni neže- leni učinki, ki ne zahtevajo le hospitalizacije ampak tudi večji poseg, kot je presaditev jeter. 237MedRazgl.2020;59(2): LITERaTURa 1. ApovianCM.Obesity:definition,comorbidities,causes,andburden.AmJManagCare.2016;22(Suppl7):s176–85. 2. NgM,FlemingT,RobinsonM,etal.Global,regional,andnationalprevalenceofoverweightandobesityin childrenandadultsduring1980-2013:a systematicanalysisfortheGlobalBurdenofDiseaseStudy2013.Lancet. 2014;384:766–81. 3. JensenMD,RyanDH,ApovianCM,etal.AmericanCollegeofCardiology/AmericanHeartAssociationTask ForceonPracticeGuidelines;ObesitySociety.2013AHA/ACC/TOSguidelineforthemanagementofoverweight andobesityinadults:a reportoftheAmericanCollegeofCardiology/AmericanHeartAssociationTaskForce onPracticeGuidelinesandTheObesitySociety.JAmCollCardiol.2014;63(25PtB):2985–3023. 4. TsigosC,HainerV,BasdevantA,etal.Managementofobesityinadults:Europeanclinicalpracticeguidelines. ObesFacts.2008;1(2):106–16. 5. DaneschvarHL,AronsonMD,SmetanaGW.FDA-approvedanti-obesitydrugsintheUnitedStates.AmJMed, 2016;129(8):879.e1–6. 6. Onakpoya IJ, Heneghan CJ, Aronson JK. Post-marketing withdrawal of anti-obesity medicinal products becauseofadversedrugreactions:a systematicreview.BMCMed.2016;14:191. 7. HaslamD.Weightmanagementinobesity –pastandpresent.IntJClinPract.2016;70(3):206–17. 8. PatelDK,StanfordFC.Safetyandtolerabilityofnew-generationanti-obesitymedications:a narrativereview. PostgradMed.2018;130(2):173–82. 9. JakopinŽ.Risksassociatedwithfatburners:a toxicologicalperspective.FoodChemToxicol.2019;123:205–24. 10. Pravilniko prehranskihdopolnilih.UradnilistRS,št.66/13z dne5.8.2013. 11. JeukendrupAE,RandellR.Fatburners:nutritionsupplementsthatincreasefatmetabolism.ObesRev.2011; 12(10):841–51. 12. LaschinskyN,KottwitzK,FreundB,etal.Bioavailabilityofchromium(III)-supplementsinratsandhumans. BioMetals.2012;25(5):1051–60. 13. HuaY,ClarkS,RenJ,etal.Molecularmechanismsofchromiuminalleviatinginsulinresistance.JNutrBiochem. 2012;23(4):313–9. 14. EvansGW.Chromiumpicolinateisanefficaciousandsafesupplement.IntJSportNutr.1993;3(1):117–22. 15. TianH,GuoX,WangX,etal.Chromiumpicolinatesupplementationforoverweightorobeseadults.Cochrane DatabaseSystRev.2013;(11):CD010063. 16. VincentJB.Thepotentialvalueandtoxicityofchromiumpicolinateasa nutritionalsupplement,weightloss agentandmuscledevelopmentagent. SportsMed.2003;33(3):213–30. 17. AlquezarC,FelixJB,McCandlishE, etal. Heavymetalscontaminatingtheenvironmentofa progressivesupranu- clearpalsyclusterinducetauaccumulationandcelldeathinculturedneurons. SciRep. 2020;10(1): 569. 18. EFSAPanelonContaminantsintheFoodChain(CONTAM).Scientificopinionontheriskstopublichealth relatedtothepresenceofchromiuminfoodanddrinkingwater.EFSAJournal.2014;12(3):3595. 19. BrachtelD,RichterE.Absolutebioavailabilityofcaffeinefroma tabletformulation.JHepatol.1992;16(3): 385. 20. ShiJ,BenowitzNL,DenaroCP,etal.Pharmacokinetic-pharmacodynamicmodelingofcaffeine:toleranceto pressoreffects.ClinPharmacolTher.1993;53(1):6–14. 21. SchubertMM,IrwinC,SeayRF,etal.Caffeine,coffee,andappetitecontrol:a review.IntJFoodSciNutr.2017; 68(8):901–12. 22. AstrupA,BreumL,ToubroS.Pharmacologicalandclinicalstudiesofephedrineandotherthermogenicagonists. ObesRes.1995;3(Suppl4):537S–40S 23. EFSApanelondieteticproducts,nutritionandallergies.Scientificopiniononthesafetyofcaffeine.EFSA Journal.2015;13:4102. 24. HodgsonAB,RandellRK,JeukendrupAE.Theeffectofgreenteaextractonfatoxidationatrestandduring exercise:evidenceofefficacyandproposedmechanisms.AdvNutr.2013;4(2):129–40. 25. LeeMJ,MaliakalP,ChenL,etal.Pharmacokineticsofteacatechinsafteringestionofgreenteaand(-)-epi- gallocatechin-3-gallatebyhumans:formationofdifferentmetabolitesandindividualvariability.CancerEpidemiol BiomarkersPrev.2002;11(10Pt1):1025–32. 26. JurgensTM,WhelanAM,KilianL,etal.Greenteaforweightlossandweightmaintenanceinowerweightor obeseadults.CochraneDatabaseSystRev.2012;12:CD008650. 238 NikaJuriševič,MojcaKržan »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob 27. HurselR,ViechtbauerW,Westerterp-PlantengaMS.Theeffectsofgreenteaonweightlossandweightmain- tenance:a meta-analysis.IntJObes(Lond).2009;33(9):956–61. 28. KormannR,LanguilleE,AmiotHM,etal.Dyingfora cupoftea.BMJCaseRep.2012;bcr2012006805. 29. WuAZ,LohSH,ChengTH,etal.Antiarrhythmiceffectsof(-)-epicatechin-3-gallate,a novelsodiumchannel agonistinculturedneonatalratventricularmyocytes.BiochemPharmacol.2013;85(1):69–80. 30. LiuY,FlynnTJ,FergusonMS,etal.Effectsofdietaryphenolicsandbotanicalextractsonhepatotoxicity-related endpointsinhumanandrathepatomacellsandstatisticalmodelsforpredictionofhepatotoxicity.FoodChem Toxicol.2011;49(8):1820–7. 31. NavarroVJ,KhanI,BjörnssonE,etal.Liverinjuryfromherbalanddietarysupplements.Hepatology.2017; 65(1):363–73. 32. GavrićA,RibnikarM,ŠmidL,etal.Fatburner-inducedacuteliverinjury:caseseriesoffourpatients.Nutrition. 2018;47:110–4. 33. YounesM,AggettP,AguilarF,etal.Scientificopiniononthesafetyofgreenteacatechins.EFSAJournal. 2018;16(4):5239. 34. Farias-PereiraR,ParkCS,ParkY.Mechanismsofactionofcoffeebioactivecomponentsonlipidmetabolism. FoodSciBiotechnol.2019;28(5):1287–96. 35. OngKW,HsuA,TanBK.Anti-diabeticandanti-lipidemiceffectsofchlorogenicacidaremediatedbyampk activation.BiochemPharmacol.2013;85(9):1341–51. 36. FarahA,DuarteG.Bioavailabilityandmetabolismofchlorogenicacidsfromcoffee.In:PreedyVR,ed.Coffee inhealthanddiseaseprevention.Elsevier;2015.p.789–801. 37. FarahA,MonteiroM,DonangeloCM,etal.Chlorogenicacidsfromgreencoffeeextractarehighlybioavailable inhumans.JNutr.2008;138(12):2309–15. 38. GorjiZ,Varkaneh-KordH,TalaeiS,etal.Theeffectofgreen-coffeeextractsupplementationonobesity:a sys- tematicreviewanddose-responsemeta-analysisofrandomizedcontrolledtrials.Phytomedicine.2019;63:153018. 39. EFSAPanelonDieteticProducts,NutritionandAllergies.ScientificOpiniononthesubstantiationofhealth claimsrelatedtocoffee,includingchlorogenicacidsfromcoffee,andprotectionofDNA,proteinsandlipids fromoxidativedamage(ID1099,3152,4301),maintenanceofnormalbloodglucoseconcentrations(ID1100, 1962),andcontributiontothemaintenanceorachievementofa normalbodyweight(ID2031,4326)pursuant toArticle13(1)ofRegulation(EC)No1924/20061.EFSAJournal.2011;9(4):2057. 40. PekalaJ,Patkowska-SokołaB,BodkowskiR,etal.L-carnitine –metabolicfunctionsandmeaninginhumans life.CurrDrugMetab.2011;12(7):667–78. 41. LongoN,FrigeniM,PasqualiM.Carnitinetransportandfattyacidoxidation.BiochimBiophysActa.2016;1863 (10):2422–35. 42. ReboucheCJ.Kinetics,pharmacokinetics,andregulationofL-carnitineandacetyl-L-carnitinemetabolism. AnnNYAcadSci.2004;1033:30–41. 43. PooyandjooM,NouhiM,Shab-BidarS,etal.Theeffectof(L-)carnitineonweightlossinadults:a systematic reviewandmeta-analysisofrandomizedcontrolledtrials.ObesRev.2016;17(10):970–6. 44. AskarpourM,HadiA,MiraghajaniM,etal.Beneficialeffectsofl-carnitinesupplementationforweightmanagement inoverweightandobeseadults:anupdatedsystematicreviewanddose-responsemeta-analysisofrandomized controlledtrials.PharmacolRes.2020;151:104554. 45. TurckD,BressonJL,BurlingameB,etal.L-carnitineandcontributiontonormallipidmetabolism:evaluation ofa healthclaimpursuanttoArticle13(5)ofRegulation(EC)No1924/2006.EFSAJournal.2018;16(1):1–9. 46. Wan-LoyC,Siew-MoiP.Marinealgaeasa potentialsourceforanti-obesityagents.MarDrugs.2016;14(12):222. 47. GammoneMA,D’OrazioN.Anti-obesityactivityofthemarinecarotenoidfucoxanthin.MarDrugs.2015;13 (4):2196–214. 48. EFSAPanelonDieteticProducts,NutritionandAllergies.Scientificopiniononthesubstantiationofhealth claimsrelatedtoUndaria pinnatifida (Harvey)Suringarandmaintenanceorachievementofa normalbody weight(ID2345)pursuanttoArticle13(1)ofRegulation(EC)No1924/20061.EFSAJournal.2009;7(10):1302. 49. LitoschI,HudsonTH,MillsI,etal.ForskolinasanactivatorofcyclicAMPaccumulationandlipolysisinrat adipocytes.MolPharmacol.1982;22(1):109–15. 50. ZhangH,WenJJ,ZhangYN,etal.ForskolinreducesfataccumulationinNiletilapia(Oreochromis niloticus) throughstimulatinglipolysisandbeta-oxidation.CompBiochemPhysiolA MolIntegrPhysiol.2019;230:7–15. 51. RosM,NorthupJK,MalbonCC.AdipocyteG-proteinsandadenylatecyclase.Effectsofadrenalectomy.Biochem J.1989;257(3):737–44. 239MedRazgl.2020;59(2): 52. Godard MP, Johnson BA, Richmond SR. Body composition and hormonal adaptations associated with forskolinconsumptioninoverweightandobesemen.ObesRes.2005;13(8):1335–43. 53. DevarajRD,ReddyCK,XuB.Health-promotingeffectsofkonjacglucomannananditspracticalapplications: a criticalreview.IntJBiolMacromol.2019;126:273–81. 54. OnakpoyaI,PosadzkiP,ErnstE.Theefficacyofglucomannansupplementationinoverweightandobesity: a systematicreviewandmeta-analysisofrandomizedclinicaltrials.JAmCollNutr.2014;33(1):70–8. 55. HaazS,FontaineKR,CutterG,etal.Citrus aurantium andsynephrinealkaloidsinthetreatmentofoverweight andobesity:anupdate.ObesRev.2006;7(1):79–88. 56. SeifertJG,NelsonA,DevonishJ,etal.Effectofacuteadministrationofanherbalpreparationonbloodpressure andheartrateinhumans.IntJMedSci.2011;8(3):192–7. 57. BentS,PadulaA,NeuhausJ.SafetyandefficacyofCitrus aurantium forweightloss.AmJCardiol.2004;94 (10):1359–61. 58. Rios-HoyoA,Gutiérrez-SalmeánG.Newdietarysupplementsforobesity:whatwecurrentlyknow.CurrObes Rep.2016;5(2):262–70. 59. MorimotoC,SatohY,HaraM,etal.Anti-obeseactionofraspberryketone.LifeSci.2005;77(2):194–204. 60. ArentSM,WalkerAJ,PellegrinoJK,etal.Thecombinedeffectsofexercise,diet,anda multi-ingredientdietary supplementonbodycompositionandadipokinechangesinoverweightadults.JAmCollNutr.2018;37(2): 111–20. 61. ObenJE,NgondiJL,BlumK.InhibitionofIrvingia gabonensis seedextract(OB131)onadipogenesisasmediated viadownregulationofthePPARgammaandleptingenesandup-regulationoftheadiponectingene.Lipids HealthDis.2008;7:44. 62. LeeJ,ChungM,FuZ,etal.TheeffectsofIrvingia gabonensis seedextractsupplementationonanthropometric andcardiovascularoutcomes:a systematicreviewandmeta-analysis.JAmCollNutr.2019;1–9. Prispelo6. 3. 2020 240 NikaJuriševič,MojcaKržan »Fat burnerji« – prehranska dopolnila, ki pospešujejo izgorevanje maščob