rimor5ki gospodar List m povspeševanje kmetijstva v slovenskem primorm, Ureduje Dominko Viljem, ravnatelj slovenske kmetijske šole v Gorici v p. izdaja „Goriško kmetijsko društvo1* §fceo. 15. | gorici, dne 15. žmguste 1911. Jeeaj Obseg: ]. Najnovejše izkušnje glede zatiranja peronospore; 2. Kratko navodilo, kako se imajo krmiti prešiči v hlevu ; 3. Umna reja kuncev ali domačih zajcev. (Nadaljevanje); 4. Gospodarske drobtinice; 5. Zapisnik seje osrednjega odbora „Gor. kmet. društva". (Nadaljevanje in zvrše-tek); 6. Razpis natečaja. Ponatisi iz »Primorskega Gsspodirja« so dovoljeni le tedaj, ako se navede vir! Najnovejše izkušnje glede zatiranja peronospore- O tem piše B. Skalicky v »Kmetovalcu" to - le: Lanski neuspehi, ki so jih imeli mnogi vinogradniki pri škropljenju trt proti peronospori (strupeni rosi, paležu), so privedli veščake do tega, da so se pričeli vnovič pečati s to boleznijo, da bi dognali vzroke teh uspehov. Pri tem se je dognalo marsikaj zanimivega, kar hočem tukaj objaviti. Dosedaj so veščaki mislili, da peronospora napada trtno listje samo na ta način, da trosi, to je drobno seme te glivice padajo na zgornjo stran lista, tam ob navzočnosti vode (kapljice dežja ali rose) izkale in se koreninica ali podgobje (micelij) glivice zarase v notranjščino lista, kjer listu odteguje hrano in ga s tem opali. Končno zrasejo novi trosi na spodnji strani lista, ki jih vidimo kot bele lise, ki zopet novoizrasle liste itd. okužijo. Znani učenjak Mfiller-Thurgau je pa v najnovejšem času z raznimi poskušnjami, zlasti pa z umetnim cepljenjem trosov v trtno listje, dokazal, da se trosna koreninica (micelij) peronospore veliko rajša zarase v list od spodnje strani, kakor od zgornje. Resnica je, da pade velika večina trosov le na zgornjo stran listov in da le tam najde navadno vodne kapljice, da lehko izkali, ali v hudo mokrih letih, ob vednem deževju, je p tudi spodnja stran listov zadosti vlažna, in če se kak tros pe-ronospore zaleti tja, prav gotovo izkali in se zarase v list. K temu je še dostaviti, da je v deževnem, mrzlem vremmu trtni list veliko bolj mehkužen in vsaki bolezni bolj dostopen, kakor v suhem, gorkem vremenu. Iz tega sledi, da bomo primorani, zlasti v mokrotnih letih, škropiti trtno listje tudi od spodnje strani, da dosežemo popolen uspeh. Za ta namen bo seveda treba k škropilnicam posebnih razpršilnikov. Dalje je iz tega razvidno, da je treba trtne mladike v pravem času privezati, da ne vise navzdol, ker se s tem obrne spodnja stran listov navzgor in je listje tem bolj izpostavljeno nevarnosti, da ga napade peronospora. V zadnji številki lista „Allgemeine Weinzeitung" je dr, Artur Bretschneider sporočil v imenu zavoda za varstvo rastlin na Dunaju, da je v okolici Kremsa in drugod po Nižjeavstrij-skem letos peronospora uničila večino trtnega zaroda že pred in med cvetjem. Preiskava je dognala, da se v takih slučajih glivica naseli na grozdnih peceljičkih in vsied njih obolenja se odreže dovajanje hrane grozdičku. Vsled tega se grozdiček posuši še preden se razcvete, ali pa ne odvrže cvetnih kapic, ali se posuši, ko se je že razcvetel. Zanimivo je pri tem, da se peronospora na listju komaj pozna, dočim je 80% in več vseh grozdičkov že uničila. Tudi je zelo čudno, da bolezen baje napada grozdje bolj v visokih in suhih legah, kakor v vlažnih in nizkih. Tudi pri nas je lansko leto v mnogih vinogradih, zlasti pa pri vinogradnikih, ki so sicer večkrat in dobro škropili, toda so pozno začeli, napadla peronospora bolj grozdje kakor listje. Bolezen je med cvetjem in koj po njem zarod v malo dnevih skoraj popolnoma uničila. Te nesreče se nedvomno le tedaj lehko ubranimo, če j a ko zgodaj in v kratkih presledkih večkrat poškropimo grozdje in seveda tudi listje. Poznam vinogradnika na Belokranjskem, ki je lansko leto ohranil vse grozdje in listje samo z dvakratnim škropljenje m. Škropil je pa prvič tako zgodaj, da so se mu sosedje po-smehovali, češ da škropi kole. Letos, ko so skoraj vsi vinogradniki v strahu, da bi se ne ponovila lanska slaba letina, zelo zgodaj škropili, ni doslej bolezni na grozdju skoraj nikjer videti. Ker se z raztopljeno galico brez pripravne škropilnice s hipno zatvornico in z dobrim razpršilnikom zlasti pri drugem in nadaljnem škropljenju težko pride do grozdja, priporočam, da vinogradniki rabijo tudi zmleto suho galico, ker se z njo s pomočjo mehov grozdje lehko dobro popraši. Videl sem lansko leto zelo dober uspeh, ki so ga s tem sredstvom dosegli vinogradniki v laškem delu (ob obali) Istre. Tudi na Laškem in na Francoskem je to sredstvo v navadi. Da se pa obenem grozdje zavaruje proti plesnobi, žveplajo tam s fino zmletim žveplom, ki mu je pridejatio 3% prav fino zmlete gaiice. Tako žveplo se imenuje tam „zolfo ramato" (bakreno žveplo, ker se modra galica izdeluje iz bakra.) Prvič naj se žvepla s tem bakrenim žveplom koj, ko se zarod pokaže, pozneje vselej kmalu za vsakim škropljenjem, in sicer vedno, dokler je zarod vsled rose še vlažen, ker potem galica bolj učinkuje. Dosti neuspeha je lansko leto povzročilo tudi to, da so mnogi vinogradniki rabili preveč apneno (prehudo belo) ali pa že staro, več dni napravljeno škropilno tekočino. Apna naj se primeša galici le toliko, da se galica razkisa (nevtralizuje), to se pravi, da se ji odvzame kislina, ki bi sicer listje ali grozdje opalila. Zato naj bi povsodi rabili bel ali rdeč preskusni popir. Znano je tudi, da napravljena škropilna zmes gaiice in apna postane nerabna, če stoji več dni. Fina modra usedlina, ki se naredi v tekočini, kadar se apno pomeša z galico, postane nekako zrnčasta, trda (peskasta) in na trti neraztopna, vsled česar ne more glivičnih trosov zamoriti, kajti leta usedlina je pravo sredstvo zoper kali peronospore. Henrik Kehlhofer priporoča, da se, bodisi med pripravljanjem ali pa že pripravljeni škropilni zmesi gaiice in apna, najpozneje tekom prvega dne dodene nekoliko, in sicer na vsak kilogram gaiice 50 g (5 dg) do 100 g (10 dg) navadnega sladkorja (cukra). Tako oslajena zmes se drži več tednov, da — kakor kažejo poskušilje prof. dr. Kulischa — tudi dva meseca, ne da bi izgubila kaj svoje vrednosti. Pri tem zmes ne sme biti po nepotrebnem preveč apnena. Kdor rabi namesto apna sodo, ta mora vedeti, da se zmes galice s sodo še hitreje postara kakor zmes galice z apnom in da pri njej dodatek sladkorja prav nič ne koristi. Pač pa jo ohrani pridatek 50—100 r/ Senjetove soli (vinsko-kislega natronovega kalija). Vinogradniki, ki imajo doma vinski kamen, ki se nahaja v starejših vinskih sodih, si Senjetovo sol lehko sami pripravijo. Na vsak kilogram sode, ki jo rabijo za napravo škropilne zmesi, naj denejo na dno za to potrebne platnene vrečice 50 — 100