NOVICE IZ PAPIRNIC, TISKA IN TUJINE 39 ¡ | Jesen 2023 | 30 | LI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala papirnica Radeče Papir Nova – Starprint Silver Offset premazni, 90 g/m 2 Novice iz ICP c Materiali, ki prihajajo v stik z živili, oblikovanje embalaže, odpadna embalaža – to so tri ključna področja, ki so bila v ospredju uspešnega seminarja Vsi vidiki embalaže za živila, ki je bil v torek, 26. septembra 2023, na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. Dogodka se je udeležilo več kot 60 pred- stavnikov živilskopredelovalne industrije kot tudi vladnih, raziskovalnih in izobraževalnih ustanov ter drugih deležnikov iz agroživilske verige, kar še dodatno kaže na pomembnost in aktualnost te tematike tudi za živilskopre- delovalno industrijo. Strokovnjaki so na seminarju v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pred- stavili: novosti v Evropski uniji (EU) o materialih, • ki prihajajo v stik z živili in recikliranih embalažnih materialih, ICP na seminarju Vsi vidiki embalaže za živila ICP at the seminar ”All aspects of food packaging” Začela se je nova sezona tehniških dni na ICP New season of technical days at ICP has started On Monday, October 2, 2023, the ICP opened a new season of technical days for elementary school pupils. The seventh-grade pupils from the Zreče elementary school visited us for the first time. Researchers and technicians presented them work at the Institute, and at the same time, a workshop for handmade paper was conducted. For the grand finals, the pupils took part in a quiz, and only one class managed to make it to the title Papirni Velecar. In the 2023/2024 school year, we expect more schools to visit our Institute, and for the first time, we will perform a technical day at their location. We think this is a great opportunity to promote papermaking among young people, so we will not hear anymore that the paper mills in Slovenia include Mladinska knjiga and Državna založba Slovenije. Mateja Zajc z Inštituta za celulozo in papir je v sklopu prvega dela seminarja, ki je bil namenjen materialom za stik z živili, predstavila primer dobre prakse – Trajnostne LUŠTne vrečke iz paradižnika. / Mateja Zajc from the Pulp and Paper Institute, Ljubljana presented an example of good practice in the first part of the seminar, which was devoted to food contact materials – Sustainable tomato LUŠT bags. preskušanje prehajanja iz materialov za stik • z živili ter reciklirano in trajnostno embalažo, unikaten dizajn, • uredbo o plastičnih proizvodih za • enkratno uporabo ipd. Predstavljeni so bili tudi primeri dobrih praks, pri čemer je sodelavka z Inštituta za ce- lulozo in papir Mateja Zajc predstavila projekt trajnostnih LUŠTnih vrečk, ki je nastal po okri- ljem Inštituta za celulozo in papir v sodelova- nju s podjetjem Paradajz, d. o. o. Na seminarju so iskali odgovore na vpraša- nja, kako naj se živilskopredelovalna industrija sooča z vsemi novimi izzivi na področju emba- laže, in spregovorili o reviziji predpisov Evropske unije o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in recikliranih materialih, vključno z BPA, mineral- nimi olji, preskušanju prehajanja materialov za stik z živili ter reciklirani embalaži. Vsi udeleženci so si bili enotni, da so pred nami leta izzivov, ki pa jih bomo združeni in z znanjem, ki ga ima- mo, skušali premagovati skupaj. Mateja Zajc, Inštitut za celulozo in papir V ponedeljek, 2. 10. 2023, so nas obiskali učenci treh sedmih razredov OŠ Zreče. Ker so že v lanskem letu pri predmetu tehnika in teh- nologija obravnavali tematiko o papirju, smo zanje pripravili predavanje z naslovom Od od- padnih stebel paradižnika do trajnostne em- balaže. Najprej smo na hitro preverili, če ločijo med posameznimi vrstami izdelkov. Izkazalo se je, da z lahkoto prepoznajo papir, lepenko, higienski papir in vlivano embalažo, medtem ko so imeli pri poimenovanju kartona in valo- vitega kartona nekaj težav, ki pa smo jih sku- paj hitro rešili. Predavanje smo zasnovali s prepletanjem teorije o papirništvu in krožne zgodbe podjetja Paradajz, d. o. o. Da vam malo osvežimo spo- min, se prestavimo v leto 2019, ko se je začelo sodelovanje med podjetjem Paradajz, d. o. o., in Inštitutom za celulozo in papir. ICP je uspešno predelal del odpadne biomase podjetja Paradajz, d. o. o., v papir, iz katerega so bile izdelane pa- pirnate LUŠTne vrečke, za katere je podjetje pre- jelo tudi več priznanj: zlato priznanje GZS 2020, nacionalno srebrno priznanje GZS 2020 in na- grado za okolju prijazen izdelek 2020. Iz tega papirja smo na ICP izdelali tudi valoviti karton, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo embalaže. Učencem smo skozi teorijo o valovitem kartonu in osnovah trajnostne embalaže pokazali nekaj naših izdelkov. Radi se pohvalimo s škatlo Triglav, ki je bila uporabljena za gurmanske pakete pro- tokolarnih daril, ko je Slovenija v letu 2021 pred- sedovala Svetu EU. Po predavanju je sledila težko pričakovana malica, po malici pa smo učence razdelili v več skupin. Vse skupine so si ogledale delo v naših laboratorijih (tehnološki, mehanski in kemijski laboratorij) in pilotni papirni stroj, so- časno pa je potekala tudi delavnica ročne izde- lave papirja. Po ogledu in delavnici je bil na vrsti veliki finale, kviz Lepo je biti papirničar. Poleg za- bavne note s kvizom učenci utrdijo pridobljeno znanje. Tokrat so nas lepo presenetili učenci 7. c razreda, saj so na vseh petnajst vprašanj odgo- vorili pravilno in si s tem pridobili naziv papirni velecarji. Za to jim še enkrat čestitamo. Da pa učenci domov niso odšli praznih rok, smo za vsak razred pripravili tudi praktične nagrade, ki so se jih zelo razveselili. Tea Kapun, Inštitut za celulozo in papir Food contact materials, packaging design, packaging waste – these are the three key areas that were at the forefront of the successful seminar ”All aspects of food packaging”, which took place on Tuesday, September 26, 2023 at the GZS – Chamber of Agricultural and Food Enterprises. Po bolj teoretičnem delu so se učenci preskusili tudi v ročni izdelavi papirja. / Following the theoretical part, the students also tried their hands at making paper by hand.