1Uvod število kozmetičnih izdelkov z antioksidanti kot kozmetično aktivnimi sestavinami iz leta v leto narašča. Naša koža je zaradi ultravijoličnega (UV) sevanja konstantno izpostavljena oksidativnemu stresu, torej nastanku reaktivnih kisikovih (ROS) in dušikovih (RNS) zvrsti, ki pomembno vplivajo na procese fotostaranja in kožne nepravilnosti, ki se jim želimo izogniti. ROS in RNS v koži povzročajo oksidativne po- škodbe lipidov, proteinov in nukleinskih kislin (1–5). Natan- čneje, povečana količina ROS in RNS v koži lahko povzroča mutacije DNA, zavira delovanje endogenih encimov (su- peroksid dismutaze, katalaze in glutation-peroksidaze) in aktivira prepisovalne dejavnike (npr. transkripcijski jedrni ANTIOKSIDANTI NARAVNEgA IZVORA V KOZmETIKI ANTIOxIDANTS Of NATURAL ORIgIN IN COSmETICS AVTORJA / AUTHORS: Ana Marolt, dipl. kozmet. izr. prof. dr. Janez Mravljak, mag. farm. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana NASLOV ZA DOPISOVANJE / CORRESPONDENCE: E-mail: janez.mravljak@ffa.uni-lj.si POVZETEK Oksidativni stres povzroča poškodbe lipidov, pro- teinov in nukleinskih kislin in je s tem pomembno vključen v procese prezgodnjega staranja kože, vnetja in tudi v rakave spremembe kože. številni pristopi za zmanjšanje poškodb, ki nastanejo kot posledica oksidativnega stresa, vključujejo tudi der- malno uporabo naravnih antioksidantov. Najštevil- čnejši skupini fitoantioksidantov so polifenoli in ter- peni. Polifenole v grobem delimo na flavonoide, fenolne kisline, lignane in stilbenoide. Najdemo jih v vseh rastlinah v vlogi sekundarnih metabolitov. Po nanosu na kožo delujejo kot reducenti, tj. donorji vodika ali elektronov ter kot kelatorji kovinskih ionov, s čimer ustavijo radikalske reakcije in tako preprečijo nadaljnje poškodbe kože. Terpeni so prav tako široko porazdeljeni v rastlinah, antioksidativno de- lovanje pa pripisujemo preprečevanju lipidne oksi- dacije z doniranjem vodikovega atoma. Najpo- membnejša terpenska podskupina antioksidantov v kozmetičnih izdelkih so karotenoidi. V preglednem članku sta podrobneje opisana mehanizem delo- vanja polifenolov in terpenov in njihova pomembna vloga kozmetično aktivnih sestavin v kozmetiki. KLJUČNE BESEDE: fitoantioksidanti, kozmetika, oksidativni stres, poli- fenoli, terpeni ABSTRACT Oxidative stress causing damage to lipids, proteins and nucleic acids is considerably involved in the process of premature skin aging, inflammation and also in cancerous skin changes. many approaches to reduce damage caused by oxidative stress also include the dermal use of natural antioxidants. The largest groups of phytoantioxidants are polyphenols and terpenes. Polyphenols are generally divided into flavonoids, phenolic acids, lignans and stil- benoids. They are found in all plants as secondary metabolites. After application to the skin, they act as reducing agents, i.e. hydrogen and electron donors and metal ion chelators to stop radical re- actions and prevent further skin damage. Terpenes are also widely distributed in plants, and the an- tioxidant action is attributed to the prevention of lipid oxidations by donating a hydrogen atom. 20 A N TI O K S ID A N TI N A R A V N E g A IZ V O R A V K O Z m E TI K I farm vestn 2023; 74 silni (RO•) in peroksilni (ROO•) radikali, ki nastanejo pri ok- sidaciji lipidov, lahko povzročijo premreženje in ireverzibilno denaturacijo proteinov (predvsem kolagena), kar vodi v prezgodnje staranje (nastanek gub, starostnih peg in/ali depigmentiranih področij, zmanjšanje elastičnosti kože), vnetja in rakave spremembe kože (13). Tudi rastline so podvržene oksidativnemu stresu, ki ga povzroča UV-sevanje, zato so razvile več strategij, med drugim zelo učinkovite molekule za obrambo pred okolj- skim stresom. Rastline tako vsebujejo več različnih antiok- sidantov, ki jih imenujemo fitoantioksidanti. Z njimi zaščitijo svoje celice in zunajcelično ogrodje pred oksidativnim stre- som, ki ga povzroči UV-sevanje, hkrati pa predstavljajo za- ščito drugim organizmom ob zaužitju ali lokalnem nanosu (3). Na področju kozmetike antioksidanti pripomorejo k pre- prečevanju sprememb v strukturi in funkciji kože. V članku opisujemo polifenole in terpene, največji skupini fitoantiok- sidantov, z vidika mehanizmov delovanja in njihovih po- membnih vlog kot kozmetično aktivne sestavine (3). 2poliFenoli Polifenoli so skupina antioksidantov, ki jih najdemo v kore- ninah, steblih, listih in cvetovih vseh rastlin, kjer imajo vlogo sekundarnih metabolitov (14, 15). Nosilka antioksidativnih lastnosti je fenolna skupina, saj deluje kot donor vodika radikalom, ki nastanejo v koži. Antioksidativna kapaciteta polifenolov je pomembno povezana s številom in položajem hidroksilnih skupin na aromatskem obroču (16, 17). Poli- fenoli lahko tudi kelirajo kovinske ione. Najbolj znan an- tioksidant naravnega izvora, ki deluje kot kelator železovih ionov, je kvercetin (15, 18). Polifenole v grobem delimo na štiri glavne skupine, in sicer flavonoide, fenolne kisline, li- gnane in stilbenoide (3, 14). 2.1 fLAVONOIDI flavonoidi so največja skupina polifenolov, nadalje so raz- deljeni na 13 različnih podskupin (npr. flavoni, flavanololi, flavan-3-oli, flavanoni, antocianidini in izoflavoni), kamor uvrščamo več kot 5000 spojin (17). Običajno so prisotni v rastlinah kot glikozilirani derivati, ki prispevajo k odtenkom modre, škrlatne in oranžne barve v listih, cvetovih in plo- dovih. flavonoide najdemo v zelenjavi, sadju, semenih oz. faktor-κβ (Nf-κβ), aktivacijski protein-1 (AP-1) in mitogen aktivirano protein kinazo (mAP-kinaza)). Aktivaciji Nf-κβ in AP-1 prispevata k indukciji matriks metaloproteinaz (mmP) in s tem k razgradnji zunajceličnega ogrodja, aktivacija Nf- κβ aktivira tudi ciklooksigenazo 2 (COx-2), ki pretvori ara- hidonsko kislino v prostaglandin E2 (PgE-2), zaradi česar se poruši homeostaza, s tem pa se poveča količina zunaj- celične tekočine (2, 6–8). Oksidativne poškodbe proteinov lahko prizadenejo njihovo funkcijo (9). Radikali poškodujejo peptidni skelet z odte- gnitvijo vodikovega atoma, vezanega na α-ogljik v peptidni verigi. To sproži kaskado reakcij, ki na koncu privedejo do tvorbe alkoksilnih radikalov ali iminov, kar nadalje povzroči spontano cepitev proteinov. Če ROS povzročijo poškodbe na stranskih verigah aminokislin, to vodi v nastanek kar- bonilnih spojin (ketonov ali aldehidov). Te spremembe so nepopravljive in služijo kot zgodnji označevalci oksidativ- nega stresa (9, 10). Povišane ravni ROS vodijo do nastanka velikih beljakovinsko-lipidnih agregatov, znanih kot lipofu- scin. Lipofuscin (kar pomeni »temna maščoba«) je od- padna, nerazgradljiva, rumeno-rjavkasta snov, ki je med eksocitozo ni mogoče odstraniti iz celic in se kopiči v lizo- somih med postmitotičnimi celicami. Lipofuscin se pojavlja v skoraj vseh vrstah celic, vključno s fibroblasti in keratino- citi, kjer zmanjšuje aktivnost proteasomov (10, 11). Lipo- fuscin lahko v svojo strukturo veže različne kovine, kot so baker, cink, mangan, kalcij in železo, pa tudi beljakovine, ki vsebujejo kovine (npr. feritin). Ireverzibilna vezava kovin omogoči nastanek novega redoks aktivnega mesta za tvorbo radikalov, kot je hidroksilni radikal. Kopičenje lipo- fuscina v lizosomih dolgoročno privede do zmanjšane raz- gradnje oksidiranih beljakovin in povečanja znotrajcelične tvorbe radikalov (10, 12). Količina lipofuscina s starostjo narašča v postmitotičnih celicah, zato ga imenujemo tudi »starostni pigment« ali »zaščitni znak staranja«. Prisotnost lipofuscina v koži je povezana s pojavom pigmentacije, splošno znane kot jetrne pege na hrbtni strani rok, pa tudi na obrazu (predvsem na licih) in prsnem košu (11). Alkok- 21 farm vestn 2023; 74 Among terpenes, carotenoids are the most impor- tant subgroup used in cosmetics. The review article describes in detail the mechanism of action of polyphenols and terpenes as cosmetically active ingredients. KEY WORDS: phytoantioxidants, cosmetics, oxidative stress, polyphenols, terpenes P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I 22 A N TI O K S ID A N TI N A R A V N E g A IZ V O R A V K O Z m E TI K I farm vestn 2023; 74 Flavonoidi (podskupina) Struktura Rastlinski izvor Glavno AO delovanje Kvercetin (flavanol) grozdje, limone, jabolka, borovnice, čebula, zeleni čaj, rdeče vino, oljčno olje Kelira železove ione, ščiti endogene AO, absorbira UV-sevanje in prepreči nastanek ROS, zavira lipidno peroksidacijo. Epigalokatehin galat (flavan-3-ol) čajevec Zmanjša lipidno peroksidacijo in oksidacijo beljakovin, zmanjša prisotnost pirimidinskih dimerov v DNA, zavira Nf- κB, AP-1 in mAPK, ščiti pred UV-žarki. Apigenin (flavon) peteršilj, rožmarin, timijan, jabolka, češnje, grozdje, fižol, brokoli, zelena, por, čebula, ječmen, paradižnik, zeleni čaj, vino Zavira ornitin dekarboksilazo, ščiti pred UVA- in UVB-žarki, zmanjša apoptozo celic, odstranjuje radikale, deluje protivnetno. Silibinin (flavolignan, ki nastane s kondenzacijo flavonoida (flavanonola) in fenilpropanoida) semena in plodovi pegastega badlja Kelira kovinske ione, odstranjuje radikale, preprečuje edeme kože, apoptozo kožnih celic, sončne opekline. Cianidin 3-glukozid (antocianin) pomarančevec, borovnice, črni bezeg, črni ribez, divji hibiskus, asaj Odstranjuje radikale, zavira ksantin oksidazo, preprečuje poškodbe kolagena in vnetne odzive preko signalizacije Nf-κB in mAPK in s tem fotostaranje kože. Preglednica 1: Struktura, rastlinski izvor in glavno antioksidativno (AO) delovanje izbranih flavonoidov (1–3, 6–8, 17–19). Table 1: Structure, plant origin and main antioxidant activity of selected flavonoids (1–3, 6–8, 17–19). oreščkih, žitih, začimbah in različnih zdravilnih rastlinah, pa tudi v rdečem vinu in zelenem čaju. Osnovni skelet fla- vonoidov predstavlja flavon (2-fenil-1,4-benzopiran), ki je sestavljen iz dveh fenilnih obročev (A in B) ter heterocikli- čnega obroča C (preglednica 1; kvercetin) (1, 19). Antiok- sidativno aktivnost določajo prisotne hidroksilne in karbo- nilne skupine ter dvojne vezi v molekuli flavona. Hidroksilne skupine na obeh aromatskih obročih so donorji vodika ali elektrona reaktivnim radikalom. Nastali flavonoidni radikal je dokaj stabilen zaradi delokalizacije nesparjenega elek- trona po aromatskem obroču. Povečanje števila substi- tuentov na aromatskih obročih (npr. hidroksilnih skupin) in umestitev substituentov v orto- in para-položaj poveča an- tioksidativno kapaciteto. Poleg odstranjevanja radikalov z doniranjem vodika flavonoidi delujejo tudi kot kelatorji ko- vinskih ionov. Kelati z bakrom ali železom preprečujejo vstop kovinskega iona v redoks reakcije in s tem nastanek ROS (1, 16, 18). Zaradi antioksidativnih in protivnetnih učinkov so polifenoli pomembne kozmetično aktivne sestavine kozmetičnih iz- delkov za nego kože. Preglednica 1 predstavlja izbrane flavonoide, njihov rastlinski izvor in mehanizem antioksida- tivnega (AO) delovanja. 2.2 fENOLNE KISLINE fenolne kisline delimo na derivate benzojske in cimetne kisline; med slednje spadata pomembna predstavnika an- tioksidantov v kozmetiki, ferulna in kavna kislina (slika 1) (8, 17). Antioksidativni mehanizem odstranjevanja radikalov fenolnih kislin je podoben kot v primeru flavonoidov in je povezan s sposobnostjo doniranja vodika in resonančne stabilizacije nastalih radikalov. Kavna kislina s 3,4-dihidrok- sifenilno skupino omogoča keliranje kovinskih ionov, pod- obno kot pri flavonoidih (1, 19). Kavno kislino (3,4-dihidroksicimetno kislino) najdemo pred- vsem v semenih kave, žitih in sadju, npr. v jagodah in jabol- kih, medtem ko ferulno kislino (4-hidroksi-3-metoksicimetno kislino) najdemo v riževih semenih, žitih (oves, rž), oreščkih (arašidih), listih in lubju vrbe (Salix sp.) (2, 19). Obe kislini ščitita kožo pred lipidno peroksidacijo, ki jo povzroča UV- sevanje, ter tako zlasti v kombinaciji z drugimi kozmetično aktivnimi sestavinami (npr. UV-filtri) prispevata k zaščiti pred sončnimi opeklinami, ki jih povzroča UVB-sevanje (290 do 320 nm) in zmanjšata negativne učinke UVA-sevanja (320 do 400 nm), fotostaranje kože, alergije na sonce, motnje pigmentacije in tveganje za nastanek kožnega raka (2, 19). ferulna kislina absorbira UV-žarke učinkoviteje kot kavna kislina in je zato bolj priljubljena v izdelkih za zaščito kože, v kombinaciji z vitaminoma C in E pa dodatno pripomore k njuni stabilizaciji in fotoprotektivnemu učinku kozmetičnih izdelkov (14). Izvleček epifitske praproti vrste Phlebodium aureum (syn. Polypodium leucotomos), ki je bogat s kavno in ferulno kislino, zavira lipidno peroksidacijo, z UV-sevanjem povzročeno poškodbo celične membrane ter aktivacijo AP- 1 in Nf-κβ (2). Poleg izdelkov z zaščitnim faktorjem sta fe- rulna in kavna kislina priljubljeni kozmetično aktivni sestavini izdelkov proti staranju (14). 2.3 LIgNANI Lignani pripadajo fenilpropanoidnim derivatom z dimerno molekulsko strukturo. Vsebujejo dve enoti C6-C3 in pove- zavo β'-β v položaju 8-8'. Lignane najdemo v semenih, žitih in rastlinskih izvlečkih, ki izvirajo iz nekaterih botaničnih rodov, vključno z magnolia, Eleutherococcus, Schisandra in linum. Na splošno so lignani pomembne sestavine za širok spekter zaščite pred soncem. Njihovo antioksidativno delovanje so potrdili in vitro na humanih rakavih celičnih li- nijah, kjer so zaščitili DNA pred oksidativnimi poškodbami pri povišanih koncentracijah H2O2 (20). Quan in sod. (2016) so z metodami in vitro določali sončni zaščitni faktor in analizirali fotostabilnost izdelkov za zaščito pred soncem, ki so jim dodali lignin. Ugotovili so, da lahko lignani znatno povečajo učinkovitost izdelkov za zaščito pred soncem in izboljšajo njihovo fotostabilnost (21). Honokiol (slika 2), ki ga najdemo v lubju in cvetovih magnolije (magnolia offici- nalis), so Vaid in sod. (2010) uporabili v raziskavi, kjer so ga vgrajenega v hidrofilno kremo nanesli na kožo miši SKH-1. Ugotovili so, da je zaščitil kožna tkiva pred fotokarcinoge- nezo in zavrl nastajanje vnetnih dejavnikov v koži, ki jih 23 farm vestn 2023; 74 Slika 1: Strukturi ferulne in kavne kisline. Figure 1: Structures of ferulic and caffeic acids. P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I povzroča UVB, vključno s prostaglandinom E2, citokini in interlevkini (IL-1β in IL-6) (22). montaño in sod. (2010) so izvleček lubja velecvetne magnolije (magnolia grandiflora), ki je bogat z lignani, proučevali kot sestavino proti staranju v klinični raziskavi, kjer so kremo z 0,5-odstotno koncen- tracijo izvlečka v obliki proliposomov nanesli na kožo obraza (23). Opazili so zmanjšano pordelost kože, večjo elastičnost ter zmanjšano pojavnost gubic okoli oči. Prav tako so po- trdili sposobnost zaviranja kožne biosinteze melanina, kar bi lahko izkoristili pri zdravljenju oz. odpravljanju hiperpig- mentacije, starostnih in sončnih peg (23). Prav tako so z raziskavo in vitro na kožnih mišjih celicah B16f10 potrdili primernost izvlečka cvetov velecvetne magnolije za upo- rabo v izdelkih za posvetlitev kože (24). Raziskave in vitro, opravljene na tkivnih kulturah človeških epidermalnih ke- ratinocitov, so pokazale, da ekstrakt plodov kitajske šisan- dre (Schisandra chinensis), ki je bogat z lignani, aktivira iz- ražanje več genov, ki sodelujejo v kaskadi antioksidativnih reakcij, vključno z aktivacijo superoksid dismutaze, glutation peroksidaze in katalaze, ter drugih endogenih obrambnih mehanizmov, med njimi pot prepisovalnega dejavnika NRf2, ki igra ključno vlogo pri zaščiti celic pred škodljivimi učinki oksidativnega stresa (25). 2.4 STILBENOIDI Najpomembnejši stilbenoid v kozmetiki je resveratrol (trans- 3,5,4'-trihidroksistilben; slika 3), ki je prisoten v nekaterih oreščkih, arašidih in brusnicah, največ pa ga najdemo v rdečem grozdju in koreninah japonskega dresnika (Rey- noutria japonica, bolj znan pod prej veljavnima botaničnima imenoma Fallopia japonica in Polygonum cuspidatum) (2, 7, 8, 19). Resveratrol v rastlinah deluje kot fitoaleksin – za- ščitna snov, ki se sintetizira, kadar je rastlina izpostavljena stresu, npr. okužbam ali močnemu UV-sevanju (2). V kozmetičnih izdelkih je zelo cenjen, saj izkazuje močne antioksidativne lastnosti (2, 7). Pogosto ga uporabljamo v kremah proti gubam in izdelkih z zaščitnim faktorjem, saj kožo ščiti pred poškodbami, povzročenimi z UVA- in UVB- sevanjem (5, 6, 19). Po nanosu na kožo odstranjuje radikale in kelira kovinske ione (2, 3, 7). številne raziskave in vivo in in vitro so dokazale tudi, da resveratrol ob nanosu na kožo vpliva na izražanje genov, npr. gena SIRT1, ki sodeluje pri celični proliferaciji, apoptozi in procesih staranja (6, 19). Prav tako so dokazali, da poveča izražanje genov za pro- teine zunajceličnega ogrodja, kot sta kolagen in elastin, proizvodnjo endogenih antioksidantov, kot sta katalaza in superoksid dismutaza (19), zavira provnetni encim COx-2 in encim ornitin dekarboksilazo, ki pomembno zavira učinke provnetnih mediatorjev (IL-1A, IL-6, IL-8) in tako zmanjša pojavnost številnih bioloških označevalcev staranja kože. Prav tako je zmožen omiliti z UVA induciran oksidativni stres v človeških keratinocitih (7). Resveratrol podrobneje predstavljamo v ločenem članku te številke farmacevt- skega vestnika (str. 39). 3terpeni Terpeni so sestavljeni iz izoprenskih enot in jih razdelimo glede na dolžino skeleta in prisotnost dodatnih funkcio- nalnih skupin, kot so hidroksilna, ketonska, aldehidna in karboksilna, pri čemer oksidirane derivate imenujemo ter- penoidi (26). številni monoterpeni, seskviterpeni, diterpeni, triterpeni in tetraterpeni z dvojnimi vezmi ali fenolnimi sku- pinami kažejo antioksidativno aktivnost. Delujejo kot redu- centi, saj donirajo vodikove atome lipidnim radikalom in s 24 A N TI O K S ID A N TI N A R A V N E g A IZ V O R A V K O Z m E TI K I farm vestn 2023; 74 Slika 2: Struktura honokiola. Figure 2: Structure of honokiol. Slika 3: Struktura resveratrola. Figure 3: Structure of resveratrol. tem upočasnjujejo lipidno peroksidacijo, ali kot lovilci radi- kalov, ki z radikali dajejo manj reaktivne radikalske produkte (26). 3.1 SKVALEN Skvalen je v naravi široko prisoten triterpen. Nahaja se v jetrih morskih psov, olju amaranta, oljk, riža, pšeničnih kalč- kov, grozdnih pečk, arašidov in soje. Je prevladujoča in hkrati zelo pomembna sestavina sebuma. Na koži deluje kot emolient oz. vlažilo in antioksidant (27). Zaradi številnih dvojnih vezi v kemijski strukturi C30H50 (slika 4) deluje kot donor elektrona. Nastali radikal se stabilizira z izomerizacijo in pretvorbo skvalena v skvalen hidroperoksid. Skupaj s superoksid dismutazo v koži odstranjuje superoksidne anione v keratinocitih, ki so bolj izpostavljeni oksidativnim stresorjem iz okolja (28). Ker je zelo reaktiven in izjemno hitro oksidira, v kozmetične izdelke vgrajujemo njegov po- polnoma hidrogeniran derivat – skvalan. Ta je zelo po- memben emolient v številnih kozmetičnih izdelkih, nima pa antioksidativnega delovanja. 3.2 KARNOZOL IN KARNOZNA KISLINA Pomembna predstavnika triterpenoidov sta karnozol in karnozna kislina (slika 5). Prisotna sta v rožmarinu (Ro- smarinus officinalis) in žajblju (Salvia officinalis), kjer sta od- govorna za približno 90 % njegove antioksidativne aktiv- nosti. Odstranjujeta radikale in s tem zmanjšata lipidno peroksidacijo na površini kože. V okviru in vitro testiranja na človeških fibroblastih sta karnozol in karnozna kislina zavrla povišanje RNA metaloproteinaze-1 zaradi UVA-žar- kov (2, 3). 3.3 KAROTENOIDI Največja skupina tetraterpenov so karotenoidi, lipofilna bar- vila, ki jih sintetizirajo rastline. Najdemo jih predvsem v ru- meni in oranžni zelenjavi in sadju (β-karoten), korenju (α- karoten), paradižniku (likopen), temno zeleni listnati zelenjavi, brokoliju (lutein in zeaksantin) itn. (slika 6). Ti po- membni pigmenti ščitijo rastline pred UV-svetlobo in s tem povezanimi fotooksidativnimi poškodbami (7, 26). Poznamo več kot 600 karotenoidov, katerih osnovna zgradba je si- metrični tetraterpenski skelet (26). glavni mehanizem fotozaščite pred singletnim kisikom s karotenoidi temelji na naslednji reakciji, kjer se zelo reaktiven singletni kisik (1O2) pretvori v nenevaren tripletni kisik ( 3O2): 1O2 + karotenoid  3O2 + 3karotenoid 3karotenoid  karotenoid + energija Poleg tega lahko karotenoidi deaktivirajo vzbujene molekule fotoobčutljivih snovi, ki sodelujejo pri tvorbi ROS, zlasti 1O2 (26). Ko odstranjujejo peroksilne radikale, lahko z njimi tvo- rijo resonančno stabilizirane radikalske produkte in s tem zmanjšajo oksidativne poškodbe kože (1, 2, 6, 26). Delujejo tudi citoprotektivno, saj preprečujejo izčrpavanje zalog glu- tationa (gSH) (7). 3.3.1 likopen in β-karoten Likopen in β-karoten s svojimi konjugiranimi dvojnimi vezmi delujeta kot močna antioksidanta, ki sta v kozmetiki po- 25 farm vestn 2023; 74 Slika 4: Struktura skvalena. Figure 4: Structure of squalene. Slika 5: Strukturi karnozola in karnozne kisline. Figure 5: Structures of carnosol and carnosic acid. P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I membna kot kozmetično aktivni sestavini za zmanjševanje nastanka sončnih opeklin in eritema zaradi UV-sevanja (1– 4). 4kakovostni kozMetiČniizdelki sFitoantioksidanti Kot smo že omenili, fitoantioksidante najpogosteje vgraju- jemo v izdelke za zaščito pred soncem, nego kože in iz- delke proti staranju kože (5, 6). Vendar pa lahko ugodno delovanje pričakujemo le, če so vgrajeni v primerni kon- centraciji v ustrezen kozmetični izdelek tako z vidika ke- mijske stabilnosti kot sposobnosti prehajanja v kožo. Koz- metično aktivne sestavine morajo namreč biti sposobne preiti iz kozmetičnega izdelka v kožo, v aktivni obliki doseči ciljno tkivo in tam ostati dovolj dolgo, da izrazijo želene učinke. Ker so antioksidanti nestabilni, se lahko oksidirajo in postanejo neaktivni, še preden dosežejo ciljno mesto (5). Novejše raziskave kažejo, da lahko stabilizacijo izbolj- šamo npr. z vgrajevanjem v nanodostavne sisteme, kot so lipidni nanodelci, liposomi ali nanoemulzije (4, 6, 7, 15). Pri prehajanju antioksidanta iz kozmetičnega izdelka in v po- samezne plasti kože so ključnega pomena lastnosti mole- kule, kot so lipofilnost, molekulska masa, koncentracija in oblika molekule (2, 5, 15, 17), in tudi lastnosti nosilnega si- stema. Pri tem so pomembne pomožne snovi (npr. povr- šinsko aktivne snovi delujejo kot pospeševalci penetracije) kot tudi tehnološka oblika (hidrogel, micelarni sistem) (4, 7, 15, 16, 20). Upoštevanje vseh teh dejavnikov je osnova za izdelavo kakovostnega in aktivnega kozmetičnega iz- delka. 5sklep fitoantioksidanti predstavljajo pomembno zaščito pred ok- sidativnim stresom. med njimi smo podrobneje predstavili aktualne terpene in polifenole, ki delujejo kot donorji vodika 26 A N TI O K S ID A N TI N A R A V N E g A IZ V O R A V K O Z m E TI K I farm vestn 2023; 74 Slika 6: Strukture izbranih karotenoidov. Figure 6: Structures of selected carotenoids. ali elektrona ter kot kelatorji kovinskih ionov. številne razi- skave in vitro in in vivo dokazujejo, da s svojo sposobnostjo odstranjevanja radikalov po nanosu na kožo preprečujejo fotostaranje kože, vnetja, motnje v pigmentaciji in tudi po- škodbe DNA v celicah kože, ki lahko vodijo v rakave bole- zni. Kakovosten in aktiven kozmetičen izdelek s fitoantiok- sidanti tako predstavlja aktualno izvedljivo strategijo za preprečevanje in nego kožnih stanj, povezanih z oksidativ- nim stresom. 6literatUra 1. Nimse SB, Pal D. Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms. RSC Advances. 2015;5(35):27986-8006. 2. Garg C, Garg M. Oxidants, Oxidative Stress and Role of Phytoantioxidants as Photoprotectives: A Review. Indian J Nat Prod. 2019;33(1):2-17. 3. Pouillot, A., Polla, L.L., Tacchini, P., Neequaye, A., Polla, A. and Polla, B. Natural Antioxidants and their Effects on the Skin. In: N. Dayan and L. Kromidas, editors. Formulating, Packaging, and Marketing of Natural Cosmetic Products. Wiley; 2011. p. 239-57. 4. Kusumawati I, Indrayanto G. Chapter 15 - Natural Antioxidants in Cosmetics. In: Atta ur R, editor. Studies in Natural Products Chemistry. 40: Elsevier; 2013. p. 485-505. 5. Bogdan Allemann I, Baumann L. Antioxidants used in skin care formulations. Skin Therapy Lett. 2008;13(7):5-9. 6. Zillich OV, Schweiggert-Weisz U, Eisner P, Kerscher M. Polyphenols as active ingredients for cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science. 2015;37(5):455-64. 7. Dunaway S, Odin R, Zhou L, Ji L, Zhang Y, Kadekaro AL. Natural Antioxidants: Multiple Mechanisms to Protect Skin From Solar Radiation. Front Pharmacol. 2018;9:392. 8. Nichols JA, Katiyar SK. Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Arch Dermatol Res. 2010;302(2):71-83. 9. Silva S, Michniak-Kohn B, Leonardi GR. An overview about oxidation in clinical practice of skin aging. An Bras Dermatol. 2017;92(3):367-74. 10. Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015;5(2):545-89. 11. Skoczyńska A, Budzisz E, Trznadel-Grodzka E, Rotsztejn H. Melanin and lipofuscin as hallmarks of skin aging. Postepy Dermatol Alergol. 2017;34(2):97-103. 12. Höhn A, Grune T. Lipofuscin: formation, effects and role of macroautophagy. Redox Biol. 2013;1(1):140-4. 13. Reeg S, Grune T. Protein Oxidation in Toxicology. In: Roberts SM, Kehrer JP, Klotz L-O, editors. Studies on Experimental Toxicology and Pharmacology. Cham: Springer International Publishing; 2015. p. 81-102. 14. Figueroa-Espinoza MC, Villeneuve P. Phenolic acids enzymatic lipophilization. J Agric Food Chem. 2005;53(8):2779-87. 15. Ratz-Łyko A, Arct J, Majewski S, Pytkowska K. Influence of polyphenols on the physiological processes in the skin. Phytother Res. 2015;29(4):509-17. 16. Brewer MS. Natural Antioxidants: Sources, Compounds, Mechanisms of Action, and Potential Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2011;10(4):221-47. 17. Khan MK, Paniwnyk L, Hassan S. Polyphenols as Natural Antioxidants: Sources, Extraction and Applications in Food, Cosmetics and Drugs. In: Li Y, Chemat F, editors. Plant Based “Green Chemistry 20”: Moving from Evolutionary to Revolutionary. Singapore: Springer Singapore; 2019. p. 197- 235. 18. Pratt DE. Natural Antioxidants from Plant Material. Phenolic Compounds in Food and Their Effects on Health II. ACS Symposium Series. 507: American Chemical Society; 1992. p. 54-71. 19. Adamska-Szewczyk A, Zgórka G. Plant polyphenols in cosmetics - a review. European Journal of Medical Technologies. 2019;(3):1–10. 20. Liu D, Li Y, Qian Y, Xiao Y, Du S, Qiu X. Synergistic Antioxidant Performance of Lignin and Quercetin Mixtures. ACS Sustainable Chemistry & Engineering. 2017;5(9):8424-8. 21. Qian Y, Qiu X, Zhu S. Sunscreen Performance of Lignin from Different Technical Resources and Their General Synergistic Effect with Synthetic Sunscreens. ACS Sustainable Chemistry & Engineering. 2016;4(7):4029-35. 22. Vaid M, Sharma SD, Katiyar SK. Honokiol, a phytochemical from the Magnolia plant, inhibits photocarcinogenesis by targeting UVB-induced inflammatory mediators and cell cycle regulators: development of topical formulation. Carcinogenesis. 2010;31(11):2004-11. 23. Montaño I, Schmid D. Magnolia Derived Honokiol and Magnolol Fight Against Skin Inflamm’ Aging. Mibelle Biochemistry. 2010. 24. Huang HC, Hsieh WY, Niu YL, Chang TM. Inhibition of melanogenesis and antioxidant properties of Magnolia grandiflora L. flower extract. BMC Complement Altern Med. 2012;12:72. 25. Ranouille E, Boutot C, Bony E, Bombarde O, Grosjean S, Lazewski A, et al. Schisandra chinensis Protects the Skin from Global Pollution by Inflammatory and Redox Balance Pathway Modulations: An In Vitro Study. Cosmetics. 2018;5(2):36. 26. Grassmann J. Terpenoids as plant antioxidants. Vitam Horm. 2005;72:505-35. 27. Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules. 2009;14(1):540-54. 28. Micera M, Botto A, Geddo F, Antoniotti S, Bertea CM, Levi R, et al. Squalene: More than a Step toward Sterols. Antioxidants. 2020;9(8):688. 27 farm vestn 2023; 74 P R E g LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I