GOSPODARSKI VESTNIK ooo^xxxxxxxxx>oooooooooooooooeooooooooo(xx}oooooaooooooooooooocKXxxxxxxxxxx>ooooooooooooocxx}ooooooooooooooooooooooooi g St. 12. V Gorici, dne 1. decembra 1927. Leto V OOOO 30000000OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOi 5 Izhaja enkrat na mesec. Stane letno ;; Uredništvo v Oorlcl, Via Carduccl 7. 11. nad. - Uprava v Trstu <3), Via San Francesco d’ Asslsl 16. I. nad. lO Ur. — Posamezna Številka 1 liro. Ponatis je dovoljen le s popolno navedbo vira. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCXXX.OOOOOOOOOOOOOOOOCXXXXXXX}X>OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOCXXXXXX)OOOOOCXXX}OOOOOOOOI OB KONCU LETA. Že zopet je mesec december iu in z njim konec leta 1927. Stara navada je, da se ob koncu le1,ta zaključi letni obračun, ki pokaže, kako smo to leto gospodarili. Kar se našega lista tiče, imamo zavest, da smo vse storili, kar je bile v naši skromni moči, da je zamogel naš list nuditi to leto svojim člitaieljem tako pestro čtivo iz vseh panog kmetijstva. Zlasti smo letos posvetili našo pozornost moderni sadjereji z nasadi breskev in drugega sadnega drevja v skle-njenlih nasadih, potem tudi živinoreji in mlekarstvu ter končno tudi vinogradništvu in kletarstvu ter s tem kazali pot živinorejcem in vinogradnikom iz današnjih težavnih časov v boljšo prihodnost. Zelo lepo se je v tem letu razvilo v našem listu poglavje vprašanj in odgovorov. Vsak mesec dobimo od naših naročnikov več vprašanj, na katere odgovorimo deloma v listu, deloma v pismih, k To dejstvo je jako razveseljivo, ker nam dokazuje, da zanimanje ukaželjnih kmetovalcev za naš list vedno narašča. To nam je tudi v zadovoljstvo, ker mi ne želimo samo povečati število naših naročnikov, ampak tudi kolikor mogoče razširiti krog čitateljev lista. Najbolj pa nas veseli, ako lahko ugotovimo, da naši nauki nLso ostali brez uspeha in praktične koristi. Ta zavest nas bodri k novem delu in zastavljanju vseh naših moči, da bo naš list v prihodnjem letu 1928. še boljši iu popolnejši. S tem geslom prosimo dosedanje naročnike, da ostanejo ne-le še nadalje zvesti naročniki in prijatelji'! našega lista, marveč tudi da pridobijo novih naročnikov. Isto tako prosiimo naše sotrudnike, da nam s požrtvovalnostjo pomagajo še nadalje pri našem težavnem delu. Srečne božične praznike in veselo novo leto 1928. vošči uredništvo »Gospodarskega vestnika«. V Gorici, dne 1. decembra 1927. NAROČNIKI! Naročniki, ki niso še poravnali naročnine za leto 1927, so naprošeni, da naročnllno čimprej poravnajo, ker z letom 1928. se bo list ustavil vsem onim, ki bodo z naročnino zastali. oooooooo wwwv^~wOOOOOOf >CCXXX)OOOOOOOOOOOOOOOOCX10C OOOOOOC' 000000txj0000000000000000000c0000cxx>000000c.vx)00000cvv'tx)000cx)0000cx)00000000000 Vrf‘/U POLJEDELSTVU. |^v OOOOOOOCOOOOOOOO'KJOOOOOOOOOOOOOO>H*>OCVXX CXKXXXOOOOOOOOOOOOOOOOOOGCHXX>0OtKK>OOCX)CXXXXXXK)OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOooo< 0fI ,0000000000000000 OOOOOOOC o GNOJENJE Z APNOM. Veliko je lakih zemljišč, ki vsebujejo premalo apna, kar je krivo, da so do-tična zemljišča premalo rodovitna. Vča-slih je morda kako zemljišče bogato na vseh redilnih snoveh in le apna mu primanjkuje. Gnojenje takih zemljišč z apnom je posebno važno in koristno, ker nam omogočuje temeljitejše izkoriščanje zemeljske moči ter poveča v veliki meri rodovitnost zemlje. Apno ni samo redilna snov za rastline, ampak vpliva v zemlji tudi na hitrejše prelvaranje rastlinskih redilnih snovi v take spojine in oblike, ki jih rastline lahko vsrkajo. Ob enem dela zemljo bolj rahlo, kar >e zlasti pri ilovici važno. Kolikokrat sem videl delavce na njivah, , ki so z velikim trudom tolkli strjene kepe ilovice, ki so se po oranju napravile. Ves ta trud bi si lahko vsako leto prihranili, če bi dotični zemlji pognojili z apnom. Grude bi se potem z lahkoto dale razbiti in poravnati. Rastline in odtekajoča voda delajo zemljo čimdalje bolj revno na apnu. Zlasti pa zgubi zemlja dosti apna, če jo gnojimo z amonijakom ali pa kalijevo soljo, ker ta gnojila vplivajo raztapljajoče na apno. Enak ali bolj šibek vpliv na apno ima tudi hlevski gnoj. Če tudi niso te zgube na apnu tako velike, nastanejo sčasoma tudi taka tla, ki so bila pr- votno bogata na apnu, revna na tej snovi in torej tudi manj rodovitna. Zato ie gnojenje z apnom zelo koristno opravilo, ki bi ga morali naši kmetovalci bolje upoštevati, kakor se je to do sedaj storilo. V svrho pomnožitve apna v zemlji nam služijo sledeče snovi: 1) Potrošenje zemljišč v mletim ap-nencom in tudi laporjem, ki vsebuje mnogo apna. Mletega apnenca se rabi 20 kg na ar, (100 m2); laporja pa seveda veliko več. Poboljšanje tal z laporjem je pri nas v navadi v vinogradih. 2) Potrošenje zemljišč z žganim živim apnom. To apno ima mnogo več apnenca v sebi in deluje tudi močnejše na zemljo in zato ga rabimo polovico manj kakor živega apna, torej približno 10 kg na ar. Žgano apno se uporablja tako-le: Če je apno v kosih, zvozimo v jeseni potrebno količino apna na njivo, ki jo hočemo1 gnojiti..Nato napravimo na njivi več manjših kupcev apna, katere pokrijemo z zemljo. Ko potem apno razpade, ga raztresemo po celi površini. Če je pa apno v prahu, ga pa kar enakomerno po njivi potresemo. Po dokončanem trošenju preorjemo njivo. Končno omenjam, da se z gnojenjem s Thomasovo žlindro povečuje količina apna v zemlji, ker to gnojilo vsebuje mnogo apna. II. O REJI KUNCEV. Kunčereja v majhnem obsegu je zelo koristna panoga živinoreje. Kunce lahko krmimo s kuhinjskimi in drugimi odpadki v gospodarstvu, kakor z olupki od krompirja in repe ter s štori od ka-puza itd. itd. Poleg teh odpadkov jim polagamo travo, seno, korenje in včasih malo otrobov. Če ne razpolagamo s po- sebnimi hlevi, se zadovoljijo kunci z lesenimi kletkami, ki si jih napravimo iz starih in rabljenih zabojev, ki jih dobimo — ako jih že nimamo pri roki — prav po ceni pri trgovcih, ki dobivajo robo v njih. Krmljenje in negovanje kuncev pa prepustimo mladeži, ki se navadno prav rada zabava s tem delom. Kunci se zelo naglo množijo. Od dveh plemenskih samic se v enem letu latjkg^zredi 24 mladi- čev, godnih za zakol. Koliko nedelj se s lem mesom lahko odpravi, ne da bi ga bilo ireba kupili v mesnici in dah zanj lepe denarce! Kdor drži dve samici za pleme, ta rabi šest klelk. Te kletke naj bodo en meter dolge, 75 cm široke in 65 cm visoke. Te mere, čeprav so se pokazale v praksi kot najprimernejše, ni potrebno upoštevati tako natančno, ako morda nimate ravno takih desk pri roki. Par cm manj, ali par več, to nič ne škodi. Klet-kino dno bodi nekaj na ven nagnjeno, da se bo scalnica odtekate. Še boljše pa je dno, napravljeno iz tet po 1 e,m do IV2 cm oddaljenih ena od druge. Skozi te špranje odpadajo) potem bobki in se cedi scalnica v plitvo in premakljivo korito iz ploščevine, ki se nahaja pod podom iz lat. Preden stran kletke zagredimo z tetami ali z žično1 mrežo, napravimo v njo vratiča. Te kletke postavimo nekoliko od tal pod kakšno šupo ali pa v kak kot v hlevu. Kunce krmimo pozimi dvakrat in poleti pa trikrat na dan. Zvečer jih malo bolje nakrmimo kakor drugače. Krma naj ne bode vedno enaka, ampak jo je treba večkrat menjati. Tako krmljenje imajo kunci zelo radi in pri takem krmljenju tudi uspevajo dobro ter olstanejo zdravi. Od zelene krme jim najbolj prija nepreveč mlada detelja, potem zeleno listje in splošno zelenjad, ki ni strupena. Vendar pa jih ne smemo preveč krmiti s samo zelenjavo, zlasti pa ne s tako, ki je prašna ali vlažna od rose. Kunci dobijo od take krme slinovko. Kunci jedo zelo radi korenje, peso, repo in krompir. Kuhanemu krompirju ali kuhinjskim odpadkom je zelo priporočljivo primešati malo otrobov. Tako krmo je polagali rajši vedno bolj suho kakor preveč mokro. Zvečer dajte kuncem dovoljno dobrega sena. Od kunčjih pasem so najboljši enobarvne pasme, kakor srebrni francoski in nemški kunci ter plavi dunajski, Te pasme niso mehkužne ter občutljive in dosežejo 4—5 kg žive teže. Mladiči so v starosti od pol leta godni za zakol ter tehtajo tedaj dva do dva in pol kg. Razen mesa ima tudi njih koža lepo vrednost, ker so radi lepe dlake prav iskane. Kunci velikih francoskih in angleških pasem, ki sicer dosežejo mnogo večjo težo, so občutljivi in izbirčni ter zahtevajo mnogo boljšo in dražjo krmo. Tudi se !i kunci ne množijo tako naglo, kakor bolj navadni ali gori omenjeni kunci. En samec zadostuje za oplemenilev deseterih samic. Kdor ima samo par samic, ta si lahko samca v soseščini izposodi, da mu ga ni treba rediti. Samica se spusti k samcu, ko se opazi, da se poja. To se takoj opazi poi sledečih znakih: samica postane nemirna, voha okoli, rije po stelji in nosi slamo v gobčku. Zajka nosi 4 tedne. Najboljše je pustiti samico samo trikrat na leto k samcu, im s:cer v začetku marca, v juniju in v septembru. Samica si začne teden dni pred porodom napravljati gnezdo iz slame in dlak, ki si jih sama seb’ skubi na trebuhu in okoli siskov. Mladiči pridejo slepi na svet in začnejo, ko so tri tedne stari, jesti. Sesati jih je pustiti 8 tednov. Teden po ostavitvi se samica lahko ponovno voldi k samcu. Ko dosežejo mladiči tri mesece starosti, jih je potrebno po spolu ločiti, ker kunci postanejo kmalu god-dni za parenje. Vendar jih ne smemo pariti, preden niso dosegli pol leta starosti. I. Naročnikom! Da se bo vršilo nemoteno razpošiljanje našega lista, so naprošeni vsi dosedanji naročniki, naj ponove pravočasno svojo naročbo za leto 1928. 00000000'VVWKX>e0000000OCX)00CXXX)0CKXXX)0000000000000CXX500C)000000000O00000000000O000C>0C>0000CXXX>000 8oooooooooooockxxxxxx30oooooooooooc>ocx)8 m -m -*-•* u r a ra-«-« -r ✓ x g xxxxxxx>oooooooooooooooooooooooooooo5 ^ MLEKARSTVO OOOOOOOOUOuOOOOOOOUOUOOOOOOO JOOOOOOC 8 ■“ ' ' '— ’ g •OOOO000000000CXXXX»000OOOCXX50O 00000000000000000000000000000000(^>00000000cxxxxx3cxx>0000000cxxxxx)cx)00000000000000000000000cw.oo000c>00txxxx>000000cx3cxx)c)c)0000 KAKO RAVNAMO Z MLEKOM IN MASLOM? (Konec.) V zadnji številki sem podrobno opisal posnemanje in pridelovanje masla na star način brez uporabe poisne-malnika. Zdaj pa hočem opisati posnemanje s posnemalnikom in navesti vse one koristi im prednosti, ki jih nudi ta način pridelovanja masla. Omenjam pa, da je ta članek namenjen v prvi vrsti pridelovalcem masla na domu in ne mlekarnam, ki so radi večjega obrata opremljene še z raznimi drugimi stroji in pripravami. Posnemanje s posnemalnikom se izvrši tako-le: Komaj pomolzeno mleko, ko je še toplo, precedimo skozi gosto sito in ga zlijemo v posodo na posnemalniku, ki pa mora imeti zaprt odtok v stroj. Če je mleko hladnejše od 35 stop. C, ga moi-ramo dogreli do te toplote. Ko je posoda na posnemalniku z mlekom napolnjena, začnemo vrteti pogon na stroju. Ko dosežemo za dotiom posnemalnik predpisano hitrost vrtenja, navadno 60—75 zavrtljajev na minuto, odpremo ventil v mlečni posodi in mleko začne teči v posnemalnik. Tu pada mleko v bobenček, ki se neznansko hitro vrti, in sredobežna sila loči v njem smetano od ostalih snovi v mleku. Stroj moramo vrteti še nadalje z enako hitrostjo in po eni cevi začne teči smetana, a po drugi poisneto mleko. Ko smo posneli vse mleko, zlijemo v posodo na posnemalniku nekaj tople vode, ali pa tudi nekaj že posnetega mleka in vrtimo naprej, dokler ne poteče vsa voda iz posode oziroma vse posneto mleko. Ko se potem bobenček ustavi, snamemo raz po-snemalnik vse ploščevinaste dele in bobenček. Tega odpremo' in vse dele dobro operemo v topli vodi in jih dobro obrisane posušimo. Končno omenjam, da moramo posnemalnik pred vsako uporabo dobro namazati z oljem, ker se drugače kolesje v njem kmalu izrabi in pokvari. S tem je posnemanje končano. Iz smetane se potem dela maslo na običajni način. Seveda se moramo pri pinjenju dižati navodil, ki sem jih dal že v zadnji številki tega lista. Dodati hočem le to glede uporabne vrednosti raznih sistemov pinj, da je ona pinja najboljša, s katero je mogoče najtemeljitejše izločiti vso mast iz pinjenega mleka. Kar se tiče pa časa, ki je potreben za napravo masla, omenjam toliko, da traja pri vseh sistemih maslanje 20—40 minut in ne manj. Posnemalnik in pinja znamke »DIABOLO«. V spopolnitev svojega članka, vam predočujem v sliki in kratkem opisu nov mlekarski stroj, ki predstavlja zelo posrečeno kombinacijo posnemalnika s pinjo. Pri tem stroju, ki je švedske znamke »Diabolo«, pa rabimo ono posodo, ki pri posnemanju stoji na posnemalniku, pozneje pri pinjenju za pinjo. V to svrho jo je treba le sneti s posnemalnika in deti jo na strojček za vr- ienje pinje. To se prav lepo vidi na tozadevni sliki. Tu vidimo na naši levi posnemalnik, s katerega je vzete gospodinja posodo, da ,jo dene na strojček za vrtenje, ki se nahaja na naši desni. Pri tem stroju se vrti pinja, a lopata stoji na mestu. Delo s tem strojem je zelo olajšano in z njim se dobi zelo okusno in higijenično maslo. Po pinjenju se maslo lepo zgnete in s pomočjo modelov iz javorjevega lesu se mu da lepa in okusna oblika. Tako pripravljeno in v prozoren papir zavito maslo pride na trg, kjer se mnogo teže in draže proda kakor navadno maslo v štrucah. Končno podam še par podatkov iz prakse, ki najbolj jasno pričajo o koristnosti posnemanja s posnemalmkom. Gospodinja A. stavi kisat vsak dan v letu 18 litrov mleka in iz posnete smetane napravi letno 125 kg masla, ki ga proda po poprečno 12 lir za kg, in izkupi zanj 1500 lir. Njena soseda B. pa po-snemlje isto količino enako tolstega mleka dnevno s posnemalhikom in napravi iz posnete smetane 157 kg masla, ki ga radi boljše kakovosti in višje tržne cene, ki jo ima tako maslo, proda po 14 lir za kg in izkupi zanj 2200 lir. Torej za celih 700 lir več. Toliko pa ne stane niti srednje velik posnemalnik za domačo rabo in zato se je nabava posnemalnika že v enem letu več kakor izplačate. )ust Ušaj. rO0000000O0000o0000OOrvVX500000CXX>00O00000000C)O0OC>00OCXXXX)0 0OOOOOO00OO0C>OO000OO0000000O00C»000C)0C»O0000O0O0Q X,___________ $000000005 flooooooooč VINOGRADNIŠTVO. Sooooooo« g Boooooooofi ^ SooocooooB s 000000005 V JL. 1 ^ J I-Zl.’ JA j 1. ' . 5000000005 jooooooooj ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooocoooc 00000000 x>oooooooooooooooooooooo00000000000000000000000000600000000600000000000000000006 TRSNI KAPAR. Trsni kapar, ki se v znanstvu imenuje Pulvinaria vitis ali tudi Coggus vi-tis, se je v zadnjih letih pojavit v večjem številu na naših trtah, katerim prizadeva občutno škodo. Škodljivca prištevamo k ščitastim ušem, ker ima na sebi ščit rjave barve. Njegov način življenja je sledeči: Oplojene samice prezimujejo na eno in dvoletnem lesu in sicer v številnih skupinah. Tu se nepremakljivo tiščijo na trsnem lubadu. Tudi spomladi zapusti le malokatera samica svoje mesto, skoraj vse ostanejo na istem mestu do svoje smrti? Ko spomladi postane bolj toplo, se zbudijo te samice iz zimskega spanja ter zasadijo svoj rilček v lubad in začnejo srkati sok iz trte. Ob enem začnejo tudi rasti in dosežejo v maju V2 cm širokosti in sličijo tedaj po velikosti in podobi zrnu pražene kave. Proti koncu meseca maja začnejo te samice nesti številna jajčka. Ob enem izločajo izpod ščita zlasti od zadaj velike množine puha, ki služi v zaščito jajčk pred vremenskimi nezgodami in mrazom. Tega puha izločajo te živalice toliko, da dvigne ta puh ščit od lubada in le pri glavi, kjer samica tišči svoj rilček zarit v lubad, se še tišči ščit trsnega lubada. Iz teh jajčk se kmalu izvalijo ličinke, ki se napotijo na liste, kjer se hranijo s srkanjem soku. Tudi ličinkam zraste kmalu manjši ploščati ščit in napadeni listi izgledajo, kakor da bi bila njihova zgornja stran posuta z luskinami, ki sličijo krastam. Tu se v avgustu izvrši parenje in oplojena samica zleze na lubad, kjer prezimi, dočim samci poginejo. Škodo prizadeva trsni kapar zlasti na špalirjih in latnikih. Močno napadene trte začnejo zelo pešati in rodijo le malo. Priroden sovražnik in pokončeva-lec trsnega kaparja je tako zvana »pika Polonca«, katera potega svoja jajčka v ščitaste uši. Iz teh jajčk se izvalijo ličinke, ki začnejo razjedati uš. Zatiranje trsnega kaparja je najlaže izvršljivo v zimskem času. V to svrho se raztopi 7 kg Antiparassita v 100 litrih vode in se trte s to raztopino temeljito poškrope ali pa namažejo s čopičem. U. J. 00Q0CMX>0000CH^0rK>^>rMTr^>r>nnr^nnor«Oo€XXXXX3CXXXXXXX)0o00OQ000oQoQQC>00QQQQ00000CX300O00C>00 XXXKXXX)OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO XXXXXXX'OOOOOOOO |llJe^Bxs lij KLETARSTVO. |«j ežeEs® |«j oooocx?ooooocooooooooooo^oooo .xxxxxxMX30ooooooooooooooooooooocx)ooooooooooooocoocx)ooooooooooooooooooootKxxxxxx)oooooooooocxx)OocOOOOOOOO PRVO PRETAKANJE VINA. Vsako teto je naš list ob tem času pisal v daljšem članku o prvem pretakanju vina. Zato hočemo letos le bolj na kratko ponoviti, kar smo druga leta bolj natančno in popolno razložili. Prvo pretakanje ima namen ločiti drožje od čistega vina. Zato moramo pri pretakanju paziti, da ne pride nič drožja in motnega vina med pretočeno vino. Da bi pa bilo vino čimbolj čisto in da bi se drožje čim kompaktnejše vsedlo na dno soda, moramo upoštevati sledeča važna navodila: 1. Skrbeti moramo za primerno toploto v kleti, ker v mrzli kleti vino počasi zori in se tudi kasno učisti. Če se vkljub temu učisti, se pa spomladi, ko se toplota v kleti zviša, zopet zmolit. 2. Pretakanje je izvršiti najbolje ob tepem in tihem vremenu in nekaj dni pred pretakanjem je po možnosti odpreti po noči okna v kleti, da se vino premrazi, ker to vpliva ugodno na uči-ščenje vina. 3. Teden dni pred pretakanjem je dodati vinu 8—10 g metabisullfilta na vsak hi vina. Ta snov se stolče v prah, zveže v tenko platneno cunjico in obesi ped globoko v vino. S prvim pretakanjem hočemo tudi doseči, da se vino prezrači. To se pravi, da zgubi nekaj ogljikovega plina ter ga zamenja s kisikom, ki se pri pretakanju spoji z vinom. Da čim bolje in popolnejše dosežemo ta namen, se moramo, ko' vino prvič pretakamo, 'Ozirati na to, da se vino čimbolj prezrači in speni. To dosežemo s pretakanjem na pipo, katero odpremo na ta način, da vino iz nje na široko teče. Ne odlašajte preveč s pretakanjem, ker prekasno pretakanje je večkrat vzrok, da se vino pokvari, ker izgubi preveč kisline in tudi drožje se začne lahko kvarili, kar povzroča potem za- vrelico. Najboljši čas za prvo pretakanje je mesec december in januar. Uredništvo. O POČRNENJU IN PORJAVENJU VINA. Ti sta dve različni vinski napaki. Velika razlika je tudi v načinu zdravljenja med eno in drugo napako. Zato je zelo potrebno, da znamo te dve napaki ločiti in z vso gotovostjo ugotoviti, kateri izmed teh napak je podvrženo vino, ki menja barvo. V to svrho nalijemo kozarec z vinom in ga postavimo čez noč nepokritega na zračno mesto. Drugi dan pogledamo vino in ugotovimo barvo. Če je vino postalo rdečkasto zagasite barve, je podvrženo rjavenju, če je pa postalo črnikasto, podobno kakor da bi bili vlili vanj kaj tinte, je vino podvrženo počrnenju. Zakaj počrni vino in kako se vino popravi? Vino rado počrni, če vsebuje malo kisline poleg večje množine železnih soli in čreslovine. Železo vsebuje vsako vino v prav majhnih količinah. Množina železa se lahko v vinu tudi poveča, če pade v sod kak železen predmet, recimo žebelj ali pa radi tega, če niso železni ddli v vraticah od soda dovolj pokriti z lesom ali smolo. Velikokrat pa počrnijo vina, ki so izgubila precejšnjo količino svoje kisline, bodisi umetno pri razkisanju skisanih vin z apnenim karbonatom, bodisi radi predolgega ležanja na drožjih ali pa tudi radi bolezni, zlasti radi tega, če so zavrela in se zbirsila. Vino navadno počrni šele, ko pride dovolimo z zrakom v ddtiko, kar se zgodi po pretakanju ali pa če sod ni poln. Počrnela vina se popravijo najenostavnejše z dodatkom 40—60 g .citronske kisline, ali pa na sledeči način: Vino je pretočiti in pri tem dobro prezračiti. S tem vino še bolj počrni, a se potem sa- mo zopet učisti. Če se pa hoče uči-ščenje pospešit1, se vino umetno izčisti s prahom »Julliene«. Zakaj vino porjavi in kako se popravi? Porjavemju so podvržena beila in črna vina. Zlasti kaj rada porjavijo ona vina, ki so bila napravljena iz gnilega grozdja in pa tudi taka, ki so pokipela na tropinah. Znano je, da zmaščeno grozdje na zraku prav kmalu porjavi, čemur je posledica porjavelo vino. Zato ne smete nikdar puščati dolgo tropin v stiskalnici in tudi morate skrbeti, da se iz kipečega mošta v glavnikih tropine ne dvignejo na vrh. Prav odlično sredstvo, ki gotovo prepreči porjavenje vina, je kalijumme-tabisulfit v količini od 7-12 g na vsak hi vina. Kako se to sredstvo uporablja, je naš list že večkrat pisal. Pa tudi zadim-Ijenje sodov z žveplom, preden jih na- polnimo, je zelo koristno. Zlasti če je bilo grozdje gnilo, naj se to nikdar ne opusti. Vino začne rjaveti od površine navzdol, kar je najlaže spoznati, če pustimo vino v odprtem kozarcu. Sgasomu porjavi vse vino, postane plehko in prazno in na dnu se vleže nekaj goščave, a na površini vina se napravi neka mrena. Končno se vino samo zopet učisti, a zgubi veliko barve, če je bilo črno; če je pa bilo belo, ostane tudi nadalje nekoliko bolj zagasite barve. Zato ta napaka prizadene mnogo večjo škodo črnim kakor belim vinom. Če je vino že porjavelo, ga pretoči v zažveplan sod, ali mu pa dodaj pred pretakanjem 10 — 12 g metabisulfita na vsak hi vina. Potem čisti vino s kazeinom ali z želatino. U. X>OOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOO JOOOOOOOOOOOOOO« OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO JOOOOOOO V'000000OOOOOO^OOOO^vior OOO' OOOOOOOGOOOOOOOOOOOOOOOO | l SADJARSTVO f ! | OoOOOOOCOOOOOOOOJoSoOOOOOOODOOO OO' OOOC 00000*xj0000c00000000000000000000000000003000000c 0000')000000 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ZIMSKA DELA V SADOVNJAKU. V sadovnjaku je po zimi dosti opravila in dela. Po zimi imamo tudi za taka dela do volj časa. Zato izvršimo marsikatera dela v sadovnjaku že pozimi, čeprav je morebiti za to in ono delo tudi spomladi ugoden čas. Zimska dela v sadovnjakih so v glavnem ta-le: 1) Ko nastopijo prvi mrazi, začnejo lesti iz tal na sadno drevje metuljčki ženskega spola od znanega škodljivca pedi-ca ali zmrzlikarja. Samica tega metuljčka ne more leteti, ker ima za letanje preslabo razvita krila ali perutnice. Zato more le plazeč se po deblu priti iz tal na drevesa. Na sadno drevje zlasti pa na črešnje leze pa ta samica zato, da odloži svoja jajčka v lubadne razpokline na vejah. Iz teh jajček se izvalijo spomladi, ko drevo dobro ozeleni, male gosen-čice, ki se v svoji veliki požrešnosti spravijo nad zeleno listje. Če se pojavijo v velikem številu, ogolijo drevo. Te go-senčice so umazano zelene barve in lazijo na podoben način, kakor kadar me- rimo z roko kak predmet s pedjo. Zato jim pravimo pedio ali tudi mera. Ker torej samica leze na drevo po deblu, ji dohod na drevje lahko preprečimo. To napravimo najlaže s tem, da pred zimo namažemo okoli in okoli debla v širini enega decimetra obod debla na kakem gladkem mestu z gosenčnim lepom, ki ostane dolgo tekoč in* lepljiv. Čez ta lepiv pas škodljivec ne more na drevo. 2) Ob tepem in ne preveč mrzlem vremenu vzamemo s seboj v sadovnjak eno dobro žagiico, škarje, ostro nabru-šen nož in ščetko (krtačo) iz jeklene žice ali pa mesto te strguljo. Z žagico odžagamo vse suhe, polomljene ali drugače oslabele veje in tudi vse take, ki radi svoje nepravilne rašče preveč visijo, se morebiti križajo in drrnejo z drugimi vejami, ali pa stoje drugače preveč gosto in ne puste zraku in svetlobi med vejevje. Odžagati pa moramo vse veje tik v pazduhi, torej na mestu, kjer se odcepijo od debla ali druge glavne veje. Tore) pri odstranitvi vej ne smemo puščat, štorov ali čokičev. Rez, ki je pri žaganju nastal, zgladimo z nožem. Dobro ga je hidi namazati s tri odstotno raztopino «Antiparassita» v vodi. Manjše im šibkejše veje odrežemo lahko s škarjami. Ko smo to storili, ostržemo s pomočjo ščeti iz jeklenih žic ali pa s strguljo ves morebitni lišaj in mah raz veje in deblo. 3) Ko smo gorenji dve leti opravili, 'pcškrcpimc drevje in sicer vse nadzemeljske dele to je vejevje in deblo z raztopino «Aniiparassita» v vodi. «Aniipa-rass'iit», ki je posebno prepariran drevesni karbolinej in slioi tako zvamemu dendninu, arborinu itd., se rabi za hruške in jablane v količini od 10—15 kg, za ostalo sadje pa samo 6—7 kg na sto li trov vode. Raztopina se napravi popolnoma enostavno. Vzame se lesena orna, ki jo rabimo drugače za napravo modre galice in med odmerjeno količino čiste vode se pomeša odmerjena količina »Antiparassita». S to raztopino se po-škrope s pomočjo škropilnice vse veje, dočim se deblo in debelejše veje namažejo s člcpičem. «Antiparassil» se rabi v mesecih december, januar in februar, oziroma tudi v marcu, če ni drevje še nič pognalo. «Antiparassit» prodaja Slov. kmetijsko društvo v Gorici im ivrdka «Vinoagraria». Po škropljenju se mora takoj celo škropilnico prav dobro oprati, zlasti pa vse njene dele iz gumija, ker «Anticarassit» razjeda gumi. 4) Ves prostor, v kolikcr se nahaja pod drevesno krono, posujemo s hlevskim gnojem in ga prekopamo na eno orodje globoko ter zasujemo s to zemljo raztreseni gnoj. Just Ušaj. PREGLED SKLENJENIH SADNIH NASADOV NA GORIŠKEM. Gospod dh. Vallig, vodja sadjarskega in vinarskega oddelka pri potovalni kmetijski šoli v Gorici, nam sporoča, da je pregledala posebna komisija vse one sadne nasade v Vipavski dolini in v Brdih, katerih lastniki so prosili na osnovu razpisa goriške kmetijske potovalne šole za tozadevne nagrade. Gospod doktor, ki nam je obljubi daljše poročilo v na- šem listu, nam piše tudi, da je bila komisija z uspehi, ki jih je beležiti v naši deželi v zadnjih letih na polju modernega sadjarstva, zelo zadtovoljna. SADJARSTVO V BRDOVITIH LEGAH V ROMAN1JI. Drugi dan našega izleta v romansko pokrajino smo uporabili za ogled sadovnjakov v brdovitih legah. Kar smo tu videli, je zelo zanimalo vse izletnike, kajti lege, v katerih se nahajajo tamošnji sadovnjaki povsem sličijo' legi naših zemljišč. Ob enem so se prepričali, da je to, kar se pri nas od zato poklicanih činileljev potom kmetiskega urada in strokovnega časopisja uči in propagira, edino prava pot, ki bo v stanu dovesti naše sadjarstvo do iste visoke stopnje, ng kateri se nahaja sadjarstvo v teh krajih. Ogled posestva grofa Pasolini v Mote-ricco d’Imola. Pod vodstvom tehničnega vodje kmetijske šole v Imoli, gosp. Gaibe in oskrbnika gosp. P. Castellari-ja smo si na hitrico ogledati to veliko posestvo, ki zavzema površino 211 ha. Na tem posestvu se največ gojijo trie in sadno drevje in sicer največ breskev. Tu smo videli 5 ha velik nasad breskev, ki se vzpenja v brdo. Tu se gojijo sledeče vrste: Amsden, majski cvet in Triumf. Razdalja je 4>/2 m drevo od drevesa v peterckotu. Pridela se poprečno 35 kg breskev na drevo. Gnoji se z 80 dkg kokošjega perja na vsako drevo. Kokošje perje se kupuje v Romahiji pri veletrgovcih s kokošmi, ki vsako leto zakoljejo več miljonov teh živali in jih oskubijo. K temu gnojilu se prida še 15 dkg 'Thomasove žlindre in 7—8 dkg kalijeve soli na vsako drevo. 7. omenjenimi gnojili se pognoji vsakemu drevesu, ko se vsadi. Vsako drugo leto se pa pognoji vsakemu drevesu s 'H kg kokošjega perja. Ob enem se izvrši vsako drugo leto gnojenje s zelenim gnojenjem. V to svrho se rabi bob. V svrho zelenega gnojenja se oseje v septembru cel sadovnjak z bobom, kateremu se pognoji s superfosfatom, pepelom in kalijevo soljo. V marcu mesecu naslednjega leta, se bob podor je. Ta način gnojenja je za kraje, kjer primanjkuje gnoja in za visoko ležeča zemljišča, bodisi za sadovnjake, ali za vinograde zelo priporočljiv, ker ne le, da s takim gnojenjem štedimo na gnoju, ampak tudi odpade drag dovoz, gnoja v tako visoke lege. Zato bi se morali tudi pri nas lotiti kdaj takega gnojenjp. odstranitev se ponavlja vsakih 14 dni. V sredini junija se prične že z odščipa-vanjem in krajšanjem premočno poganjajočih vršičkov. V začelku julija, ko so se že pobrale zgodno zoreče breskve vrste Amsden, se pri drevesih te vrste začne z glavnim obrezovanjem. Takp obrezovama in oskrbovana drevesa rodiijo več ali manj vsako leto in ostanejo dolgo zdrava in čvrste rasti. Ti kraji so slično kakor naši pogosto obiskovani od toče, toda niti to dejstvo ni moglP ovirati razvoja tamkajšnega sad- Naši izletniki pred kmetijsko šolo v Imoli. Kako se na posestvu grofa Pasolini obrezujejo in oskrbujejo breskve? Ni mogoče govorili o kakem racionalnem in modernem pridelovanju breskev, ako se drevje poleti, ko je še zeleno, ne obrezuje.. Na lem posestvu se začne z obrezovanjem breskev že v sredini maja. Tedaj se odstranjujejo vsi nerodovitni vodeni poganjki, ali panker-ti, ki poženejo iz starega lesu in po nepotrebnem črpajo moč iz drevesa. Ta jarstva. Baš v tem letu je bil ta sadovnjak prizadet po toči in oskrbnik posestva nam je kazal, kako so om po toči obrezali vsa drevesa ter s tem zmanjšali škodo. V močno sušnih letih se poleti breskev le malo, ali nič ne obrezuje. Pridelovanje sliv vrsle Burbank na posestvu grofa Tazzoni-ja. Na tem posestvu smo opazili, da se poleg breskev goji tudi mnogo sliv vrste Burbank. Gospod Silimbani, dolgoletni oskrbnik tega posestva, je zelo hvalil in oboževal to slivo. Ta sliva da tudi v br~ dovitih legah kaj lepe pridelke in ne redko je najti drevo, ki da v enem letu več kakor 50 kg sadu. Poprečno se pa pridela na vsakem drevesu 50 kg sadu. Cene temu sadu so vedno dobre in to leto so' bile še višje, kakor od nekaterih vrst breskev. V brdovitih legah gojijo to slivo v obliki kotla to se pravi brez srednje veje. Deblo je visoko 1 meter. Cepijo jih na slivo plemena mirabolane (Prunus mirabolana). Na deblih smo o-pazili povsod lepive pasove, ki preprečujejo dohod mravljam na drevesa. V to svrho se rabi amerikanski lep znamke »Tree Tamglefoot«. Vsa sadna drevesa na celem posestvu se škropijo pozimi dvakrat s 4—5 odstotno raztopino železne galice v vodi. Končno omenjam, da smo na tem posestvu fotografirali eno breskvovo drevo, o katerem trdi oskrbnik, da je staro 70 let. Naši sklepi. Preden zaključim opis vsega onega lepega, koristnega in dobrega ob pri- liki našega izleta v Romanijo, naglašam, da smo prišli vsi do prepričanja, da se naše sadjarstvo nahaja že na pravi poti in da se bo prej ali slei nahajalo na isti stopnji razviitka in naprednosti, na kateri se nahajajo sadovnjaki v brdovitih legah v okolici Imole. Naši najboljši, ah na žalost, še majhni nasadi, ne zaostajajo na razvitku in rašči prav nič za onimi v tej okolici. Obsežnost tamkaijšnih nasadov je pa vsekakor vplivala spodbujevalno na naše izletnike, ki so vsi sklenili, da povečajo svoje nasade, katere hočejo oskrbovati1 in obdelovati po vseh pravilih modernega sadjarstva. Omenjam tudi, da mi je gospod Casteltari pisal pismo, katerega zaključuje s temi besedami: »Naznanite vsem Vašim izletnikom, da sem bil vzhičen radi njihovega posebnega zanimanja, ki so ga očitno kazali za moje nasade, ki še toliko potrebujejo izboljšanja«. P. Vallig. OOOOOOOC OOOOOOOG JOOOOOOO OOOOOOOOOOOO JOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO KAKO PREZIMITI VRTNICE? Kraljico cvetlic, nežno vrtnico je človek po sto letih velikega truda vzgo1-jil iz. bodečega šipka (biričja, Šiškov). Kakor pa so pradedje trdni, tako rahla je požlahtnjena vrtnica. Šipek prenese z lahkoto naše zime, dočim vrtnice nepokrite pomrznejo. Sicer so nekatere tudi neobčutljive za mraz, kakor razne ža-lujke, pa tudi grmičaste, ki prezimijo, ne da bi jih bilo treba kriti. Večina, in med temi najlepše, pa so silno občutljive, tako da brez primernega varstva pomrznejo, kajti prenesejo mraza samo kvečjemu 4—6 stopinj; navadno pa je že pred snegom hujši mraz. Pazimo torej, da časa ne zamudimo, a tudi, da jih ne vzimimo prezgodaj. Bo,1 je je seveda prezgodaj ko prepozno, navadno koncem oktobra ali začetkom novembra. Nič ^ažjega pa ni, kot prezimiti vrtnice; vendar pa ne pozebe nobenih cvetlic toliko kot ravno — vrtnic, lo pa samo radi nevednosti in malomarnosti. Nizke, grmičaste vrtnice malo prirežemo in jih nato dobro s prstjo obsujemo. Na vrh še lahko položimo kratke smrekove veje. Drugače postopamo z visokodebelnimi vrtnicami. Deblo je divjak, neobčutljiv za mraz, tega ni treba varovati. Glavno je — žlahtni del, vrh, ta ne sme biti izpostavljen mrazu. Pritisnemo ga torej k zemlji, kjer ni tako hudega mraza. Tudi sneg je topla odeja, saj vendar varuje žita itd. Prigodilo se mi je že, da sem pozabil pokriti vrtnico. Zapazil sem to šele, ko je že ležal sneg na debelo. Mraz še ni bil hud. Vrtnico pripognem v sneg ter jo obtežim z drvetom. Na krono namečem snega. Izvrstno je prezimila in ni pozebla. Vrtnico pripognemo do tal; ako bi bilo deblo bolj staro in bi se ne dalo lahko pripogniti, odstranimo nekaj prsti i nad koreninami. Preje poskusimo, na katero stran se vrtnica rajši nagne. Ni to vseeno, ker sicer jo lahko odlomimo. Pod krono položimo nekaj smrekovih vej, med krono vtaknemo nekaj brinje-vih vejic, ki branijo, da se miši ne ugnezdijo in ne oglodajo krone, kar se cesto zgodi, ako pokrivamo vrtnice z gnojem ali slamo. Krono pokrijemo zopet s smrekovimi vejami. Nazadnje pa namečemo na veje prsti, ki bo tlačila vrtnico k tlom, da ne vstane, ob enem jo pa varovala pred mrazom, '[‘ako ostane krona vedno zračna, in je vendar v zemlji varna pred mrazom. Vse drugo stori sneg. Ta im oni svetuje napraviti v zemljo jamico ter pokopati vanjo krono, drugi zopet hoče deblo imeti pokrito z žle-f bom iz desk itd. Prepričal sem se, da vsega tega ni treba. Deblo je trpežno dovolj, v prsti pa krona rada gnije, posebno ako je zemlja mokra in ni mrzla. Zapazili sem tudi že, da marsikdo zavije krono v slamo ali seno, ne da bi vrtnico pripognil do tal. Tako pač vrtnic ne varujemo mraza! V zraku je pozimi vendar do 20 stopinj in še več mraza! Seno ali slama tega ne more odvrniti. Pod snegom pa mraz ne gre pod 5—6 stopinj. To si treba zapomniti! Marsikdo se boji, da bi debla vsled debelosti ne odlomil. Prazen strah! Imam vrtnice žalujke, nad 2 m visoke, s 3 — 4 cm debelim deblom, ki jih pripognem vsako jesen brez škode. Treba je samo malo razumevanja, nekaj ročnosti in prave ljubezni do’ vrtnic, pa se bo vse dobro obneslo. Pripis uredništva. K pričujočim navodilom b’i pridjaT. še sledeče: Pri nas pogine vsako zimo največ vrtnic vsled nevednosti. To ve pač vsakdo, da je tre- ba vrtnice čez zimo pokriti. Toda kedaj in kako, to je drugo vprašanje. Veliko vrtnic se uniči ali. vsaj oslabi vsled prezgodnjega in nepravilnega pokrivanja. Vrtnice, in sicer tudi najbolj občutljive, prenesejo brez škode nekaj stopenj mraza. Torej se ni treba bati, da jih pomori kaka oktobrska slana. Kolikokrat režemo z 'niih najlepše cvete še novembra, kljub temu, da jih je ujela že večkrat huda slana. Vrtnice kaj nerade odvržejo listje in ako jih pokrijemo (morebiti z zemljo), v tej obleki, se pozimi takore-koč zaduše in zgnijejo. Ta rastlina hoče zračno in suho odejo, s katero pokrijemo tik pred hudim trajnim mrazom. Čas in odeja za končno pokrivanje se ravna po podnebiu. V okolici Gorice in Trsta vrtnic sploh ne pokrivajo, na Vipavskem zadostuje lahka odeja proti koncu novembra. Na Notranjskem in sploh po mrzlejših krajih z dolgo hudo zimo >e treba vrtnice prej in bolje pokriti. Da bo s pokrivanjem na vse strani prav, ravnajmo tako-le: Pozno na jesen, kakor pač kaže vreme in odločuje podnebje, odvežemo vrtnice od palic in jih položimo na tla. Potem jih pa pustimo, dokler le mogoče, nepokrite. Če medtem zapade večji sneg, tem bolje. Vsekakor pa imejmo pripravljeno odejo, in sicer smrekove veje in listje. Kaj boljšega v tem oziru pač ni. Pod in na vrh krone smrekove veje, potem pa primerno plast listja — to je idealna odeja. Ako vržemo navrh še par lopat lahke zemlje, nič ne de. Debelost odeje naj se ravna vedno po podnebju dotičnega kraja in pa tudi po občutljivosti posamezne vrste vrtnice. Ako je zamedel sneg nepokrite vrtnice, imejmo odejo shranjeno, za slučaj, da bi sneg prezgodaj skopnel in se je nadejati še hudega mraza. Samo z zemljo odevati vrtnice sploh ni dobro, zlasti pa ne, ako je zemlja težka in mastna ilovica. — Najbolj se je bati zim brez snega. Po »Slov. Sadjarju«. OOOCK XXX) OOOOOOOO 0CXXXXXXXXXX50000OOOCXXXX) OOOOOOOO OOOOOOOO OOCXXXXXJ OOOOOOOO OOOOOOOOOCXX3 CXXXXXXJO oooooooo oooooooa KMETIJSKI POUK. Kx)000000cxxxxxxx)00cxxxxx5000000000000000000000000£xxxxxxx)0000(xxxxxxx)0000000000000000000000000000000000000000000000000 PAR VPRAŠANJ GLEDE SOCIALNIH ZAVAROVANJ. Radi številnih in v najširše ljudske kroge posegajočih socialnih zavarovanj premnogo naših kmelov ne ve, koiero obvezno zavarovanje • zadeva njegov slan ter radi tega tudi ne ve, za kak namen plačuje potom davkov nekatere obvezne prispevke ter katerih prednosti izvirajočih iz obveznega zavarovanja se ima poslužiti. Tudi na naš list so se že pogosto obrnili razni naši bravci z raznimi vprašanji tičočimi se obveznih zavarovanj kmečkega stanja. Odgovarjamo za danes čisto na kratko na razna la vprašanja. 1. Ne obstoja za mašega kmeta posestnika nikako obvezno zavarovanje proti bolezni; tudi za kmetske in gozdne delavce ne obstoj’a zavarovanje proti bolezni. 2. Ne obstoja nikako starostno zavarovanje za kmete posestnike. Obstoja pa obvezno starostno zavarovanje za kmečke dninarje in sploh kmečke delavce z gotovo plačo. Zavarovalni prispevek se plačuje bolniški blagajni. Ker je kontrola kmečkih dninarjev in delavcev težka, da skoraj nemogoča, se praktično obvezno starostno zavarovanje glede kmečkih dninarjev in delavcev ne izvaja. 3. V naših krajih obstoja pa obvezno zavarovanje kmetov proti nezgodam na kmetskem delu. Zavarovani so vsi kmetje in sicer delavci, gospodarji in člani njihovih družin od 12 pa do 65 let. Zavarovalni prispevek morajo plačevati vsi kmetje v obliki male doklade na zemljiški davek. Nezgoda in nesreča na poljskem delu naj se nemudoma prijavi občinskemu zdravniku. Pravica do zavarovalnine poteče po enem letu. V eni izmed prihodnjih številk našega lista bomo spisali večji članek o tem velevažnem zavarovanju. Opozarjamo pri tej priliki na jako poljuden članek o tem zavarovanju v letošnjem Koledarju za Istro Fra-nina in Jurina. ooooooocooooooooooocwTooooocxxxxx)oooocx)oroooooocxoooooorocxxxyxx>rooooc)ooooooocxxx-cx)cxxxxx)00oooooocxx-oocxx oooooooooooooonooooooooooooo }mm! VPRAŠANJA IN ODGOVORI. N® oocxxxxdooooooocx)oooooooooooooooooooocxx)o 30000000OCXXXXXXjOOOO