Črevesna bakterija listnih ušic Buchnera aphidicola Foto: J. White in N. Moran Evropska zveza Decembra 2019 je v Bruslju že četrtič zapo- red potekala podelitev priznanj v okviru tek- movanja za evropsko nagrado za čebele 2019 (European Bee Award 2019), s katerimi se nagrajujejo izje- mne in prijazne kmetijske prakse za zaščito čebel in dru- gih opraševalcev. Podelitev je vodil evropski poslanec Franc Bogovič, ki je spomnil, da je temeljna filozofija EU-nagrade za čebele trdno povezana z duhom svetovnega dneva čebel. Število prijav na tekmovanje se iz leta v leto povečuje. Tokrat je bilo skupno oddanih kar 36 prijav. To dokazuje, da nagra- da resnično pridobiva pomen in je tudi generator novih idej, ki spodbujajo rešitve za izboljševanje biotske raznovrstno- sti v EU. V kategoriji dobrih praks z upravljanjem zemljišč je zmagala partnerska iniciativa »Pro Planet jabolka z jezera Konstanca«, ki omogoča izmenjavo znanja, izkušenj in šir- jenje dobrih praks za zaščito opraševalcev med kmetovalci, občinami, šolami, podjetji in nevladnimi organizacijami v Nemčiji in Avstriji. V kategoriji inovativnih tehnoloških re- šitev je zmagal APISFERO iz Italije z optičnim bralnikom varoj. Gre za skupino raziskovalcev različnih profilov, ki je razvila napravo, ki z avtomatizacijo olajša zamudno in dol- gočasno opravilo štetja naravnega odpada varoj, kar pa je osnova za diagnostiko in načrtovanja učinkovitega zatira- nja varoj. Z optičnim bralnikom naj bi tudi lažje prepoznali čebelje družine z boljšo naravno odpornostjo na varoje, te pa bi izbrali za nadaljnjo odbiro proti varojam odpornejših čebel. Z nadaljnjim razvojem naprave želijo doseči pridobi- vanje še dodatnih, čebelarju uporabnih podatkov iz pregle- danega drobirja na testnih vložkih. Prevod in priredba MB Vira: http://bogovic.eu. www.cema-agri.org. Novice iz sveta sploh ne bi smelo prodajati kot med. Običajno je prav neprijetnega okusa. Za zimsko prehrano čebel ni primeren, ker povzroča grižo.« Šele po objavah dr. Eve Crane iz leta 1985 se je začelo mnenje čebelarjev v ZDA spreminjati. Tedaj so ameriški potrošniki izvedeli, da je med iz mane v Nemčiji in še nekaterih dru- gih srednjeevropskih državah veliko bolj cenjen in se tudi dražje prodaja kakor med iz nektarja. Zapisala je, da sta tako v nektarnih kakor v manovih medovih v pretežni meri zastopani sicer fruktoza in glukoza, vendar je v slednjih tudi visok odstotek trisaharidov, dekstrina, encimov, ami- nokislin in mineralov, ki jih v nektarnih medovih ni. Skrat- ka, za ljudi so bolj popolna hrana kot med iz nektarja. Za- nimiva novost v poznavanju mane in njenih povzročiteljev se je zgodila v ZDA leta 2003, ko je Angela Douglas objavila rezultate obširnih raziskav glede nastanka mane in glede razvoja povzročiteljev gozdnega medenja. Podobno kakor pri ljudeh živijo v črevesju listnih ušic ter kaparjev številne koristne bakterije. Med njimi je najpomembnejša Buchnera aphidicola, ki predstavlja kar 10 % teže same ušice. Zakaj je ta bakterija za življenje ušic tako pomembna? Znano je, da vsebuje drevesni sok, ki je glavna hrana ušic, pretežno sa- harozo in nekatere aminokisline. Torej je zanje nepopolna hrana, ker potrebuje njihov organizem za svojo rast in raz- množevanje tudi esencialne kisline, ki jih pa sam ne more proizvajati. To nalogo prevzame omenjena bakterija. Z nje- nim nadvse pomembnim delovanjem v črevesju lahko ušice brez težav preživijo na drevju in opravljajo svoje poslanstvo v korist naših čebel in seveda tudi čebelarjev. Prevod in priredba Franc Šivic Vir: Borst, P. L. (2019): Honeydew Honey. American Bee Journal, št. 11, november 2019, str. 1255. ZDA E. F. Phillips, znani profesor čebelarstva na ameriški univerzi Cornell, je davnega leta 1911 izjavil naslednje: »Med iz mane se ne more primerjati z medom iz nektarja glede na sestavo in okus in se ga 6/2020 letnik CXXII 175 IZ ZNANOSTI IN PRAKSE