tETO 1930 — Vzgaiaš k resnični pristnosti Če primerjamo način današnjega življenja z onim v starih časih, opazimo značilno razliko, da se namreč današnje življenje odigrava v javnosti, do-čim se je prejšnje odigravalo v družini in domači hiši. Družina je bila torišče dela, izobrazbe in razvedrila; v njej ie zlasti vera uživala skrbno nego. Danes je to drugače. Glavno torišče dela je tovarna; za i izobrazbo naj skrbi šola; razvedrilo pa nudi gostilna in kino; vero na vlačijo že p*ay povsod. Ali je življenje kaj pridobilo, ko je postalo javno? Ali je morebiti lepše, resničnejše? Skoro da ne. — Čim bolj smo se oddaljevali od družine, tembolj smo čutili potrebo, da se v življenju, zunaj namreč v javnosti, uveljavljamo. S tem pa smo se nekako poplitvili. Javnost kaj rada gleda samo na zunanjost in se da oslepiti z marsičem. Stalno smo v nevarnosti, da tudi mi računamo samo po zunanje. Skrbimo le za to, da je na zunaj vse lepo, na ono skrivno notranje pa polagamo malo vrednosti. Večkrat celo trpimo zaradi tega, da le moremo na zunaj pokazati, kaj in koliko zmoremo. N. pr. naše stanovanje je zanikamo in vse v neredu. Pa saj ga nihče ne vidi! Naše perilo — ! o saj je pokrito in ga nihče ne vidi! In nogavice; — prsti in pete gledajo iz njih; pa saj so čevlji čez! In tako skušamo s tem, kar je zgoraj pokriti našo revščino. Zdi se nam, da moramo imeti nekaj za oko, pa je dobro. Če je potem pristno in kaj vredno, pa prav nič ne vprašamo. Prav tako skromni smo tudi glede ' „ ŠTEVILKA S- našega razvedrila in naše zabave. Samo kričavo in hreščečo reklamo mora imeti, pa deremo za njo in nič ne vprašamo, če je tudi sicer kaj prida. In z našim verskim čuvstvovanjem in življenjem po veri je prav tako. Kolikokrat se zbojimo javnega mnenja, ko je treba iti k procesiji; še bolj pa, če je treba javno pokazati svoje versko prepričanje. Ali je res, da so v tem oziru naše žene pogumnejše kot pa moški? S stikom z javnostjo torej naše življenje ni pridobilo; postalo je vse prepovršno, preračunljivo, neresnično, nepristno. Saj skoro ne živimo več našega življenja in nimamo več veselja nad tem, kar je resnično naša last, temveč živimo tako, da ustrežemo javnosti in naše veselje je, če moremo pred javnostjo pokazati nekaj drugega, kar smo v resnici. To naše početje pa, če bi postalo trajno, bi bilo za naše resnično življenje resnična škoda. Tega zlasti ne moremo prenesti v dobi, ko se kot ljudstvo, kot narod razvijamo. Mnogo nam mora biti na tem, da se prav zdaj po-globe tihe, skrite a pristne življenjske vrednote. Te pa je edino možno gojiti v družini. Vsi vzgojitelji, zlasti starši in posebno mati naj uče otroke z besedo in zgledom prave in pristne vrednote ceniti in jih iskati. To pa bo tem kžje in uspešnejše, če vlada v družini resničnost, pristnost in poštenje. Zato proč z vso hinavščino, proč s potvarjanjem in hlimbo! Če se otroci že doma v družini navadijo resnične pristnosti in neustrašenega poštenja, potem jim v življenju ne bo težko ostati samostojnim in trdnim v svojem prepričanju. Kuh*. Karfijolna juha z rižem in krompirjem. Kuhaj v 2 litrih vode eno pest karfijolnih cvetk. Ko se ure kuhajo jih osoli in jim prideni en olupljen krompir na majhne kocke zrezan, ko sta karfijola in krompir na pol kuhana, jima prideni eno veliko pest riža in kuhaj vse skupaj e 15 minut. Nato prideni prežganje, ki si ga pripravila iz ene žlice masti in moke. Ko vse skupaj še nekaj minut vre prideni velik ščep popra in žlico kisa. Okisan koren. Srednje debel koren ostrži in zreži na rezance. V kozi razgrej žlico masti ali sirovega masla in prideni nekoliko drobno zrezane čebule. Ko se nekoliko zarumeni, stresi vanjo zrezan koren, premešaj ga in duši nekaj minut, nato mu prilij četrt litra gorke vode, ga osoli in kuhaj do mehkega. Potem zmešaj pol žlice moke in žlico kisa ler primešaj kuhanemu korenu, prideni še za noževo špico popra in ko še nekaj minut vre, postavi koren kot prikuho na mizo. Pomarančni olupki kot zdravilo za otroke in odrasle. Ako nimaš pravega teka do jedi: zreži olupek ene pomaranče in vejico pelina, zalij z 1 litrom vode in kuhaj četrt ure. Kuhano precedi in nalij v steklenico, zamaši in daj otroku trikrat na dan po eno žlico pred jedjo. (Ta voda, ako imaš zaprto, stoji 10—12 dni) Pomarančne olupke zreži, posuši in ohrani, ker tudi za med drugi čaj so izvrsten dodatek. Slanikov pire. Osnaži slanika, olupi in podolgem prerezi, odstrani mu glavo in koščice ter ga položi v skledo, prilij vode, da je slanik pokrit, nato prideni pol žiičice jedilne sode ter ga pusti v tej vodi 4 ure. Nato vodo odi i j in na novo zalij s svežo vodo, v kateri pusti slanika 6—12 ur. Nato slanika dobro obriši, zreži na kosce ter ga v mornarju s koščkom surovega masla (za oreh) dobro stol-ci, prideni še eno kuhano in zrezano jajce in vse skupaj stolci in pretlači skozi sito v skledo, prideni velik ščep popra in sok pol limone. Vse skupaj dobro zmešaj in postavi s fi-žolovo ali krompirjevo solato, lahko pa tudi z rženim kruhom na mizo. Majaronovo meso. Deni v kozo eno žlico masti in zarumeni v njej eno drobno zrezano čebulo Nato prideni pol kg govejega mes