Leto 1894. 567 Državni zakonik za kraljevine in dežele v državnem zboru zastopane. Kos LXXV. — Izdan in razposlan dné 26. oktobra 1894. (Obsega štev. 202.) 302. Ukaz finančnega ininisterstva z dné 18. oktobra 1894.1. pisom o carini zavezanem prometu. Izjeme pripušča finančno ministerstvo v ozira vrednih slučajih. Ako bi se dovolilo zlo rabilo, odvzeti je je priti priči, a ne ruščč dohodarstvenosodnih posledkov. v 'kršilo zakona zastran nekih izprememb v določilih o pivarini. Porazumno s kraljevim ogrskim finančnim mi-Isaers^vom se v izvršilo zakona z dné 2. oktobra 2 ' i' (Drž. zak. št. 196.) na podstavi §. 5. v tem a °nu izdajejo nastopna ukazila: Dovoljevanje izvažanja. t §. 1. sine Se ^V0 s P^ržkom davčnega povračila p , rez carinsko črto izvažati, za to je potrebno ... >no dovolilo pristojnega finančnega oblastva 1 ve stopinje. dobo ' ° ^0vo^'° se> a*40 prosijo za to, dodeljuje na niso eUe^a ^eta samo tistim narejalcem piva, kateri prav V tre^ letih pred samim dnevom prošnje bili tihota ,10™0 obsojeni v kako kazen niti zavoljo stopic Va zavoljo težkega dohodarstvenega prevoj te^rot' Predpisom o odačevanju piva, niti za-ega dohodarstvenega prestopka proti pred-(Sloveolsoh.) Tudi se sme dovolilo odvzeti tedaj, kadar po-šiljač ne izpolnjuje dolžnosti, katerim je zavezan, ali kadar odpade kateri onih uvetov, pod katerimi se je dovolilo dalo. V prošnji za dovolilo za izvažanje piva naj na-rejalec piva pové, po katerem v §. 1. zakona z dné 2. oktobra 1894. 1. (Drž. zak. št. 196.) navedenem načinu naj se opravlja povračilo davka za pivo, ki je naredi on sam in katero izvede črez carinsko črto, pazčč na predpisane pogoje in opreznosti. Vselej se smé izbrati samö eden od téh načinov; a izbrani način povračila davka je moči, ako se to poprej o pravem času naznani finančnemu oblastvu prve stopinje, izpremeniti v drug, zakonito pripuščen način. Kadar si narejalec piva izbere v §. 1., št. 2. zakona navedeno odmérjanje davčnega povračila, tedaj se mora v dotični prošnji zavezati, da ne bo računeč od dné, katerega prošnjo vloži, ves čas, dokler traja dovolilo, narejal ni kake pivne začimbe z manjšo izlečkovo vsebino od tiste, po kateri naj se odmerja povračilo davka. Pošiljač, kateri nasproti prevzeti dolžnosti izdeluje pivno začimbo z manjšo izlečkovo vsebino od tiste, po kateri je odmerjati povračilo, izgubi pravico do davčnega povračila za 122 Priloga 1. tisto pivo, za katero gre; po okolnostih je sprožiti proti njemu tudi kazensko postopanje. Najmanjšo izlečkovo vsebino pivnih začimb, narejenih v poslednjih šestih mesecih računčč od dnéva prošnje, povedati je v prošnji, navedši številko in podatke dotičnih plačilnih bolet. Kadar naj se povračilo davka odmérja po §. 1., št. 4. zakona, tedaj se mora prav takô v prošnji povedati poprek na en hektoliter pripadajoča izlečkova vsebina pivnih začimb, narejenih v poslednjih šestih mesecih, navedši številko in podatke dotičnih plačilnih bolet. Kadar pivovarec izbere v §. 1., št. 3. ali 4. navedeno odmerjanje davčnega povračila, tedaj je dolžan, dajati s pakovalom vred steklenice, potrebne za to, da se vanje denejo probe piva, ter nositi vse stroške, ki so zvezani s pošiljanjem pivnih prob na preiskovališče in ž njih preiskovanjem. Vsak pivovarec, ki zahteva povračilo davka ob izvažanju piva, mora se podvreči kakim posebnim ukazilom finančnega ministerstva, s katerimi se na-merja natančen meroskus hladnikov in kadi vrelnic, ker bi sicer izgubil dovolilo. Izjava ob izvažanju. §• 2. Vsak pivovarec, kateremu se je dalo dovolilo, izvažati pivo s pravico do davčnega povračila, mora vselej, kadar namerja kako tako pošiljatev, predati izjavo po priloženem vzorcu v dvojnem, v slučajih §. 1., št. 3. in 4. zakona pa v trojnem izdatku pri tistem oddelku finančne straže, kateremu je naloženo nadziranje varilišča, ter mora natanko izpolniti za izjavo predpisane razpredele. Dovoljeno je, mčro, koliko vsak sod drži, namesto v litrih povedati v četrtinskih, polovičnih ali celih hektolitrih, ako prostornina posameznih sodov dosega najmanj povedano mčro. Ako se za več sodov neposredno drug za drugim ponavljajo številni postavki gledč teže, oziroma prostornine, smejo se vpostaviti samo enkrat. Povedbe, katere so odločilne za odmero davčnega povračila, namreč najmanjšo, oziroma poprek na en hektoliter pripadajočo izlečkovo vsebino pivne začimbe, narejene v poslednjih šestih mesecih pred izvažanjem, potem prvotno odačeno izlečkovo vsebino pivne začimbe in pa pripadajoči znesek davčnega povračila je postaviti nef videž v črkah in številkah. Posebe je paziti na to-le: 1. Nobena pošiljatev ne sme imeti manj kakor 100 litrov piva; vrhu tega mora, ako se pivo pošilja v sodih, vsak sod imeti prostornine 25 litrov najmanj. Ako bi izvaževalne razmere kake pivovarnice zahtevale, da se pivo izvaža v inozemstvo proti povračila davka tudi v sodih, držečih jih hoče rabiti za izvažanje piva. Na vsaki steklenici, ki je za vzorec, mora biti pripečatena pismena po-vedba prostornine. 2. Ako se povračilo davka zahteva po §. 1-, št. 8. zakona, smč se na podstavi ene in iste izvozne izjave pošiljati samö pivo, za katero se želi povračilo davka po taisti izlečkovi vsebini. 3. Za pošiljatev namenjeno pivo mora, če se izvaža v sodih, biti v meroskušenih, dobro zadelanih in za namestitev uradne zapore pripravnih sodih. K eni vsaj 100 litrov obsegajoči pošiljatvi spa' dajoče, s pivom napolnjene steklenice se moraj0 zapakovati v zaboje, koše ali sode, ki so pripravni' da se na njih namesti popolnoma varna zopora, h* sicer v vsakem tovoru v številu, delivnem z 10, 1" ali 25. 4. Na zahtevanje stopi na mesto zapore tovora pri železniških prenosih zapora nakladnega prostor3' ako je pivo Varnica z dotično železnično postajo zvezana s kolejnicami. Zaporo nakladnega prostora more finančn0 oblastvo prve stopinje dovoliti tudi tedaj, kadar JÇ v stojališču dotične pivovarnice kaka železnična 3 parnoplovstvena postaja. Stroške za dohodarstveno uradno spremljanje pošiljatve na postajo, ki je P° trebno, kadar se to dovolilo dâ, bolé stranko. 5. Ako se pri pošiljanju piva za izvažanj® preko morja vzvidi potrebno, pridejati mu alkoho povedati je veličino tega alkoholovega dodatka v litrih alkohola. Ta dodatek pak ne smé presegati 1 litra alkohola na vsak hektoliter piva. Uradno obravnavanje piva, ki se izvaža. §. 3. Kadar se pivo izvaža z zahtevkom davčnega Povračila, omenjenega v §. 1., št. 1. ali 2. zakona, tedaj preiščejo finančni organi kakovost pošiljatve, primerjajo to s povedbami izjave, namestijo uradno zaporo, potrdé izvršena uradna dela na hrbtu obeh 'zvodov izjave ter izročč stranki en izvod izjave, kateri mora pošiljatev spremljati do izstopa. §. 4. Kadar si narejalec piva za pivo, določeno, da Se izvede črez carinsko črto, izbere davčno povračilo po polni odačeni ali z uradno preiskavo piva Ukazani prvotni izlečkovi vsebini osnovne začimbe (§• 1., št. 3. v zakonu), tedaj je poleg naredeb pa-ragrafa 3. v tem ukazu paziti zlasti še na to-le: 1. Uradno obravnavanje piva, določenega za izvažanje, se mora opravljati vsakakor v obrtovališču PoŠiljačevem. Veče stroške, ki bi s tem nastali finančnemu upravstvu, mora pošiljač povrniti. 2. Preiskava, ki se vrši ob odpravi pošiljatve, aaj se opravlja vselej v pričo dveh finančnih urad-nikov, in sicer v pričo enega uradnika finančne straže in enega carinskega, eventuvalno tudi davč-°ega uradnika. 3. Da se ové prvotna izlečkova vsebina nsnovne začimbe — to je tiste pivne začimbe, iz atere je narejeno pivo, ki se izvaža — odvzeti je Probe. Te probe se morejo odvzeti na dva načina, ln sicer: a) 'z skladnega soda, b) iz sodov za prenos, že pripravljenih za pošiljanje in napolnjenih s pivom. odt slučaju a) je, preden se pivo za izvažanje sklada C6V' 'n kac*ar se 0(llaka P° cev' 'z p0 ne.^a s°da v sc,de za prenos, odvzeti štiri probe en liter, in sicer iz raznih plasti skladnega soda. Prvo probo je odvzeti pred odtakanjem po cevi, poslednjo, kadar se odtakanje dokonča, obé drugi pak blizu kje v sredi. Iz raznih plasti odvzete posamezne probe je potem zliti vkupe v skrbno osnaženo posodo, katero je, če treba, prej še oplakniti s pivom, določenim, da se od njega vzemô probe, potem jih je dobro pomešati in napolniti ž njimi tri steklenice, držeče po en liter, ki jih mora dati stranka in katere morajo biti popolnoma čiste ter poprej oplaknjene s pivom, ki se izvaža. Za izvažanje določeno pivo iz več skladnih sodov mešati poprej se ne zabranjuje, ako se meša v skladnem sodu ali mešalni posodi, kije določena, da se iz nje vzame proba. Ako naj se pak sodi za prenos napolnijo naravnost iz več skladnih sodov, morajo se zgoraj omenjene probe jemati posebe iz vsakega skladnega soda ter poistiniti za izvažanje določene množine piva, h katerim spadajo te ločene (posebne) probe. Finančni organi morajo natančno paziti, kako se pivo iz skladnega soda polni v sode za prenos, in ako bi se ti ne postavili precej pod uradno zaporo, skrbeti za to, da se odpošiljajo samö taisti sodi za prenos brez katerekoli izpremembe njih vsebine. V slučaju b) je iz posameznih sodov za prenos jemati probe takö, kakor ravno namera nanese, a na izbiro sodov ni dovoliti stranki nobenega vpliva; probe je potem zliti vkupe in, ko so se dobro pomešale, napolniti tudi ž njimi tri probne steklenice takö, kakor je predpisano. Dovolj je, ako se od vsakih 20 posod pošiljatve jemljö probe iz ene, od kakega prebitka pod 20 posod pak samö iz posode. V vsakem slučaju, torej tudi takrat, kadar je sploh manj kakor 20 posod, morajo se probe vzeti vsaj iz dveh posod vsake pošiljatve. Pri pošiljatvah piva v steklenicah je te probe iz posameznih tovorov jemati tako, da se posamezne steklenice vzamejo iz tistih tovorov, ki se po slučajnem izboru za to odločijo, ter se odpošljejo v preiskavo. Probne steklenice je v obeh slučajih hermetično zapreti in zapečatiti tako z uradnim pečatom kakor s pečatom stranke. V prigled istösti je vsako probo opremiti s papirnatim ščitkom, iz katerega je moči posneti tiste podatke, ki so potrebni za izpolnitev točke 1. in 6. v odstavku I. potrdila o analizi. Da se odvrne kaka zamena prob, naj se papirnati ščitki pripečatijo na probne steklenice. Alkohol se smé pivu, namenjenemu za izvažanje preko morja, dodajati še le potem, ko so se probe odvzele 122* Ko so se probe odvzele, denejo se sodi za prenos, oziroma pri piva v steklenicah zaboji, koši ali sodi, v katerih so steklenice zapakovane, pod uradno zaporo, ali pa se, kadar se uporablja zapora prostora, dotični prostori plombujejo. 4. Od treh z odvzeto probo napolnjenih in zapečatenih steklenic, in ako je bilo probe odvzeti iz dveh ali več skladnih sodov, od vsakih treh steklenic je precej doposlati eno poskuševališču, ki ima oblast, izdajati preskusna potrdila; a to steklenico je prej zaviti v slamo ali bičje, in nato še le za-pakovati v lesen zaboj, katerega je dobro nadelati z žaganjem ali sladovnim kaljem, slamo reza-nico itd. Obe drugi probi se proti prejemnemu potrdilu oddasta kot pričuvni probi pivovarnici, da jih skrbno hrani tri mesece. ako se s preiskavo pokaže, da je bila sumnja osnovana. Ako bi finančno upravstvo spoznalo, da je potrebno probo vnovič preskusiti, naj pristojno finančno oblastvo prve stopinje precej brez odloga vkrene, kar je treba, da se s spredaj navedenimi opreznostimi v ta namen dopošlje poljedelsko-kemičnemu poskuševališču na Dunaj ena pričuvna proba. Zavod, kateremu je naročeno preiskovanje lakih prob piva, naj po dovršeni preiskavi tistemu uradu, pri katerem naj se povračilo davka izplača, dopošlje potrdilo o analizi, katero je po priloženem vzorcu izdati v dvojnem izvodu. §• 5- Priloga 2. 5. Za uradno preiskavanje uradoma odvzetih prob piva in za izdajanje potrdil o analizi določi finančno ministerstvo posamezne zavode. Preiskava prob piva, katero opravljajo za to določeni zavodi, naj se vrši po meri doličnega navodila, podanega v prilogi. V tem navodilu je izpuščen popis posameznih, že tako znanih opravkov in priredov, način postopanja pa je samö v toliko natančneje naveden, kolikor je to potrebno, da se strokovnjaku, kateremu je poverjeno preiskavanje piva, odvzame vsaka dvojba o načinu, kako naj preiskavo vrši. Preiskava prob naj se praviloma omeji na točko 1. do 6. v navodilu. Odredbina za to vrsto preiskave se ustanavlja s 3 gl. (tremi goldinarji). Kadar si pivovarec povračilo davka izbere p° poprek na en hektolitev pripadajoči izlečkovi vsebini pivnih začimb, narejenih v poslednjih šestil' mesecih pred izvažanjem (§. 1., št. 4. zakona)) tedaj naj to poprečno izlečkovo vsebino pové v izvozni izjavi (izvoznem izrecilu). Ta poprečna izlečkova vsebina naj se prera-čunja tako, da se užitnina od piva, plačana v p°' slednjih šestih mesecih pred izvozom, razdeli s številom hektolitrov pivne začimbe, ki so bili po uradu' poistimbi narejeni. Kvocijent, razdeljen z davčnim nadomestilom 16-7 kr. za vsako saharometersko stopinjo, kaže iskano poprečno izlečkovo vsebino. Seveda je Prl tern jemati v poštev vsled kakih najdeb dodati'0 plačane davčne zneske in pa množine več nareje nega piva. Kadar gré za izvozno pošiljatcv, namenjeno v Italijo, pri kateri se proba odjemlje takö, kakor je zavkazano zgoraj pod št. 3., lit a), tedaj sme pivovarec zahtevati, da isti zavod izda tudi potrdilo, ki je potrebno za ocarinjevanje v Italiji. V tem slučaju se odredbina za preskus ustanavlja s 5 goldinarji. Kadar pak ta preskus pokaže čudne posledke ali pa razloge suma, da se je pivu kaj pridodalo, kar dela, da preiskava za ovedovanje izlečkove vsebine osnovne začimbe kaže veči posledek od tistega, ki vStreza osnovni začimbi, tedaj je treba pivo popolnoma analizovati (preiskati alkohol, izleček, cuker, invertivne ogljenčeve hidrate, glicerin, skupno kislobo, hlapne kisline, rudninske tvarine in opraviti mikroskopno preskušnjo). Za to popolno analizo se določuje odredbine 20 gl., katero pak mora stranka povrniti samö tedaj, Ker mora po §. 1., št. 4., odst. 2. zakona izlečkova vsebina osnovne začimbe piva, ki se izvaža, v tem slučaju doseči vsaj to poprečno izlec' kovo vsebino, morajo se probe piva, ki se odpošilja jemati tudi tedaj, kadar se povračilo davka zahtev® po §. 1., št. 4. zakona. . Pri tem je ravnati prav tako kakor v slučaju» kadar se povračilo davka zahteva po §. l.t St. zakona (§. 4. predpisa). Določila o vožnji posiljatve do izstopu®#® urada. §. 6. Ob vožnji pošiljatve do izstopnega urada j® pazili na ukazila, katera veljajo za prevažanje 1 carine nakazanega vhodnega blaga ter so '!■8 obsežena v §. 155. do 164. redu o carini in držav-nem samotrštvu. Potemtakem je voznik blaga dolžan, skrbno shraniti unikat izvozne izjave, neporaženo hraniti uradno zaporo ter držati se v izjavi oznamenjene ceste in pa časa, ki je določen za dohod. Vse dogodke, po katerih se u) pokaže potreba, kreniti s predpisane ceste, pošiljatev razložiti ali prenaložiti zunaj kakega uradnega sklada, ali prekoračiti čas, ki je na izjavi določen, da pošiljatev dojde h kakemu carinskemu uradu, ali po katerih se b) izpremeni kakovost pošiljatve ali povedana teža ali pa poškoduje vnanji ovoj shranek, poruši ali nepoznatna naredi zapora, zbriše ali vniči oznamenilo pakovâl ali shranek, treba je nemudoma naznaniti bližnjemu carinskemu uradu ali bližnjemu oddelku finančne straže. Pod uradno zaporo dejano pivo se more vse ah deloma pustiti v deželi, samo treba je je v tem slučaju dostaviti pred bližnji carinski urad ali bližnji "ddelek finančne straže s tem namenom, da se suame uradna zapora s sodov, oziroma s tovorov, k' ostanejo v carinskem ozemlju, oziroma da se v carinskem ozemlju ostajajoči dél pošiljatve odpiše na izjavi. To, da se že uradoma obravnavana pošiljatev P'va pusti v tozemstvu, še ne oproščuje pivovarca 0(1 plačila stroškov, ki so zvezani s preiskavo prob. 1 fad no obravnavanje pošiljatve po izstopnem uradu. §• 7. Ako je pošiljatev v času, predpisanem na izjavi, "sla k izstopnemu uradu, ako se je ob vožnji Vstopnemu uradu pazilo na veljajoča ukazila, ako » s°ui, oziroma tovori in uradne zapore neporu-® ln pa ako se je ob vnanji in notranji preiskavi """•i prepričati, da se pošiljatev popolnoma sklada Zjav°> odpravi izstopni urad pošiljatev za izstop -Ko carinske črte ter nadzira resnični izstop po-‘Jatve v inozemstvo. ki jo je opraviti pri odpravi pošiljatve v izvoz, izvršila po posredovanju dveh finančnih organov, od katerih pripada vsaj eden finančnemu slaležu, potem kadar je uradna zapora in pa vnanje stanje po-šiljatve v redu in pa kadar tudi sicer ni nobenega pomisleka. Ako se povračilo davka zahteva po §. 1., št. 3. ali 4. zakona, odvzeti je, če se mora pri izstopnem uradu opraviti notranja preiskava, probe po namernem izbora iz posameznih sodov, na katerih izbero ni dovoliti stranki nobenega vpliva, potèm jih je zliti vkupe, in ko so se dobro pomešale, napolniti v steklenice, kakor je predpisano, 1er odposlati v preiskavo. Dovolj je, ako se od vsakih 20 shranek pošiljatve odprè ena, od kakega ostanka pod 20 shranek in pa tedaj, kadar sploh ni več kakor 20 shranek, pak samö ena shranka. Pri pošiljatvah piva v steklenicah je ponamérne probe jemati iz posameznih tovorov lakö, da se posamezne steklenice vzemö iz tistih tovorov, ki se izberö za ponamérno probo, in da se potem zapečatijo ter odpošljejo v preiskavo. Ako se povračilo davka zahteva po §. 1., št. 1. ali 2. zakona, treba je oba izvoda izjave (unikat, duplikat) opremiti s potrdilom izstopa. Unikat je izročiti stranki, da ž njim potegne znesek davčnega povračila, duplikat pak je priložiti zabeležnemu vpisniku. Ako je pak odmera davčnega povračila kakor po §. 1., št. 3. in 4. zakona odvisna od posledka preiskave vposlanih prob piva, opremiti je unikat in duplikat izjave samo z zabeležbo, da je dotična množina piva izstopila, ob enem pak je na tretjem izvodu izjave izdati potrdilo o opravljenem izvozu množine piva. Precej ko dojde potrdilo o analizi, postavi se po njem uradoma zagotovljena izlečkova vsebina na videž v obeh istopisih (unikatu in duplikatu) izvozne izjave, in ako ni nobenega povoda, da bi se kaj vgovarjalo in tudi sicer ni nobenega pomisleka, izda se potem, ko se je preračunil znesek davčnega povračila, unikat stranki, da povračilo potegne, duplikat pak se priloži zabeležnemu vpisniku. fiein ^la<^no preiskavo pošiljatve piva naj pri izstop-od , Ul acfu na carinski črti opravljajo trije uradniki, bnanifCr'h ec*en urad»ik, eden Pa >zmed v-v ne straže (finančne straže komisar, eventu- Valno respicijent). iZst ^"^ranje preiskave pošiljatve piva naj pri I>n°ln l,radu ne bodi tedaj, kadar sc je preiskava, Od obéh istopisov potrdila o analizi je enega priložiti unikatu, drugega pak duplikatu izvozne izjave. Ako se pokaže kak pomislek, ustaviti je vročbo unikata stranki in poprej zahtevati razloko od predstojnega oblastva. Znesek davčnega povračila se v slučajih, ko naj se to povračilo odmerja po resnični ali poprečni izlečkovi vsebini osnovne začimbe, preračunja po določilih §. 1 , poslednjega odstavka, in pa §. 2. v zakonu. Za usušek odačene množine pivne začimbe nastajajoč po vretju, skladu itd., povračajo se, naj se davčno povračilo odmérja kakor koli, po §. 1., poslednjem odstavku zakona, Štirje odstotki odmerjenega zneska davčnega povračila. Ob izstopu odpravljati pošiljatve izvoznega piva s pravico do davčnega povračila, imajo oblast vsi mejni véliki carinski uradi in pa tisti mejni mali carinski uradi 1. razreda, katerim se izrečno dodeli ta uradna oblast. Oblast na notranjem carinskem ozemlju postavljenih vélikih carinskih uradov, ob izstopu odpravljati pivo proti povračilu pristojbin, omejuje se na promet z železnicami in ladjami parnicami pod zaporo nakladnega prostora. Izplačevanje davčnega povračila. §• 8. Davčno povračilo za izvedeno pivo se pošiljaču izplača, kakor si ta sam izbere, ali pri tistem doho- darstvenem uradu, pri (katerem on plačuje užitnmo ob narejanju, ali pa pri izstopnem uradu. Pristojbinski znesek, katerega je povrniti, izplačuje se proti nekolkovani pobotnici, kateri je priložiti izjavo, opremljeno s potrdilom izstopa. Pravica do davčnega povračila neha, ako se vpravi-čenec ne potegne za njo v treh mesecih, računčc od dné, katerega se je dalo potrdilo o izstopu. §• 9- Spredaj stoječa izvršilna določila zadobé mor ob enem z zakonom, na katerega se nanašajo; za tč pak izgubé z istim časom svojo veljavnost vsi do-sedaj o izvažanju piva s pridržkom davčnega povračila v inozemstvu izdani ukazi, zlasti ukazi z dne 14. julija 1858. leta (Drž. zak. št. 114.), z dnč 30. novembra 1851). leta (Drž. zak. št. 219.) 'n z dné 2. januvarja 1884. leta (Drž. zak. št. 7.). Plenen s. r. Kronovina Priloga 1. k §. 2. izv. uk. Finančni okraj.............. Finančne straže oddelek . . . 1. Oddana dné....................................... 2. Vpisana v zabeležek t. št........................ j unikatom 3. Preskus in primerjanje izjave z njenim < duplikatom ( event, triplikatom. I z j a v a (unikat, duplikat, triplikat). Podpisani 1, straže v . ..............pirovarec v . na podstavi dovolila c. k. . . . zglaša pri c. k. oddelku finančne v..................znotraj navedeno Pošiljatev piva s pridržkom povračila užitnine v izvoz črez carinsko črto preko Urinskega urada v............................... c. k. k. og. Po predpisu uradoma obravnavana pošiljatev se ■ , r. k. Je odpustila z zaveznostjo, da se pri --------- k. og. ' • . . . uradu .... v ... . postavi 2astran izvoznega postopanja do . . . . 18 . . G. k. oddelek finančne straže (kraj) dne....................18 . . ( L- s- ') I. I., komisar finančne straže. (Kraj in dan.) I. I. pivovarec. I. L, véliki paznik finančne straže. H-* tovorov pošiljatve Število to Vrsta in znamenje OO Številka za vsak sod Kosmata teža v kilogramih Ü» Prostornina v litrih 05 Število in prostornina steklenic <1 Skupna množina piva, ki se odpošilja, v hektolitrih 00 Davčno povračilo se zahteva (po-vedba, ali po §. 1., št. 1., 2., 3. ali 4. zakona) zo o izlečkovi vsebini, narejeni v poslednjih 6 mesecih (§. 1., št. 2.) TJ o <1 o- sr p o o polni odačeni prvotni izlečkovi vsebini (§. 1., št. 3.) K* o izlečkovi vsebini pivne začimbe, narejene v poslednjih 0 mesecih, pripadajoči poprek na en hektoliter (§• 1-, št. 4) to o kakem dodatku alkohola, znašajočem na en hektoliter litrov koliko? 00 za en hektoliter Znesek po tem pripadajočega davčnega povračila E za vso pošiljatev . s1. Stran in tekoča številka v obrtnih knjigah pošiljačevih, kjer je pošiljatev zapisana med izdatke s Oznamenilo urada, pri katerem naj se povračilo davka izplača Kraj namembe J 00 Opom- nja •v,.vo .)v,V\\sod v. xwtz\ • IL Izvid o uradnem ogledu. CÖ •r—» Ö S o Oh O 3 Uradna zapora BuafungBjBZ af aoAJA bz Butqfojsud CO 09AJA qiuji? ut AOjBjad qiuagg -atUEu opAaig ‘iqs.u euafu s Naklad pod zaporo prostora !?P«l bu Aojoisojd t(B zça qtugiu -za[8^ Bl'uauiBuz ui oqjiAoqg tH tH AOJOAOI O^jlAO'lg © ipidpo 3AE3|S|8jd UB.qsez as os i3i ‘ao.toao; buio.i -izo ‘Aopos afuauiBuz ut Bsquav! 05 Odvzetih prob oup aoibjsocIa CO OJIA815 t> IUOJIJOA -op Z BABfZl BUZ oazi Bpupp OS I|y CD Množina piva tAjBfilfOd Isa a »o piuepiois Buiojizo ‘npos uiouzouresod uio^bsa a ji Posledek preiskave , gledé na Bui[si3) BAaguaCjSo bjbza -po af um as 03[ i.id BAid ouiqasA 03)Sjaiauio.iBqBS CO BAld }S0A03[Bq AOJOAO} 0^f|lA0;§ Ul ofuOUIBUZ ‘0)SJA ‘OflAO^g T—( (SloTenisoh.) 123 Opomnje o slučajnih dogodkih ob prevažanju. Rešilo. 1 Podana dné .......................... 2. Vknjižena v zabeležni vpisnik pod tek. št. . 3. Posledek preiskave carinskega urada gledé na a) shranke, b) zapore, c) množino piva, d) saharometersko vsebino piva pri 14° R., kadar se mu je odvzela ogljenčeVa kislina. 4. Po priloženem potrdilu o analizi je bila izlečkova vsebina osnovne začimbe ovedena z . . ■ 5. Davčno povračilo za vso pošiljatev znaša torej, vštevši štiri odstotke usuška,.• ....................gl- • • kr. 6. Dokazilo izstopa: a) ako se uradno obravnavanje ob izstopu opravlja pri kakem mejnem carinskem uradu: Pošiljatev piva naj izstopi, spremljana po ..... . ............................• • dné.......................................... preko napovednega urada ..................... dné.......................................... izstopila je dné............................. v............................................ b) ako se uradno obravnavanje ob izstopu opravlja pri kakem vélikem carinskem uradu v n°' tranjem carinskem ozemlju pod zaporo nakladnega prostora: Spredaj oznamenjenih...........• ’ železničnih voz z znamenjem tovorov s čisto težo................je bilo pod zaporo prostora--------------------------številko— c. k. z dné.......................št................................v izstop preko -— ------------—...............• kralj, ogrsk. carinskega urada v.........................v (na)........................................... C. kr. véliki carinski urad...........................dné................................ Pošiljatev je po izstopnem zabeležko t. št.............................ko se je snela ž nje neporiišeIia zapora, izstopila v.......................................... I. I. (Podpis.) Vstopila dné................................... I. I. (Podpis inozemskega uradnika.) Priloga 2. (k §. 4. izv. uk.) N a vodilo za preskuševanje uradnih prob piva. 1. Kako je pivo videti, kak je njegov duh in okus. To se preskušuje s poöutki, da se Wore poistiniti, ali se ima sploh opraviti z užitnim pivom. 2. Poved ba sah arom etra (izlečkova vsebina), ko seje pivu odvzela ogljenčeva kislina. Pivo se s krepkim stresanjem in prav lahkim segrevanjem oprosti ogljenčeve kisline, na to se spravi na 14° R. (— 17-5 c.), in določi se njegova gostost, oziroma izlečkova vsebina, kakor je povedano pod številko 4. 3. Alkoholovitost. Alkoholovitost se določuje s prekapanjem 200 cm“ piva, kateremu se je odvzela ogljenčeva kislina in katero se je merilo ob 12° B. Od tega se prekapata dvé tretjini in napol-n'ta se s prekapano vodo na 200 cms, potem se dobro pomešata, in s piknometrom ali z Westphal-Purnanovo tehtnico se določi specifična teža ob 12° B. Množina alkohola v gramih se za 100 gr piva Preračuni po alkoholovih tabelah Haasovih ob 12° B. 4. Izlečkova vsebina. Mrzli ostanek od prekapanja naj se s prekapano vodo napolni na 200 cm3, na to naj se dobro pomeša, filtruje in izlečkova vsebina določi s piknometrom ali z VVestphal-Kumanovo tehtnico ob 14° B., uporabljajoč tabele c. k. komisije za pravilni meroskus na Dunaju. Tudi Ie pri določevanju izlečkove vsebine moči rabiti preskušene uradne saharometre. 5. Izlečkova vsebina osnovne začimbe. Izlečkova vsebina osnovne začimbe se išče po ti-le f°nnuli : 100 (n + 2-0665 A) 100 + 1-0665 A V nji pomeni: p izlečkovo vsebino osnovne začimbe, n izlečkovo vsebino ' A alkoholovitost piva v odstotkih teže. 9- Navidezna stopinja vrelosti se preračuni po formuli : (p — m) 100 p r*sniena stopinja vrelosti pak po formuli: {p — n) 100 ru pomeni: p izlečkovo vsebino osnovne začimbe, m povedbo saharometra o pivu, ko se mu je odvzela ogljenčeva kislina in n resnično izlečkovo vsebino piva. vif Preskušnja se opravlja za to, ker se iz stopinje vrelosti dâ pogostoma sklepati, ali imamo opra-* P'avilnim pivom ali ne. 7. Tuji dodatki. Te je po okolnostih določiti po znanstveno vtemeljenih metodah, ki so za to primerne. Metodo preiskave je navesti v potrdilu. i Glicerin naj se določuje po metodi E. Borgmanna. Preiskavo o tujih dodatkih, oziroma popolno analizo piva (preiskavo alkohola, izlečka, cukra, invertivnih ogljenčevih hidratov, glicerina, vkupne kislobe, hlapnih kislin, rudninskih tvarin in mikroskopi čno preskušnjo) jc vkreniti tedaj, kadar prejšnja preiskava (točka 1. do 6.) pokaže čudne posledke, oziroma razloge suma, po katerih se da sklepati, da se je pivu kaj dodalo, kar naj stori, da bo preiskava, s katero se oveduje izlečkova vsebina osnovne začimbe, pokazala veči posledek od tistega, ki vstreza osnovni začimbi. Priloga 3. (k §. 4. izv. uk.) Potrdilo o analizi gledé na prvotno izlečkovo vsebino osnovne začimbe pivne probe, ki se je odvzela pošiljatvi piva, namenjeni, da se izvede v inozemstvo. I. Povedbe za prigled istosti. 1. Imé in bivališče pošiljajočega pivovarca: 2. Imé in stajališče odpravljajočega urada: 3. Številka izvoznega zabeležka: 4. Oznamenilo vrste piva: ')• Urad, pri katerem naj se izplača povračilo in kateremu je torej doposlati to potrdilo: 6- Kak pripuščen dodatek alkohola na en hektoliter piva v litrih: 7. Napis pečata na probni steklenici in potrdilo, da je v dobrem stanu: II. Posledki preinkave. 1. Kako je pivo videti, kak je njegov duh in okus: Uvedba saharometra ob 14° È., ko se je že pivu odvzela ogljenČeva kislina: 3. Alkoholovitost pivne probe v gramih na en liter: 4. Izlečkova vsebina pivne probe v gramih na en liter: 5. Izlečkova vsebina osnovne začimbe, to je liste začimbe, iz katere je pivo bilo narejeno, pre-računjena po formuli 100 (m 4- 2-0665 A) 100 + 1-0665 A) 6. Navidezna in resnična slopinja vrelosti: 7. Najdeni tuji dodatki in metoda, ki se je rabila za njih ovedbo: III. Končni sklep. Iz spredaj omenjenih preiskav in pa iz vse kakovosti piva se razvidi, da je pivo, kateremu se je odvzela vposlana proba, narejeno iz pivne začimbe (osnovne začimbe), ki je imela izlečkove vsebine za (Kraj in dan.) (Podpis.) (Pečat.)