ALTERNATIVNA PREHRANA IN BOLNIK Z RAKOM Dražigost Pokorn Uvod Alternativna prehrana je del alternativne medicine. Alternativna medicina je medicinski sistem, ki uľadno medicino izključuje in je nasprotje uradno priznani medicini. Ljudska medicina je del ljudske kulture in je praviloma tudi del alteľnativne medicine. Razšiľjena je med najširšimi sloji prebivalstva v pomenu popularne medicine' Komplemen- tarna, tudi alternativna medicinska metoda, lahko dopolnjuje s svojimi metodami uradno ali neurano medicino. če metoda dopolnjuje uľadno medicino, ker jo je ta priznaira z znanstvenim pľeverjanjem, preneha biti alternativna metoda' V zadnjem desetletju se v industrializlranih dĺźavah vedno bolj pojavlja zanimanje za tradicio- nalne in alternativne sisteme zdľavljenja' Tako npľ' v ZDA se tretjina prebivalstva vsaj delno posluŽuje alteľnativnega načina zdravljenja iďali preventive civilizacijskih bolezni. Podobnoje tudi že v Sloveniji. Da bi zagotovili vamo in učinkovito uporabo tradicionalne medicine, Svetovna zdľavstvena organizacija podpiľa izobraźeva|ne in raziskovalne dejavnosti, centľov za alteľnativno medicino. Cilj teh centrov je ocenjevanje alteľnativnih metod oziĺoma nekonvencionalnih oblik zdravljenja. Nekateľe metode alternativne medicine so z vidika obstoja, kot tudi svoje učinkovitosti znanstveno bolj, druge pa manj dokazljive. Poseben pľimer pa pľedstavljajo tisti alteľnativni medicinski sistemi, ki jih priznava dtźava. S tem postaja tľadicionalna medicina uradna mcdicina ali uradna alternativna medicina. To pomeni, da bolnik lahko izbeľe zdravnika zahodne ali tradicionalne rnedicine, ali se zdľavi po obeh metodah, pri enem ali obeh terapevtih. Največkľat zdravljenje dopolnjujemo z tradicionalno, medicinsko metodo zdravljenja ali pľeventivno metodo, ki ne škoduje, lahko pa koľisti zdravju. V prehrani običajno zasledimo neko izjemo, npľ. ali smo samo vegetarijanci ali samo mesojedci (vsejedci). oboje' istočasno, ni mogoče. Pľav zaradi tega so se ohĺanile predvsem tiste oblike alternativne prehrane, ki so hranilno in energijsko uravnotežene s potrebami človeka' Preprečujejo nastanek deficitamih bolezni, lahko pa imajo še dodaten, zdravilen in preventiven, učinek na zdravje človeka, ki je znanstveno bolj ali manj dokazan. Danes poznamo veliko število altemativnih diet, ki jih objavljajo dnevni časopisi . Te diete lahko razdelimo na dva dela, na tradicionalne oblike prehľane in na "boom'' diete, novejšegaizvoĺa, ki pogosto temeljijo na nekem znanstvenem odkritju' Tľadicionalni načini prehrane temeljijo na prehĺambenih izkušnjah populacij ljudi' ki tako hrano uživajo že stoletja, epidemiološke študije pa bolj ali manj potrjujejo njihovo dietno učinkovitost (Tabela 1). Prof. dn Dražigost Pokorn, dr med. Medicínska Jhkulteta, Inštitut za higieno, Ljubljana 30 Glede na vrsto živil in hranil ter pripravo hĺane je prehľana lahko mešane sestave, pretežno rastlinske (vegetarijanske) ali mesne sestave' ogljikohidratni tip pľehľane vsebuje nad 507o ogljikovih hidratov energijske vľednosti obroka hľane v primerjavi z beljakovinsko-maščobnim tipom, ki vsebuje več kot 5ovo eĺergije iz beljakovin in maščob. Tabela 1. Prehrana in rak (večje epidemiološke študije) 1. Harvardska študija - 90.000 žensk Redno uživanje mesa' več kot 100 g na dan povzroči Ż,5 kĺat večje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju, v primeľjavi z vegetaľijanci. 2. Therese A. Dolech: MRFIT Coordinating Center in Minneapolis - 6.000 odraslih moških Umrljivost zaradi ľaka je manjša pri osebah, ki ľedno uživajo moľske ľibe (ĺo-3 maščobne kisline). 3. Ameriška študija - 34.l98 oseb, Adventisti 7 dne; Povečana količina zaužitega mesa poveča tveganje za nastanek pljučnega ľaka; redno in pogosto uživanje sadja pa zniža tveganje raka. 4. Švedska študija - 600 oseb Redno uživanj e zeĺja, cvetače, brokolija, bľstičnega ohrovta zniźa tveganje za nastanek raka na debelem črevesju' 5. Japonska študija - 26.1 1 8 oseb starih nad 40 let Pivci alkoholnih pijač so imeli 4 krat večje tveganje za nastanek raka na debelem čĺevesju kot abstinenti. 6. Švedska študija - 6230 pivovarjev z najmanj 19 let delovne dobe Pivci piva so imeli več ľaka (zlasti na danki) kot kontrolna skupina' Pivovarji so v povprečju popili 7 krat več piva kot kontrolna skupina. Vir: Willet WC. New Engl. J Med 1990;323:1664-72. Karmali RS. J Int llĺed 1989;252(Suppl) I):l97-200. Fraser GE in sod. Am J Epidemiol 199I;133:683-94. Zhang Y' Pľoceeding of the National Academy of Science 1992;89:Ż399-403. Fľendenkein JL. Nutrition and Cancer 1990;13:101-9. Ta način prehraneje slab, z izjemo mediteranske prehrane. Altęrnativno prehrano |ahko delimo tudi glede sestave presne hrane. Tako npľ. gibanje za "źivo hrano'', švicarski pľaktiki, uŽivajo povsem surovo hrano. Surova hrana, zizjemo izbranega in dobro opľanega sadja in zeĺenjave, je lahko škodljiva za zdravje, še posebno če vključuje surovo meso' jajca itn' (Tabela 2). 31 Tabela 2. Yrste prehrane Ä. Glede na vľsto živil 1. Mešana vključuje vso hrano Živalskega in ľastlinskega izvora 2. Vegetarijanska lažj a oblika vegetarij anstva (lakto_ovo-vegetaľij anci), odklanj aj o le meso zmerni vegetarijanci ali frutarĺjanci odklanjajo meso in živalske proizvode (uživajo npr. pecivo pripravljeno z jajci, mlekom) stľogĺ vegetaľijancĺ - vegan: uživajo samo rastlinsko hrano - strogi frutarĺjanci: uživajo le sadje in lupinasto sadje 3. Mesna: vsi dnevni obľoki hrane vsebujejo meso in mesne izdelke, mlečne izdelke' ribe' jajca itd. B. Glede na hranilni sestav 1. ogljikohidľatni tĺp (več kot 50Eo zauž.ite energije je ogljikovih hidratov) 2. Beljakovinsko maščobni tĺp (več kot 5ovo je beljakovin in maščob) c. Glede na kolĺčino presne hľane 1. Mešana: a) glede na higiensko-dietna načela (do okoli 357o izbranega suľovega sadja iďali zelenjave) b) alternativne oblike (do okoli 757o suľovih živil) (biogeni pĺaktiki) 2. Povsem suroYa prehľana (švicarski praktiti - gibanje za "tivo hrano" 3, Povsem kuhana hľana (npr' nekateľe ĺliete) 32 Tbadicionalne vrste prehrane Na Tabeli 3 prikazujemo tradicionalne in druge oblike pľehľane, ki se ujemajo s pripoľočili zdľave prehľane (SZo 1998). Številne epidemiološke študije so potrdile vrednost teh oblik pľehľane. Dokazale so' da populacije ljudi' ki uŽivajo tako prehľano manj pogosto zbolevajo za rakom in đrugimi boleznimi kot drugi. Tabela 3. Alternativne oblike zdľave prehľane * azĺjska pľehrana (aponska in kitajska tradicionalna kuhinja)' mediteranska prehľana (grška' italijanska, španska, portugalska; del Turčije, Maľoka, Tunezije, Libanona, Sirije), vegetaľijanska prehrana (zlastt z dodatki mleka' jajc, rib ali perutnine), ribja (eskimska) prehrana, makľobiotična prehrana, prehľana lovcev in nabiľalcev (pľehrana v paleolitiku). * Tbadicionalne in dľuge oblike prehľane, ki se ujemajo s pľiporočili zdrave prehľane (wHo 1998) Vir: Tluswell AS. Am J Clin Nutr 1998;67:585-905 Tradicionalna azĺjska prehrana, ki jo predvsem predstavljata klasična kitajska in japonska kuhinja, vključujeta veliko zelenjave, riźa a|i drugih žitnih izdelkov ali semen, stľočnic, ponekod tudi veliko ľib, zelo malo pa mesa klavnih živa|l, jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Prehľanaje tipični ogljikohidratni tip prehrane z veliko zaščitnih snovi, antioksidantov, balasta in omega tri maščobnih kislin (Slika 1). Pravo nasprotje predstavlja mediteranska kuhinja, ki je maščobno-beljakovinski tip pľehrane z več kot 4o?o maśčob, ki so dobre' keľ izhajajo predvsem iz o|jčnega olja (Slika 2). Mediteĺanska prehrana vsebuje številne zaščitne snovi (Tabela 4)' ki varujejo pred ĺakom in boleznimi sľca in ožilja. Tabela 4. Pomembna varova|na živila v mediteľanski prehľani Sadje, zelenjava in stľočnice: zaščitne snovi: vitamini, minerali in flavonoidi (pomembni antioksidanti) balast česen: alil-pľopil disulfid, dialil-disulfid Začimbe: ľožmarin, žajbelj (flavonoidi; antioksidanti) Rdeče vino: fenolne spojine, deľivati flavona (antioksidanti) o|ivno o|je' namęsto trdih maščob in drugih olj: oleinska kislina Morske ribe, namesto večjih količin mesa klavnih živali: ĺo-3 maščobne kisline Lupinasto sadje: ałinolenska kislina (podobno delovanje kot or-maščobne kisline) JJ SIiKa 1. PIRAMIDA AZIJSKE PREHRANE enkrat na mesec enkrat na teden po Želii vsak dan telesna aktivnost dnevno kozařéc ali dva alkoholne piiače riŽ in izdelki iz Íiža, testenine, kÍuh, proso, koruza in niuni izdelki teÍ druga semena sadie zeleniava stročnice orehi semena mlečni izdelki ribe slaščice Vir: Campell TC, Harvard School ol Public Health 1995 Slika 2. PIRAMIDA MEDITERANSKE PREHRANE Tradicionalna mediteranska dieta temelji na prvotni kretski, grški in |užno italijanski prehrani iz okoli leta 1960. Podobno prehrano lahko opazimo tudi v ltaliji, Španiii, Portugalski, južni Franciji, séVerni AÍriki: Maroku, Tunisu; Tuĺčiji, Libiji, Siriji itn. nekaikrat na mesec nekalkral na tedén vsak dan 1do2 kozarca vina kruh, testenine, riž, polenta, krompir itd. sadle zeleniava stročnice olivno olje mleko in mlečni izdelki ribe Vir: Public Hea|th lmplications oĺ Traditional Diet Haruard school oí Public Health, WHo/FAo 1998 34 Slika 3. PIRAMIDA LATINSKO AMERISKE PREHHANE Predkolumbiisko obdobie, pred letom 1500 (Azteki' lnki' Maji): perutnina, race, ribe itn.; koruza, Íižol, krompir, aÍašidi, sladek krompir, nekatera zrnja; manioka (kasava in tapioka), paradižnik, avokado' ananas, papaja, guava, buče,či|i,.pąprike, kakav, med, koruzni alkoholni napitek. Pokolumbilsko obdobje: meso klavnih živali: govedo, ovca, konj, prašič itn.; mleko in mležni izdelki; riž, olive, Vinska tna; banane, melone, čebula, cvetača, zelje, mangoi sladkor Piramida představlia zdravo prehrano, ki vkliučuie prehrano iz obeh obdobij Vir: HaruaÍd school oĺ Public Health, 1998 centralna in JUžna Amerika, Karibski otoki' južni predeli zDA solata,krompir,sladek zelje,kaktus sadie jabolka,kruhovec,papaja, avokado,slive,kivi limone,banane, ÍiŽol'gomolji,orehi'žita,semena koruza,riž'kruh,tara,tođili, kasava,semena mlečni izdelki raki, školike ribe (raca,puran) piščanci iaica meso obóasno nekatkrat na teden vsak obrok 35 SIiKa 4. PIRAMIDA VEGETARIJANSKE PREHRANE sadje, zelenjava stroěnice žitni izdelki tn żila semena orehi, slašěice iz jąc oběasno manjši koliiini vsak dan pÍl vsakem obroku Tudi latinsko ameriški tip pľehrane (Slika 3) temelji pĺedvsem na sadju, zelenjavi, stĺočnicah, žitih in semenih z manj maščob, mlečnih izdelkov, mesa in jajc. Med tradicionalne načine pľehrane lahko štejerno tudi ribjo (eskimsko) dieto. Ribe so manj kalorične, vsebujejo tudi malo nasičenih maščobnih kislin in so koristne zlasti, če jih zamenjamo z rdečim, klavnim mesom. V raziskavi (Albeľt CM. JAMA 1998;Ż79:23-8) pa so osebe, ki so uživale ribe bile tudi bolj aktivne in so dnevno zaužile tudi več antioksidantov' v sadju in zelenjavi, in so tudi na splošno živele bolj zdravo kot osebe, ki niso uživale rib. Za tľadicionalno, Íoda źe izumľlo, prehrano imamo prehrano človeka v paleolĺtiku, ki je beljakovinsko_maščobni tip prehľane z okoli 357o mesa (divjačine) in 65vo sadja in zelenjave s kvalitetno sestavo maščob in veliko vitamina C (Tabela 5). 36 7o energijske vrednosti * beljakovine * ogljikovi hidrati * maščobe P/N ľazmerje Holesterol (mg) Dietne vlaknine (g) NaĘ (ng) Kalcij(mg) Vitamin C (mg) 34 45 2t 1,41 591 46 690 1580 392 Tabela 5. Prehľana človeka v paleolitiku p = polinenasičene, N = nasičene maščobne kisline Dnevna pľehrana vsebuje okoli 357o mesa (divjačine) in 56% sadja in zelenjave (vključno z minimalno količino žit in drugih semen). * Hĺanila v dnevni prehrani z okoli 3000 Kkal (788 g divjačine in Í464 g ľastlinske hrane) Vegetaľijanska prehľana, zlasti z dodatki mlečnih izdelkov in/ali jajc, lahko pa tudi rib in peľutnine se uvršča med zelo zdrave oblike prehrane, ker vsebuje veliko zaščitnih snovi (Slika 4)' Pľoblem predstavljajo le tiste oblike vegetarijanske prehĺane (vegans, frutarijanstvo itn)' ki ne vsebujejo dodatkov živil Živalskega izvora, kaľ lahko hitreje povzroči pomanjkanje posameznih hľanil, npr. beljakovin, Źelęza, vítamina 86, B12 in drugih. Posebni primer predstavlja makrobiotična prehrana, kl izhaja iz tradicionalne kitajske medicine in pľehrane in so jo šele v 18 stoletju odkrili, in temeljito dopolnili, Japonci. Veliko naspľotĺj zatanač,in prehrane ni zaľadi hranilnega sestava' ki je ustrezen in spada v zdrav način pľehrane (Tabela 6)' temveč z|astizaradi značilne filozofije, kijo pozna tľadicionalna kitajska (vzhodna) mędicina. Tabela 6. Sestav dnevnega obľoka hrane (v g 7o źivi|) po makľobiotičnih načelih - 507o in več žitnih izdelkov, - lU-I5vo stročnic, ľazličnih semen, - 25vo zelenjave, vključno z moľsko hľano, algami, - I5va ali manj živil živalskega izvoľa, - občasno: sadje in orehi, lešniki, aľišidi itn. - V manjših količinah fermentirana hľana: sojini izdelki, kisana zelenjava, kislo-mlečni izdelki, vino, pivo itn. Osnovna živila so: žitni izdelki, stročnice in semena' Dopolnilna živila (kot pritoge) so: zelenjava' sadje, živila živalskega izvora, fermentirana živila. 3t Povzetek Bodočnost moderne medicine je v tolerantnem in vzajemnem sodelovanju laične in profesionalne medicine oziĺoma znanstvene in alternativne (vzporedne iďali dopolnilne) medicine. Pojav alteľnativne medicine v našem okolju zahteva določen strokovni iďali znanstveni pristop k temu pľoblemu. To pu lahko naĺedi higiena prehľane' ki pľoučuje vplive hĺane in pľehrane na boljše ali slabše zdravje človeka. Vključevanje posameznih metod alteľnativne medicine v uradno (preventivno in kurativno) medicino je mogoče le z znanstveno preveľjenimi učinki teh metod' Prehrana je pomembni del pľeventivne in kurativne, uradne in alteľnativne medicine, oziroma primarne, sekundarne in teľciame pĺeventive raka' Literatura l. Alderman MH, Cohen H, Madhavan S. Dietary sodium intake and mortality: the National Health and Nutľition Examination Survey (NHANES). Lancet 1998;351:781-5' 2' Benedich A, Deckelbaum RJ. Preventive nutľition. Totowa, Humana Pľess Inc.' 1997; s. 111- 80. 3' Body ES. Konner M. Paleolithic nutľition' A Consideration of Its Nature and Curľent Implications. N Engl J Med 1985;312:Ż83-9. 4. Burĺ ML, Sweetnam PM. Vegetarianism, dietaľy Íibre and moľtality. Am J Clin Nutľ 198Ż.,36873-'7. 5. Ghiselli A, Seľafini M' Diet and total plasma antioxidant capacity in human. Med Biol Enoronn 1998;26:l'7 l-5. 6. Huijbľegts Ę Feskens E, Räsänen L, Fiđanza F et al. Dietaľy pattern and 20 year moĺtality in eldeľly men in Finland, Italy, and the Netheľlands: longitudinal cohort study. BMJ 199'7..315:13-7. 7. Thoĺogood M, Mann J, Appleby Ę McPheľson K. Risk of death from canceľ and ischaemic heart disease in meat and non-meat eateľs. BMJ I994;308:t66''l'11. 8. Trichopoulou A, Kouris_Blazos A, Wahlqvist ML, Gnardellis C et al. Diet and oveľall survival in elderly people.BMJ 1995..3lI:145'7 -60. 9. Truswell AS. Practical and realistic approaches to healthier diet modification. Am J Clin Nutr 1998;583-90. lO.World Cancer Research Fund. Food, Nutrition and The Prevention of Cancer: a Global Perspective. American Institute for Canceľ Reseoľch, Washington 1997. 38