Na mestu. kjer je stalo pred dvajsetimi leti kar 53 kozolcev. je bil zgrajen v današnjem »centru Šiške« hotel llirija, kot prvi v naši občini. Takratni kolektiv je štel vsega 32 delavcev. Za takratne razmere je to bil pomemben objekt, ki je začel iskati svoje mesto v ta-kratnem gospodarskem prostoru — posebno v turi-stičnem gospodarstvu. Pri svojem razvoju so nenehno težili k združeva-nju razdrobljenih gostinskih enot v prepričanju, da le združeni s skupnimi prizadevanji in skupnim delom lahko hitreje dosežejo močnejši prodor na trgu po-nudbe gostinskih storiiev. Tako so se leta 1973 združilt z gostinskim podjetjem Majolka in odkupili današnji motel Tikveš, v letih 1975 odprli Pizzerio Parma, 1976 izvedli priključitev hotela Borv Črnem vrhu nad Idrijo, 1977 pa odkupili znano gostilno Ka-trca. Istega leta so bili pobudnik združitve z delovno organizacijo Mercator-hoteli-gostinstvo v SOZD Mercator. Skozi hotel llirija smo tudi prvič v Ljubljani spoznavali tuje kuhinje in kulinariko, ki so postali stalna praksa tudi ostalih vodilnih Ijubljanskih hote- 20 let hotela llirija Uspešno združevali razdrobljene gostinske enote lov. In čepovemo, da danes šteje njihov kolektiv v 11 enotah kar 260 zaposlenih in da je od teh več kot če-trtina zaposlenih čez 10 let, to potrjuje njihovo homo-genost in dobre medsebojne odnose, če primerjamo običajno fluktuacijo, ki je prisotna v dejavnosti go-stinstva. Na pričujoči jubilejni proslavi pa so bili prisotni tudi vsi prvi člani tega kolektiva. ki so jim bile podeljene jubilejne plakete. Priredilt pa so tudi kulinarično raz-stavo, na kateri je dobil za osvojeno I. mesto zlato plaketo PE Jelen, za II. mesto in srebrno plaketo PE Majolka in za III. mesto in bronasto plaketo PE Gu-stelj. Bila pa so podeljena tudi mnoga ostala prizna-nja številnim članom za njihovo zvestobo svojemu kolektivu in pa za uspešno strokovno sodelovanje na XXX. Gostinsko-turističnem zboru. Mario L.Vilhar