Strokovni list za povzdigo in napredek gostilniearstva. Oficijalno glasilo „Deželne zveze gostilničarskih zadrug na Kranjskem“ in v tej včlanjenih zadrug. Obvezno glasilo za člane gostilničarskih zadrug na Bledu, v Zagorju ob Savi in v Idriji. List izhaja mesečno dvakrat in stane celoletno K 6- polletno „ 3-20 četrtletno . 1'60 posamezne številke po . . . „—•30 Cene inseratom: '/is strani pri en- kratni objavi K V50, pri večkratnih — objavah popust. Uredništvo in upravništvo v Ljubljani, Gradišče 7. Stranke govore lahko v uredništvu vsak delavnik od 10—12 dopoldne Leto II. V Ljubljani, dne 20. maja 1912. St. 10. Naši pionirji. Uspehi in razvoj vsake organizacije so odvisni zlasti od tega, kdo jej načeluje in kdo vodi posle za nje. Navadno pravijo, da je tajnik duša organizaciji in temu moramo tudi mi pritrditi. In kako je pri naši gostilničarski organizaciji? Vsled raznih okoliščin so načelniki naših gostilničarskih zadrug navadno obenem tudi tajniki, združujejo torej v eni osebi po najmanj dva odborniška posla. Zato je pri naših razmerah tudi odločilne važnosti, kdo načeluje posamezni zadrugi, kajti načelnik je pri naših okoliščinah ob enem tudi prvoboritelj, pijonir našega stanu. Zato pa je tudi organizaciji kot taki na dobro, ako se posamezni njeni člani podrobneje seznanijo s svojimi prvoboritelji. Naloga stanovskega glasila pa je, da posreduje pri tem znanju. Danes prinašamo zato sliko in životopis načelnika blejske gostilničarske zadruge, gosp. Jakoba Peternela, torej načelnika one gostilničarske zadruge, ki je kot prva proglasila „Gostilničarski Vestnik“ za obvezno glasilo vseh svojih članov, moža, ki vsled svojih treznih nazorov o gostilničarskem stanu in obrtu pač mora imponirati vsakemu. Sočasno pričenjamo namreč tudi z objavo njegovih predavanj, iz katerih se gotovo zrcalijo najznačilnejše njegovi nazori. JAKOB PETERNEL. Gosp. Jakob P e t e r n e 1 se je rodil 21. junija 1857 na Dovjem, kjer je tudi obiskoval tedanjo dvorazrednico, dočim si je vse svoje nadaljno znanje spopolnil kot samouk. Prvotno se je posvetil urarskemu obrtu, katerega se je učil skozi štiri leta v Beljaku na Koroškem, kjer je po dokončani učni dobi deloval do odhoda k vojakom tudi kot urarski pomočnik. Vojake je služil pri domačem 17. pešpolku in se je kot četovodja I. stotnije udeležil tudi okupacije Bosne 1. 1878. L. 1880. se je nastanil na Bledu kot samostojni urar in se kmalu na to poročil s sedanjo g. sopiogo Marijo roj. Jekler. Vsled ženitve je prišel v stik z gostilničarskim obrtom, tako da je odslej naprej sodeloval pri dveh obrtih. Ker mu je vsled naraščajočega tujskega prometa na Bledu dajal gostilniški obrt vedno več posla, se je kmalu odločil za to, da proda urarski obrt in posveti vse svoje moči samo gostilničarski stroki. Prvotno je izvrševal gostilniški obrt v sedanjem hotelu „Steidl“ na Bledu, ki je bil takrat takorekoč prava češka letoviška kolonija; za časa gradbe bohinjske železnice pa si je sezidal novo obratovališče v neposredni bližini kolodvora, naslovil svoje podjetje hotel „Triglav“ in se preselil tudi takoj tja, dočim je svoje staro obratovališče prodal. Vsled svoje žilave delavnosti se ni mogel odtegniti delovanju v javnem življenju. L. 1895. je bil namreč izvoljen za blejskega župana in je potem županoval na Bledu skozi 12 let do 1. 1907. Leta 1895 je bil izvoljen tudi za načelnika cestnega odbora in je kot tak deloval do 1. 1911. Za zasluge, ki si jih je pridobil v LISTEK. JNfauk o serviranju. (S sodelovanjem strokovnih učiteljev gg. Karla Scheichelbauerja in Antona Sirowyja priredil ravnatelj Adolf Fr. Hess.) (Dalje.) Nasprotno pa zahteva Amerikanec k svojemu prvemu zajtrku na prvem mestu sveže sadje, dalje breads (=breds), cakes (=keks) in toasts (=tost) (t. s. kruhi, kolači in popečeni kruhki), k čimer pije kavo, čaj, čokolado, kakao, broma (kakau podobno pijačo) ali mleko, dalje oatmeal (=etmil, t. j. ovsena jed, ovsena, kaša), cracked wheat (=kreket uit, t. pšenični zdrob) ali hotniny (kaša) s smetano, na kar pusti, da sledijo preserves ali jams (sadni gele ali marmelade) in jelly (=dželi, t. j. sadna hladenina), dalje jajčna jed ali riba, končno steaki ali zarebrnice s krompirjem (steaks and chops) ali tudi pečena slanina (bacon = bcjken). Tudi je za Amerikance ledena voda skoraj nenadomestljiva, kakor ima sploh rad, da mu je led (in sicer sesekljan) pri mizi vedno na razpolago. II. Zajtrk. (Predkosllce.) Razlikujemo tri vrste drugega zajtrka (predko-s i 1 c), navadno avstrijsko predkosilce, dejeuner ä la fourchette (izgovori: dežene ala furšet) in lunch (izgovori: lonš). a) Navadno avstrijsko predkosilce. Vsled okolnosti, da se kosi v Avstriji in večinoma tudi v Nemčiji navadno med 12. in 1. uro, je predkosilce navadno le mala gorka (včasih tudi mrzla) jed. Specifično avstrijske gorke jedi za predkosilce so poleg drugih, ki so vzete iz finejše, zlasti francoske kuhinje, različni guljaši in perkelti, tele.čje meso v obari, pražena in kisla jetra, kisle ledvice, meso s hrenom, hrenovke (frank-f u r t a r i c e) i. dr. V Nemčiji igrajo pri predkosilcu veliko vlogo obloženi kruhki (Sandwiches; izgovori: sendvič). b) Dejeuner ä la fourchette. (Francosko predkosilce.) Dejeuner ä la fourchette imenuje Francoz oni obed, ki ga zavžije opoldne; vendar dejeuner ä la fourchette ni za njega glavni obed in se razlikuje značilno od tega tudi glede sestave jedi. Dejeuner ä la fourchette obstoji navadno iz consomme (izgovori: konsome = čista močna juha) ali iz hors-d’oeure (izgovori: ordevr = predjed), iz jajčne jedi ali ribe, vhodne jedi (entree), enega hoda finega sočivja, močnate jedi, sira ali namečka (deserta) in črne kave ali iz vseh sedaj naštetih hodov, tako da služi lahko za pravec od slučaja do slučaja sledeča razvrstitev: 3 O o C/5 H O < P -n č%< 3 n< p -n C/5 7T Z p -t o o< —

■ jim % Ugodna prilika za " % % podjetnega gostilničarja! % V neposredni bližini Ljubljane tik 5 = poleg velikih tovaren — ir _ mr TRIGLAV PRI KOLODVORU Priporočajte ta hotel tudi gostom. svojim p. n. § se proda hiša, g E Pivov.a.rna ^ofjaioka' j mr & v kateri se izvršuje gostilničarska in špecerijska obrt. Pogoji zelo ugodni. Naslov in podrobnosti pri upravništvu :: „Gostilničarskega Vestnika“ : : g d? S priporoča p. n. gg. gostilničar- m jem in občinstvu svoje ■ u izborno marčno pivo. ■ ■ i I. gorenjska rastlinska destilacija likerjev in žganjarna „FLORUS“ - V' IVAN JEREB Sestranska vas (Gorenjsko) priporoča razne likerje ter domača žganja, sadjevec, češpljevec, brinjevec itd. Cene sortiranemu zaboju franko kron 47'—. Uzorci so na razpolago. Priznani krojaški salon za gospode IVANA MaGDIc-A, LJUBLJANA, Miklošičeva cesta 8, se priporoča za izdelovanje oblek. Zaloga angleškega blaga. Simon PRAPROTNIK stavbeni in pohištveni mizar v Ljubljani, Jenkova ulica štev. 7. priporoča p. n. gostilnič. svojo veliko zalogo vsakovrstnih = omar za led =— v poljubnih velikostih za pivovarne, restavracije, trgovine, delikatesne trgovine itd. Nfir Velika zaloga gostilniških okroglih miz. Ceniki zastonj in poštnine prosto. Cene najnižje. Postrežba točna. Vinska trgovina Anton Miiller-ja v Domžalah, :... . I^LEINOSCHEG- DERBYSEC V v Gričar & Mejač v Ljubljani, Prešernova ulica št. 9. priporočata v veliki izberi po najnižji ceni obleke za gospode in dečke, površnike za gospode in dečke, obleke za otroke, žakete za dame, paleto za dame, plašče za deklice itd. itd. Nepremočljive pelerine iz lodna ali velblodje dlake (Kamelhaar) v vseh velikostih. n HPzrocLa. se = dobro ohranjeni :-- avtomat na pihala. Cena po dogovoru. Avtomat je 2 m 70 cm visok in 1 m 15 cm širok. Pojasnila daje Miloš Kavčič, Dobrepolje, Dolenjsko. Sv Ji 1 || = Iv- Buggenig = H sodarski mojster Ljubljana, Cesta na Rudolfovo žel. 5. priporoča svojo veliko zalogo vsakovrstnih sodov. priporoča p. n. gostilničarjem svojo veliko zalogo zajamčeno naravnih vin iz dolenjskih, goriških, isterskih, hrvaških in štajerskili vinskih goric ter zagotavlja točno in solidno postrežbo po primernih cenah. Vino se dostavlja na dom ali pošilja po železnici. UVLestna lirarxilziica. lju."b— Ijanska. v Ljubljani, Prešernova ulica 3. Največja slovenska hranilnica. Prometa koncem leta 1911 614'5 milijonov kron. Stanje hranilnih vlog nad 42 milijonov kron. Rezervni zaklad 1 milijon 300 tisoč kron. Sprejema vloge vsak delavnik. Obrestuje po 41/40/0 brez odbitka. Za vloge jamči rezervni zaklad hranilnice in mestna občina Ijnbljan-ska z vsem svojim premoženjem in z vso davčno močjo. Poslovanje nadzoruje c. kr. deželna vlada. Posoja na zemljišča in poslopja proti 50|o obrestmi in najmanj 1|20 o amortizacije. Za varčevanje ima vpeljane domačehranilnike. Posoja tndi na menicein vredn. papirje. Prevzema tudi vsa v njegovo stroko |1|Dm spadajoča dela po najnižjih cenah. Solidno delo. Točna postrežba. c8 Z vsemi v špecerijsko in delika- <4 £ ▻ tesno stroko spadajočimi potreb- 5 ščinami, kakor tudi z vseh vrst g;g Ö d namiznimi in buteljskimi vini po- g P o 0 streže gostilničarjem najceneje K E in najsolidneje tvrdka 1 T. MENCINGER, Ljubljana, -3 N <6 N vogal Sv. Petra in Resljeve ceste. % Naročajte, ponudite, zahtevajte in pijte le, Tolstovrško slatino ki je najboljša namizna in zdravilna kisla voda in se naroča v Tolstem vrhu, pošta Guštanj, železniška postaja Spodnji Dravo- grad, postajališče Guštanj, Koroško. Brzojavna postaja Strelbeben. T™ “ S tir1"' I Hol Hotel „UNION” v zdravilišču Dobrni (Neuhaus) pri Celju se pod ugodnimi pogoji proda. Ustanovljeno 1870. Promet je izboren, ker leži hotel oddaljen samo 7 minut od toplic. 5 hotelom v zvezi je tudi mesarija. Prikupi se pa lahko tudi poljubno površino posestva k hotelu. Plačilni pogoji in druge podrobnosti pri hranilnici in posojilnici v Dobrni pri Celju. IVAN KOS, gostilničar in mesar =— na Vrhniki .. ...- se priporoča cenjenim gostilničarjem za naročilo pristnih kranjskih klobas Pošilja se jih najmanj 30 kom ä 36 h proti povzetju. Rpvnotam se proda poceni dobro ohranjeni godbeni avtomat. Brivnica ENG. FRANCHETTI, Ljubljana, Sodna ulica št. 1 se priporoča p. n. gostilničarjem. Najizbornejši inozemski šampanjec tvrdke Emil Kieslinger Gösting pri Gradcu. Edino zastopstvo za Kranjsko: Stefan Hitzl, Ljubljana V__________________> Najstarejša domača zlatarska tvrdka. ™ Zlatnina, srebrnina, juveli in razne ure. Popravila in nova dela se izvršujejo v lastni delavnici. Najnižje cene. Strogo solidna postrežba. Ceniki brezplačno in poštnine prosto. LUD. ČERNE Juvelir, trgovec z urami, zapriseženi sodni cenileo Ljubljana, Wolfova ulica 3. m I I 9 i m m Priporočamo svojim tovarišem izborno marčno, dvojnomarčno, ter-z malno in granatno pivo Z največje slovenske narodne tvrdke; Delniška družba združenih pivovaren 'V' rr Žalec in Laški trg v Ljubljani Narodni hotek Postojna renoviran in povečan Se priporoma cenjenim poset-nikom notranjske metropole za obisk Fran Paternost, lastnik Fr. P. Zajec, Ljubljana Izprašani optik In urar priporoča svojo bogato zalogo švicarskih ur, zlatnino in rebr-nino, kakor tudi optičnih predmetov. Zaloga gramofonov n raznih plošč. Zahtevajte cenik, pošljem ga zastonj. Štampilje vseh vrst za urade, društva, gostilničarje itd. ANTON ČERNE graver in izdeloval] kavčukovih stampilij. LJUBLJANA — Stari trg št. 20. Ceniki franko. Deset zapovedi za kmeta in deset zapovedi za zdravje dobi zastonj in poštnine prosto vsak gostilničar v poljubnem številu za razdelitev med kmete. Treba le dopisnice z naslovom: Ub. pl. Trnkoczy, lekarna, Ljubljana. Valentin Mrak-ova = M fiSK? restavracija —■ „Pri starem Rimljanu“ mm V Ljubljani, Rimska cesta štev 4. EZg» JgJiO sveže pivo. — Meščanska kuhinja. — „.. Dobra postrežba. — Zmerne cene. (5)1 -VA-V Keqlje. kroolie in raznastrugarskadela ~«J ; se dobi najceneje pri JOS. OBLAKU, um. strugarju, Ljubljäna, lS(oj Šelenburgova ul. 1. ‘im se popravlja razne fine cigarnike Iz bernštajna, morske pene, kosti, roga, lesa itd. bteklarska trgovina M. Tušek, Ljubljana, §1^ Stari trg 28. |pjj priporoča po najnižjih cenah svojo bo-gato zalogo steklene in porcelanaste ■■■JI nsjm posode, svetilk, ogledal, vsakovrstnih šip in okvirjev za podobe Prevzema vsa steklarska dela pri cerkvah in stavbah. Najsolidnejša in točna postrežba. Inštalater ZBr. Sax, konces. elektrotehnik, Ljubljana, Gradišče 7, se pri poroča p. n. gostilničarjem kot specijalist vsakovrstnih električnih naprav. Sprejema tudi naročila na deželo. O-OiElŠE-tova ftestavracija „NOVI SVET“ Dijana — Marije Terezije cesta 14. Pbporoča cenjenim p. n. gg. gostilničarjem z dežele ^Zr>ano dobra vina — Meščan-a kuhinja. Točna postrežba. Priznano najboljše rdeče in belo vino iz krških goric grajščaka Ivana Globočnika se toči v gostilni FRANA KAVČIČA, Ljubljana — Privoz štev. 4. kjer je na razpolago p. n. gostom tudi najmodernejše kegljišče. Restavracija „ZLATA RIBA“ Stritarjeva ulica Ljubljana. Ribja ulica. se priporoča p. n. občinstvu Zajamčeno pristna vina, sveže pivo, meščanska kuhinja, točna postrežba. Zmerne cene. Restavrater: Emil Kržišnik. Tovarna peči in štedilnikov ANTONA KOVAČIČA Vič pri Ljubljani štv. 14 in Ljubljana, Sv- Jakoba trg 5 (gostilna g. Kovačiča), priporočamo cenjenim tovarišem v mestu in na deželi za naročila glede vseh v njegovo stroko spadajočih del. Vinska trgovina = Peter Stepič = Spodnja Šiška štev. 256. priporoča p. n. gostilničarjem svojo veliko zalogo zajamčeno naravnih vin iz dolenjskih, goriških, istrskih in štajerskih vinskih goric. Prva kranjska izvozna pivovarna VrhniRa priporoča svoje izborne izdelke. Naročila in želje p. t. odjemalcev sprejema ravnateljstvo na Vrhniki ali pa zaloga v Ljubljani Telefon štev. 282. IV3I1 Bsjz^lj KolizCJ. E i 1 1 SE i Namizne prte, brisalke, servijete (bele in barvaste), platno za rjuhe brez šiva, zavese, preproge priporoča trgovina Lenasi & Gerkman v Ljubljani. Kamgarn in sukno za moške obleke. Novosti za damske obleke in bluze vseh vrst. Perilna svila, cefir, delen, kreton, rips i. dr. ■ ■ ■ Za gostilničarje in hotelirje popust. Umetna knjigoveznica pf, BrCSkVäT Ljubljana, Francovo nabrežje priporoča nanovo vpeljano izdelovanje okvirjev in passepartout za slike. Velika izbira okvirjev Tiskanje trakov po najnižji ceni. Zaloga vsakovrstnih elegantnih platnic. Cene zmerne. Točna postrežba. Avg. Agnola, Ljubljana Dunajska cesta 13. Zaloga raznovrstnega namizja za gostilne, hotele in kavarne. Posredovalnica za službe gostilničarske zadruge v Ljubljani, Gradišče 7 posreduje brezplačno za vse posle v gostilničarskem obrtu in za gospodarje proti pristojbini 00 h. Tovariši! Gostilničarji! Poslužujte se te ugodne prilike! Za gostilničarje in kavarnarje, električne klavire, godbene automate na težalo in silno moč, nov patent, godba na lok že od 600 K naprej prodaja iz prve roke Specialitć en montres de Precision. H. Suttner, Ljubljana. Lastna tovarna tir V Švici. Tovarniš. znamka „1KO“ Največja zaloga ur, zlatnine in srebrnine. Solidna in dobra postrežba. Ceniki zastonj in 1 (f'1 I i j i : S. Kmetetz v Ljubljani Kolodvorska ul. 26 Pivovarna Mengeš ustanovljena leta 1818. JULIJ STARE Zaloga v Ljubljani, Metelkova ulica št. 19. Telefon št. 218. priporoča svoje izborno vležano marčno, dvojno marčno in bavarsko pivo v sodčkih in steklenicah. I. Kranjska tov. mineral, voda in brezalkoholnih pijač r.z.z o. p. Slomšekova ulica štev. 27 priporoča običajne pokalice in sodavico. Nadalje specijalne izdelke prve vrste: OJ (J ‘S JU 2 OJ "to S C3 CL „Nektar“ „Citrolimeta“ „Jabolčni biser“ „Malinovka“ „Citronada“ Te vrste pijače se polnijo v patent steklenicah, ter se vsled praktičnega zapiranja tudi v higijeničnem oziru toplo priporočajo p. n. gostilničarjem in občinstvu. Vse tukaj navedene pijače obstoje izključno iz naravnih sadnih snovi, ter so prave le, ako nosijo naslov zadružne tvrdke. Cene zmerne! Stenski plakati na razpolago. Fotografien! atelier ,VIKTOR4 v Ljubljani . Bethovnova ulica Štev. 7, poleg „Kranjske hranilnice“, se priporoča slavnemu občinstvu na deželi za izvršitev modernih portretov. Sprejema tudi naročila na deželo. Kavarna „Leon“ v Ljubljanice vso noč odprta. Priporočamo tudi gostilno PRI „LEONU“ Florijanska ulica 6, kjer se dobi dobra jed in pijača. Fr. Stupica v Ljubljani Marije Terezija cesta št. 1 priporoča svojo ZALOGO najbolje priznanih slamoreznic, mlatilnic, vratil čistilnic, strojev za košnjo in obračanje sena, blagajne in motorje. Dalje pumpe in cevi za vodo, vino In gnojnico, peči, štedilnike in poljedelska orodj * kuhinjske potrebščine, omare za led, pipe za pivo in vino, priprave za pivotoČ na zrako-tlak, trpežne ročke za prevažanje mleka, traverze, želežnlške šine, nagrobne križe ter vse ključavničarsko, kovaško, kleparsko, tesarsko In mizarsko orodje vedno v zalogi. V ,Narodni kavarni' v Ljubljani, igra vsak večer elitna dunajska damska godba. Za obilen obisk se priporoča FRAN KRAPEŠ. OKMiTTlffOEiifi UME TTTT iIT TiiT %_______________________________________________________________________________________________________________________:r ■v € a % & 'Ve & $ Modna in športna trgovina Pl LjUbljcUlćl Nasproti glavne pošte Svilnato blago, baržuni, pliši in tenčice, čipkasto blago, čipke, vložki, svilnate vezenine, Jabots, fichus damski ovratniki in kravate, svilnati in baržunasti trakovi, po-zamentrija, porte, žnore, resice, krepince, krepi in flori za žalovanje. Šerpe iz svile in čipk, Oprava za novorojenčke, posteljne podloge in odeje za vozičke, sukanec za šivanje, pletenje in vezenje. Dišave, mila in ustna voda. Narodne vezenine, zastave, trakovi in znaki i. t. d. mmmi Perilne volnene in svilnate bluze spodnja krila iz batista, klota, 1 istra in svile, hišne halje, predpasniki, vse vrste damskega perila, moderci, pasovi, rokavice, domači čevlji, galoše, nogavice, sol i-čniki, dežniki, štrikane jope, čepice in gamaše za šport, žepni robci, kopalno perilo. Posebni oddelek v L nadstropju za damske klobuke, slamnike, oblike in vse nakitne predmete za klobuke, pajčolani, žalni klobuki vedno v skladišču i. t. d. Oddelek za gospode: Klobuki, cilindri, slamniki, čepice. Srajce, spodnje hlače, spalne srajce, pred-prsniki, ovratniki, zapestnice, žepni robci, nogavice, rokavice, kravate, naramnice, podveze, dr. Jagrovo zdravstveno perilo, dežniki, dežni plašči, galoše, gamaše, odeje za potovanje, palice, ščetke za obleko, lase in zobe. Za turiste: pelerine, nahrbtnike, dokolenice, gamaše, plezalni čevlji, palice, vrvi, cepini, dereze, aluminijeve posode, thermos. Potrebščine za sankanje, tenis in lovce. — Sokolske potrebščine. Lastnik in izdajatelj: Konzorcij „Gostilničarski Vestnik“ Ljubljani. — Glavni in odgovorni urednik Alfonz Mencinger. — Tiska Dragotin Hribar v Ljubljani.