LETO 1936 2. JANUARJA ŠTEV. t. Bravcem „Gospodarja in gospodinje" Okoli 300 strokovnih člankov iz vseh panog kmetijstva in iz gospodinjstva je bilo objavljenih v vseh 52 številkah »Gospodarja in gospodinje«. Nešteto je bilo pa krajših sestavkov in črtic vseskozi zanimive in poučne vsebine v tem letniku, ki obsega debelo knjigo s 408 stranmi.' To je naravnost ogromna zbirka samih poučnih spisov, namenjenih našim preprostim gospodarjem in gospodinjam. Ta navodila, zajeta vsa iz praktičnega življenja in popolnoma preizkušena, naj bi bila svetovalec in zanesljiv kažipot pri vsakdanjih opravilih na polju, v hlevu, v sadovnjaku, v vrtu, v sobi in kuhinji. S to številko končamo letošnji letnik »Gospodarja in gospodinje«. Naj danes za sklep tega leta in namesto strokovnega članka, zastavimo našim bravcem nekaj vprašanj, ki se nam zde važna in zlasti za sedanje čase še posebno potrebna. Odgovor na ta vprašanja naj si napravi vsakdo sam. 1. Ali ste brali vsako štev. »Gospodarja i n gospodinje« in uvaže-vali dotične nasvete in navodila? Strokovna ali pravzaprav stanovska izobrazba, zlasti našega srednjega in malega kmetovalca in vobče tudi naših gospodinj je pomanjkljiva in večkrat kar nezadostna. Kje naj si jo pa sploš-noremehke in tudi neokusne klobase. Pač pa morajo biti dobro skuhani: glava, pljuča in srce. Ta drob skuham v enem in pol litru vode. Ko ,je drob kuhan, ga razrežem in prav na drobno sesekljam. Potem pridenem shlajen riž, žlico v ma^sti precvrte čebule, žlico drobro zrezanega zelenega peteršilja, polno žlico majaronovih plev, ščep dišave (gvirca), ščep cimeta, ščep suhe mete, polno žlico soli in tisto vodo, v kateri sem kuhala drob. Vse te snovi prav dobro zmešam in napravim klobase iz njih. Skuham jih v neslani vodi. Kuham jih deset do dvanajst minut. Vro naj počasi. Kuhane pomakam v vodo in devam na desko da se ohla-de. Kadar jih rabim, jih spečem v pečici. Mesene khibase. Za te klobape se porabijo slabši kosi mesa in sic-er: meso mod slanino na vratu, na trebuhu i' na glavi. To meso bolj na debelo zme-ljem ali na drobno zrežem. K dvema leg- meša pridenem pol kg slanine, na drobno narezane ali zmlete. Meso in slanina se prav temeljito zmeša. Za dober duh in n!'Y!s se pridene stolčenega popra, prime češnjevega soka, mani solitra in pri no soli. Zelo dober okus da klobasam > in sicer na vsak kg mesa dve žlici viua. Vse to se prav dobro zmeša, pregnete in postavi za nekaj časa na zračen prostor. Nato se s strojem, to je z brizgalno soljo napolnijo čreva. Te klobase pečemo, napol prekadimo in take skuhamo. Klo- base, ki jih rabimo za poznejši čas. treba prav dobro posušiti. Zelo trdo posušene so dobre kuhane in tudi surot e. Trda klobasa se mora kuhati par ur. Najboljše se skuha med ričetom, ker počasi in enakomerno vre. Da ostanejo klobase okusne in sočnate, se vlože med mast ali med zasko. Med zasko se vlože. Ako se denejo v masi. jih je treba z raztopljeno politi. Kuhana mesena klobasa s kašo ali rižem. Meso za tako klobaso mora biti ravno tako odišavljeno, razrezano ali zmleto, kot za navadne mesene klobase. K enemu kg tega mesa se primeša tri pesti surove kaše, ali ravno toliko riža, ali pa mešano: riž in kaša. Riž ali kaša ali oboje se mora prav dobro premešati. Premešano se napolni v dobro opran želodec ali široko, močno črevo, danka imenovano. Napolniti se ne sme presrosto. ker se kaša in riž zelo nakuhata in bi vsled napetosti črevo počilo. Konci klobase se zavežejo z vrvico, želodec se pa zašije skupaj. Potem se dene ta klobasa kuhat v mrzlo vodo. Vreti mora dve uri v pokritem loncu. Ko neha vreti, se še za pol ure potegne na stran, da v nevre-nju klobasa počije. Na mizo se da taka klobasa na dva prsta široko razrezane ploščice. Ako se da klobasa pred uporabo za 20 minut v pečico, ji postane črevo bolj krhko. V ta namen se mora klobasa politi z razbeljeno mastjo prej, ko se da v pečico. GOSPODARSKE VESTI DENAR g Ljubljanska devizna borza. Na denarni borzi v Curihu je naš dinar pred božičem notiral 7.02 cent., po praznikih pa je nazadoval na 7.01 cent. Temu primerno so se zvišali tudi tečaji na naših borzah, četudi za malenkostno višino. Značilno je, da je avstrijski šiling na naših borzah porastel na 9.15 Din, efektivne lire so pa ljubljanski denarni zavodi plačevali po 3.05—3.10 Din. Nadalje so v zasebnem kliringu znašali: angleški funt 249.50 Din, nemška marka 14.15 Din, španska pezeta 6.74 Din, grški boni 30 par. Uradni tečaji so beležili: angleški funt 216.62 Din, ameriški dolar 43.69 Din, holandski goldinar 29.80 Din, nemška marka 17.63 Din, švicarski frank 14.28 Din, belgijski belga 7.40 Din, francoski frank 2.90 Din, češka krona 1.82 Din. g Svetovni denarni trg. Cene srebra so začele nazadovati, ker so ga ameriške Zedinjene države prenehale nakupovati ozir. omejile nakup. Tako je cena za 1 kg čistega srebra padla od 1450 na 1350 Din- — Odtok zlata iz Francije izgleda, da se je zaenkrat ustavil- pravzaprav le zmanjšal, kajti v zadnjem tednu oktobra je znašal 2834 milijonov frankov, minuli teden pa le 286 milj. Druga kriza, frane. franka je zadala Francoski banki hud udarec, ker je morala ta oddati 6260 milij. frankov, t. j. skoro 19 milijard dinarjev. Ze prva kriza od aprila do junija je zahtevala 11 milijard frankov- Od konca letošnjega marca je torej Francoska banka zaradi dvakratne krize izgubila za 16.7 milijarde frankov zlata, t. j. v našem denarju za okrog 50 milijard dinarjev in ko se zlate rezervo skrčile za nad 20 odstotkov. Tudi mad-jarski penga je razvrednoten in beleži več tečajev. V primeri s pariteto (približno 8.(0 Din) imajo bankovci za 38.3% nižji tečaj, na črnih borzah pri trgovini s tujimi devizami celo 40.6%, vezani penga izkazuje ažio 52.9%, ku-jKmski penga pa 66-3%. Poleg tega je Narodna banka uvedla v raznih kli-ringih razne tečaje: po 41% in 53% več kot znaša uradni tečaj, kar je odvisno od raznih inozemskih valut. CENE g Žitno tržišče. Položaj na žitnem tržišču je trden in zahtevajo za pšenico že 170 Din, za staro koruzo 110, novo času primerno suho 105, prekmursko pa 113—115 Din. Cene moki so se zvišale za 5 Din na 270—275 Din. — Na ljubljanski borzi so ostale ponujene cene še vedno iste in so nekaj višje od vojvodinskih. Novi Sad beleži: Pšenica bačka 165—170 Din, bačka ladja Tisa 174—176 Din, bačka ladja Begej 173— 175 Din, slavonska 166—168 Din; Oves bački 132.50—135 Din. Rž ne notira; Koruza bačka stara 111—113 Din, bačka nova 108—110 Din; Moka: bačka og in ogg 245—270 Din, št 2 225—250 Din, št. 5 205—230 Din, št, 6 185—210 Din. - g Vinsko tržišče v Halozah. V Za-vrču in na Turškem vrhu raste znano najžlahtnejša vinska kapljica, ki je letos posebno izvrstna. Saj je imel letošnji mošt 20—23° sladkorja in vino kaže 12 do 14° alkohola, kar je za tukaj-šna vina zelo mnogo. Vzlic tej izborni kvaliteti mu cene niso previsoke, ampak zahtevajo vinogradniki zanj le 3.50 do 5.50 Din za liter. Vzlic temu pa je le malo kupčij. Gostilničarji kupujejo le za sproti, vinski trgovci pa ponujajo za najboljša vina komaj po 3 do 3.75 za liter. Za tako nizko ceno pa vinogradniki svojega vina ne marajo oddajati in pričakujejo višjih cen.. g Vinska razstava v Ormožu. Prvič letos je Kletarsko društvo v Ormožu 18. decembra priredilo vinsko razstavo in sejem, da privabi kupce v to središče vinske kupčije ormoško - ljutomer- skega vina. Vinogradniki so se odzvali v lepem številu in razstavljenih je bilo 215 vrst vina, ki jih je ocenila posebna strokovna komisija. Ta je ugotovila, da je letošnji pridelek ormoško-ljutomer/ikih goric zelo dober ter ga odlikuje harmoničen okus in fini buket. Vina 14 razstavljaleev so bila ocenjena odlično, nad polovico drugih vin pa prav dobro. — Prijavljenih na sejmu sklenjenih kupčij je bilo za 741 hI vina. Mnogi interesenti so si zaznamovali razna vina in vinogradnike za poznejšo dobavo. Cene za razna vina so bila od 3—5 Din za liter; nekatera sortna vina so pa dosegla celo 6 Din. IZVOZ g Kaj in koliko smo letos izvozili. Podati hočemo tu kratek pregled letošnjega izvoza agrarnih pridelkov. O njem ne moremo reči, da je bil dosedaj zadovoljiv, četudi smo v primeri z lanskim letom izvozili konopelj in hmelja več, zato pa je večina dragih pridelkov v manjših množinah šla v inozemstvo. Tu navajamo množino izvoza v tonah (po 1000 kg) in vrednost v milijonih Din za lansko in letošnje leto v svrho primerjave. Leta 1934 Leto 1935 ton m. D. ton m. D. Žito 94.891 115.1 44.517 55.1 Koruza 460.711 398.1 361.279 286.1 Sveže sadje 28.178 57.5 50.952 101.9 Suhe slive 16.559 74.3 8.576 40.3 Tobak 5.270 47.2 5.030 42.8 Hmelj 1.304 50.0 2.849 84.4 Konoplja 5.270 47.3 13.729 101.1 Skupen izvoz teh rastlinskih pridelkov je znašal: leta 1934: 612.183 ton, 789.5 milj. Din, leta 1935: 486.932 ton, 711.7 milj. Din. Torej manj v letu 1935 125.251 ton 78.8 milj. Din. Nekoliko boljše smo odrezali pri izvozu proizvodov naše živinoreje, od katerih smo odpravili v inozemstvo (v milijonih Din): L. 1934 Din L. 1935 Din Konji glav 32.309 42.5 25.030 42.8 Govedo glav 54.029 81.1 30.796 49.3 Svinje glav 109.834 125.1 177.882 211.5 Perutnina sto tov 8.778 79.6 7.505 67.0 Meso sveže s to t. 7.612 73.2 11.728 142.8 Jajca stoto v 10.884 86.0 10.596 97.8 s PRAVNI NAS VETI Kdo bo dedič? A. P. M. V Ameriki je umrl vas stric, neoženjen in brez oporoke. Predno je šel v Ameriko, je vam izročil svoje nepremično premoženje in denar, češ da vse to upravljajte, če ga pa ne bi bilo nazaj, da dobite vse to vi in vaša dva bratranca. Ker živi v Ameriki stricev brat^ vprašate, kdo ima prednost kot dedič: ali brat ali vi in bratranci. — Ker je stric umrl brez oporoke, bodo dedovali po stricu zakonski dediči: če nima lastnih potomcev in starši več ne živijo, pridejo na vrsto bratje in sestre, oziroma njih potomci in sicer po enakih delih. Ce je vaš oče že umrl in je bil brat vašemu stricu, boste vi dedovali zakoniti delež, ki bi sicer pripadel očetu, in bo tako velik, kot delež brata v Ameriki. Pojdite k sodišču in predlagajte- da se zs umrlim stricem započne zapuščinska razprava. Pri tej razpravi boste dali dedičem tudi obračun o dosedanji vaši upravi stričevega premoženja. Če ne bi dediči hoteli ta obračun odobriti, češ da ste preveč denarja zase porabili, vas bodo morali tožiti. Konkurenca v čevljarski obrti. — K. F. J. Ne bo mogoče doseči, da bi oblast izgnala tretjega čevljarja, ki se je naselil v vaši občini, čeprav ni iz vašega kraja doma. Če ima obrtn-o dovoljenje in se bo pošteno obnašal, ga samo radi konkurence ne boste mogli preganjati. Preskrba nezakonskega otroka na ozemlju bivše Srbije, V. T. Na ozemlju bivše Srbije veljajo glede nezakonskih otrok druge postave, kakor v Sloveniji. Tam se sploh ne sme preiskovati, kdo je nezakonski oče, razen ako je bila mati s silo odvedena ali ako se je dogodilo posilstvo. Zato bi bila tožba, ki bi jo vložila nezakonska mati proti nezakonskemu očetu, ki živi na ozemlju bivše Srbije. ' radi očetovstva brezuspešna. Posledice mladostnega greha. P. ,T. P- — Fant, ki je bil spoznan za nezakonskega očeta, skozi 16 let ni plačeval nikake preživnine niti ni bil v tem času terjan, ker ni nič imel'. Preživnina je bila takoj določena z zneskom -fO K mesečno in kasneje ni bila zvišana. Vprašate, če nezakonski otrok, ki je star 16 let. še sedaj lahko zahteva izplačilo cele narasle svote od nezakonskega očeta, ko bo prevzel posestvo od svojega očeta. — Preživnina se more iztirjati samo za zadnje tri leta, sicer ie zastarana. Za zadnja tri leta bi so torej dala iztirjati preživ- nina, kar bi znašalo 360 Pili, za prvih 13 let je pa zastarana. Če se nezakonski otrok še ne more sam preživljati, ima pravico, da zahteva, če se spremenijo premoženjske razmere očeta, povišanje preživnine, ki v znesku 10 Din mesečno nikakor ne odgovarja. Predčasen odpust iz službe. J- A. — Spomladi 15. aprila ste nastopili službo hlapca in ste se z gospodarjem dogovorili, da ostanete celo leto v službi. Sedaj vam je gospodar odpovedal službo- Vprašate če smete zahtevati celoletno plačilo. — Službeno razmerje prestane s potekom časa, za kateri je bilo sklenjeno. Vaša služba bi torej šele prenehala po dovršenem letu- t. j. 14. aprila 1936. Vendar pa sme ^Iržbe-no razmerje, ako je dogovorjeno za določeno dobo, vsak pogodbenik razdreti iz važnih razlogov pred potekom te dobe. Če odpusti gospodar hlapca predčasno brez tehtnega razloga, pa obdrži hlapec svojo pogodbeno pravico na plačilo za dobo. ki bi morala poteči dotlej, da bi prestalo službeno razmerje, s tem, da bi potekel pogodbeni čas. Tmate torej pravico, da zahtevate plačilo do 14. aprila 1936. V to plačilo pa se mora vračunati, kar pridobite s tem. da ste v tem času drugod zaposleni oziroma, kar bi vi namenoma zamudili, da v tem času drugod zaslužite. Če ste pa sami dali povod za odpust, n. pr. da ste kadili, ko ste šli po mrvo, nimate nobene pravice do odškodnine radi odpusta- Brezplačen cement. A. B Nam ni znano, da bi sedaj kakšna javna ustanova delila brezplačen cement za zidanje stanovanjske hiše. — Ce bi kaj bilo, bi gotovo vedeli na občini. Posojilo. R. F. R. Pred dvemi leti ste posodili nekemu tovarniškemu delavcu nekaj denarja, ki ga kljub opominom ne vrne. Vprašate, če lahko sodnim potom iztirjate svoj denar — Da. Pokličite dolžnika na sodišče. Morda prizna svoj dolg in boste lahko na sodišču sklenili izvršljivo poravnavo. Če pa ne bi hotel priti na sodišče, ga morate tožiti in bedo pravdni stroški nekoliko večji, kot če bi napravili poravnavo. Na temelju izvršljive poravnave ali pa pravom-ečne sedbe boste lah/ko dali zarubiti njegov zaslužek v tovarni- Premoženie polnoletnega varovanca. B. F. T. Ce je nedoletnik, ki je imel premoženje naloženo po sodišču, postal polnoleten, ima pravico zahtevati, da se mu izplača denar, s katerim sedaj svobodno razpolaga. Svetujemo vam, da se pri sodišču zglasite in vani bedo tam tudi pokazali, pri katerih denarnih zavodih so naložene dediščine, ki ?o tekom let pripadle varovancu. Zvedeli boste tudi, če in v kakšni meri ti zavodi sedaj izplačujejo odpovedane sodne vloge.