Gospodarske stvarL Dobri sv6ti za to in ono. (Dalje.) 4. Kako ravnati z mokrim obuvalom. Če denemo mokro obuvalo na vlažen kraj, nam urno ^plesni, med tem ko na suhem poatane hrapavo in trdo. Oboje pa škoduje usnju. Tej neugodnosti in Skodi pa pridemo v okom a tem, ako namažemo obuvalo a pomočjo volnene cunje s trpetinovim oljem. To olje dobro upliva na usnje, ob enem pa odganja miši, ki ae često lotijo tudi obuvala. 5. Kako ravnati z grenkim maalom. . Grenko in skisano maslo se napravi rabljivo s lem, da se dobro izpere v svežem mleku, na to se iztisne in izpere temeljito še v sveži vodi. Na ta način se napravi grenko maalo zopet rabljivo. 6. K i s (j e s i h) i z k r o m p i r j a. Za napravo kisa se lahko porabi tudi zmrzel, drugače nepotreben krompir. Krompir se opere v čisti vodi ter se skuha v loncu ali v sodu a pomočjo sopara; ko je kuhan, raztolče ae z lesenim tolkačem. Kaša, tako pripravljena, se pomeša s kuhanim ječmenom ali sladom, ae zalije z vodo ter s primesjo drožja (mednic) pripravi v kvas. Ko se je tvarina skvasila, se precedi ter nalije v posodo za kisanje, ki pa se mora poataviti na topel kraj, dokler se tekočina ne skiaa. Da ae tvarina poprej skisa, je dobro, če prilijemo k tekočini nekoliko kisa. Potem se kis prelije v steklenice ali drugo primerno posodo. 7. Krorapir — zdravilo. Ako požre kdo po neprevidnosti ali po slučaju denar ali kak drug trd predmet, ozdravlja neki angleški zdravnik takega bolnika a tem, da mu predpiše za hrano krompir in sicer kolikor mogoče v veliki množici. Po takem ravnanju se tudi predmet izgubi iz života brez bolečin in operacij. Neko dete je požrlo 2 dk