NAčELA ZDRAYE PREHRANE S KRITIčNO ocENo ALTERNATrVNE PREHRANE Draiigost Pokorn lzbira in uŽivanje hrane je odvisna od tradicije, kulture, okolja ter energijskih in hranilnih potreb z ozirom na starost, spol in Življenjski slog. Ljudje uŽivajo hľano, da zadostijo svojim potrebam po hranĺ. UŽĺvanje okusne hrane pa je tudi svojevrsten uŽitek (1 ). Prehrambenikazalci zdrave prehrane so, po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (szo) (Tabela), povezani z znižano splošno in specifično umrljivostjo. Izbrana prehrambena priporočila v zdravi prehrani (WHO, Technical Report Series 880, Geneva 1998) Energija 1,5 _ 2,5 Kkal/g; za starejše otroke in odrasle; manj kot 1 Kkal/g za debele osebe Skupine maščob 15 -30%; do 35% za aktĺvne osebe, ki niso debele Nasičene maščobe do 10o/o Večkrat nenasičene maščobne kisline ro-6:3-12% ĺo-3:0'5_1,0% Holesterol do 300 mg/dan Vlaknine B-20 g/1000 Kkal Sadje, zelenjava 400 g/dan Raziskave so pokazale, da so poglavitni prehrambeni dejavniki tveganja pri nastanku bolezni srca in oŽilja, nekaterih oblik raka, sladkorne bolezni (tip2)' povišanega krvnega tlaka, cerebrovaskularne boleznĺ in debelosti v razvitem svetu predvsem povečane količine zauŽitih celokupnih in nasičenih maščob ter premajhna kolĺčina zauŽitega sadja in zelenjave. Energijsko redka hrana, prehrana z veliko sadja in/ali zelenjave in malo maščob ter alkoholnih pijač, ima pri preprečevanju civilizacijskih bolezni in vzdrŽevanju normalne telesne teŽe še dodatno zaščitno vlogo (1,2). Pri planiranju zdrave prehrane, ki predstavlja pomemben del preventivnega programa, ima vsakdanja telesna aktivnost pomembnejšo vlogo v preventivi civilizacĺjskih bolezni in pri regulaciji teka kot hrana z nizko energijsko gostoto (hrana z veliko sadja in/ali zelenjave in malo celokupnih maščob)' Dnevna prehrana mora vsebovati priporočeno količino Življenjsko pomembnih hranil, vitaminov in mĺneralov. 5 lzbrana hrana, v povezaviz določeno tradicijo, kulturo in socialno ekonomskinr stanjem, ima lahko različen vpliv na zdravje ljudi. Pľav zaradi tega so epidemiološke metode pri ugotavljanju vpliva hrane in prehrane na zdravje ljudi prednostne in so nepogrešljiv del pri planiranju zdrave prehrane. Določena oblika prehrane irna lahko pri različnih Življenjskih vzorcih povsem drugačen vpliv na zdravje ljudi (2). lz razpoloŽ[ivih podatkov (3,4,5) smo ugotovili povezavo med načinom prehrane ljudi in specifično stopnjo umrljivosti, po izbranih osnovnih vzrokih smrti starejših odraslłh ter indeksom telesne mase (lTM) po spolu in območju bivanja v Sloveniji. Čeprav nismo ugotovili visoko statistično pomembnih poveźav med vrsto zauŽile hrane in specifično umrljivostjo izbranih civilizacijskih bolezni ter lTM, pa lahko z ozirom na stopnjo povezanosti postavimo domnevo o Večjem ali manjšem pomenu posameznega prehrambenega parametra pri nastanku bolezni. lz prikaza povezav med izbranimi preńrambenimi parametri (celokupne in nasičene maščobe, sadje in zelenjava in razmerje med sadjem, zelenjavo in celokupnimi maščobami) in speciĺičnimi stopnjami umrljivosti izbranih civilizacijskih bolezni lahko opazimo, da ima razmeÚe med količino zavŻi|e zelenjave in sadja ter celokupnih maščob bolj pomembno vlogo v preventivi pred civilizacijskimih boleznimi in povečano télesno teŽo ljudi v Sloveniji, kot pa samo celokupne in/ali nasičene maščobe, sadje in zelenjava. Pri raku prebavil pri moškem in raku na dojki pri Ženskah smo opazili, da imajo vsi izbrani prehrambeni parametri pomembno vlogo v preventivi. Energijsko gosta hrana oziroma prehrana z malo sadja in zelónjave ter veliko celokupnih maščob se je še posebno očitno pokazala kot pomemben dejavnik tveganja pri nastanku raka na debelem črevesju, posebno priŽenskah, starejših od 65 let. lz omenjenega prikaza lahko tudi domnevamo, da izbrani parametri prehrane nimajo vplivá pri nastanku raka na rodilih pri Ženskah; pľi cerebrovaskularni boleźni pa imata pri Ženskah in pri moških sadje in zelenjava V preventivi Večji pomen kot maščobe. Tudi naši podatki kaŽejo, da so maščobe, še bolj pa sadje in zelenjava, pomembna Živila v preprečevanju bolezni srca in ožiĘa, raka in tudi debelosti. Sadje in zelenjava redčita našo hrano in dajeta še zaščitne snovi, vitamine, minerale in antioksidante, ki še dodatno Vplivajo na boljše zdravje. Po zbranih podatkih za leto 1995 v Sloveniji je bila povprečna količina porabljenega sadja in zelenjavena osebo na dan V mešanem gospodinjstvu 210 g sadja in skoraj357 g zelenjave, skupajs krompirjem (3)' Povprečna priporočena količina sadja in zelenjave na dan je 400 g. Ker pa domnevamo, da se najmanj 30% sadja in zelenjave ne izkoristi v neposredni prehrani ljudi, je zato priporočena količina blizu 600 g na dan' Priporoöena iBoomĺ< diete so modne oblike prehrane, kijih srečujemo v dnevnih časopisih in so >muhe enodnevnice<<. Prehrano lahko delimo tudi glede na vrsto Živila, hranilni sestav in na uporabo presne hrane (Tabela ). GLEDE NAvRsTo ŽIuL A. 1 vključuje vso hrano živalskega in rastlinskega izvora 2. Vegetarijanska: laŽja oblika vegetarijanstva (lakto-ovo-vegetarijanci), odklanjajo le meso zmerni vegetarijanci ali frutar'ljanci odklanjajo meso in Živalske proizvode (uŽivajo n pr' pecivo, p ripravljeno z jĄci, mlekom) strogi vegetarijanci _ Vegan: uŽivajo samo rastlinsko hrano in asto anci: le 3. Mesna: vsidnevni obroki hrane vsebujejo meso in mesne izdelke, mlečne izdelke ca itd I B GLEDE NA HRANILNI SESTAV 1 Ogljikohidratni tip (več kot 50o/o zauŽite energije je ogljikovih hidratov) 2. Belj akovi nsko maščobni ti p (več kot 50% beljakovin in maščob) c. GLEDE NA KoLlčlNo PRESNE HRANE 1 Mešana: a) gĺede na higiensko-dietna načela (do okoli 35%o izbranega surovega sadja in/ali zelenjave) b) alternativne oblike (do okoli 75% surovih Živil) (biogeni praktiki) 2 Povsem surova prehrana (švicarski praktiki - gibanje za >>Żivo hrano<) 3. Povsem kuhana hrana (npr.nekatere dÍete) Uravnotežena prehrana UravnoteŽena prehrana je prehrana, ki vsebuje vse bistvene hranljive snovi v takih količinah in razmerjih, da zadoščajo za maksimalno potekanje vseh funkcĺj organizma, za katerega je bila prehrana uravnoteŽena, toda nobene hranljive snovi ne sme vsebovati v taki količini ali koncentracijah, da bi bilo karkoli zmanjšano ali ogroŽeno dobro počutje organizma oziroma njegovo zdravje. UravnoteŽena prehrana tudi ne sme vsebovati nobenih škodljivih snovi ali vsaj ne toliko, da bi bile škodljive (2). Zaščitna prehrana Zaščitna prehrana je tudi uravnoteŽena, s poudarkom na zaščitnih snoveh, ki ščitijo pred nastankom bolezni srca in oŽilja ter raka (11). Mediteranska dieta Dĺeta vsebuje veliko Žitnih izdelkov (ogljikovih hidratov), stročnic, lupinastega sadja, sadja, zelenjave in manj rdečega (klavnega) mesa na račun rib, perutnine, jajc in mlečnih izdelkov. Dieta vsebuje veliko maščob, malo trans in nasičenih maščobnih kislin, kijih zamenjujejo mononenasičene maščobne kisline (olivno olje). Vino je del vsakdanje prehrane. I Vegetarijan ska prehran a LaŽja oblika vegetarijanske prehrane (laktoovovegetarijanska prehrana) je lahko za sedečega, sodobnega človeka povsem zdĺava prehrana. Do pomanjkanja bistvenih hranil lahko pride le pri strogi vegetarijanski prehľani, brez mleka in jajc (vegans oblika, frutarijanstvo). Vegetarijanska prehrana vsebuje dovolj folne kisline, vitamina B1, C in A; dietnih vlaknin in ogljikovih hidratov, manj pa vitamina 812, 86 ter rudnin. Poseben problem pieostavryajo zlasti naslednji bistveni elementĺ: cink, kalcij, magnezij, Żelezo, mangan, selen in baker. Če vegetarijanski prehrani ni dodano dovolj stročnic in lupinastega sadja, lahko pride tudido pomanjkanja beljakovin. Samo rastlinska prehrana Vsebuje izredno malo ali nič vitamina B12' Pride lahko tudi do pomanjkanja vitamina 86, ker je v rastlinski hrani vitamin biološko manj aktiven kot v mesni prehrani in je tudi njegova absorbcija, zaradi dietnih vlaknin v hrani, zelo počasna' otroci, ki uŽivajo vegetarijansko hrano v času intenzivnega razvĄa in rasti, so nekoliko niŽje rasti od svojih vrstnikov, ki uŽivajo mešano prehrano z Živalskimi beljakovinami. Vzrok za ta pojav je v energijsko redki prehrani, ker ji primanjkuje vitamin D, beljakovine, vitamina B12, Bż, PP Íaktor, kalcij, Železo in cink. Vegetarijanska prehrana je lahko tudi zaščitna prehrana, če je pravilno sestavljena, zlasti z dodatkom stročnic in mlečnih izdelkov z malo maščob (12). Makrobiotična prehrana Makrobiotika je umetnost dolgega in zdravega načina življenja, ki temelji na razumevanju naravnega ritma plime in oseke v naravi. Makrobiotična prehrana je samo del zdravega načina Življenja, ki dejansko vključuje vsa načela zdrave prehrane in vključuje v jedilnike Živila, vezana samo na človekovo (dosegljivo) okolje. Sesŕav dnevnega obroka hrane (v g % živil) po makrobiotičnih načelih je naslednji: . 50o/o in več Žitnih izdelkov, o 10 _ 15o/o stročnic, različnih semen, C 25% zelenjave, vključno z morsko hrano, algami, o 15o/o ali manj ŽivilŽivalskega izvora, . občasno: sadje in orehi, lešniki, aľašidi itn. o V manjših količinah fermentirana hrana: sojini izdelki, kisana zelenjava, kislomlečni izdelki, vino, pivo itn. osnovna živila so: Žitni izdelki, stročnice in semena. Dopotnitna živita (kot priloge) so.' zelenjava, sadje, Živila Živalskega izvora, fermenti ra n a Živila) (1 2). 10 ZAKLJUčEK Bodočnost moderne medicine je v tolerantnem in vzajemnem sodeĺovanju laične in profesionalne medicine oziroma znanstvene in alternativne. Pojáv alternativne medicine v našem okolju zahteva določen strokovni in7ali znanstveni pristop k temu problemu. To pa iahko naredi hĺgiena, ki proučuje vplive okolja na boljše ali slabše zdravje človeka. Vključeřanje posameznih metod alternatĺvne medicine v uradno (preventivno in kurativđo) medicino je mogoče le z znanstveno preverjenimi učinkiteh metod. Prehranale pomembni del preventivne in kurativne, uradne ter alternativne rnedicine. VIRI: 1. WHO. Cindi Dietary guidetines. Copenhagen 1999. 2. WHO. Technical Report Series 880, Geneva 1999. 3. Statistĺčni urad R Slovenije. Anketa o porabi gospodinjstev 1994 in 1995, št.684, Ljubljana 1997. 4. Koch V. Prehrambene navgde odraslih prebivalcev Slovenije z vidika varovanja zdravja. Doktorska disertacija, Ljubljana 1 g97. 5. ięlo.l' Umĺljivost ĺn osnovni vzroki smrti v Sloveniji v letu 1997. Zdrav Vestn 1 999;68:499-502. 6. Duncan l-lK, Bacon JA, weinsier RL. The effect of high and low energy density diets on satiey, energy-intake, and eating time of obeše and nonobesďsunjects. Am J Clin Nut 1983;37;763-67. 7. stubbs RJ, Harbron cG, Murgatroyd pR, prentice AM. covert manipulation of dietary fat and energy densĺty; effect on substrate flux and food intáke in men eatĺng ad libitum. Am J Clin Nutr 1995;62:316-29' 8. Prentice A. Manipulation of dietary fat and energy density and subsequent effect on substrate ílux and food intake. Am J Clin ľĺutr i-ss;oz1suppl)535s_a1ś. 9. Toš N. Slovensko javno mnenje, Ljubljana.ĺ994' 10. Concise Medical Dictionary, Websteľ's, New York 1987. 11. World Cancer Research Fund. Food, Nutrition and Prevention oÍ Cancer. American lnstitute Íor Cancer Reseorch. Washington 1997' 12. Pokorn D. Alternativna prehrana za zdravo in dolgo Življenje. Forma 7, Ljubljana 'ĺ 996. 11