O Lefeldtovi sirarski mašini. Ker so „Novice(< v predzadnjem listu o Lefeldtovi novi iznajdbi govorile, dovoljujem si jaz tudi o tem besedico spregovoriti. Akoravno že stara reč, utegne vendar marsikomu nova biti, pa tudi koristna. Da ni nobena posebnost, koj iz mleka izpod krave surovega masla delati, mi je večkratna skušnja popolnem potrdila, in še tako, da ne smetana, ampak brž surovo maslo, pa to še posebno „fino". Dela ni druzega kot to, da koj ko se krava pomolze (ali več krav) se v navadno p in j o vlije mleko in meša tako kakor smetana. Ce ni premrzlo, je v pol ure gotovo od mleka odločeno surovo maslo, katero prekosi vsako drugo iz smetane narejeno, ki je posebno dobro koj za vžiti; — potem, ko se mleko kisa, se še nekoliko smetane na vrhu nabere, ki pa nima toliko masla v , sebi. Vsakako se pa na ta način precej več masla pridela, kakor če se po navadi z mlekom ravnd. 106 Vsega priporočila vredno je tako ravnati tam, kjer ljudem maslo največi dohodek daje in da imajo čas s tem se ukvarjati. Janez Borštnik.