146 Kronika Geografski vestnik 89-1, 2017 me mo ran dum. Za pod pis v ime nu pro jek ta MEDFEST je bil kot član Geo graf ske ga inšti tu ta An to na Me li ka ZRC SAZU, ki so de lu je v pro jek tu kot vo dil ni part ner, poob laščen pod pi sa ni. Srečanje se je iz ka za lo kot od lična pri ložnost za spoz na va nje vse bi ne evrop skih pro jek tov v pro - gram ski she mi Me di te ran in mreženje med zelo raz ličnimi pro fi li so de lav cev pri ome nje nih pro jek tih. Večin sko mne nje je na mreč bilo, da brez to vrst nih do god kov mno gi lah ko raz mišlja jo in de la jo v vse - bin sko po dob nih pro jek tih, do med se boj ne ga po ve zo va nja, ki bi lah ko op le me ni ti lo končna spoznanja, pa žal ne pri de. Mat jaž Geršič Dru gi se sta nek pro jek ta MEDFEST Bar ce lo na, Špa ni ja, 23.–24. 5. 2017 V dru gi po lo vi ci maja je v Ka ta loniji po te kal dru gi se sta nek pro jek ta MEDFEST – Mediteranian Culinaryheritageexperiences:howtocreatesustainabletouristdestinations (Sre do zem ska ku li na rično de diščin ska iz kušnja: kako us tva ri ti traj nost no tu ri stično de sti na ci jo). Go sti te lji ca to krat nega se stan - ka je bila Uni ver za v Bar ce lo ni (UniversitatdeBarcelona), ki v pro jek tu so de lu je kot eden iz med sed mih part ner jev (sli ka 1). Se sta nek je po te kal dva dni. Prvi dan je bil na me njen obrav na vi ne ka te rih teo re tičnih in me to do - loških iz ho dišč in predsta vi tvi do slej oprav lje ne ga dela. Ne kaj os nov nih in for ma cij je po dal vod ja pro jek ta, Da vid Bole (Geo graf ski inšti tut An to na Me li ka ZRC SAZU), Joan Ri bas Ser ra (Uni ver za v Bar ce lo ni) pa je pred sta vil za sno vo a pli ka ci je za pri kaz zem lje vi da z oz načeni mi kuli na ričnimi iz kušnja mi v Sre - do zem lju. Sle di la je pred sta vi tev do brih praks, ki so jih iz bra li po sa mez ni pro jekt ni part ner ji in jih bodo v na da lje va nju pro jek ta te me lji to proučili; Ma te ja Šmid Hri bar (Geo graf ski inšti tut An to na Me li ka ZRC Slika3:Gradnjaptičjihvalilnickotaktivnostzateambuilding. M AT JA Ž G ER ŠI Č 147 Geografski vestnik 89-1, 2017 Kronika Slika1:Udeleženkeinudeležencisestanka. M AT JA Ž G ER ŠI Č Slika2:VinskakletAbadal. M AT JA Ž G ER ŠI Č 148 Kronika Geografski vestnik 89-1, 2017 SAZU) je predstavi la vprašal nik za po glob lje no ana li zo do brih praks. Sle di la je pred sta vi tev ak tiv nost pri dru gem de lov nem pa ke tu, ki se uk var ja s ko mu ni ka ci jo. Ja sen ka Ka pu ra lin in Ed mon do Šuran (oba AZRRI) sta pred sta vi la ak tiv no sti za pri pra vo krat ke ga pro jekt ne ga filma in ana li zo ak tiv no sti na pro - jekt nih družab nih omrežjih. Na kon cu je Nika Raz pot nik Vi sko vi ć (Geo graf ski inšti tut An to na Me li ka ZRC SAZU) pred sta vi la ne ka te re po seb no sti gle de pro jekt ne ga po ročanja. Dru gi dan je bil na me njen te ren ske mu og le du do brih praks v za led ju Barcelo ne. Naj prej smo si v bližini kra ja Hor ta d’Avinyó og le da li vin sko klet Aba dal (sli ka 2), kjer se po leg vi no grad ništva uk var ja jo tudi z vin skim tu riz mom. Sle dil je obisk ne pro fit ne or ga ni za ci je Alícia. Ime je se stav lje no iz be sed ne zve - ze Ali-mentacióicièn-cia (pre hra na in zna nost). Ra zi sko val ci, teh no lo gi, ku har ski moj stri in os ta lo oseb je skušajo tudi s po močjo ino va tiv nih rešitev os veščati in izo braževa ti raz lične cilj ne sku pi ne o zdra vem načinu pre hra nje va nja. Na kon cu smo si og le da li še ob nov ljene kam ni te sode za vino v po kra ji ni Ba - ges (sli ka 3), ki so jih začeli upo rab lja ti ko nec 16. sto let ja. Vzrok za grad njo takšnih so dov v vi no gra dih je bila pred vsem ve li ka raz da lja med po sa mez no do mačijo in pri pa da jočimi vi no gra di. Zato so grozd - je prešali kar v sa mem vi no gra du, kjer so po tem tudi pri de lo va li vino. Mat jaž Geršič Slika3:Kamnitisodizavinoobnekdanjihvinogradihv pokrajiniBages. M AT JA Ž G ER ŠI Č