PREHRANA PRI KOLOSTOMI 1 KAJ JE KOLOSTOMA? KAZALO Med operacijo vam je kirurg zaradi odstranitve obolelega dela črevesa naredil odprtino na debelem črevesu, njegov preostali del pa izpeljal na trebušno steno. Ko je na KAJ JE KOLOSTOMA? ...........................................................3 zunanjo površino trebuha izpeljana odprtina debelega BELJAKOVINSKO BOGATA PREHRANA ..................................4 črevesa, govorimo o kolostomi. VSEBNOST BELJAKOVIN V ŽIVILIH ..........................................5 PREHRANSKI DODATKI..........................................................5 KAKŠNO BO VAŠE PREHRANJEVANJE V PRVIH DNEH PO OPERACIJI? ...........................................................6 KAKŠNA JE VAROVALNA ČREVESNA PREHRANA? ................7 PREHOD NA NORMALNO PREHRANO .................................11 VNOS TEKOČINE .................................................................11 Kaj piti, ko je izločanje po kolostomi normalno? ..............11 Kaj piti, ko se pojavi driska? ..........................................12 Kaj piti, ko se pojavi zaprtje? ........................................13 ŠE NEKAJ NASVETOV IN NAMIGOV! ...................................14 debelo črevo stomska vrečka PREHRANA PRI KOLOSTOMI Pripravili: Urška Jelenko, univ. dipl. inž. živil. tehnol. Debelo črevo predstavlja končni del prebavne cevi, v Denis Mlakar Mastnak, dipl. m. s., specialistka klinične dietetike katerem se prek črevesne stene v telo vsrkava voda, zato Strokovna recenzija: doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med. je blato izločeno prek kolostome praviloma gosto, Lektoriranje: Žan storitve s.p. mnogokrat popolnoma enako blatu, izločenemu skozi Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj, Studio Aleja d.o.o. zadnjik. V prvih mesecih po operaciji bo blato postajalo Ilustracije: Katja Mulej vedno bolj gosto in število odvajanj čez dan se bo Tisk: Grafika GRACER d.o.o., Celje zmanjšalo. Tudi, ko se bo blato že dobro oblikovalo, se Naklada: 1000 kom bo čez čas lahko ponovno pojavilo bolj tekoče ali kašasto Izdal: Onkološki inštitut Ljubljana, www.onko-i.si Ljubljana 2017 blato, zlasti takrat, ko po operaciji sledi zdravljenje DIET/2017/5 črevesa s kemoterapijo ali z obsevanjem. 3 BELJAKOVINSKO BOGATA VSEBNOST BELJAKOVIN V ŽIVILIH PREHRANA ŽIVILO beljakovine (g) Pri vseh onkoloških bolnikih in bolnikih s črevesnimi boleznimi 100 g pusto meso (teletina, piščanec, govedina, 21 - 22 je pomembno, da pri vsakem obroku, poleg ogljikovih hidratov svinjina, zajec, divjačina), ribe (tunina, losos, postrv) (kruh, testenine, riž, krompir ipd.) in maščob (oljčno olje, 100 g pršut, sušen 30 sončnično olje itd.), zaužijejo tudi beljakovine (meso, ribe, 100 g sir (s 45 do 55 % mlečne maščobe) 25 - 29 jajca, mleko in izdelki iz teh živil). Beljakovine naj bodo 100 g parmezan 36 vključene v vse glavne dnevne obroke (zajtrk, kosilo in večerja), 100 g posneto mleko v prahu 35 pa tudi pri dopoldanski ali popoldanski malici. Malici lahko v 100 g polnomastno mleko v prahu 25 primeru slabšega apetita nadomestite z energijsko in 100 g polenovka sušena 79 beljakovinsko bogatim prehranskim dodatkom, ki ga lahko Jajce, kuhano, 1 kos 8 prejmete tudi na recept. Zadostna količina zaužitih beljakovin 100 g svež beljak 11 je pomembna predvsem zaradi preprečevanja nastanka ali 100 g svež rumenjak 16 poslabšanja podhranjenosti oziroma izgube mišične mase in 100 g jogurt (posnet, polnomasten) 4 telesne zmogljivosti. 100 g skuta, polnomastna 9 100 g skuta, posneta 11 100 g sirotka, v prahu 11 Svetujemo vam uživanje trde hrane (meso, riž, krompir, testenine iz bele moke ipd.), katero dobro prežvečite. Odsvetujemo vam uživanje zgolj PREHRANSKI DODATKI tekoče hrane (juhe, tekoče jedi), saj z žvečenjem trde hrane spodbujamo Ko je potrebno operativno zdravljenje prebavil ali ko imate slab delovanje prebavil. Grižljaj trde hrane prehaja skozi prebavila počasneje apetit, vam je slabo, hujšate in ne zmorete zaužiti zadostne kot požirek tekoče hrane, zato podaljšamo tudi čas razgradnje hranil. količine hrane, da bi lahko zadostili potrebam po hranilih in Tekočino po požirkih pijte nekaj časa (15 min) po zaužitju obroka trde energiji, je v prehranski režim smiselno vključiti prehranske hrane. dodatke, bogate z energijo in beljakovinami. O uživanju primernega prehranskega dodatka se lahko posvetujete z vašim zdravnikom ali kliničnim dietetikom. Zaradi večje energijske gostote napitkov (1 ali več kcal/ml) vam priporočamo, da jih pijete po požirkih (tudi do pol ure). Poskušajte jih zaužiti kot vmesni obrok med zajtrkom in kosilom ali med kosilom in večerjo. Če vam okus napitka ne ustreza, ga lahko pomešate z drugo tekočino (voda, mleko, kava) ali ga zaužijete ob drugi hrani. 4 5 KAKŠNO BO VAŠE Ko se izločanje blata uredi, boste postopoma prešli na PREHRANJEVANJE V PRVIH DNEH tako imenovano varovalno črevesno prehrano, opisano v nadaljevanju. Slednjo vam priporočamo tudi kadarkoli se PO OPERACIJI? pojavi izločanje večjih količin tekočega/kašastega blata Prve tedne po operaciji je pomembno, da ste pri izbiri po kolostomi – driska, napenjanje ali povečano izločanje vrste hrane in tekočine previdni. Če se ne bodo pojavili neprebavljenih delov hrane. operativni zapleti, boste trdo hrano praviloma začeli uživati že prvi dan po operaciji. O količini in vrsti hrane, ki jo boste KAKŠNA JE VAROVALNA lahko zaužili prve dni po operaciji, vas bodo seznanili vaš ČREVESNA PREHRANA? kirurg, klinični dietetik in medicinska sestra. Z varovalno črevesno prehrano lahko omilimo težave, kot so napenjanje, vetrovi in driska. Te težave so pogosto prisotne po operaciji, pojavijo se lahko tudi kot posledica zdravljenja črevesa s kemoterapijo ali obsevanjem, pa tudi pri kroničnih ZAJTRK KOSILO VEČERJA vnetnih boleznih črevesa. Režim varovalne črevesne prehrane je pogosto individualen, saj nekatera živila posameznikom že pred posegom povzročajo različne težave. V nadaljevanju bodo opisana splošna načela varovalne črevesne prehrane. ZAJTRK MALICA KOSILO MALICA VEČERJA POVEČEREK Na splošno je pri varovalni črevesni prehrani vsa hrana kuhana ali dušena, tudi sadje in zelenjava. Vsebuje minimalno količino nasičenih maščob in je revna z neprebavljivimi prehranskimi vlakninami (celuloza) in z enostavnimi sladkorji. Na takšen Priporočljivo je, da prve dni po operaciji čez dan zaužijete več način pripravljena hrana je lažje prebavljiva in ne povzroča (6 do 7) količinsko manjših obrokov, ki so energijsko in dodatnega napenjanja in trebušnih krčev. beljakovinsko bogati. Zelo pomembno je, da hrano dobro Mleko in mlečni izdelki: Priporočamo, da uporabo polno- prežvečite, ker s tem spodbujate in vzdržujete delovanje mastnega mleka opustite in uporabljate posneto mleko. Če po prebavil. Prvih nekaj dni po operaciji bo bolnišnična prehrana zaužitju posnetega mleka opazite tekoče blato in imate ob vsebovala manj vlaknin in maščob ter bo manj začinjena. tem krče, vam svetujemo, da popolnoma opustite uživanje Izločeni bodo predvsem sveže sadje in zelenjava, izdelki iz mleka. Priporočamo vam, da v prehrano vključite fermentirane polnozrnate moke, semena, stročnice, močno začinjene jedi, mlečne izdelke, kot so jogurt, kefir, skuta in manj mastni siri. mastna in ocvrta hrana. Našteta živila bodo izključena, ker Lahko poskusite tudi z uživanjem mleka brez laktoze, če vam lahko povzročijo dodatno napenjanje in vetrove, ki se ne povzroča opisanih težav. nemalokrat pojavijo pri bolnikih po operaciji. 6 7 Jajca: Priporočamo vam uživanje mehko kuhanega jajca, uživanje rženega, koruznega, ovsenega, črnega in kruha s vkuhanega ali dodanega v različne jedi. Odsvetujemo uživanje semeni ali oreščki. trdo kuhanega/pečenega jajca ali majoneze. Priporočamo Sadje: Priporočamo vam predvsem uživanje kuhanega sadja uživanje dveh do treh rumenjakov tedensko, medtem ko v obliki kompotov, čežane, lahko pa uživate mehko sadje, uživanje beljakov ni omejeno. kot so zrele banane ali zrel kaki. Izogibajte se svežemu, Meso: Priporočamo vam uživanje mladega mesa, kot je lupinastemu, suhemu sadju, oreškom in pečkatemu sadju. teletina, mlada nemastna govedina, domači zajec, kozliček, Prav tako bodite previdni na pojav izločanja tekočega blata pri nemastna jagnjetina, nemastno piščančje meso brez kože in uživanju marmelade in naravnih sadnih sokov. puranje meso, izjemoma mlada divjačina ali divja perutnina. Meso predvsem dušimo, kuhamo ali dietno pečemo (pečenje z malo maščobe na papirju za peko). Mesni izdelki: Priporočamo uživanje nemastne in kuhane šunke, nemastnega pršuta (kuhanega ali sušenega), salame iz piščančjih in puranjih prsi, stisnjene govedine. Odsvetujemo pa KOMPOT pogosto uživanje prekajenega mesa, klobas, suhe salame, paštete in vseh mesnih konzerv. Ribe: Priporočamo, da v prehrano vključite čim več svežih morskih ali sladkovodnih rib. Pripravljene naj bodo kuhane ali Zelenjava: Priporočamo, da izbirate zelenjavo brez grobe dušene, lahko pečene v foliji ali z manj maščobe, na papirju za celuloze, kot so: korenje, bučke, buče, špinača, rdeča pesa, peko. Ocvrte vam odsvetujemo. paradižnik (najbolje, da je zrel, olupljen in brez semen), olupljeni jajčevci. Škrobna živila: Med škrobnimi živili izbirajte med oluščenim rižem, pšeničnim zdrobom, pšenično moko, krompirjevo ali Zelenjava naj bo kuhana ali dušena, sesekljana v kosih. riževo moko, koruznim zdrobom, domačimi ali kupljenimi testeninami in krompirjem. Odsvetujemo pa vam uživanje neoluščenega riža, izdelke iz polnozrnate moke, ješprenja, leče, ajde in drugih žit z lupino. Prav tako bodite pozorni na prebavo pri uživanju velikih količin koruznega zdroba. Če pripravljate pire krompir, uporabljajte posneto mleko, predvsem pa krompir kuhajte v kosih, lahko ga tudi pretlačite. Izogibajte se praženemu, pečenemu ali krompirju v solati. Kruh: Priporočeno je uživanje nemastnega prepečenca, en dan starega belega ali polbelega kruha. Odsvetujemo pa vam 8 9 Sladice in sladkor: Uporabljajte majhne količine sladkorja in PREHOD NA NORMALNO se izogibajte sladkim koncentratom ter umetnim sladilom. PREHRANO Sladice naj bodo predvsem rahlo, malo sladkano in manj mastno pecivo, kot so biskviti, malo sladkani narastki in Ko se izločanje blata prek kolostome stabilizira (se ne spreminja pudingi. več), postopno začnite z normalnim prehranjevanjem, kar pomeni postopno vključevanje prehranskih vlaknin v Maščobe: Priporočamo, da iz prehrane izključite ocvrto in jedilnik, kot so: sveže olupljeno sadje, mehka, mlada, nevlak- pretirano mastno hrano. Pri kuhanju je pomembno, da nasta zelenjava (mehka zelena solata, mlada špinača, olupljen uporabljate maščobe v obliki kakovostnih rastlinskih olj (oljčno, paradižnik brez pečk). Prav tako postopno vključujte sladke sončnično, repično, laneno ipd.) in da maščob pri pripravi jedi jedi, živalske maščobe in začimbe. Da boste lažje spremljali, ne pregrevate ali prežgete. Maščobe lahko dodate jedem ob kako prenesete določeno hrano oziroma živilo, vam svetujemo, koncu kuhanja, »na hladno«. da v enem dnevu dodate vašemu jedilniku le po eno novo Začimbe: Izogibajte se zelo začinjeni hrani. Odsvetujemo hrano oziroma živilo. Če slednje dobro prenašate (brez dodajanje obilice popra, paprike, surove čebule in pikantnih neprebavljenih ostankov v blatu, brez driske, napenjanja, krčev omak k jedem. Lahko pa v manjši količini uporabljate blage ali zaprtja), lahko novo živilo oziroma hrano vključite v svoj domače začimbe (bazilika, lovor, majaron ipd.). jedilnik. Ponovno uvedite novo hrano oziroma živilo čez tri dni. Smiselno je, da v prehranski dnevnik zapišete na novo 1. JUHA 2. GLAVNA JED zaužita živila in da ob tem zapišete še težave, če se po zaužitju pojavijo. Če določenega živila ali hrane ne prenesete, poskusite z uvajanjem te kasneje, ponovno čez kakšen mesec ali dva. VNOS TEKOČINE 1. GLAVNA JED 2. JUHA Kaj piti, ko je izločanje po kolostomi normalno? Če vam zdravnik ni priporočil drugače in nimate driske, vam svetujemo, da dnevno zaužijete 1,5 do 2 litra tekočine. Priporočamo vam uživanje vode, manj sladkih kompotov, naravnih sadnih sokov in čajev. Priporočamo tudi uživanje juh ter zelenjave in sadja z veliko vsebnostjo vode, npr. paradižnika, paprike, zelene solate, kumaric, lubenice, melone, grozdja, breskev itd. (ko posamezno živilo ne povzroča težav!). 10 11 Kaj piti, ko se pojavi driska? znaki, kot so: oslabelost, nižji krvni tlak, omotica ob spremembi telesnega položaja in hujšanje. V primeru Ko se pojavi driska vam svetujemo uživanje trde hrane teh težav takoj poiščite pomoč zdravnika. (meso, riž, krompir, testenine iz bele moke ipd.), katero dobro prežvečite. Odsvetujemo vam uživanje zgolj V primeru odvajanja večjih količin tekočega blata po kolostomi, tekoče hrane (juhe, tekoče jedi), saj z žvečenjem trde pretiranega potenja ali bruhanja, kar lahko privede do izsušitve hrane spodbujamo delovanje prebavil. Grižljaj trde ali dehidracije, vam priporočamo pitje rehidracijske hrane prehaja skozi prebavila počasneje kot požirek raztopine, ki vam jo lahko zdravnik predpiše na recept ali jo tekoče hrane, zato podaljšamo tudi čas razgradnje kupite v lekarni. Rehidracijska raztopina naj bo pravilno hranil. Tekočino po požirkih pijte nekaj časa (15 min) po razredčena z vodo, zato vedno preberite navodila za njeno zaužitju obroka trde hrane. pripravo. Doma si lahko za »prvo pomoč« sami pripravite rehidracijski napitek, vendar vam v primeru izrazite driske in Ko se pojavi driska, vam pitje čiste vode, grenkih čajev dehidracije priporočamo pitje rehidracijske raztopine, ki jo ali drugih neslanih tekočin odsvetujemo. O driski pri dobite v lekarni. Za »prvo pomoč« so primerne tudi izotonične kolostomi govorimo takrat, ko se odvajanje blata pijače za športnike, ki imajo dodane minerale in vitamine. spremeni in to postane kašasto ali tekoče, poveča se količina blata pri odvajanju in poveča se število odvajanj Ko imate drisko pri prehranjevanju, upoštevajte priporo­ čez dan. V blatu so lahko prisotni deli neprebavljene čila varovalne črevesne prehrane! hrane. Zaradi spremenjenega odvajanja blata lahko postanete izsušeni oziroma dehidrirani in pojavijo se Recept za elektrolitski napitek, ki ga lahko pripravite doma: V večji kozarec lahko elektrolitne motnje. Tveganje za nastanek vmešajte 1 čajno žličko namizne soli, 1 čajno žličko jedilne sode, 30 ml pomarančnega dehidracije predstavljata tudi pretirano potenje in soka in dolijte toliko vode, da skupni volumen znaša 250 ml. Preden napitek bruhanje. Tudi blaga dehidracija in elektrolitne motnje so popijete, ga zelo dobro premešajte, da se posamezne sestavine dobro raztopijo. REHIDRACIJSKA SOL lahko zelo nevarne. Najpogosteje se kažejo s simptomi in Kaj piti, ko se pojavi zaprtje? Pri kolostomi se lahko pojavi tudi zaprtje, v tem primeru boste blato odvajali s težavo, to bo trdo in suho. Če težave ne odpravite s povečanim vnosom tekočine (najmanj 2 litra ČAJ dnevno) in pomočjo blagih naravnih odvajal, takoj VODA poiščite pomoč zdravnika. Blago zaprtje lajšamo s povečanim pitjem tekočin v obliki nesladkanih kompotov, zeliščnih čajev, zelenjavnih in sadnih sokov, negazirane mineralne vode ali brezalkoholnega piva. 12 13 ŠE NEKAJ NASVETOV IN razlikuje od posameznika do posameznika, zato bo najbolje, NAMIGOV! da si sami in s postopnim preizkušanjem naredite seznam za vas primernih živil in jedi. Kako se izogniti napenjanju in vetrovom? Kako se izogniti zaprtju? • Izogibajte se živilom, ki povzročajo napenjanje in so težje • Čeprav lahko zaužijete skorajda katerokoli hrano, če je ta prebavljiva: fižol, grah, zelje, repa, ohrovt, brstični ohrovt, narezana na majhne koščke in dobro prežvečena, vam čebula, brokoli, sveže in suho sadje, nerazredčeni sadni lahko težave povzroča naslednja hrana: surova zelenjava, sokovi, trdo kuhana jajca, pivo, gobe, močno začinjene jedi, predvsem surova zelena, surovo zelje, koruza, beluši, gobe, mastna in ocvrta hrana, gazirane pijače in mleko. kalčki, kokos, ananas, suho sadje, neolupljeno sadje, orehi, • Kefir, kislo mleko in skuta lajšajo napenjanje in vetrove. lešniki, semena in hrana s celimi zrni in semeni; žilavo meso • Težje prebavljivo živilo vključite v jedilnik v manjši količini in in mesni izdelki (klobase, mesni siri …) ter žele bomboni. postopoma (v 24 urah le eno). V tem času boste z • Blago zaprtje lajšamo s povečanim pitjem tekočin v obliki gotovostjo dognali, ali takšno živilo lahko uvrstite v svojo nesladkanih kompotov, zeliščnih čajev, zelenjavnih in sadnih prehrano ali ne. sokov, negazirane mineralne vode ali brezalkoholnega piva. • Napenjanje in vetrove lahko omilimo tudi tako, da med Ko gre za dolgotrajno in trdovratno zaprtje, se morate jedjo ne govorimo, ne pijemo pijač z mehurčki, poredko posvetovati s svojim zdravnikom. jemo stročnice, ne jemo začinjene in mastne hrane (majo- neza, salama, klobasa, sir, orehi, polnomastno mleko). Kako se izogniti neprijetnemu vonju blata? • Izogibajte se živilom, ki lahko povzročajo neprijetne vonjave: grah, fižol, ribe, česen in čebula, beluši in repa, močni siri in nekatere začimbe. • Živila, ki preprečujejo neprijetne vonjave, so: maslo, jogurt, sirotka, brusnični sok, paradižnikov sok, pomarančni sok in peteršilj. Kako se izogniti driski? • Drisko lahko povzroči groba, močno začinjena, mastna in ocvrta hrana, včasih tudi sadni sokovi in pivo. • Poskusite lahko tudi z ločevanjem obrokov hrane in teko čine tako, da pijete 15 do 30 minut po zaužitju obroka hrane. • Hrana, ki lahko ugodno vpliva na gostoto blata, se lahko 14 15 DIET/2017/5