368 ----- Za hišne potrebe kaj. Kako se svinjsko meso ohrani okusno, kedar je vreme toplo? Na to vprašanje iz Dobr. odgovarjamo sledeče: Vprašanje gotovo zadeva svinjsko mes6, predno se da sušiti. Soli so poglavitna reč za okusnost in pa mrzel hram, če ledii ni. Prvo je, da se kosovi mesa dobro oribajo s kuhinjsko soljo, kateri se pa (na kakih 10 funtov coesaj dodd še ena žlica soli ta rja. Potem pa se s soljo tudi česinj stolče in vriba in malo vode povrh vlije. Kos za kosom se položi v kad, vsake 3 dni poliva s slano in česnjevo vodo, in večkrat se preložč, da spodnji kosovi pridejo gori. Kad mora biti v mrzlem hramu. Ker pa se v že s u h e m svinjskem mesu radi za-redijo črvi, odvrne se to, da se sol in česinj skupaj stoleeta, in primeša se jima nekoliko laškega olja, da je zmes kakor mazilo, s katerim se namaže vsak kos; potem se položi na papir, z ajdovo moko potrese; potreseno se otrese in obesi na suh in zračen kraj.