— 90 — Kako dobro sirovo maslo (puter) delati ? Marsikteri kajžar mora s svojo veliko družino dostikrat od ene krave živeti. Ce tedej gospodinja nežna prav gospodiniti, mora družina stradati, čeravno bi se znalo iz hleva precej živeža dobiti. Čeravno mleka in siroviga masla (putra) morebiti ne manjka, je vunder sirovo maslo navadno tako slabo, de se ni čuditi, ako ga želodec nekterih ljudi prenesti ne more. Ker gospodinja ne zna s smetano prav v caker hoditi, naredi veliko manj siroviga masla, kakor, bi ga narediti mogla, in še to je tako slabo, de gorje želodcu , ki ga vžiti mora. Ni, ni prazna pritožba, če slišimo pošteniga siroviga masla navajene ljudi tožiti, de se tako redko dobro in vkusno sirovo maslo najde, Zato, in ker je zdej čas siroviga masla prišel, naj mi bo pripušeno , gospodinjam nektere ravnila na serce položiti , de bojo boljši sirovo maslo medle. 1) Čednost je perva reč, de se dobro sirovo maslo napravi. Mlečna posoda se mora po vsaki rabi dobro osnažiti in ne sme nikakorsnjiga duha imeti. V mlečni shrambi mora biti čisti zrak (Ijuft). Kjer ni čednosti, je vse drugo zastonj! 2) Mleko mora biti poleti v hladni shrambi in pri veliki vročini na hladnih tleh; pozimi pa v srednje topli kamri. Ce je prevroče in če je premraz, bo mleko le malo in slabe smetane naredilo. V mlečnih shrambah ne sme veliko ljudi biti, še manj pa sme kdo tam spati. 3) Silno veliko je na tem ležeče, de se smetana o pravim času in prav posname. V 18 ali saj v 24 urah naj se posname, de se preveč ne skisa in ne pogubi. Smetane ne posnemaj s žlico, zato ker tako veliko smetane potratiš ali mleka sabo vzameš Nar boljši je, mleko spod smetane preč vliti, če smetano z obema kazavnama perstama nazaj deržiš. Casje smetano posneti, ako se mleko pod njo plavkasto kaže in ako smetana, s perstam na stran pomaknjena, v gubah ostane. 4) Pri manjših kmetijah je pa poglavitna reč tale, de se smetana nespridena tako dolgo obderži, dokler se je toliko vkup spravi, de se zamore sirovo maslo mesti. Grozno napčno je , novo smetano k stari, ali današnjo k včerajšnji djati. Ravno nasprot se mora ravnati: današnjo smetano deni v čedno posebno posodo, po tem še le včerajšnjo smetano s žlico prideni, in pomešaj obojno prav dobro skupej. Se je včerajšnja smetana do danes v goste kepe vkup zbrala, naj se denejo le gost ejš i kepe k današnji smetani; vsa druga tanjši smetana se pa porabi za jedila ali k večim za tako sirovo maslo , ki ni za shraniti, ampak berž za porabiti. Se je pa stara smetana čez in čez do dobriga zgostila, se posname s žlico iz posode, pa tako, de clo nič tiste vode zraven ne pride, ki se je pod smetano na dnu posode nabrala, zakaj ta voda razstopi smetano in naredi, de se skisa. Tako naj se ravna vsaki dan, de se zmirej stara smetana k novi v posebno posodo deva in vselej dobro premeša. Ce iz taciga siroviga masla napraviš maslo (Schmalz) in ga shraniš na suhim , zračnim in hladnim kraji — bo to maslo vse boljši, kakor je navadno , in se bo dalo več let ohraniti, brez de bi žaltovo postalo. A. Sem lič, (iz letopisa staj. km. dr).