Oospodarske stvari. 0 gnojnici in njeni koristi. Razumeu kmetovalec gleda na vse, kar ima in tudi vporablja vse, kar se koli da vzeti v rabo. Tak ne pusti tudi gnojnice več v nemar. Po pravici, saj je v njej velikov gnojnih, za njivo in travnik potrebnih snovi. Še le, kedar vse zberamo in vse porabimo, kar se izločuje iz živine, povrnemo zemlji tiste stiovi, katerih ji je zelem treba, da lepo rasto in prav dozore. — Vse, kar človek v tem zanemari, je za-nj izguba, kajti manjka mu na polji ali na senožetib potrebne gaojevine. Grnojnica ima v sebi veliko gnojnih snovi — tacih, ki jih sicer ne spraviš skupaj. V V 1000 kilo je 1-5 kilo dušika, 0"l kilo fosforove kisline in 4'9 kilo kalija. Kaj je to vredno ? Dušik vreden je 90 kr., kislina 10 kr. iu kali 89 kr. Vse skupaj je toraj vredno 1 gld. 89 kr. Vrhu tega pa se gnojnica spreminja, saj teče skozi guoj, se množi v dežju in nekaj se je pa izgubi v zrak. Vredna je toraj lehko več, lehko pa tudi, da manj, prav tako bode z njo, kakor boš z njo ravnal. Foprek pa je toliko vsekako vredna, da odteče z enim kilom gnojnice kmetu vsaj za 2 kr. blaga. Malo to nikakor ni. če pomislimo, koliko da je po nekaterih krajih odteče ali pa postaja po grabnih kraj cesta. Mi torej prav za trdno svetujemo našim kmetovalcem, naj skrbč, da jim bode tudi gnojnica v prid. Pitanje gosi. Sedaj je zima. Uzrokov je več, zakaj da pitamo gosi, bodi pa to že, kar koli, dobro je vsekako, i-e dosežemo tako pitanje po najkrajšem potu in v najvišji meri. Oboje pa doseže, kdor pita gosi na naslednji uačin. Gosi zapremo v kakem kraju, kjer jim ni mrzlo, a one se morejo gibati. Na tesnem in zaduhletn kraju nima gos niti dobrega mesa niti mašče toliko, kolikor je dobo na kraju, kjer se lehko giblje in drži snažno. Za take gosi pa je najbolja hrana oves, toda mašča je redka iu hodi tako pitanje predrago. Bolj po ceni je že hr&na, ako obstoji v prvem tednu iz korenja in krompirja, iz tega narede se žganci. Za tem pa se jim daje kuhan in ohlajen ječmen kake '6 ali 4 dni. Od 11. ali 12. dneva daje se jim ječmenova debela moka, ki se zmeša med kuhan in zmečkan krompir. Zadnjih osem dni pa se jim daje grah v kropu razkuhan, tak, da je podoben močniku. Meso in mašča take gosi je potlej izvrstna, perje pa jako dobro. Naj poskusijo naše gospodinje pitati gosi tak6. More biti se splača tako pitanje, to pa posebno, ako se v pravem času godi ter so gosi za prodajo ali tudi za lastno rabo v pravi čas gotove. Sejmovi. Dne 7. januvarija v Gradcu. Dne 10. januvaiija pri Novi cerkvi in v Šmarju. Dne 11. januvarija ua Planini.