ŽlVLJENJSKI STROŠKI VPRAŠANJE: Kako se izračuna-vajo življenjski stroški? ODGOVOR: Vprašanje »Kako se iz-računavajo življeujski siroškk ni iasno za-stavljeuo. Lahko bi ga razumeli taJko, da se terja odgovor na vprašanje. kako se izra-čunava, koliiko objektivno stane vzdrževa-ttje življenja (lijegova reprodukcija). Na to vprašajiju žal ni odgovora. ker m ohjek-tivnaga iii družbeuo priznanega merila, kaj je pravzaiprav potrebno za vzdrževanje življenja: kakšn« stauovanje i.ri kakšno j>o-hištvo, kakšna obleka in obutev, kakšna hrana in koliko itd. BiJi s<> poskusi, ko se je hotelo določiti tako imenovani življenj-ski niijiimuni — vendar se v tem ni uspelo. Vzemimo na prinier prelirano. Jasno je, da ie znansheno mogoče ugotoviti. koliko ka-lorij je potrebnih zu iiorinalno vzdrževanje življenjskih sil. koliko ogljikovih hidratov, naaščob Ln belja'kovin, ugotoviiti je mogoče cclo potrebne količjie vitamjnov. Vendar se že pri tem nmen ja in sklepi razimih zuan-stveniikov razhajajo. Kaj bi šele nastalo, če bi poskušaM defimiirati konkretuo vrsto hiane, s katero naj se dobijo za živJjeuje ]K>trt"bne sestavine: al'i v kruhu in koli.ko krulia, ali v črnem, polbekim ali beJem? Koliiko iii katere vrste mesa, ali kuhano, pražeiio ali ptčeno itiioriiie* (|>!u;iiskc, d«g<>vwj je zelo tožavno. ker so veliike raz.like rned živ!j«ij-skinri navadanii in v seso navodi-lih sta-tbstičnejfa zavoda pit-dpisane knjige. v ka-tere vpisujejo vsak le, ta matcrial ¦« v zavodili ol>dela s poraočjo strojev iji rezultate reduo objavljajo sfa-tistični letopisi in i>oscb]w bilieni. Iz ujih je ra/vidna viškia družinskega proračuna in tudi vsebtna d«litotku oti-oške doklade. 1 odstotek (Irugi), a 16 od-stotkov izrednih (6.9 iz rLHliit^ga dolovnega razmerja. 3,2 ostav-ka preh.ra.na s 50.4 odstotka, nalo obleka in obutev s 16,2 odstotka. kurivo in rtizsvet-ljava s 7,2 otlsioLka itd. Ta ankeia je zelo bogat vir p statistika lelos izvedla široko anketo v več kakor 2C.0OO gospodinjstvih, da bi lahko odgovu-rila na vprašanje, kak.šno je razmerje in«*d viiino dr>li<«)ka in strukiuro izdatkov v najrazličnejših tipih gospd-go\or na številna Kako ber<.'m« pokazateijf*. koristn« pa lx>, če bomo to vprašanjf zimva o^vetlili še z nekaterih slrani. Iz opisa ankcte o driižinskcni prora-čunu smo videli, du z njo dobivamo vpo-gle koHčinali živil in drugili polrošnih prcdructov ter uslug. Na |>»dla.gi tfli podafkov se sestavi li*ta prcdinetov iu uslug z dolofenimi količi-nanvi inesef-iK.1 potrošnje, vsak mesec pa se Lzračunu. ko!iik<)/ta spi.sek blaga in uslag stane po tckočih cenali v tem mesfecu rn s prinierjaiijem lako dobljeoili zneskov izra-čunavamo iiuleks. Ta naeiiii izračunavanja i.ina prav tako velitko pornanjikljivost, ki se ji žal ni mo-gdobn<>. Zato je in-dar-ski pokazatflj, ne pa mcrilo stroškov za pusameziu) go^podiujstvo. Da pa bi bile stvari vendarle bližje življenju, je stati-stika splošni indeks življpnjskih stroškov razdrubila najprej na indcks stroškov nu*sečiie poliošnjc (hraim. najeninina, raz-svetljava iid.). letne potrosnje (kurivo. obu- : tev, nekatere tekstiiije iii nakateri pahi-5 štveui predimeti) in večletne potrošnje feio-: biiŠTvo in podobno^. Inddksi in potrošniki Toda ludi Lmleks niesečniJi živliea»jskLb. stroškov ne ustreza tifttemu, kar čuti po-trošuii.k. To bouio pojasjiiJi ua zgledu. De-njmo, da je indoks niesetnih življenjskoii stroškov 1(XJ, da [m v 'prihoclnjem mesecu poraste ceiia niasti od 300 oa 400 diii, cena mesa pa tedaj potrošnilki mnenja, (¦iitijo samo tisie cene, ki jiin povz-ročajo d« indeks ne odseva dovolj potlražitve. Ob-čutijo samo ti»te cene, ki jim povzrOčajo skrbi in pozabij«, da se drugi predmeti v tem mesecu niso podražili. Ta občutek je delno opravičen. Ali dru-žina z dohodkom 20.000 diui dejaiisko raz-' polaga z vso. to vsoto? Vfhik del je že raa-prej določen za najemnino, razsvetJjavo, nnročninc. od-plaoLla kreditov, člaaiarisne — tc> so čvrste postavke, ki se jim le s težavo izogne. Tako <>stane za druge meseone po-ti-ebe razpoložljivAh sredstev (po oinenjejii anktrti) samo še prilvližuo 12.000 dio. Sodaj pa pric. Podražitev znaša v nasem priiniTii pri mesu 330 din, [>ri masti pa 500 diu —^kup-n« 850 diii. Teh 850 dtn poineni nad 8 t>d-slotkov sreds-tev, ki so namenjena za pie-hrano, tako pa se podražitev že precej o-bčuti. Naj sedaj podamo celoien pregled tega primera podražitve: mast meso 35 odstotkov 25 odstotkov Ta podražitev vpliva na proračun štiri-članske drožine t naslednjih odstofkih: v ocLstatldh pri prehrani brez kruha in mleka 12,5 pri vsej prehrani 8 prj >razpoložijivih« sredstvlh 7 pri vseh mesečnih stroških 5 pri vsem meseonem pa-oračunu 4 O tem problemu morata razmisliii tako potrošnik kakor ekonomist in bo pomen razmerja med po&ameznimi giibanji cen in indeksorii iivljenjskili stroškov lvolj jasen. Pri.mer smo seveda navedli pod predpo-stavko, da se dohoilki niso povišali. Po-dražitev, ki »mo io v tem primeru opisali, se no bi občuti.la. č<- bi se tudi doh