Priloga k 124. štev. ^Slovenskega Naroda". RODOLJUB. Glasilo »Slovenskega društva" v Ljubljani. Izhaja 1. in 3. soboto vsakega nieseoa (ali če je na ta dan praznik, dan poprej) ter stane 70 kr. na leto. — članom „Slovenskega društva" in naročnikom „Slovenskega Naroda" poSilja se list brezplačno. — Za oznanila plačuje se od dvo-stopne petit-vrste 8 kr., če se enkrat tiska; 12 kr. če se dvakrat, in 15. kr. če so trikrat tiska. — Večkratno tiskanje po dogovoru. — Naročnina in inserati blagovolijo naj se poSiljati „Narodni Tiskarni" v LJubljani, vsi spisi in dopisi pa uredništvu ,,Rodoljuba" ali pa odboru .Slovenskega društva" v LJubljani. — Pisma izvolijo naj se frankirati. — Rokopisi se ne vračajo. ♦ 11. StCV. V Ljubljani, dne 2. junija 1894. IV. leto. i ;i i\fl$b ni ifKj of 13 v Pomemben dan. q *>[ .1 i £[Luknje se napravijo '/a metra globoke, v katere se potem vlije 1/9 škropilnice takega gnoja in se dopolni z vodo. Tri luknje zadostujejo za jedno drevo. Ledena salata. Največjega pomena v zelenjadoreji je za poletni čas salata. Ker pa je razširjene mnogo slabe salate, skrb bode vsakemu zelenjadarju, da si priskrbi dobrih vrst salatnih. Najboljšim vrstam salate pa gotovo smemo prištevati novo ledeno salato. Ta se razlikuje od Ljubljanske ledene salate v marsičem. Ako si ogledaš še male rastlinice te salate, takoj jo lahko ločiš od drugih vrst. Mali njeni lističi rastejo bolj na široko, po tleh. Zaradi tega jo moramo tudi za presajanje sejati bolj redko, ker le tako dobimo krepkih sadik. Barve je ta salata svitlorumenkaste, ima pa tudi rdečkastorujave pikice in semtertja majhne lise po sebi. Ko rastlina nekoliko odraste, zdebele ji lističi in postanejo grbančasti, podobni listom vinske trte; toda glavna žila ostane vedno tanka, nežna in kaže v tem času rastline slabo podobo, katera bi utegnila pridelovalca motiti, da bi jo uničil, predno doraste. V svojem času se začne čvrstiti; listi vstanejo deloma pokonci in narede koničasto glavico, katera postane jako nežna in krhka. Toda sedaj ni še čas, da se porabi, temveč po-trpimo še toliko, da postane glavica okrogla ali celo ploščnata. Glavični listi so nežno beli in skoraj prozorni. Glavica je pa tako krhka, da se prav rada razdrobi, če ti pade na tla. Omeniti je tudi treba, da postanejo glavice precej velike in toliko trpežnejše, kolikor dalj časa ni malega dežja med hudo vročino. Tega svojstva nima nobena druga salata. Zato moramo tudi za seme odločene trde glavice prerezati do semenskega poganjka v podobi križa. Če tega ne storimo, utegnejo segniti ali pa prav težko prerije semenski poganjek trdo glavico in sicer kjer koli more prodreti, ter raste krivo. To pa ni dobro za semensko rastlino. Ledeno salato je najbolje saditi samo ali pa med pozno zelje ali kumare, kjer ima dosti prostora. Ukusa je ta salata najboljšega. Ni cunjasta, kakor so nekatere druge salate, in tudi nima tislega neprijetnega ukusa in duha po mlečnem soku, ker ga nima ali vsaj ne toliko, kolikor druge sicer dobre salate. Kar jo posebno priporoča, je pa to, da prav lahko prenaša najhujšo vročino. Potemtakem jo lahko pridelujemo celo poletje, notri do pozne jeseni, in to je gotovo velikega pomena za zelenjadarja, zlasti pa za gospodinje in kuharice. Seje se lahko vsakih štirinajst dnij in lahko nadomešča vse poletne salate, kakor avguštano, albanovko, genovko in dr., ki so vse mnogo slabejše mimo zgoraj omenjene. Te vrste salate so na Grmu nže lansko leto pridelali nekoliko, letos pa že precej več in bodo pridelali tudi nekaj njenega semena. Ljudje jo prav radi kupujejo in občudujejo njeno lepoto in njen ukus. Da karfijola ne gre v seme, zabrani se kaj lahko, če se listi čez cvetno gručo tako nalomijo, da jo pokrivajo in senčijo. Taka proti zraku in soincu zavarovana gruča se ne drži samo dlje, ampak je tudi nežnejša in dobo lepšo belo barvo. H $ jBUDBifi "EU0 *■ uO i8ii Brinjeve jagode, stolčene in pomešane v svinjsko mast, se tudi jako priporočajo za govejo živino, posebno za pitance. Ob vznožji Pohorja, na južni strani, kjer imajo prav lepo govejo živino, je to zdravilo jako v čislih. Kje in kako hraniti cepiče. Najbolje se hranijo cepiči v hladni kleti. Najvažnejše je da se cepiči ne posušč, zaradi česar naj se kakih 20 centim. globoko zakopljejo v vlažen pesek in postavijo po konci. Tudi na prostem se dado cepiči na kakem senčnem kraji dobro hraniti, če jim sprednji konci zakopljejo v zemljo ter pokrijo s slamo, katera brani, da se prehitro ne menja toplota. Prerazrušene cepiče zakoplji za nekaj dni v vlažen pesek, ali pa jih spodaj poreži ter postavi v vodo. dimo varčni tudi pri drvih. Nasekajmo si potrebnega lesa za drva že prejšno zimo, da se čez leto in dan do dobrega osuši. Tako gorivo bode veliko boljše in cenejše. Hranitev krompirja v kleteh. Krompir se spomladi navadno zelo podraži, posebno v slabih letinah. Gledati je torej, da se krompir, kar se ga pridela, tudi kar se da dobro shrani. V ta namen se mora izkopani krompir dobro osušiti. Prav storimo, če pustimo krompir nekaj časa ležati na kakem zračnem in suhem prostoru, da ovene, če ga razgrnemo na podu ali kje pod streho. Če je dobro ovel, shrani se v kupih v kleti, ki mora biti suha in ne pregorka, kajti v gorkih in vlažnih kleteh krompir hitro gnije. Surov les ni za kurjavo. Zelo čudno navado imajo po nekaterih krajih, da žgo po zimi sveža drva namesto suhih. To nikakor ni prav! Surov les malo zaleže, skoraj še jedenkrat manj, kakor suh. Za kurjavo se ga torej dosti več porabi, ne glede na to, da je kurjava s surovim lesom zamudna in nadležna. Opustimo torej tako potratno kurjavo in bo Vijoličin kis (Jesih) Napolni pol steklenice z dišečimi vijolicami ter nalij potem dobroga, čistega vinskega okisa. Okis dobi višnjevo barvo in duh od vijolic. Tak vijoličin kis je kaj prijetno dišeče svežilo, če se razprši po sobah ali dodene umi-valni vodi. I^oterij»ke srečke; Line, dne" 26. maja: 66, 63, 68, 62, 56. Praga, dne* 30. maja: 32, 68, 48, 27, 80. Tržne cene v Ljubljani dne 2. junija t. I. rt kr. kr. .Pšenica, hktl..... 7 50 Špeh povojen, kgr. . . Surovo maslo, „ ,;. i — 86 Rež, Ječmen, • .... 6 60 — 78 » .... 6 — — 02 Oves, G 0f> — 10 Ajda, » .... 7 - Goveje meso, kgr. — 64 Proso, » .... 5 -- Telečje „ „ — 60 Koruza, tt .... 5 Svinjsko „ „ — 6(5 jKrompir, n .... 1 60 Kofitrunovo „ „ — 10 'Leča, 12 _ 66 Grah, n .... 12 - 20 Fižol, rt • • • • 8 - Seno, 100 kilo .... a 86 Maslo, kgr. . . 1 Slama, „ „ .... 2 34 Mast, — (iS Drva trda, 4 Ometr. . 6 __ fSpeh frišen „ . . — 50 „ mehka, 4 „ 4,80 Dobiva se najceneje v podpisani lekarni ako se naroča flCSr po pošti. Ubald pl. Trnkdczy lekar zraven rotovža v Ljubljani priporoča: §/0T Za želodec: ""*IN| MariJIncelJske kapljice za želodec. — Steklenica 20 kr., 6 steklenic 1 gld. 3 tuct. 4 gld. 80 kr. Odvajalne ali čistilne krogljice čistijo želodec pri zabasanji, skaženem želodci. — Škatulja 21 kr., jeden zavojček s 6 škatuljami velja I gld. 5 kr. JBflT" Za prsa: "3Wi Planinski zeliščni ali prsni sirop za odraščene in otroke; raztvarja sliz in lajša bolečine, n. pr. pri kašlji. — Steklenica 5« kr., 6 steklenic 2 g:d. 60 kr. 99" Za tr^niije: ~W Protinski cvet (Gichtgeist) lajša in preganja bolečine v križu, nogah in rokuh. — Steklenica 50 kr., 6 steklenic 2 gld 26 kr. Vsa ta našteta in vsa druga zdravilna sredstva se dobivajo v lekarni Ubalda pl. Trnk6czy-ja v Ljubljani zraven rotovža in se vsak dan s prvo pošto razpošiljajo. (14—2) V vsakej fari in krajni občini postavlja se razumna spoštovana in denarno zanesljiva oseba kot zaupni mož z dobrim postranskim zaslužkom. — Pismeno naj se pozveduje pod „201.191", Gradec, poste restante. (5—8) [nj otvoril je svojo I odvetniško pisarno | v Ljubljani (jjj na Kongresnem trgu št. 21, nadstr. [RJ (v hiši kjer je KIeinmayr&Bambergova bukvama). Uradne nre od 8. do 12. dopoludne (12-2) in od 2. do 6. popoludne. >ocxiooooooooexxsoooop Peregrin Kajzelj 0 Stari trg št 13 (3-9) priporočam slavnemu občinstvu in prečastiti duhovščini svojo bogato zalogo lestencev, oljnatih podob, zrcal, kakor tudi vse v njegovo stroko spadajoče predmete na pr. stekleno, porcelanasto belo in rujavo prsteno blago, raznovrstne svetilnice viseče in stoječe, Hermanove bliskovne svetilniee in prave krogljnste cilindre „Patent Mariau", katere imam samo jas v zalogi «a Kranjsko. Prevzemam tudi vsa steklarska dela pri stavbah ter jamčim za solidno in točno postrežbo. ~^PQ IOOOOOOOOOOOOOOOOOOI IfcTe©"foli©d.-no potrebna za vsaki o gospodinjstvo 3© Kathreiner-jeva Kneipp-ova sladna kava z ukusom bobove kave. Ta kava ima zase nedoseženo prednost, da se zamore odreči kvarnemu uživanju nemešane ali z surogati mešane bobove kave in da je moč prirediti mnogo Hladnejšo, poleg tega zdravejšo in tečnejao kavo. — Noprekošena kot prime s ek k navadni bobovi kavi. (38—14) Priporoča se zlasti za gospe otroke in bolnike. Osobito se je čuvati slabih posnemovanj. JDoloL-vra se po-v-sod. — »/, leile po 25 lcx. Vsakovrstne peči po najnovejši konstrukciji, bele in barvaue od najboljšega blaga, elegantne in cene. Cevi za dimnike natik z vetrovim rav-nalcem. (2—10) Okraski pri stavbah, nakit pri cerkvenih stropih in okrajkih, neprežigljiva opeka in vse v glinarsko obrt spadajoče stvari. Izdfja „Slovensko društvo" v Ljubljani. Odgovorni urednik dr. Ivan Tavčar. Tiska „Narodna Tiskaru«" v Ljubljani.