CELOVŠKO PRIZNANJE NAŠIM KUHARJEM Ohcet za lačne oči Ni dvoma, da v Ljubljani premoremo odlične ku-harje, kl alavo našlh dobrot prenašajo tudl čez dr-žavne meje. Na kmečkl ohcetl /e na prlmer dlrektor celovškega sejma dr. Kleindienst podelil zlato prizna-nje »Gast 82«, kl so sl ga blll našl kuharji zaslužlli na marčevakem sejmu v Celovcu. To je bilo že tretje odličje, kl so ga pobrall na tej priredltvl In zadn/e je bllo menda enkratno In akorajda brez konkurence na tej mednarodni kuttnaričnl razstavi. Kaj ao takšnega predstavlll, da mu nl bilo para? »Pripravili smo hladni bife na temo Kmečka ohcet v Ljubljani. Prvič na kulinarični razstavi v Ce-lovcu so bile jedi vezane na dolo-čen dogodek. Vse skupaj smo tudi okrasili z našimi folklornimi pred-meti, kot so zibelka, majolika, škofjeloški kruhki, narodna noša, da je bilo čutiti pravo ohčet,« je povedal Janez Perdan-Johnny, ki se je skupaj z Natalijo Končino s srednje šole za gostinstvo in turi-zem, s Štefanom Pogačarjem, sla-ščičarskim mojstrom iz gostinske-ga podjetja Ljubljana in še tremi asistenti udeležil te razstave. Kuharski mojstri so se zadeve že iotili v Ljubljani, nadaljevali pa v Celovcu. Taikole je bil hladni bife sestavljen: pod naslovom »Srečanje« je bil telečji ftikando, »Melodijo Diane« je predstavljala divjačinska plošča v obliki violine, »Nevestin mozaik« so sestavljali sami meserii prstani, »Svatovski ples« je predstavljalo puranovo meso, »Gostijo« pa šunka, pedena v testu. »Zajeli smo jedi, značilne za na-še pokrajine. .Gostija' je na pri-mer spominjala na jedi iz Bele krajine, Jadranski karneval' z ja-stogom pa na Primorsko,« je do-dala Natalija Končina. Posebej zanimiva je bila torta, saj je šlo za pravo mojstrovino, ki je ni mogoče narediti brez nekaj nadarjenosti za kiparstvo. Sredino sta krasila ženin in nevesta, krog pa so predstavljali ura in nebesna znamenja. Skratka, razstavljena jedila so bila domiselna. Ni čudno, da jih je vodstvo celovškega sejma odkupi-lo in jih naslednji dan pokazalo učencem gostinske šole v Beljaku. Ni kaj, lepo so nas predstavili v tujini in prepričani stno, da bi takšno razstavo tudi v Ljubljani radi gtedali (in jedli). Sicer pa naj o tem razmišlja turistična poslov-na skupnost Ljubljana, ki je sicer organizatorka naših kuharskih go-stovanj v tujini. A. A.