Anketa med delegati, ki bodo sodelovali na kongresu Zveze sindikatov Slovenije NA KONGRES SMO SE DOBRO PRIPRAVILI Sredi oktobra bodo delegati na desetem kongresu Zveze sindikatov Slovenije razprav-ljali o vseh najpoinembnejših vprašanjih, s ka-terimi se ukvarja sindikalna organizacija. V osnovnih sindikalnih organizacijah potekajo vsebinsko bogate priprave na kongres. Stiri šišenske delegate smo povprašali, kako se v njihovth sindikalnih organizacijah pripravljajo na kongres. ANDREJ BONCA, Gorenje Tiki: »V pripra-vah na deseti kongres slovemskih sindikatov smo osrednjo pozornost namenili uveljavjjanju plačiJa po delu. O tem že precej časa razprav-ljamo po sindikalnih slkupinah, naredili smo kataloge del . in se taiko dokopali do dokaj uspešnega sistema plačila po delu. To še po-sebej velja za proizvodne delavce, medtem ko bomo moraJi pri vrednotenju del režijskih de-lavcev nekaitere stvari še doreči. Bistveno vo-dilo pri tem je bilo, da bo vsak odgovarjal za svoje delo, reprodukcijski material, ki ga upo-rablja pri delu, Skratka, da bo vsak naredil toliko, kolikor je plačan. Obr.avnavali smo tudi povezanost Tikija v sestavljeni organizaciji združenega dela Gorenje iz Velenja. Gre pred-vsem za delež, ki ga Ti'ki prispeva za Skupne službe in ipotrebe sozda, saj se zastavlja vpra-šanje, če so učiniki sorazmerni z deleženvki ga prispevamo za skupne poitrebe in akcije sozda.« VLASTA ŽLEBNIK, Pivovarna Union: »Tz-vršni odfoori naših sindikalnih organizacij so že razpravljali o predlogih resolucij.e, statuta in drugih kongresnih dokumentov, vendar pa za-radi doipustov v raopravi niso sodelovali vsi delavci. Tako bomo ponovino spregovorili o teh dcku-mentih, še bolj pomembno pa je, da jih bomo potem tudi uresničevali v praksi. V pri-pravah ,na kongres bomo v pivovarni Union skupaj s Slovinom pripravili tudi tematsko raz-pravo z naslovom »Združevanje dela in sred-stev na podlagi dohodkovnih odnosov«. Glede na različno problematiko bomo imeli v Unionu svojo razpravo, v Slovinu ipa svojo. Unibn ima namreč vseh ipet tozdov v Lju.bl.jani, medtem ko so Slovinove temeljne organizacije po vsej Jugoslaviji. Na tej tematski razpravi bomo še posebej spregovorili" o težkem ekonomskem položaju pivovarstva. Povečanje cen ječmena in slada je namreč tako povečalo naše proiz-vodne stroš'ke, da bomo imeli o'b koncu leta, če se ne bodo spremeniile cene ipiva ali zmanj-šala stopnja prometnega davka, 40 milijonov ¦ dinarjev izgube. Na ta priohlem ibomo na kon-g-res-u nedvomno opozorMi vsi deiegati iz pvvo-varsike industrije, saj je ipoložaj podoben tudi v ostalih dveh slovenskih pi"vovarnah.« DRAGICA BRUS, Hotel Ilirija: »V okviru sestavljene organizacije smo imeli lematsko konferenco o problemih, ki tarejo gostinstvo. Med osnovnimi težavami srao opozorili na ze-lo nizke osebne dohodke zaposlenih in se za-vzeli za dosledno nagrajevanje po delu. To smo skušali uresničiti že doslej, vendar pa pri tem ni&mo imeli vedno dovolj uspeha. Na kongresu boni s svojim referatom o.po,zoirite na proble- matiko gostinstva, ki ima izredno pomemben del v naši torislični ponudbi, prav od turizma pa zahtevamo vedno večji devizni priliv. Te-žijo nas tudi visoke dajatve, kar se pozna v akumulativnosti gostinstva, ki je zelo nizka, čeprav je prav v tej gaspodars'ki dejavnost.i vioženo izredno velilko živega dela. Nekaj bo vseikaikor treba spreimeniti, sicer se bomo znašli v še hujših zagatah, saj je med mladimi zelo malo zanimanja za gostinske /poklice. Ob vsera tem pa se moramo vsi zavedati, da se splošni gospodarsfci položaj pozna tudi v gostinstvu, predv.sem v pomanjkanju nekaterih vrst bla-ga.« STANISLAV MALOVRH, Integral, TOZD Delavnice: »Na seji sindikalne konference bo-roo doikončno oblikovali svoja stališča, ki jih bomo posredovali desetemu kongresu sloveo-skih simMkaiov. 2e sedaj je izredno veliko predlogov, kaj vse bi bilo potrebno narediti. Najbolj nas tarejo problemi pri uveljavljanju delegatskega sistema in pri vrednoteoju ino-vacij. Ne uapemo, da bi pravilno vrednotili inovacije, saij nam vsaika inovacija praktično prinaša več šikode kot koristi, ker nimamo vpeljanih dohodikovnih odnosov. Pri obračuna-va-nju storitev za dnuge tozde namreč ne upo-števamo dejansko opravljenega dela, temveč delovne ure, \ki so bile potrebne za določeno apravMo. Vsaka inovacija pa seveda zmanjša potreben delovni čas za izvedbo posamezne naloge. V deJegatsiki sistem se delavec težko vfklju-čuje, ker vodilni delavci premalo pTisluhnejo njegovim- t.ežavam, saj za to vedno zraanjka časa. Na kongres smo se dobro pripravili, vesi-dar pa s tem še ni rečeno, da smo opravili že vse delo: nikali ni namreč taiko, da ne bi moglo biti še boljše.«