DELO ZAVODA ZA POSPEŠEVANJE GOSPODINJSTVA NA HRVATSKEM Ustanavljajo občinske in okrajne centre za pospeševanje kmetijstva Zayod za pospeševanje gospodinjstva na Hrvatskem deluje že več let. S pomočjo okrajnih in občinskih centrov, ki so že v številnih krvatskih krajili, in oscmlotnih Sol je zavpd organiziral žtevilne akcije, katerih smotcr ;e uva-janje bolj racionalnega, demokratičnega, smotrnega in sodobnega dela v gospodinjstvo, kar naj olujša položaj gospodinje in omogoči boljšo prehrano Jjudi. Hkrati sodclujc zavod z industrijskimi proizvajaki, katerim sporoča pripombe, želje in zahtere potrošnikov in tako prispeva, da ti izdelujejo tiste prcdmele, ki bodo po svoji strani prispevali k napredku gospodinj-»tva. Doseženi rczultati kažejo, da uspeh ni izostal in da je zavoJ na doibri poti, kar v veliki meri potrjujejo dejstva, da so posamezna industrijska podjetja upoštevala nckatere predloge oziroma da se državljani eedalje bolj obračajo na zavod za strokovne in praktične nasvete ter pomoč. To hkrati pomeni, da ima zavod čedalje večje naloge, pri katcrih uresničcvanju je nujna tudi vsestranska pomoč komun, političnih in drugih organizacij. Ena izmed najvažnejših nalog zavoda je ustanavljanje občinskib. in okrajnih centrov za pospeševanje gospodinjstva. Okrajne centre so ustanovili v Kutini, na Reki, v Dubrovniku in Koprivnici, med-tem ko jc v Ozlju občinski center. Ker so kadri eden izmed osnovnih problemov centrov, je zavod organiziral številne se-minarje v okrajih in občinah z učitelji za gospodinjstvo in učitelji osnovnih šol. Seminarje organizirajo na prošnjo ljudi iz posameznih krajev, trajajo pa po po-, trebi (nekaj dni, tednov in tudi mesecev), obsegaio pa vrsto znanstvenih, strokovnih m praktičnih predavanj iz raznih služb in poslov, ki so povezani z gospodinj-stvom. Tako so v nckaterih krajih čakov-skega in r&škega okraja imeli seminar o prehranjevanju otrok. v nekaterih drugih krajih o načelih, namenu in uporabnosti elcktričnih aparatov za gospodinjstvo z demonstracijami. Razen tega so vsako sezono (pomladi, poleti in jeseni) semi-narji o konserviranju in shranjevanju raznih vrst sadja in vrtnin. V Zagrebu so na primer organizirali predavanje o pri-pravljanju rib v tržnici. Vsa predava-nja in seminarji so večinoma združeni z demonstracijami, zanje pa uporabljajo tncii ljudske in delavske univerze. Zaradi usposabljanja kadrov za občin-ske in okrajne centre je zavod tiskal ludi mto brošur (prcvedcnih ali od domačih piscev), ki so poljudno napisane. Naj po-vemo iudi to, da zavod tesno sodeluje z domaCimi strokovnjaki raznih strok. V la namen izkorisii tndi razne razstave, ki jih precej pdgosto organizira.