List 44 Vino ameriških trt. Znano je, da o nekaterih ameriških trtah govore, da »neposredno rode." To so namreč take ameriške trte, ki rode grozdje, iz katerega se da napraviti pitno vino. Jasno je, da so take trte posebno važne, če hočemo, kakor hitro je moči, pridelovati vino v vinogradu, katerega je uničila trtna uš. Čez nekaj časa se pa neposredno rodeče ameriške trte premene v evropske, če jih pocepimo z žlahtnimi evropskimi trtami. Trte, o katerih govorimo, imajo največ modro grozdje, od katerih se dela rdeče vino. Posebno je pa omeniti, da rode ameriške trte jako mnogo grozdja, in zatoraj jih je iz več ozirov priporočati. Čeprav neposredno rodeče ameriške trte uspevajo tudi po bolj severnih krajih, vendar jih je le za bolj južne priporočati, ker po severnih ima sok takih trt le malo sladu v sebi, pa veliko kisline. K omenjenim trtam prištevajo se zlasti Jacquez, Othello, York-Ma-deira in Viala. Edina neugodnost ameriških trt je, da njih vino ima tako imenovani „lisičji ukus", ki ga večina naših čitateljev pozna od Izabelinega grozdja. Ta ukus, ali bolje rečeno, duh (aroma) — kajti v resnici ga poskušamo in vohamo — spomina nekoliko malin, nekoliko vrtnih rdečih jagod; nekaterim se zdi jako prijetjih drugim pa jako zoprn. Ta okus se ublaži, če se vino d-i-lje hrani, dasi popolnoma ne mine. Da se vino s takim duhom proda, dokazuje nam, da po Štajarskem in Tirolskem jako zelo sade Izabelo in iz nje grozdja delajo uuo. Ta zoprni duh pa tudi naj^oprneje dišečemu grozdju jako pomanjšamo, če zrelo grozdje jako hitro zmečkamo iu takoj iztisnemo. Ker je to grozdje barvilno, dobimo temnordeče vino, če tudi ne vre na luščinah. Viuo pa že novo nima skoro nič zoprnega ukusa, ker se snov, od katere je ta zoprni ukus, nahaja v luščinah. Pri poskušnji vina na kmetijski in gozdarski razstavi na Dunaji presojevali so večkrat tudi vino neposredno rodečih ameriških trt, in posebno so ugajale po-skušnje iz Klosterneuburških državnih vinogradov. Bolj važna so pa ona vina neposredno rodečih ameriških trt, ki se že na debelo prodajajo. To so zlasti vina iz južnih avstrijskih pokrajin, osobito s Primorskega, ki so bila lepo rdeča in niso imela prav nikakega zoprnega ukusa ter so zatoraj posebno ugajala presojevalcem. Vidimo torej, da imamo celo v slučajih, ko ni moči precej nagajati požlahtnjenih trt, v neposredno rodečih ameriških trtah sredstvo, da ohranimo viustvo vzlic trtni uši. Dr. J. Bersch v „Allg. Weinzeitung.'' ----- 346 ------