Milica Stupan: Solske kuhinje ((Koonneecc.) 12. Krompirjeva juha z ječmenčkom ali rižem. Za 50 oseb potrebujemo: 1 kg ječmenčka št. 4 po din 11,— ,, 11,— Vi kg masti po din 25,— ... ,, 6,25 16 kg krompirja po din 1,50 . . din 24,— % kfi moke OOg po din 9,— . . „ 2,25 Vk kg čebule po din 2,— ... „ 0,50 % kg soli po din 1,50 „ 0,40 /4 litra kisa po din 4,— .... ,, 2,— česen, timijan, lovor, kumina, poper .. 1,— din 47,40 47,40 din : 50 = 0,94 din Krožnik te krompirjeve juhe stane torej samo 94 par. Če bi vzeli sam krompir, bi juha premalo izdala, zato dodamo ječmenček, da je jed bolj tečna in okusna. Še bolje pa je, če vzamemo namesto ječmenčka riž ali pa testenine. Jed je potem samo za malenkost dražja. Priprava: Krompir narcžemo na krhlje in ga pristavimo v vclikem loncu obenem z drobno nasekljanim česnom, lovorjevimi listi, kumino in timijanom ter pustimo vreti. Ko je že krompir skoraj mehek, vsujemo vanj oprani ječmenček ali riž in kuhamo dalje. (Jcčmenček najbolje namočimo prejšnji dan.) Čebulo opražimo na masti svetlorumeno, posujemo z moko, ki jo pustimo zarumeneti, zmešamo vse skupaj, k.o je mehko, solimo in dodamo poper. 13. Pljučka s krompirjem. Za 50 oseb potrebujemo: 3 kg govejih pljučk po din 8,— . din 24,— 16 kg krompirja po din 1,50 . . „ 24,— V? kg čebule po din 2,— .... ,, 1,— Vi kg masti po din 25,— ... „ 6,25 K kg moke 00g po "din 9,— . . „ 2,25 % kg soli po din 1,50 „ 0,40 česen, lovor, timijan, popcr . . ,, 2,— Vi litra kisa po din 4,— . . . 2,— din 61,90 61,90 din : 50 = 1,23 din Krožnik te jedi stane torej din 1,23. Seveda so boljša telečja in svinjska pljučka, a tudi goveja so prav okusna. Priprava: Krompir olupimo, narežemo na krhlje in pristavimo v velikem loncu. Dodamo česen, lovor ir, timijan' in pustimo vreti. Medtem pljučka iSnažno operemo in narežemo surova z mesoreznico (strojčkom za faširanje). Ko je krompir že napol mehek, dodamo pljučka in pustimo oboje do mchkega vreti. Drobno narezano čebulo opražimo na masti svetlorumeno, riotrescmo z moko, ki jo pustimo zarumeneti in damo nato v veliki lonec. Končno še solimo, kisamo in popramo. 14. Vampi s krompirjem. Pripravimo jih tako kakor pljučka, samo da skuhamo vampe posebej, ker potrebujejo več časa, preden so mehki. Ko so kuhani, jih šele narežemo z mesoreznico in dodamo krompirju. Vse drugo vzamemo tako kakor pri pljučkih, samo namesto popra dodamo papriko. Vampi so sicer dražji kakor pljučka, a ker so bolj izdatni, jih lahko vzamemo pol kilograma manj. Če torej vzamemo namesto 3 kg pljuč 2 Vi kg vampov, stane krožnik vampov približno toliko kakor krožnik pljučk. 15. Segedinski golaž s krompirjem. Za 50 oseb potrebujemo: 1 kg mastne svinjine po din 18,— din 18,— 3 kg kislega zelja po din 4,— . „ 12,— 14 kg krompirja po din 1,50 . . „ 21,— Yi kg čebule po din 2,— .... „ 1,— 10 dkg masti po din 25,— ... „ 2,50 /4 kg moke OOg po din 9,— . . „ 2,25 15 dkg soli po din 1,50 .... „ 0,25 paprika, timijan, česen, lovor . 2,— din 59,— 59 din : 50 = 1, 18 din Krožnik tega segedinskega golaža stane torej diii 1,18. Ker vzamemo 1 kg mastne svinjine (zajca ali kak drug masten _;os), potrebujemo samo 10 dkg masti, samo toliko, da lahko opražimo meso. Priprava: Krompir olupimo, narežemo na krhlje, solimo in pristavimo v velikem loncu. Kislo zelje skuhamo posebej in mu dodamo nekaj strokov na drobno stolčenega česna, lovorjeve lističe in timijan. Ko je oboje, krompir in zelje že mehko, primešamo zelje krompirju v veliki lonec. Medtem razbelimo v prežigalki mast, dodamo čebulo, ki jo pustimo zarumeneti, nato pa na drobne koščke narezano ali še bolje faširano svinjino in jo dušimo do mchkega. Nato jo potresemo z moko, ki jo pustimo zarumeneti in damo vse skupaj v veliki lonec. Dodamo žlico sladke paprike, potrebno vodo in pustimo zavreti. 16. Mlečna kaša. Za 50 oseb potrebujemo: 3 lA kg prosene kaže po din 8,— . din 28,— 10 litrov mleka po din 2,— ... ,, 20,— K» kg krist. sladkorja po din 13,50 „ 6,75 1 zavitek cimeta ,, 2,50 20 dkg soli po din 1,50 . . . . „ 0,30 din 57,55 57,55 din : 50 _= 1,15 din Krožnik te sladke, okusne »otroške paše« stane torej din 1,15. Mlečna kaša je sicer bolj »lačna« jed, a ker jo imajo otroci tako zelo radi, storimo dobro, če jim jo čim večkrat skuhamo. Priprava: Kašo snažno operemo, odstranimo vsako črno zrnce, ki napravi kašo grenko, vkuhamo kašo v mleku, dodamo sladkor in cimet in dolijemo vode, kolikor je še manjka. Pridno je treba mešati, ker se kaša hitro zasmodi. Prav na is-ti način pripravimo mlečni riž, ki je pa danes, ko je riž tako drag in ga še ni dobiti, za šolske kuhinje predraga jed. Ce računamo kilogram riža samo po 14 din, stane krožnik mlečnega riža din 1,56. 17. Jabolčna juha s kašo. Za 50 oseb potrebujemo: 3 K> kg prosene kaše po din 8,— . din 28,— 6 kg jabolk po din 2,— ... „ 12,— Y? kg krist. sladkorja po din 13,50 „ 6,75 15 dkg soli po din 1,50 , 0,25 zmlet cimet in stolčeni klinčki . ,, 2,— H kg masti po din 25,— ... „ 6,25 Vk kg mokc OOg po din 9,— . 2,25 din 57,50 57,50 din : 50 = 1,15 din Krožnik te juhe, ki ima zelo prijeten, kiselkast okus, stane torej din 1,15. Ta jed je zelo priporočljiva tedaj, če dobi šolska kuhinja v dar jabolka, ki jih hočemo porabiti. Če nimamo kaše, vzamemo lahko tudi ječmenček ali pa še bolje riž. Če imamo več jabolk, jih lahko več dodamo, a če so kisla, moramo dodati tudi več sladkorja. Priprava: Kašo snažno operemo, odstranimo črna zrnca, jo vkuhamo v vrelo vodo v velikem loncu, solimo in skuhamo do mehkega. Jabolka olupimo, narežemo na krhlje in skuhamo posebej s sladkorjem, cimetom in klinčki. Ko je vse mehko, zmešamo v velikem loncu. V prežigalki napravimo svetlorumeno prežganje iz moke in masti, vsujcmo v veliki lonec, dolijemo potrebno vodo in pustimo vse skupaj še enkrat zavreti. 18. Buče s krompirjem in fižolom. Za 50 oseb potrebujemo: 7 kg buč po din 2,— din 14,— 8 kg krompirja po din 1,50 . . „ 12,— 2 kg fižola po din 5,— .... „ 10,— lA kg masti po din 25,— ... „ 6,25 % kg moke 00g po din 9,— . . „ 2,25 Vi kg čebule po din 2,— ... „ 0,50 % kg soli po din 1,50 , 0,40 V". litra kisa po din 4,— , 2,— čebula, lovor, timijarr „ 1,— paprika, kumina in poper . . 1 — 49,40 din : 50 = 0,98 din din 49,40 Krožnik te jedi stane torej 98 par. Ta jedilnik bo v šolskih kuhinjah izjemoma morfla v začetku novembra na vrsti, če bi dobili kje prav poceni ali celo zastonj še buče na rtizpolago. Ta jed je zelo okusna in tečna, ker dodamo fižol. Lahko jo pa seveda napra^imo še bolj okusno, če dodamo nasekljan jeteršilj, nastrgana jabolka, smetano ali pa•adižnike. Priprava: Buče olupimo, nastrgamo na •ezance i,nj pristavimo z malo vode in kumine ii velikem loncu. Pustimo jih vreti do mehkega. Krompir olupimo in narežemo na krhlje fer skuhamo posebej, nato mu dodamo timi|an, lovor in česen. Tudi fižol skuhamo pogebej. Ko je vse mehko, zmcšamo v velikem oncu. Razbelimo mast. damo v njo eno drobao narezano čebulo, pustimo zarumeneti, po:resemo z nnoko in napravimo prav svetlo jrežganje, ki ga dodamo ostalemu. Končno še kisamo, dodamo sol, papriko in poper in dolijemo potrebno vodo. S tcm je končana vrsta teh jedilnikov, ki so vsi preizkušeni. Vsi so namenjeni za množinsko kuhanje, predvsem za šolske kuhinje, in so sestavljeni tako, da ne stane kosilo povprečno več kakor din 1,10 (po mariborskih cenah na drobno v začetku oktobra leta 1940.). Ker so namenjeni predvsem za šolske kuhinje, ki obratujejo večinoma od novembra do aprila, torej y času, ko ni sveže povrtnine na razpolago oziroma je predraga, upoštevajo samo ona živila, ki jih je v tem času zlahka dobiti. Kljub temu pa niso enolični in nudijo dovolj izbire. Vsi so sestavIjeni tako, da so tečni in okusni, in če se kuha točno po navodilu, se iih lotijo otroci re,s z veseljem in slastjo, da jih je veselje gledati.