itli Iveplo - ali Iveplcno Drozgo? Kako težko je prašiti z žv.plom in žveplenim prahom v deževnih poletjih, vedo gg. vinogradniki sami. Ako ni v času žveplenja suho in vroče, nima to delo nobenega smisla. Delo z žveplenim prahom je pa tudi zelo neprijetno dn se ga viničarji po možnosti izogibajo, ali pa zelo neradi delajo, ker si pri tem delu mnogokrat nakopljejo vnetje očesnih mren. Lahko se pa reče, da se to delo vrši poysod brez prave ljubezni in vsled tega netočno in povn-no. Mnogi vinogradni-ki namažejo trs le v rani spomladi. Sredstvo se razredči v primeru 1:2, en del brozge in dva dela vode. Namaže se cell trs s oopičem ali cunjo. Drugi zopet delajo to še lo .poleti. V vsaikem slučaju se uporablja najboljše brozga, ker se to delo vrši istočasno s škropIjenjem modre galice, ako se le tej primeša žvepleno-apnena brozga v sledečem razmeirju: pri 1. Skropljenju ee vzame na 300 1 modre galice 3—4 kg brozge; pri 2. škropljenju se vzame na 300 1 modre galice 5—6 kg brozge; pri 3. škropljenju se vzame na 300 1 modre galice 7—8 kg brozge. Ako bi v letih, v katerih oidij izvanredno močno nastopi, prvo škropljenje ne bi zadostovalo, tako da bi se na posameznih trsih pokazal ta škodljivec, tedaj je treba te trse posebej še enkrat škropiti in sicer se da: na 100 1 vode 3 kg brozge, proti akarinozi pa se rabi brozga v primeru 1:3 (na 1 1 brozge 3 1 vode). Delo je, kakor lazvidno, zelo enostavno, prihrani se neprijetoo in drago delo prašenja In žveplanja, listje pa ostane do pozne jeseni lepo temnozeleno- sveže in zdravo. Skropljenje z žvepleno-apneno brozgo vsak lahko kontrolira, kar pri prašenju z žveplenim praliom ni nikdar mogoče. Dvojno korist prinaša škropljenje z žvepleno-apneno brozgo: vinograd obvaruje pred oidijem, stroški za delo so pa mnogo manjši. Med onimi, ki stalno že leta uporabljajo žvepleno-apneno brozgo, so vzorna vinogradniška posestva in navajam med drugimi: Uprava veleposestev grofa Bombellesa, Opeka pri Vinici, Uprava posestev .tajerskih hranilnic v Pod- lehniku pri Ptuju, Kmetijska družba Ljubljana in vse njene po- družnice, OskrbniStvo graščin Bizeljsko, Oskrbništvo vinogradnih posestev bratov Klei- nschegg, Radomerščak pri Ljutomeru, Banovinski vinarska in sadjarska šola v Ma- riboru in mnogi drugi. Tovarna in zaloga je v Ptuju. Pišite na naslov: Milko Senčar, PtuJ.