120 Kmetijske raznoterosti. Lucerna ali nemška detela. Poskušnje z lucerno ali nemško deteljo so prepričale, da na tem ni dosti ležeče, s katerega kraja da je seme. Kmetovalcu, ki kupuje seme, ni treba gledati na to, od kod da je, temveč le na to, kakšno da je Odprava mahu s travnikov. Mah se odpravi s travnikov, če se j)oskropi po travniku z raztopljino železne ali zelene ga lice. Travi pa ta tekočina ne škoduje. Kako ravnati s krhkimi kopiti pri konjih. Krhka kopita pri konjih dobro izmij, potem pa s tolščo namazi. Obrezavanje orehov. Orehov nikakor ne obrezuj po zimi, dokler je pričakovati še hudega mraza. Najbolje jih je obrezovati jeseni v septembru ali oktobru, da se rane pred mrazom že malo zacelijo. Lahko se pa obrezujejo tudi pomladi, ko ni več mraza in še drevje ni poganjati začelo. Če pa obrezuješ, ko se je rast že začela, kako potem teče sok iz rane, kakor pri vinski trti. Žveplana bela detelja. Nekateri sleparski trgovci imajo navado žveplati seme bele detelje. Tako seme je jako lepo videti, ali kali pa ne. Tako deteljo spoznaš, če je nekoliko vzameš, namočiš in poskusiš z lakmusovim papirjem. Če modri papir porudeči, je žveplana. Seveda bi bilo želeti, da bi se včasih taka semena tudi uradno preiskala in bi se sleparija kaznovala. Sušenje čevljev. Čevlje dobro posušiš in se ti vendar ne stisnejo, če jih zvečer napolniš z navadnim ovsom. Zjutraj so čevlji že popolnoma suhi.