Gospodarske stvari. 0 izreji molzne gov^; Spisal —c. Pri izreji goveđi za pitanje obračamo svojo pozornost V to, da pospešujemo z vsemi sredstvi nastavljanje mesa in tolščobe. Pri izreji molzne govedi bi pa taka sredstva le nepovoljno vplivala na kolikost mleka, tol-ščoba bi se množila na škodo razvitka in vspešnega delovanja vimena. Vime je grozdu podobna žleza, obstoječa iz malih mehurčkov, koji so med seboj z vezno in tolščobno tkanino spojeni. Ta žleza izceva iz krvi mleko, kajti ona kroži okolo mehurčkov v najfinejših lasnatih žilah. Mehurčki se iztakajo najprvo v manjše mlečne žile, te zopet v veče, iz katerih potem mleko po sescih pri molži ven teče. Pri pitani govedi nabere se veliko tolščobe v vimenu, razvitek gori omenjenih mehurčkov se zabranjuje, oni postajajo tolsti, in njih imenitna lastnost, mleko iz krvi izcejati, vedno bolj ponehuje. Pri izreji molzne govedi naj se toraj razvitek vimena ne moti, ampak pospešuje. Kdor hoče dobro molzno goved imeti, naj v prvo na to gleda, da junica, katero si je za to izbral, pripada tacemu rodu, kateri je zaradi dobrega molzenja uže obče na dobrem glasu, glavna reč je pa, da je uže mati bila dobra molznica. Dobra molzna krava pokaže se kot taka uže v svojih lastnostih, katere se tudi v veči ali manjši meri nahajajo pri junicah. Take lastnosti so: lahka, tako zvana ženska glava, tanka, prožna koža, velika, sodu podobna prsa, nepredolge noge; vime mora biti veliko, mehko in rahlo, sesci dobro razviti in daleč narazen stoječi. Veliko vime ne da zmirom veliko mleka, kakor na pr. tako zvano ^^trdo vime", kajti pri tem seje tkanina na škodo mlačnih mehurčkov razširila. Utrdine vimen tudi kvarijo, kolikor več tacih vtrdin je, toliko veči del mlečne žleze je za napravljanje mleka nesposoben. Krmenje mladih, za molžo namenjenih goved naj bo tako, da telo dobi dosti redivnega živeža za vsestranski razvitek, nikoli pa ne toliko več, da se živež kot tolščoba na živali nastavlja. Kakor hitro se čezna- vađno đebeljenje zapazi, takoj naj se množina krme primerno zmanjša. Koder se enkrat tolščoba nastavi, tam se toliko raje nova priraste. Znano je, đa dobre molznice ostanejo vedno bolj kumerne, one pretvorijo ravno lože hrano v mleko, ko pa v meso in tolščobo. Hrana molzne govedi mora imeti zmirom zadostno množico beljakovin, ker se tolščoba mleka iz teh dela. Dolgo sesanje telet, katere se hoče molznim kravam izrediti, ni priporočljivo, ker mleko teleta debeli. U^e^po šestih tednih je dobro, da se del mleka nadomesti s prešami, sladovim kalim, kuhanim ovsom, poleti tudi z dobro travo. Za molzno goved ima ves dušca prost in na sladkorji bogat živež večo prednost memo onega , ki je na ogljencu bogat. Se ve da se živež zadnje vrste tudi ne sme popolnem izključiti. Mleko zahteva, da se more iz žlez v veliki množini iztekati dovolj vodenih delov v krvi. Množina mleka je zmerom odvisna od zadostne pijače, ki jo žival dobi. Molzne krave le takrat veliko mleka dajo, ako so zraven suhe hrane tudi z dobro pijačo preskrbljene. Ravno iz tega vzroka dajo dobri pašniki najbolja hrano molzni govedi; ravno tako detelja in drugi. Dobra hrana je tudi: lucerna, esparseta, zelena rž, zelena tur-šica, kislina, seno in otava, repa, pesa, tropine iz pivo-varen itd., se ve da ne vsako za-se, ampak pomešano z otrobi, senom, slamo, soljo itd. Sočivje za molzno goved ni dobra hrana; ne samo, da se kolikost mleka zniža, ampak mleko samo na sebi ni dobro za teleta, ona bolehajo in opešajo. Zelo tečna hrana in preše od olja poprej pospešujejo debeljenje kot pa dobro molžo. Več kot 1—2 kilogr. pres od olja eni kravi na dan dati ni svetovati, vsekakor treba je pa soli dodati. Otrobi zmešani s krompirjem, repo itd. so prav dobra hrana. Zmerni pregib molzne govedi pospešuje naprav-Ijanje mleka, med tem, ko prevelik pregib ali pa celo težko delo množino mleka izdatno zmanjšuje. Smola, eterična olja, grenke tvarine, zdravila, dri-stila, strupi pridejo radi v mleko , vsled katerih dobi mleko slabe lastnosti za sesajoča teleta. To je tudi slučajno pri mrzličnih in vnetih boleznih, pri vnetici vimena itd. ter se priporoča, takega mleka teletom ne dajati. Vsako mleko, katero svojo naravno barvo in svojo normalno zunanjost izgubi, se kot hrana za mlado ži- 390 vino mora odstraniti. Pri izreji molzne govedi veljajo ena in ista pravila, kar se tiče vzdrževanja zdravja, njih natančno izpolnovanje je porok dobrega vspeha; posebno velja to o enakomernem krmenji, čistem zraku, suhem in snažnem hlevu ter o skrbi za snaženje kože.