95 Kmetijske raznoterosti. — Ne zametati saj, ki se postrgajo iz dimnikov, kajti one so izvrstno gnojilo posebno za vrte. če potrosimo po zimi vrtne lehe s sajami, pomešanimi s solijo in pepelom, obranimo jih s tem tudi raznega mrčesa in rastline bodo po tem gnojilu izvrstno uspevale. Za repo, korenje ni boljšega gnojila od saj. če potrosimo grivo o deževnem vremenu s sajami, bo trava na njej bujno rastla in dobi temno zeleno barvo. Tudi sadnemu drevju je taka gnojitev jako koristna. — Toplina vina. Pri kaki toplini razvija vino svojo slast in svojo vonjavo? Veščaki so določili podrečno toplino vinu, po kateri se je pivcu ravnati, če hoče, da mu bo popolnoma ugajala pijača, Črnina je najpitnejša, kadar ima 12 do 14 stopinj E. Lahko belo vino naj bode nekoliko hladneje; navadna toplina mu bodi 10° E. Močno belo vino, kakoršno je rensko, ugaja pri 8° in penečim vinom je znižati temperaturo do 6° E, — pa ne niže. Če je vino premrzlo, ne čutimo pravega okusa. Ob Eenu hlade vino le izjemno z ledom.