OSREDNJA F KNJIŽNICA CELJE L. —------ li 1 5 5 5 POŠTNINA PLAČANA PRI POSTI 3310 ŽALEC 3 - 4/96 leto 65 MAREC - APRIL 1996, ŽALEC, S. 33 - 60 ISSN 1318 - 6138 foto: M. Z. Delo v hmeljiščih se je po dolgi zimi končno začelo ! VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE VAM ZELI HMEUARSKO ZDRUŽENJE SLOVENUE VSEBINA ZAPISNIKI SEJ (J. Breznik).................................... 35 PRIDELAVA HMELJA V LETU 1995 (M. Drobne)......................37 PRIPRAVA HMELJIŠČ NA REZ HMELJA (M. Zmrzlak)..................40 STROJNA REZ PRVOLETNIH NASADOV HMELJA (M. Veronek)............41 ODPORNOST HMELJEVE PERONOSPORE ZA RIDOMIL IN MONITORING REZISTENCE (M. Dolinar)..............................j.......43 t RASTNI SUBSTRATI NAMESTO KOMPOSTA PRI SAJENJU BREZVIRUSNIH SADIK HMELJA (M. Veronek)....................................47 : I I INŠTITUT VAM SVETUJE (V. Knapič)..............................49 AGROGEL - OBETAVEN NAČIN BOJA PROTI SUŠI TUDI V HMELJARSTVU (P. Ogorelec)...............................................52 USTANOVLJEN HMELJARSKI SINDIKAT (S. Leskošek).........56 PRIDELOVANJE HMELJA V SAVINJSKI DOLINI SKOZI ČAS (F. Ježovnik).57 Revija Hmeljar, Žalskega tabora 2, 3310 ŽALEC Izdajatelj in založnik: Hmeljarsko združenje Slovenije Glavni in odgovorni urednik: Martina Zupančič; Urednik strokovne priloge: Miljeva Kač; člani uredniškega odbora: Marjana Natek, Franc Puklavec, Marjan Drobne, Janez Luževič, dr. Lojze Četina, mag. Iztok Košir, mag. Marta Dolinar, Drago Gajšek, Vinko Drča; lektor: Anka Krčmar TISK: HARI tisk, Dobriša vas 36, Petrovče; Frekvenca 12 - krat letno Revija je po mnenju št. 23/40 pristojnega organa uvrščena med proizvode informativnega značaja, za katerega se plačuje davek od prometa proizvoda po 5 % stopnji. Naklada: 750 izvodov Seja tehnične komisije mednarodne hmeljarske zveze Pod predsedstvom dr. Gregory K Lewisa je 1. marca 1996 v Parizu zasedala tehnična komisija mednarodne hmeljarske zveze. Predsednik je poročal, daje prijavljenih 5 referatov, ki bodo predstavljeni tehnični komisiji 5. avgusta 1996 na mednarodnem hmeljarskem kongresu v Muenchnu. Štirje referati obravnavajo problematiko obiranja, sušenja in kondicioniranja hmelja. Predstavnik Južno Afriške republike pa bo v svojem prispevku prikazal tehnologijo pridelovanja hmelja v Južno Afriški republiki. Gospod Schräg, predsednik MHZ, je predlagal, naj tehnična komisija na zasedanju v Muenchnu obravnava tudi problematiko zaščite hmelja, ker bodo na kongresu prisotni tudi trgovci, pivovarji, proizvajalci zaščitnih sredstev in predstavniki oblasti - politiki. Menil je, da je kongres priložnost, da se najbolj merodajni, ki odločajo o harmonizaciji, homogenizaciji, registraciji itd., zaščitnih sredstev, seznanijo s to problematiko, da bodo lažje ukrepali. Po daljši in precej burni razpravi, v kateri je bilo poudarjeno, da bi se s to problematiko morala ukvaijati znanstvena komisija, ki pa je premalo aktivna, se je oblikoval predlog, naj se v okviru zasedanja tehnične komisije v Muenchnu odmeri cea 1 ura časa za predstavitev problematike zaščite hmelja, znanstvena komisija pa naj pripravi pisno poročilo o delu za preteklo obdobje. Po diskusiji o nadaljnjem delu tehnične komisije je bilo sklenjeno, naj se na naslednjih zasedanjih obravnava: - problematika jemanja vzorcev za ugotavljanje kvalitete hmelja, - metode analiz za ugotavljanje alfa kislin, - problematika dušika v storžkih, - modelna kalkulacija za hmelj (slovenska) in možnosti zmanjšanje pridelovalnih stroškov. Seja ekonomske komisije mednarodne hmeljarske zveze Seje ekonomske komisije, kije bila 1. marca 1996, so se udeležili predstavniki naslednjih držav članic MHZ: Belgije, ZRN, Češke republike, Francije, Velike Britanije, Poljske, ZDA, Slovaške, Španije in Slovenije. Seji je prisostvovala tudi gospa M. Wauters, predstavnica komisije Evropske skupnosti za hmelj v Bruesslu. Na osnovi pisnih in ustnih poročil predstavnikov posameznih držav članic HMZ je ugotovljeno: 1. Površine hmeljišč so se pri članicah MHZ v letu 1995 zmanjšale za 121 ha, in sicer z 68.341 ha v letu 1994 na 68.220 ha v letu 1995. 2. Površine so se zmanjšale za 273 ha pri aroma sortah in povečale za 152 ha pri grenčičnih sortah. 3. Pridelek hmelja v letu 1995 (2.075.674 centneijev) je bil zali % (1.207.307 centneijev) večji od leta 1994 (1.868.367 centneijev) 4. Pridelek alfa kislin pa je bil v letu 1995 6986 ton, kar je za 16,37 % več kot leta 1994, ko je bilo pridelane alfe samo 6004 tone. 5. Za leto 1996 se ponovno ocenjuje zmanjšanje hmeljišč za 2,3 8 procentov (1627 ha), največ v Češki republiki (700 ha) in Slovaški (200 ha). 6. Ponovno se bodo bolj zmanjšale aromatične sorte kot grenčične. 7. Ves pridelek hmelja letnika 1995 je skoraj prodan. 8. Hmeljaiji večine držav članic MHZ so dosegli v predprodaji višje cene kot pa so bile dnevne. 9. Cene za posamezne sorte in vrsto prodaje so bile med cca 5 in 9 DEM za kg. 10. Kljub prodanemu hmelju letnika 1995 v letu 1996, ni pričakovati višjih cen. 11. Letnika 1996 imajo v predprodajah prodanega: Francija 100 %, ZDA 77 % (1 leto stari podatki), Velika Britanija 73 %, ZRN 70 %, Poljska 70 %, Slovenije 70 %, Češka republika 50 %, Belgija 20 %. 12. Hmeljarji ZDA trenutno sklepajo petletne predprodajne pogodbe za aroma sorte po 6,8 DEM/kg in za grenčične sorte po 4,5 DEM/kg. To so cene za letnik 1996. V naslednjih letih pa cene naraščajo za približno 3 procente. 13. Poljska je pričela z namakanjem hmeljišč, zato pričakujejo v naslednjih letih večje pridelke. 14. Španija zmanjšuje površine zaradi premene in koncentracije hmeljišč. V nadaljevanju je ekonomska komisija obravnavala problematiko varstva hmeljišč, zlasti vprašanje usklajevanja problemov varstva med ZDA in Evropo. Ker ni prišlo do dogovora, kdo naj to dela: ali skupna komisija ali ožja kupina, so sklenili, naj o problemu odloči predsedstvo MHZ. Seja predsedstva mednarodne hmeljarske zveze Seja predsedstva mednarodne hmeljarske zveze je bila 2. marca 1996 v Parizu. Sejo je vodil predsednik gospod J. Schräg (ZRN). Seji so prisostvovali predstavniki Belgije, ZRN, Češke republike, Poljske, Slovaške, Francije, Velike Britanije, ZDA in Slovenije. Seji je prisostvovala tudi ga. M. Wauters, predstavnica Evropske komisije v Bruesslu. Glede na razmere v nekdanji Jugoslaviji in na odnose svetovne javnosti do Zvezne republike Jugoslavijeje bil na predlog generalnega sekretarja dr. Alojza Četine sprejet sklep, naj se odnosi MHZ - ZR Jugoslavija “odmrznejo” in naj ZRJ ponovno sodeluje v MHZ kot polnopravna članica. Sprejeto je bilo poročilo o zasedanju predsedstva v Pekingu in pohvalili so organizacijo kongresa v Kitajski. Še vedno pa obstaja dilema, ali se bo Kitajska vključila v MHZ. Z javnimi volitvami so bili ponovno soglasno izvoljeni za dobo enega leta: - J. Schräg (ZRN) za predsednika MHZ, - F. Chvalovsky (ČR) za podpredsednika, - N. Batt (ZDA), za podpredsednika, - J. Blanchard (Vel. B.) za podpredsednika. V nadaljevanju je bilo sprejeto poročilo o delu tehnične in ekonomske komisije. Dolga in precej buma razprava se je razvila glede varstva hmelja oziroma problematike harmonizacije, homologacije in toleranc posameznih zaščitnih sredstev v posameznih državah. Sprejetje bil predlog nemške delegacije. Po tem predlogu se bo problematika zaščite hmelja usklajevala in reševala v ožji skupini med Evropsko unijo oziroma ZRN in ZDA Ključne osebe so gospod Otmar Weingarten in gospod Engelchard v ZRN ter gospod San Mc. Gree in gospod Norm Batt v ZDA Vse države pa naj v to skupino vključijo strokovnjake-specialiste, ki delajo na področju varstva hmelja. Skupina bo sodelovala z vsemi, ki lahko kakorkoli pripomorejo k reševanju problematike zaščite hmelja. To so predvsem predstavniki oblasti, hmeljski trgovci, pivovaiji, predstavniki kemične industrije, ki razvijajo in izdelujejo sredstva za varstvo hmelja, in dmgi. Glede tržne situacije je bila dana ocena, da kljub prodanemu hmelju letnika 1995 ni izgledov za povečanje cen hmelju. Hmelj je pač posebna kultura, ki se uporablja samo za pivo. Nekoliko bolj optimistični so bili predstavniki ZDA ob dejstvu, da se v ZDA povečuje poraba hmelja (alfa kislin) za 100 1 piva, kar je posledica konkurence malih pivovarn. Predstavniki ZRN so zbrane informirali, da priprave na mednarodni hmeljarski kongres, ki bo združen s kongresom evropskih trgovcev v Muenchnu, normalno potekajo. Pričakujejo cca 250 udeležencev. Vse države, članice MHZ, ki še niso poslale predlogov za hmeljarske ordne, naj to storijo čimprej oziroma najkasneje do konca aprila. Na osnovi informacije, da se Rusija zanima za članstvo v MHZ, so pooblastili generalnega sekretaija dr. Alojza Četino, da vzpostavi stik z ruskimi hmeljaiji. Jože Brežnik PRIDELAVA HMELJA V LETU 1995 Pt> nekaj slabih letinah je hmelj v letu 1995 dobro obrodil. Pridelanega je bilo 3.967 ton na 2.371 hektaijih. V primeijavi s preteklim letom je bilo pridelanega 12 % več hmelja na 2 % manjših površinah. Tako so hektarski pridelki v povprečju bili večji za 14 %. Pregled nasadov hmelja po letih nam kaže na zmanjševanje hmeljišč po letu 1993 - kar za 2 % letno. V letu 1995 je na to zmanjšanje vplivala tudi izgradnja avtoceste, ki je teq'ala 30 ha nasadov. Spreminja se tudi struktura sort zasajenega hmelja. Tako je pri vodilnih treh sortah prisoten porast deležev sort aurora in bobek, delež savinjskega goldinga pa pada. Iz tabele priglašenega hmelja je razvidno, da je bil skupni pridelek hmelja v letu 1995 največji v zadnjih petih letih. Pri vodilnih treh sortah je bil dosežen pridelek najvišji pri sorti bobek, nato pri aurori in savinjskem goldingu. Ob oceni rodnosti sort letnika 1995 ugotavljamo, daje savinjski golding v zadnjih petih letih najbolje obrodil in da sta aurora in bobek v letu 1991 in 1993 letu imela višje pridelke. Tabela 1: Prijavljena hmeljska pridelava po letih - od 1991. do 1995. E H E L J S I I 8 A S A D I » H E E T A 8 J I H ; i ) ! SORTA !! j n ! ! ! i — i i 1991. ! ■ 19 9 2 J 1 19 9 3 JI 19 9 4 19 9 5 l.t. VEGET. ! RODNI ! SAS. ! SIUPAJ ! ! NASADI ! l.l. VEGET. ! RODNI ! ! NAS. ! SKUPAJ !! NASADI ! ! l.l. 7KGET. ! RODNI ! ! NAS. ! SKUPAJ !! l.L. NASADI !!VEGRI. ! RODNI ! ! NAS. ! SIUPAJ !! NASADI ! ! l.L. (EGET. ! RODNI ! NAS. SKUPAJ NASADI ! SG !! i n 29 i 821 ! 850 ! 26 ! 799 ! 825 1! 34 ! 768 i 802 !! 10 ! 673 ! 683 ! ! 18 ! 611 630 ! AU Ü 1 ] J 32 ! 1.178 1 1,210 ! 15 ! 1,225 ! 1,240 !! 21 ! 1,238 Ì 1.259 !! 41 ! 1,234 ! 1,275 ! ! 29 ! 1,226 1.255 ! BO !! 1 ! 1 32 ! 43 Ì 75 ! J 1 39 J 73 ! 1 112 >! 11 56 ! 111 ! J ». 167 !! t L 77 ! 174 ! 251 ! ! 46 ! 226 271 ICR-SORTR ! ! i 11 28 ! 11 ! 39 ! 7 ! 42 ! 49 n 35 ! 47 ! 82 if 3 ! 81 ! 84 !! 6 ! 91 97 1 OST. SORT J! i 11 11 ! 173 ! 184 ! 4 ! 155 ! 159 !! 1 ! 142 ! 143 !! 3 ! 123 ! 126 !! 11 ! 107 118 ! SKUPAJ ! ! 132 ! 2,226 ! 2,358 ! 91 ! 2,294 ! 2,385 !! 147 ! 2,306 ! 2,453 !! 134 ! 2,285 ! 2,419 ! ! 109 ! 2,261 2,371 H I G L A S E 8 P R1 D E LE l V TONAH ! SOHA i! ! ! ! TON ì XG / HA ! 108 i KG / HA ! ! ! i t TON ! KG / HA ! ! TON ! KG/HA !! TON ! KG / HA ; ; PRIDED !R.HAS. ! SKUPAJ ! PRIDELKIH.NAS. ! SKUPAJ ! ! PRIDED 1R.NAS. ! SKUPAJ !! TORLI!R.NAS. ! SKUPAJ !! PRIDED 1R.NAS. SKUPAJ j j ! SG !! 934 ! 1.211 ! 1,169 ! 959 ! 1,200 ! 1,162 ! ! 742 ! 966 ! 925 !! 877 ! 1,303 ! 1,284 !! 8B7 ! 1,450 1,408 11 ! AU ! ! 2,283 1 1,938 ! 1,887 ! 2,222 ! 1,814 ! 1,792 !! 2,360 ! 1,906 ! 1,875.!! 2,005 ! 1,625 ! 1,573 !! 2,268 ! 1,850 1,807 j j ! BO !! 103 ! 2,395 ! 1,373 ! 344 ! 1,973 ! 1,286 !! 266 ! 2,396 ! 1,593 !! 350 ! 2,011 ! 1,394 ! ! 503 ! 2,228 1,854 j j ICE-SORTE !! 26 ! 2,364 ! 667 ! 60 ! 1,429 ! 1,224 ! ! 93 ! 1,979 ! 1,134 ! ! 125 ! 1,539 ! 1,484 !! 149 ! 1,642 1,538 j j 11 loST.SORT.il 289 ! 1,671 ! 1,571 ! 192 ! 1,239 ! 1,208 !! 207 i 1,458 ! 1,448 ! ! 185 ! 1,506 ! 1,470 ! ! 160 ! 1,491 1,357 j i ! SIUPAJ ! ! 3,695 ! 1,560 ! 1,567 ! 3,577 i 1,559 ! 1,500 ! ! 3,668 ! 1,591 ! 1,495 !! 3,542 ! 1,550 ! 1,464 !! 3,967 ! 1,754 1,673 ; j Dejavnike, ki so vplivali na pridelavo hmelja v letu 1995, lahko razdelimo v dvojne: a) talne razmere, vremenski pogoji, pravočasno in vestno opravljeno delo hmeljaijev med vegetacijo so prispevali k dobremu pridelku, b) negativno pa so najbrž vplivali: starostna struktura nasadov, izbor sadilnega materiala, starost žičnic in zastarelost obiralnih sistemov. TALNE RAZMERE večinoma ustrezajo življenjskim zahtevam sort, ki jih pridelujemo. Še vedno pa je premalo namakalnih naprav in zanesljivih vodnih virov. Tabela 2: Prikaz talnih razmer in možnosti namakanja hmeljišč v letu 1995 SORTNI SESTAV v letu 1995 je bil naslednji: savinjskega goldinga je bilo 27 %, aurore 53 %, bobka 11 %, CE-kultivarjev 4 % in ostalih sort 5 %. V nove nasade so sadili sorte savinjski golding, aurora, bobek in celejo. Te sorte so vodilne v pridelovalnem izboru. V izbor sort je bila uvedena tudi sorta magnum, ki je v fazi introdukcije. STAROSTNA STRUKTURA nasadov ni ustrezna. Glede na optimalno življenjsko dobo hmelja, ki je v povprečju 12 let, je bilo preveč hmeljišč starih nad 12 let (42 %) in premalo v prvem letu vegetavije (5 %). Tabela 3: Prikaz starosti nasadov hmelja v letu 1995 IZBORU SADILNEGA MATERIALA so posvečali hmeljarji premalo pozornosti. Le 51 hektarjev ali 47 % je bilo zasajenih prvoletnih nasadov s priznanimi sadikami A in B certifikata. Na kakovost hmelja so vplivali tudi ZASTARELI OBIRALNI SISTEMI ter STAROST ŽIČNIC, katerih 1 % obnove na leto v zadnjih letih ne zadošča, zato se stare, neobnovljene žičnice med vegetacijo podirajo (v letu 1994 17 ha, v 1995 pa 27 ha). Kakovost hmelja je po videzu bila dobra. Storžkov, poškodovanih od bolezni, škodljivcev ali zaradi dragih vzrokov, je bilo malo. Tudi toče v 1995. letu ni bilo veliko. Hmelj je bil razvrščen takole: v I. vrsto 93 %, v n. 6 % in v III. vrsto manj kot 1 %. Četrte vrste ni bilo. Obranega je bilo tudi 4.600 kg suhega hmelja -zimsko obiranje. Kakovost pridelka po vsebnosti vlage, primesi in alfa kislin pa je naslednja: Povprečna vsebnost ALFA KISLIN je bila v letu 1995 nižja kot preteklo leto: v 1995 je bilo 6,8 %, v letu 1994 pa 7,1 %. V primeijavi med letoma 1995 in 1994 je v porastu delež hmelja z nizko vsebnostjo (v letu 1995: 42 %; v letu 1994: 23 %). Manj pa je pridelka z ustrezno vsebnostjo (v letu 1995:49 %; v letu 1994: 59 %) in z visoko vsebnostjo alfa kislin (1995: 9 %; 1994: 18 %). Povprečne VLAGE v priglašenem hmelju je bilo 11,9 %, to je manj kot v preteklem letu, ko je je bilo 12,4 %. Delež hmelja z visoko vlago nad 13,5 % znaša le 7 %, kar je tretjina deleža v letu 1994. Tabela 4: Ocena vsebnosti vlage v hmelju 1995 (delež hmelja po % vi age) ! ! VLAGA 1 » j Dovoljena ! SORTA ! 1 ! do 11,5% Zmerna ! Visoka od 11,5% 5 do 13,5% ‘nad 13,5* ? skupaj :povprečni i hmelja ! % vlage i ! SG 1 24 64 1 12 : { 100 : 12,3 ! i ; ! Ä0 1 38 ! 61 ! 1 < i 100 ! 11,8 ! j ! S BO 1 50 44 ! 6 100 ! 11,9 ! 1 ; ! CE-SOSTE ! 9 ; « 43 i 43 t i t 100 i 12,8 i i j ! GST.SORTS ! 57 ! 24 • 19 : 100 ! 12,1 i i i ! SKUPAJ i 36 j » 57 ! 7 j j ; 100 ! 12.0 i ! j PRIMESI je bilo v letu 1995 v hmelju povprečno 3,1 %, kar je v primeijavi z letom 1994 za 0,4 % več. Delež hmelja z nizko vsebnostjo primesi (do 2 %) seje v primeijavi z letom 1994 dvignil od 21 % na 24 %, prišli pa smo do deleža z visokim procentom primesi (nad 5 %), ki ga v preteklem letu ni bilo. Tabela 5: Ocena vsebnosti alfa kislin v letu 1995 Tabela 6: Ocena vsebnosti primesi v hmelju 1995 (delež hmelja po % primesi) Nizek ! Dovoljen ! Visok ! od 2.1% ! d? 2,0% ! DO 5.5% ! nad 5,5% skupaj hmelja povprečni ! ! % prim. ! ! ! SG 30 ! 65 ! 5 100 3.0 !! ! AU 24 i 75 ! 1 100 3.0 !! ! BO 17 ! 81 ! 2 100 3.3 ! ! ! CK-SORTE 21 ! 75 ! 4 100 3.4 ! ! ! OST.SORTE 22 ! 77 ! 1 100 3.1 ! ! ! SKUPAJ 24 ! 74 ! 2 100 3.1 ! ! Večinoma so vsi navedeni vplivi na pridelek hmelja bolj ali manj tudi subjektivne narave. Ob srečevanju na svetovnem trgu s hitrimi zaostritvami zahtev po kakovosti hmelja, zlasti po vsebnosti primesi, se mora vprašati vsak pridelovalec hmelja, kako bo ravnal v prihodnje, da bo pridelava zanj ekonomsko upravičena. Marijan Drobne hmeljarji IHe pozabite prijaviti pridelave hmelja v leta 1996 Hmeljni komisiji Slovenije do konca aprila S Delež pridelka v posameznih kategorijah % alfa kislin VSEBNOST ALFA I S L I N ' ! j SORTA i NIZKA ! USTREZNA ! VISOKA '.POVPREČNA ! VSEBNOST ! ALFA K. H ! KATEG0R. ! PRIDELEK! KATEG0R. ! PRIDELEK j! !VSEBNOSTI ALFE !V % SORTIVSEBNOSTI ALFE !V % SORTE ! KATEGOR. !VSEBNOSTI ALFE ! PRIDELEK !V % SORTE »! SG ! do 3.4 % ! 24 !od 3,5 do 4,4 % ! 64 ! nad 4.4 % ! 12 ! 3.9% !! AU ! do 8.0 % ! 57 !od 8,1 do 9,9 % ! 37 ! nad 9,9 % ! 6 ! 8,3% ! ! BO ! do 4,4 % ! 19 iod 4,5 do 6,0 % ! 73 ! nad 6.1 % ! 8 ! 5,3% ! !CE-SORT: do 4.4 % 15 !od 4,5 do 6,0 % ! 66 ! nad 6.1 % ! 19 ! 5,1% ! !OST.SOR! do 6,0 % ! 29 !od 6,1 do 8,0 % ! 50 ! nad 8,0 % ! 21 ! 7.2% !!SKUPAJ ! NIZKA ! 42 ! USTREZNA ! 49 ! VISOKA ! 9 ! 6.8% ! ! STROKOVNI NASVETI IN POGOVORI PRIPRAVA HMELJIŠČ NA REZ HMELJA Preglejmo žičnice ter odpravimo napake in šele, ko se zemlja posuši, pričnimo z brananjem in finim odoravanjem. Odoravanje ne smemo opraviti pregloboko. Z rezjo in napeljavo hmelja uravnavamo količino in kakovost pridelka, zato moramo biti posebno pozorni. V začetku marca je bila zima v naših krajih še močno zasidrana, čeprav nas je do nastopa koledarske pomladi ločilo le nekaj dni. Toda dejavniki, ki oblikujejo vreme, se v atmosferi s časom in prostorom hitro spreminjajo in pomlad bo v letošnjem letu v našo deželo, prav gotovo, stopila z velikimi koraki. Aktivnosti na prostem bodo stekle in vsi bomo poskušali nadoknaditi zamujeno. Predno pričnemo s prvimi agrotehničnimi ukrepi, ki pogojujejo kvalitetno rez hmelja, je potrebno žičnice natančno pregledati in morebitne okvare, ki so nastale v pretekli rastni dobi odpraviti. Ko se zemlja posuši je prvi ukrep, ki spada v sklop obdelave tal, brananje hmeljišč. Z brananjem površino izravnamo, jo očistimo ostankov hmeljevine in vodil ter uničimo oz. začasno prekinemo rast nekaterih plevelnih vrst. V kolikor jesensko odoravanje nismo opravili dovolj natančno in imamo grebene v vrsti preširoke, moramo pred rezjo opraviti še fino odoravanje hmelja. Posebno pozorni moramo biti, da ne odoravamo pregloboko, ker lahko rastlinam poškodujemo trajni koreninski sistem. Poškodbe trajnega koreninskega sistema lahko negativno vplivajo na pridelek tudi v naslednji rastni dobi. Rez hmelja je, poleg napeljave, prvi ukrep s katerim uravnavamo dinamiko rasti in razvoja hmelja ter s tem posredno vplivamo tudi na količino in kakovost pridelka. Pri rezi je uravnavanje razvoja rastlin določeno z datumom pričetka omenjene tehnološke faze, pri napeljavi pa z izbiro dolžine poganjka, ki ga napeljemo na vodilo. Za prehod rastlin iz ene razvojne faze v drugo je potrebna določena količina (vsota) temperatur. Zato lahko rastline v primeru, ko temperature zraka pozimi niso dovolj nizke, dosežejo fenofazo prvega vznika že zelo zgodaj spomladi. V takih vremenskih razmerah se pomen rezi, kot regulatorja rasti in razvoja hmeljnih rastlin, bistveno poveča. Pričetek rezi pa ni pogojen samo z razmerami v okolju, ampak je potrebno pri tem upoštevati tudi notranje značilnosti (genom) določenega kultivapa. Tako so v razpredelnici 1 prikazani za slovenske kultivarje hmelja datumi pričetka rezi na področju spodnje Savinjske doline. Na hmeljarskih področjih, kjer je klima, v primeijavi s spodnjo Savinjsko dolino nekoliko hladnejša, pa lahko na splošno pričnemo z rezjo hmelja nekaj dni prej. Seveda pa velja dodati, da prej navedena trditev, zaradi letošnjih vremenskih razmer (snežna odeja), veijetno ne bo držala. Pri rezi odstranjujemo od koreninskega sistema enoletni les. Z namenom, da ne poškodujemo korenike naravnamo stroj, pri katerem na bodo delovna telesa (rezalni diski) dobro nabrušena, na globino 2 do 3 cm nad glavo štora. Tako kot pregloboka, tudi previsoka rez ni priporočljiva, ker ostane na štoru s peronosporo okužen enoletni les. Zaradi previsoke rezi požene pri drugem vzniku večje število poganjkov, kar nas kasneje ovira pri napeljavi hmelja. Razpredelnica 1: Datumi pričetka rezi slovenskih kultivaijev hmelja na področju spodnje Savinjske doline Kultivar Čas rezi Savinjski golding Aurora Buket od 5. do 15 aprila od 25. marca do 5. aprila od 5. do 15.aprila B (ostali) in C kultivarji od 30. marca do 5. aprila Marko ZMRZLAK STROJNA REZ PRVOLETNIH NASADOV HMELJA Mnogi hmeljaiji so prepričani, da za prvoletne nasade hmelja strojna rez ni primema.Če bi jih obrezovali na način, kot večinoma obrezujemo stare nasade, rez ne bi bila primerna. Namreč korenike prvoletnikov so še slabo vraščene, še neolesenele in bolj krhke, pogosto pa tudi posajene neenakomerno globoko. Zato so prvoletni in šibkejši drugoletni (mlajši) nasadi bolj občutljivi in slabše prenašajo ali celo ne prenesejo nepravilnosti, ki se pogosto dogajajo pri strojni rezi starih nasadov. Pravilno in koristno bi bilo, da bi tudi stare nasade strojno obrezovali na način, ki je primeren za prvoletnike, to je z večjim poudarkom na kvaliteti foto: M. Veronek Rez mora biti gladka in na primerni globini S sodobnimi rezalniki jo opravimo lažje in bolj kvalitetno, Se posebno v prvoletnikih. dela. Slabo opravljena rez lahko oslabi nasad hmelja za več let in bistveno zmanjša pridelke ali nasad celo uniči. Posebno škodljiva je pregloboka rez. Čas rezi hmelja pomembno vpliva na količino in kvaliteto pridelka. Zgodnje, hitrorastoče sorte so na čas rezi običajno bolj občutljive kot pozne. Pri prezgodnji rezi imajo redek cvetni nastavek in grobe velike storžke. Pri prepozni rezi pa je cvetni nastavek številen, storžki pa ostanejo drobni. V obeh primerih je pridelka manj in je slabe kakovosti. Storžki vsebujejo tudi manj alfe. Zelo poredko se zgodi, da časovno ekstremno različna rez da boljši pridelek, kot časovno običajna rez. Tudi prvoletnike je priporočljivo obrezati v časovno optimalnem obdobju za posamezno sorto, a na začetku, pred rezjo starih, polnorodnih nasadov. Enako velja za šibke mlajše in šibke stare nasade. Vsem šibkim nasadom zgodnja rez prija in omogoči, da se hitreje okrepijo. Za pravočasno rez običajno ni bojazni. Strojne kapacitete večinoma močno presegajo potrebe, kar omogoča, da bi lahko strojno obrezovali bolj skrbno in kvalitetno, kar bi se obrestovalo z manj dela pri napeljavi hmelja in večjim rodnostnim potencialom nasadov in konstantno večjimi pridelki. S kvaliteto strojne rezi bi se morali bolj približati kvaliteti dela ročne rezi, kajti slabo opravljene strojne rezi se popraviti ne da. Običajno je tako, da kdor hitro reže, slabo reže. Prvoletni nasad pripravimo za strojno rez podobno kot starega. Hmeljišče pred rezjo pobranamo. Fino odoravanje običajno ni potrebno, brananje po finem odoravanju pa tudi ne, saj kvečjemu otežkoči rez (tudi v starih nasadih). Rezalnik pripravimo za rez prvoletnikov posebno skrbno. Diska morata biti nabrušena bolj ostro in pravilno, kar pomeni, da mora biti spodnji disk brušen pod zelo ostrim kotom, tako da znaša širina brušene površine vsaj 1 cm. Zgornji disk pa je lahko brušen pod večjim kotom. Pri rezi prvoletnikov morajo biti diski rezalnikov vedno ostri, da ne pride do cefranja, trganja ali celo izpuljenja korenik. Torej pri rezi prvoletnikov brusimo pogosteje, kar bi bilo koristno tudi za stare nasade. Pri strojni rezi prvoletnikov je zelo zelo pomembno, da zmanjšamo hitrost vožnje in povečamo število vrtljajev diskov tako, da je rez gladka in korenika nepoškodovana. Samo zmanjšanje hitrosti ni dovolj. Rezalnik nastavimo približno že pred delom, precizneje pa med delom. Najpomembnejši je nagib rezalnika oz. kot rezi. Rezalnik spustimo na ravno foto: M. Veronek Kvalitetna rez se pozna pri pridelku in trajanju nasadov. Zato počasi, z ostrimi diski, večjimi vrtljaji diskov in malenkostnim nagibom rezalnika. površino in ga uravnamo tako, da ravna diska nalegata na tla po vsej površini, vzbočena pa na večji površini v sprednjem delu. Od zračnosti, toleranc, v drogovju so odvisni popravki nagiba med delom. Rez bo bolj gladka in enakomerna, če bo nagib rezalnika naprej manjši. Na lažjih vlažnih tleh zadošča, da sta ravna diska v zadnjem delu dvignjena nad površino rezi le nekaj milimetrov, na težjih, suhih, zbitih tleh, pa tudi par cm. Rezalnik z vzbočenimi diski postavljamo bolj na peto in do te mere, da ga začne premetavati levo, desno, nakar nagib malo povečamo. Za oba tipa rezalnikov velja, da bo nihanje rezalnika po globini manjše, če bo le ta deloval pod manjšim kotom. Ravnina rezi naj ne bo zvrnjena in naj vas ne moti, če bo na površini malo bolj zaglajena. Hmeljarji največkrat odklanjajo strojno rez prvoletnikov zaradi bojazni pred nepravilno globino rezi, kar je tudi razumljivo, saj s pregloboko rezjo, to je pod najnižjim vencem očesc, rastline odmrejo.Nevamost nastanka večjega števila praznih mest je toliko večja, če je bilo sajenjene enakomerno globoko ali preplitvo. Prvoletnike je priporočljivo obrezati na reznik in v tem med ročno in strojno rezjo ni nobene razlike. Pri bolj plitvem sajenju se bomo morali zadovoljiti z rezjo na čep, kajti globine pri poznejših rezeh naj ne bi povečevali in odpirali ran na starem večletnem lesu oz. deblu štora. Pri strojni rezi prvoletnikov je težje določiti pravo globino, saj so razlike med enoletnim in dvoletnim lesom pri nekaterih sortah slabo izražene, tako, da je potrebno za orientacijo poiskati očesca. Globino rezi preverjamo po obrezlinah, pa tudi z odkopavanjem posameznih že obrezanih rastlin. Posebno pazljivi moramo biti pri rezi tistih prvoletnikov, ki so bili zasajeni z brezviroznimi sadikami, vzgojenimi iz zelenih potaknjencev, da jih ne obglavimo. Večji vpliv na globino rezi ima lahko tudi smer nagiba poganjkov pri napeljavi hmelja. Z nekaj več truda in pozornosti se da prvoletne nasade hmelja obrezati dovolj kvalitetno. Pri strojni rezi hmelja se premalo zavedamo, daje kvalitetno opravljena rez osnova za učinkovitost nadaljnih agrotehničnih ukrepov, ohranjanje rodnostnega potenciala rastlin, trajanje nasadov in doseganje konstantno visokih pridelkov. Milan VERONEK foto: M. Veronek Ročna rez hmelja je postala predraga tudi za najbolj predane in skrbne hmeljarje. ODPORNOST HMEUEVE PERONOSPORE ZA REDOMIL IN MONITORING REZISTENCE V hmeljiščih, pretežno izven Savinjske doline, smo ugotovili rezistenco hmeljeve peronospore na ridomil. V teh nasadih je potrebno uporabo ridomila za nekaj let opustiti, namesto njega pa uporabljati brestanid. Z njim bomo obvezno škropili dvakrat Delovanje protektivnih pripravkov, med njimi tudi brestanida, pa ni tako zanesljivo kot delovanje ridomila. foto: Hops, Neve Zdrav poganjek - mladica in obolel - "kuštravec”. Strategija zatiranja hmeljeve peronospore je med drugim usmeqena v preprečevanje pojava kuštravcev oziroma primame okužbe. Znano je, da če uspešno preprečimo kuštravce, ne bomo imeli težav s hmeljevo peronosporo v ostalem delu vegetacije. Tudi v Sloveniji že utečena prognoza za hmeljevo peronosporo zahteva učinkovito preprečevanje primarne okužbe. Z vidika varovanja okolja sta škropljenji proti primarni okužbi manj obremenjujoči. Primarna okužba hmelja s peronosporo je postala problematična z uvedbo strojne rezi v hmeljiščih. V sedemdesetih letih je že močno negativno vplivala na pridelek hmelja. Od leta 1980 uporabljamo v Sloveniji proti njej ridomil 25-WP. Uspešno zatiranje primame okužbe s tem pripravkom je v tem času prispevalo k zvišanju pridelka. Učinkovina ridomila je acilalanin. Zaradi enostranskega delovanja acilalanina je nevarnost pojava odpornosti hmeljeve peronospore za ridomil velika. Da bi se temu izognili oziroma dobro delovanje ridomila podaljšali, smo že leta 1980 uvedli protirezistenčno strategijo, ki temelji na čim manjši uporabi ridomila. Uporabljamo ga le proti primarni okužbi, in sicer tam, kjer je peronospora močno razširjena (prek 3 % rastlin s kuštravci), pretežno v nasadih savinjskega goldinga, kije zanjo občutljiv. Ugotovili smo, da triletna zaporedna uporaba ridomila začasno ozdravi koreniko.V teh nasadih smo za nekaj let odsvetovali uporabo ridomila. Da bi pravočasno zaznali morebitno popuščanje občutljivosti hmeljeve peronospore za ridomil, smo že leta 1984 uvedli monitoring rezistence, kar sodi v okvir protirezistenčne strategije. Izbrali smo metodo, ki je od FAO priznana za ugotavljanje rezistence krompirjeve plesni za ridomil. Priredili smo jo za hmelj. Izbrali smo različna hmeljišča, predvsem pa taka, kjer so hmeljarji opazili pomanjkljivo delovanje ridomila in v njih nabrali kuštravce. Teste smo delali na odtrganih listih kultivarja atlas. Poškropili smo jih z različno koncentracijo čistega ridomila in nato suhe okužili s hmeljevo peronosporo. Za kontrolo smo imeli nepoškropljene liste. Po tednu dni smo ocenili odstotek uspelih okužb. Za merilo senzitivnosti smo izračunali ED50, ki pove, pri kateri koncentraciji je uspelo 50 odstotkov okužb. ED50 za ridomil ni konstantna vrednost, ker se spreminja glede na čas ocenjevanja. V bistvu je le približna ocena. V našem poskusu se ED50 vrednosti nanašajo na ocenjevanje, ko je najmočnejša sporulacija na kontrolnih listih. Za primeijavo občutljivosti smo imeli peronosporo, ki smo jo nabrali v Postojni. Njena ED50 leži pod 0,1 ppm in se v desetih letih ni posebno spreminjala. Pri tej glivici je ridomil polno deloval pri koncentraciji 0,2 ppm. Razmere za razvoj hmeljeve peronospore so bile leta 1995 izjemno ugodne. Rezistenco hmeljeve peronospore za ridomil smo ugotovili v hmeljiščih izven Savinjske doline (Graf 3) in v Lučanah. Graf 1: Z leti uporabe ridomila ED50 narašča. Graf 3: ED50 v letu 1995 Z leti uporabe ridomila ED50 vrednosti naraščajo, kar pomeni, da občutljivost hmeljeve peronospore za ridomil popušča (Graf 1). Ko smo leta 1984 začeli s testiranji, je bila razlika pri ED50 za divji hmelj iz Postojne in ED50 za kultiviran hmelj neznatna, tudi leta 1987 se ni bistveno razlikovala. Leta 1989 pa je že nihala med 1,5 do 100 ppm. V nasadu, kjer smo pri vzorcu ugotovili EDJ0 ca. 100 ppm, je pridelovalec ugotovil pomanjkljivo delovanje ridomila. Leta 1991 so nas hmeljaiji, pretežno izven Savinjske doline (Ptuj, Rečica ob Savinji, Ormož, Alja vas) opozorili na slabo delovanje ridomila. Testi so pokazali, da znašajo ED50 v teh hmeljiščih prek 100 ppm.V tem letu smo tudi opazili velike razlike med ED50 vrednostmi v posameznih hmeljiščih in območjih (Graf 2). Graf 2: ED50 leta 1991 ED50 vrednosti so dosegle v Lučanah prek 500, v Dravogradu pa prek 300 ppm. To pomeni, da v Dravogradu 3000-krat močnejša koncentracija ridomila kot je potrebna za divji hmelj v Postojni, ni uničila hmeljeve peronospore. Razmere za njen razvoj so v teh okoljih ugodnejše kot v Savinjski dolini, protirezistenčnih ukrepov pa najbrž niso dovolj dosledno upoštevali. Zanimivo pa je, da so sporangiji na kuštravcih v hmeljiščih iz Dravograda in Lučan neprimerno bolje kalili, fruktifikacija je bila močnejša, sploh je gliva bila v boljši kondiciji. V poskusu smo ugotovili tudi večje število kuštravcev na parcelah, tretiranih z ridomilom kot na kontroli. (Preglednica 3). Velike razlike med ED50 vrednostmi so posledica različne občutljivosti populacij hmeljeve peronospore za ridomil, ne samo med posameznimi območji, temveč tudi v posameznih hmeljiščih in celo v hmeljišču samem. Tako bi, glede senzibilnosti glive za ridomil, hmeljevo peronosporo razdelili : na senzitivni tip, rezistentni tip ter tip z zmanjšano senzitivnostjo. Pri senzitivnem tipu leži ED50 pod 0,1 ppm, pri tipu z zmanjšano senzibilnostjo leži EDJ0 pri 0,1 do 100 ppm ter rezistentnem prek 100 ppm. Izkušnje na polju, ki pa jih v laboratoriju nismo potrdili, so pokazale, da postane hmeljeva peronospora, če tretiranja z ridomilom v nasadih za nekaj časa opustimo, ponovno občutljiva za ridomil, posebno če odpornost še ni zelo izražena. Predno naredimo zaključek, kako se bomo ravnali v primeru rezistence hmeljeve peronospore za ridomil, si oglejmo nekaj razultatov, ko smo preizkušali različne pripravke in postopke proti primami okužbi. Preglednica 1: Preizkušanje fungicidov proti primarni okužbi, ZAVRČ, 1993 Prvo ocenjevanje Drugo ocenjevanje Pripravek Konc. Št Štev. Štev. rasti, bazal. Štev. Štev. rasti, bazal. Štev. term. Skupaj (%) tret s kuštr. kuštr. s kuštr. kuštr. kuštr. kuštr. cuprablau Z 0.3 I 12 14 48 58 16 74 cuprablau Z 0.3 2 8 8 32 44 14 58 brestanid 0.1 1 9 10 47 54 9 63 brestanid 0.1 2 19 28 19 25 7 32 delan 0.1 1 13 16 38 46 6 52 delan 0.1 2 12 12 35 43 13 56 ridomil 25 WP 0.8 g 0 0 0 0 0 0 0 delan+euparen 0.1+0.2 2 10 17 11 18 2 20 cu euparen 0.3 2 8 12 8 14 2 16 kontrola 13 21 71 80 23 103 Prvo tretiranje: 07.04.1993 Prvo ocenjevanje: 03.05.1993 Drugo tretiranje: 21.04.1993 Drugo ocenjevanje : 18.05.1993 Preglednica 3: Preizkušanje fungicidov proti primarni okužbi, DRAVOGRAD 1995 Prvo ocenjevanje Drugo ocenjevanje Pripravek Konc. Sl Štev. rasti. Štev. bazal. Štev. rasti. Štev. bazal. Štev. term. Skupaj (%) tret. s kuštr. kuštr. s kuštr. kuštr. kuštr. kuštr. euparen 0.25 2 8 8 n 23 4 27 euparen 50 0.2 2 9 9 6 8 4 12 cu euparen 0.3 2 6 7 4 7 0 7 fosforasta kisi. 0.5 1 9 10 20 34 10 44 fosforasta kisi. 0.5 2 8 9 7 7 1 8 cuprablau Z 0.3 1 8 11 26 73 7 80 cuprablau Z 0.3 2 8 10 7 9 5 14 brestanid 0.1 2 9 9 5 5 4 9 ridomil 25WP 0.8 g 1 13 13 59 229 54 283 kontrola 11 11 48 167 37 204 Prvo tretiranje: 26.04.1995 Prvo ocenjevanje: 11.05.1995 Drugo tretiranje: 08.05.1995 Drugo ocenjevanje : 25.05.1995 Dobre rezultate o poskusu dobimo le, če je na kontroli (kije neškropljena) dovolj kuštravcev. Zato navadno delamo poskuse na njivah in v območjih, kjer so razmere za razvoj hmeljeve peronospore ugodnejše, kot v Savinjski dolini. Poskuse smo Preglednica 2 : Preizkušanje fungicidov proti primami okužbi, RADLJE 1995 Prvo ocenjevanje Drugo ocenjevanje Štev. Štev. Štev. Štev. Štev. Pripravek Konc. Št rasti. bazal. rasti. bazal. lemi. Skupaj (%) trcL s kuštr. kuštr. s kuštr. kuštr. kuštr. kuštr. euparen 0.25 i 13 16 14 18 1 19 euparen 0.25 2 13 13 6 9 2 11 euparen 50 0.2 1 12 16 14 28 7 35 euparen 50 0.2 2 14 14 11 8 3 11 cu euparen 0.3 1 19 24 19 20 5 25 cu euparen 0.3 2 17 17 3 3 0 3 fosforasta kisi. 0.5 1 12 16 13 17 4 21 fosforasta kisi. 0.5 2 10 18 4 6 I 7 brestanid 0.1 2 14 25 3 3 0 3 ridomil 25 WP 0.8 g 1 0 0 0 0 0 0 kontrola 19 27 27 38 12 50 Prvo tretiranje: 26.04.1995 Prvo ocenjevanje: 11. 05. 1995 Drugo tretiranje: 08.05.1995 Drugo ocenjevanje : 25.05. 1995 ,t vVi ... *."• ••'’ . V *.'x -V ." 'Čv" T j • )>x " •'/ /m, ' \! & £V~*V\ f ' /' V\V' •-'■v V‘ >•'' -f*v / ti 'r » breskve » robide j » nektarine • aktinidija • KVALITETNA JABOLKA j i mm Ì.4—J pridelana po integriranem - Celje - skladišče D-Per SLO 3310 Žalec, \ Tel.: +386 63 715-Fax: +38 70/1996 5000003603,3/4 n wanner Myers - SPECIALNI HMELJARSKI, SADJARSKI IN VINOGRADNIŠKI PROGRAM ŠKROPILNE TEHNIKE 0RAMMÌ1 DA NA SLABEM TRAKTORSKEM SEDEŽU NE BI VEČ TRPELI IN Sl UNIČEVALI ZDRAVJA, VAM PRIPOROČAMO ZRAČNO VZMETEN SEDEŽ G RAMMER as V O G i L & N O O T Landmaschinenfabrik Gesellschaft mbH - PLUGI OBRAČALNI EUROMAT 2 do 5-brazdni - PLUGI FARMER Najugodneje vam nudimo rezervne dele WOLF, MYERS, VOGEL & NOOT, lemeže drugih proizvajalcev plugov... Kot zastopnik avstrijske firme ETERNIT vam nudimo tudi odlično strešno kritino in fasadne plošče. Pokličite nas - radi vam bomo ustregli z informacijami !