V Žitovi pekarni na Zaloški pečejo planinski kruh Na Zaloški cesti 33 je že nekaj časa odprta Žitova butična proda-jalna kruha, imenovana Hlebec, konec avgusta letos pa se ji je pridružila še pekarna, ki ima svoje prostore zadaj za trgovino. Gre za tip mini pekarne, ki jih Žito zadnji čas spet uvaja v Sloveniji, saj je ponovno oživelo spoznanje, da je kruh iz manjših pekarn okusnejši od tistega, ki je pripravljen industrijsko. V prenovljeni Žitovi pekarni, posodobitev je stala okoli 140 mi-lijonov dinarjev, denar za to pa sta zbrala Žito in mesto Ljub-ljana, pečejo trenutno le dve vrsti kruha: bel in črn planinski kruh, oblikovan v kilogramske hlebce in pa v dvekilogramske štruce. Kot je povedal pekarski mojster Stane Fišer, vodja te pekarne, bi lahko pekli tudi večje količine in še druge vrste kruha in peciva, če bi bilo to potrebno. Zdaj namreč delajo le v eni izmeni. Planinski kruh, ki ga pečejo v tej pekarni, odlikuje ročna pri-prava testa, saj vsa opravila posto-rijo brez pomoči strojev, le pri gnetenju mase jim pomaga gneti-lec. Vsak hlebček vzhaja zase v pokriti košarici. Poseben okus daje kruhu tudi dejstvo, da je pe-čen v zaprti peči, tako da para lahko ustvarja njegovo sladkost. Na dan spečejo 900 do 1000 kilo-gramov kruha, ob sobotah in pred prazniki pa za okoli 30 odstotkov več. Z njim zalagajo svojo proda-jalno poleg pekarne, Mercator-jevo trgovino v Novih Fužinah in 2itovo prodajalno v Domžalah. Trije zaposleni pričnejo z de-lom že ob peti uri zjutraj, tako da se sveži kruh na policah znajde takoj, ko odprejo trgovino, to je nekaj minut po šesti uri. Zadnja »vroča« pošiljka je kupcem na vo-1)0 okoli pol ene ure popoldne. V majhnih pekarnah veščine pekarskega mojstra pridejo bolj do veljave. Zato je morda nekaj upanja, je menil Stane Fišer, di bo pekarski poklic v prihodnje bolj cenjen in se bo zato več mla-dih fantov odločalo zanj. Tako se bodo morda na prodajnih policah spet znašle pletene štruce, kruh v obliki srca in podobno, kar smo včasih že poznali, a smo opustili, misleč, da je industrijska priprava boljša in cenejša. D. J.