Nove smeri v vinoreji. Vinarski ravnatelj Pu klavec. Štajersko vinarstvo je imelo v stari Avstriji tesko stališče. Trpelo je vsled konkurence južnih pokrajin, posebno pa Ogrske, ki so proizvajale pod mnogo ugodnejšimi klimaticnimi razmerami mnogo eaaeje in preplavile s svojim cenini blagomnase naravne odjemalne kraje, alpske dezele. Da se jo na§ vinogradnik v drugi polovici vojske gmotno opornogel, je pripisati odpadu te konkurence in je bil le zafiasen pojav. Stali§6e nasega vinarstva pa tudi danes v novi drzavi na prvi pogled nikakor ni posebno nadepolno. Del konkurencnih dezel (del Ogrske, Grorisko in Primorje) je sicer odpadel, racuniti pa muramo z dejstvi, 1. da Jugoslavia prideluje ve6 vina, kakor ga sauia potrebuje; 2. da bo izvoz v Nernsko Avstrijo, ki je dozdaj konsumirala 2/3 do 3/4 nasega, vinskega pridelka, tudi za slueaj, da se iz-vozne razmere urede za nas kar najbolj ugodno, kolikor toliko otesko&en; 3. da bodo proizvajalni stroski pri nas vedno visji, kakor v ostalih vinorejskih pokrajinah Jugoslavije, ki pridelujejo pod ugodnejsimi vremenskimi razmerami. Predpogoj za obstanek nasega vinarstva je, da nas drzava primerno Sciti pred ino-zernsko konkurenco in da nam omogOGA izvoz v danasnjo Neinsko Avstrijo, kateroga zaeasno ne moreino pogresati, dokier .se nase vinarstvo ne preustroji. Ce se ta predpogoj izpolui, se mora upostevati konkurenca, ki nam jo bodo po-vzrocale nase jugoslovanske pokrajine in prasanje je, Le nam bo uiogoCo pod dauimi razmerami uspeSno tekmovati z vinarstvoni Dalmacije, Slavonije in Batfke-Banata. Na prvi pogled bi se moralo to prasanje zanikati, ze iz vidika vremenskih razmer, ki so v navedenih pokrajinah vinarstvu pa6 mnogo ugodnojse, nego pri nas in ki zdatno olajSujejo in pocenijo proizvajanje. Ce se pa razmere vsestransko ogledajo in upostevajo vse mogoce cmjenice, se pride do cisto drugega zakljucka. V prvi vrsti je finost in zlahtnost cvet-lice (bukeja), v drugi vrsti finost in zlahtnost kislobe, ki so lastna le nasim vinom v tako visoki ineri in bi se dale izkorL-ttiti v naie svrhe. V tretji vrsti je uporaba svezega grozdja, ki vsaj deloma lahko mnogo pri-pomore k vecji rentabiliteti vinarstva. In te tri cmjenice nam nudijo podlago, na katero brez pomislekov lahko zgradimo naSo vinorejo dobiCkanosno v okviru Jugoslavije. Ne da bi hotel prasanje v dosego na-vedenega smotra izcrpJjivo obravnavati, uao-jam si v naslednjem podati le nekatere smernice za postopanje v prehodnji dobi, prepuscaje konfino reSitev vsem merodajnim krogom v nadaljni pretres in posvetovanje. Ce ho<5emo izrabiti finost in zlahtnost cvetlice, ki jo dosezejo nekatere vrste nasih vin, moramo pred vsem posvetiti vecjo po-zornost pridelovanju kvalitetnih vin, kakor jih zahteva svetovni trg; — to sicer ni novo, pa vendar do sedaj premalo upostevano. Znano je, da so nekatere vrste sortnih vin iz ljutomersko-radgonskih, pekrskih in haloS-kih goric lahko ze dosihdob uspeSno tekmo-vale z najbolsimi spodnjeavstrijskimi, ren-skimi in drugimi vini in da so jim vefikrat pri razstavah in drugih priloznostih najboljsi poznavalci dajali prednost. Manj ali pa ni6 znano je pa dejstvo, da Sampanjec (penefie vino), proizvajan iz ene ali drnge vrste burgundca (posebno iz modrega burgundoa), ljutomersko-radgonskega ali slovenjegoriskega izvora veCkrat presega po kako vosti celo pravega iz francoske Sampanje (Champagne). Kdor sampanjec kolikor toliko pozna in ve, kaka razlika je kvalitativno med pravim sampanjcen iz vina iz Sampanje in iz vin drugega izvora, bo vedel ceniti velikansko vaznost tega dejstva za naso stajersko pokrajino, posebno 6e omenim, da burgundec v celih ormozko-ljutomersko-radgonskih in celih Slovenskih gori-cah (priblizno na kakih 6000 hektarjih) enako dobro uspeva in daje izboren „cuvee" (kuve, vino iz katerega se izdeluje sampanjec), ki se ne doseze v enaki kvaliteti izven Sampanje. V duhu vidim nase krasne Siovenske gorice obsajene izkljucno le z modrim bur-gundcem, preprezene z mnogobrojnimi, dobro oskrbovanimi cestami in zeleznicami. Skoraj jih ni ve5 spoznati! Prej brezpomembne va- — 2 — sice, reprezentirajo se kot majhni, Cedm trgi z modernimi stavbami. Tz nasega Ljutomera, Ormoza, Radgone, Sv. Lenarta, Ptuju in Maribora pa so nastala sredisca svetovnu priznane jugosluvanske sauip