----- 251 ----- O pravilni zgradbi svinjakov. Da prašiči lepo uspevajo, treba, da so v dobrem svinjaku. Dasi bi to moralo povsod biti znano, vendar so svinjaki večinoma mokri, umazani, temni, proti mrazu in vročini nezavarovani ter se nahajajo v najslabejšem kraji gospodarskega poslopja. Zato se tudi ne smemo čuditi, če vidimo, da se gospodarjem svinjereja ne obnaša dobro ter da vsako leto mnogo prašičev po raznih občinah pogine za različne bolezni. Kakšen je svinjak, to je za zdravje in dobro rejo prašičev zelo važnega vpliva in izredno velike pomembe. Sploh hočemo ob kratkem omeniti, svinjaki naj bodo gorki in suhi, in zatoraj je najbolje, da stoje proti jugu. S tem se poravnajo pred vsem zdravju zelo škod- ljive vremenske premembe, ob enem pa se izogne žival tudi soparni vročini, mrazu in mokroti. Za svinjake se ne smejo najslabejši, marveč morajo se vselej primerni prostori v gospodarskem poslopji izbrati. Poleg prav izvoljenega kraja gledati je, da je svinjak dosti prostoren, posebno pa da so posamični njegovi oddelki, katere imenujemo „koče", namenu svinje-reje primerno veliki. Računi se prostora v svinjaku, in sicer za plemenskega merjasca 25 do 3 kvadratne metre (25 do 30 kvadratnih črevljev), za plemensko svinjo s prašički vred po njih velikosti, oziroma plemenu (pasmi) 3 do 5 kvadratnih metrev (30 do 50 kvadratnih črevljev) za pitanca (pitanega prašiča) povprečno 2 kvadratna metra (20 kvadratnih črevljev) in za mlade prašiče '/2 do 1 kvadraten meter (5 do 10 kvadratnih črevljev). Omenimo naj še, da je pri navadnem pitanji prašičev prostor lahko bolj tesen, oddelki svinjakov za plemenske svinje pa morajo biti veliko veči, da se morejo bolj gibati in da oprasivšim se ne postane prostor premajhen, drugače se večkrat gospodarju v škodo prašički pomečkajo. Pri določbi prostornosti svinjakom gledati moramo dalje vselej na pleme, katero redimo; za veliko Lincoln-shirske prašiče n. pr. je napraviti veče svinjake, nego za srednje velike Suffolske ali Berkshirske ali za naša domača in ogrska plemena. Izjemno smemo svinjake tudi k drugim poslopjem (hlevu ali skednju) prizidati ali vzidati, čemur se tu in tam pri manjših kmetijah ni mogoče izogniti, če pa redimo bolj veliko prašičev, moramo jim postaviti popolnoma točen svinjak. Sicer ne posebno priporočani v govej hlev ali v skedenj vzidani svinjaki omogočijo , da se po zimi toplina toliko ne zniža. Skrbeti pa je za dober odvod gnojnice, za redno kroženje zraka ter za to, da se na primernih krajih napravijo okna, aa so svinjaki kolikor mogoče svetli. Pod tlemi svinjakov je treba napraviti primerne gnojnične kanale, in sicer tako da se po posamičnih oddelkih nastala gnojnica ne izgublja na istem prostoru v tla, marveč da hitro odteka. Tako se dobiva mnogo dobrega gnojiva za travnike in deteljišča itd., na kar posebno opozarjamo.