2/2020 letnik CXXII 53 OBVESTILA ČZS Pustni krofki z medom in čokolado Za letošnje zimske in pustne dni sem za vas pripravila malo druga- čen recept za krofe. Pustni krofki z medom in čokolado so krofi, pri- pravljeni v pečici (ne ocvrti), iz rahlega biskvitnega testa (niso kvašeni). Priprava je zato še preprostejša, pustni krofki pa so rahli, slastnega me- denega okusa in obliti z vašo najljubšo čokolado. SESTAVINE: 2 jajci, 90 g sladkorja, 1 žlička vaniljevega izvlečka, ščepec soli, 130 g moke, 1 žlička pecilnega praška, 115 g masla, 1 zvrhana žlica (40 do 50 g) medu. Prelivi in posipi: čokolade po izbiri (bela, mlečna, temna, Ruby), grobo nase- kljani lešniki, kokosov čips, nasekljane pistacije, čokoladne mrvice. PRIPRAVA: Maslo Stalimo maslo in med. Jajca stepemo in postopoma dodajamo sladkor. Mešamo, da masa naraste. V drugi posodi zmešamo sol, moko, pecilni prašek in vse skupaj presejemo v maso. Dodamo še vaniljo in premešamo. Vmešamo staljeno maslo in med v maso. Maso damo v hladilnik za vsaj eno uro. Posodo pokrijemo s folijo za živila. Pri- pravimo pekače – če nimamo silikonskih, jih premažemo s staljenim maslom in pomokamo. Pri silikonskih to ni treba. S servirno vrečko nabrizgamo maso. Pečemo od 14 do 16 minut pri 180 °C. Krofki so pečeni, ko so ob robu rahlo rjavi, če se jih dotaknemo, pa so prožni. Počakamo, da se malo ohladijo, nato jih vzamemo iz pekača. Stalimo čokolado. Krofe pomočimo v čokolado in potresemo s posipi (kokosov čips, lešnikov krokant, čokoladne mrvice, pistacija …). Pustni krofki z medom in čokolado so nared. Njami! Avtorica recepta: Manca Rudolf Foto: Metod Rudolf Svoj recept pošljite na e-naslov: natasa.strukelj@czs.si. Andreja Kandolf Borovšak postala doktorica znanosti Andreja Kandolf Borovšak, sveto- valka za zagotavljanje varne hrane, je v sredo, 18. decembra 2019, na Bio- tehniški fakulteti Univerze v Ljublja- ni pod mentorstvom doc. dr. Mojce Korošec in somentorstvom izr. prof. dr. Janka Božiča uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Za- gotavljanje pristnosti medu s tehno- logijo prestavljanja satja in krmljenja čebel«. Predstavila je rezultate obseže- nega večletnega raziskovalnega dela ene izmed bolj perečih tematik čebe- larstva, ohranjanja pristnosti medu. Pod drobnogled je postavila vpliv spomladanskega krmljenja čebel na pristnost medu in njegov vpliv na koli- čino pridobljenega medu. Obravnava- la je vpliv tehnologije prevešanja satja na pristnost medu, pozornost name- nila tudi analitičnim metodam za odkrivanje potvorb medu ter preučila glavne dejavnike, ki vplivajo na pojav nepristnega medu. Andrejina doktor- ska disertacija predstavlja pomemben prispevek k čebelarstvu in predstavlja širok pogled in koristne izsledke, upo- rabne v praksi slehernega čebelarja, ki so že bili in v prihodnje še bodo obja- vljeni v Slovenskem čebelarju. Doktor- ska disertacija je javno dostopna na spletni strani Univerze v Ljubljani. Dr. Andreji Kandolf Borovšak sodelav- ci čestitamo za pomemben dosežek. Nataša Lilek, svetovalka JSSČ Foto: MB Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev 2020 V petek, 24. aprila 2020, bo po vsej Sloveniji potekal Dan odprtih vrat slo- venskih čebelarjev. Želimo si, da bi na ta dan večina čebelarskih društev od- prla svoja vrata obiskovalcem iz ožje in širše okolice. Vključevanje društev v to vseslovensko akcijo je prostovoljno, odvisno pa je predvsem od kadrovskih zmožnosti posameznega društva. ČZS, JSSČ, bo k sodelovanju pova- bila slovenske občine, da bodo prek svojih lokalnih glasil poskrbele za pro- mocijo dogodka v domačem ČD-ju, o dogodku bo obvestila različna dru- štva, vrtce in osnovne šole, društvom bo posredovala napotke, kako naj se predstavijo obiskovalcem. Vsa zainteresirana društva prosi- mo, da se k sodelovanju prijavijo naj- kasneje do 28. februarja 2020. Vsa dru- štva so že prejela prijavnico po pošti in e-pošti. Prijavnico pošljite na e-naslov: vlado.augustin@czs.si (prijavnica je tudi v elektronski obliki na spletu www.czs.si pod rubriko OBRAZCI). O nadaljnjem poteku akcije bomo obve- ščali samo tista čebelarska društva, ki bodo do navedenega datuma oddala svojo prijavo. Vse dodatne informacije lahko dobite tudi na ČZS, JSSČ, na te- lefonski številki: 040/436 516. Vlado Auguštin, vodja projekta