Vkoristenje vinskih tropin, ali podtieenje, kako se dajo vinske tropine z velikim do- bickam porabiti. V mnogih krajih na Dolenskim, kodar vino raste, mečejo sprešane vinske tropine v gnoj. Ljubi moji vinorejniki! nikar jih ne zaničujte, ki so za dosti boljši rabo, in vam zamorejo prinesti veliko dobička. Vinske tropine so, po malim med zobanje naniešane, prijeten živež za govedino in drobnico, če se sprešane v kad čversto naložijo, enako repi ali zelju, s plohmi pokrite dobro z kamni obtežijo, z vodo do verha zalijejo , in za potrebo enako ki-savi proti proč jemljejo. Še boljši pa porabi tropine, kdor med tako spravljene, versto za versto, cele očejene repe naloži , po vsaki naloženi versti toliko tropin verze , de repo pokrijejo, jih terdd zatlači, in vse skup z kamni založeno do verha z vodo zalito stati pusti, in večkrat pogleda, de voda čez stoji, dokler se vse skisa. Na to se mora verh kadi snažno zmiti in po potrebi se zamorejo tropine za živino, za ljudi pa repa vun jemati. Tako kisana, vsako pot proti zribana repa ima posebno dobro slast in ostane do zadnjiga čversta in terda, kakor je bila vložena. Nar več pa veržejo tropine, če se iz njih jesih dela; to morate, ljubi moji vinorejniki, pa takole načiniti: V prazno kad naredite iz plohov zbito drugo, v več krajih preluknjano dno, ali na kake podporne naloženo, ali pa tako tikama dogam skroženo, de samo stoji tako visoko odperviga, de četerti del kadi vmes ostane. Na to dno naložite sprešanih tropin, jih dobro iztlačite, en velik pedanj kadi na verhu prazne pustite, in po tem jo s pokrivali dobro zakrito pustite, tako dolgo, de se tropine močno sogrejejo. Na tako sogrete tropine vlite toliko vina, kakoršniga si bodi, kolikor ga ima prostora med dnama. Skozi tropine precejeno vino je treba večkrat fna dan tako dolgo stakati in na tropine vlivati, dokler se skisa; tode ni med tem pozabiti, zmirej kad z pokrivalam zokrito der-žati, de se tropine ne shladijo. Dobro skisani jesih pretočite v sodeč, in na tropine, če so še vroče, zopet vina kod pervič vlite ; če pa tropine nočejo več zavreti, jih spravite za repo kisati, in v kad drugih po preši napravite. Takole ravnajo z tropinami sploh v Ipavi in po Krasu. Še eno vam povem , tode se ji boste smejali in rekli: „je prazna." Ni prazna ne, ampak gotova je — de zamorete iz vinskih tropin, ali prav reči, iz Vinskih pelkov (semen) prav priležno jedno olje dobiti, če pelke od hlastin ali peclov in jagodnih mešičkov na gosti mreži odločene, v čisto sprane, enako lami ali ogeršici stolčete ali somele-te, in nekoliko ogrete v oljni preši sprešate. Močno sogreta pelčna moka da žaltavo, ostudno, samo za žganje koristljivo olje. V sedanjih časih, ko potrebe in stroški vsaki dan rastejo, seje treba ozirati po novih dohodkih; če hočemo izhajati, se moramo vsake nar manjši priložnosti poprijeti, ki pomaga naše dohodke po- množiti. Take priložnosti imate po mojim razumi v tim mojim razlogu, zlasti v tistih krajih in v takih letih, ki več nizkih vin pridelujete, ktere imajo le nizko ceno, in se rade spridijo. V dober jesih predelane tropine bodo nar manj dvakrat več vergle, in lahko, prav lahko jih bo v denar spraviti. Storite na tanjko tako, kakor je tukaj popisano, in svest sim si, de mi boste za ta poduk hvalo vedili. Dr. Orel. 134