Oznaka poročila: ARRS-RPROJ-ZP-2013/151 ZAKLJUČNO POROČILO RAZISKOVALNEGA PROJEKTA A. PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU 1.Osnovni podatki o raziskovalnem projektu Šifra projekta L4-2042 Naslov projekta VPLIV tehnoloških POSTOPKOV NA OHRANJANJE AROMATSKEGA POTENCIALA V TEHNOLOGIJI PRIDELAVE VIN Vodja projekta 6110 Marin Berovič Tip projekta L Aplikativni projekt Obseg raziskovalnih ur 5310 Cenovni razred A Trajanje projekta 05.2009 - 04.2012 Nosilna raziskovalna organizacija 103 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Raziskovalne organizacije -soizvajalke 401 Kmetijski inštitut Slovenije 481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta 1421 Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj 2106 perutnina PTUJ reja perutnine, proizvodnja krmil, perutninskega mesa in izdelkov, trgovina in storitve d.d. Raziskovalno področje po šifrantu ARRS 4 BIOTEHNIKA 4.06 Biotehnologija 4.06.02 Bioinženirstvo Družbenoekonomski cilj .3 02 Tehnološke vede - RiR financiran iz drugih virov (ne iz 13.02 SUF) 2.Raziskovalno področje po šifrantu FOS1 Šifra 2.09 -Veda 2 Tehniške in tehnološke vede - Področje 2.09 Industrijska biotehnologija B. REZULTATI IN DOSEŽKI RAZISKOVALNEGA PROJEKTA 3.Povzetek raziskovalnega projekta2 SLO Iz nabora vinogradniških leg sorte Sauvignon smo napravili izbor 7 najbolj reprezentativnih vzorčnih mest in postavili metodo za referenčne kriterije izbora. V vinogradih smo spremljali zdravstveno stanje trte in grozdja v fazi dozorevanja. Izdelali smo originalni agronomski profil vinograda z natančno definicijo lege, mikroklime sestavo prsti in vremenskimi podatki ob času vzorčenja s ciljem ugotavljanja optimalne zrelosti grozdja ob trgatvi. Postavili in validirali smo metode določevanja najbolj tipičnih aromatskih spojin, nosilcev sortne arome metoksipirazinov glutationa in najpomembnejših hlapnih tiolov ter pridobljena znanja in rezultate vključili v agronomske profile vinogradov in s tem določili metodo časa trgatve. Izvedli smo mikrovinifikacije in fermentacije v laboratorijskem bioreaktorjih 10,15 in 25 L. Določili smo vpliv spreminjanja procesnih parametrov na ohranitev in razvoj primarnih aromatičnih snovi in fermentacijskih arom. Na osnovi teh rezultatov smo uporabili optimirani on-line redoks potencijal profil kot glavni povečevalni kriterij za prenos pridobljenih rezultatov v pilotno 2300L, 2500L in industrijsko merilo 5000L in preizkusili novo metodo za povečanje tvorbe glicerola {SIP23185;SIP21751). Na osnovi rezultatov raziskav smo uspeli postaviti kriterije karakterizacije najboljše surovinske osnove, določiti čas trgatve, in izdelati originalno fermentativno tehnologijo ohranjanja aromatskih potencijalov sorte v industrijskem merilu ANG Respecting the most relevant agronomic criteria selection of 7 most representative sampling position and set up of the reference criteria were established The impact of agrotechnical measures to aromatic profile of grapes were monitored and the original vineyard agronomic profile including the precise definition of the position, microclimate soil composition and sampling weather report in aim of determining the optimum ripeness of the grapes at harvest were determined. Methods of determining metoxipirazines, glutathione and volatile thiols in samples of grapes were successfully set up, validated and imlied in construction of the vineyards agronomic profile. From microvinification and lab fermentation optimization the reference on-line metabolic redox potential profile was deretmined and used in as the main criterion for effective scale-up to 2300, 2500 pilot and 5000 L industrial scale fermentors. New method based on own patents (SIP23185,SIP21751) for increase production of the glycerol, as a compound of quality of wine were successfully applied. Obtained results from pilot scale were used in our final technology consideration. Characterization of selection in individual vineyard enabled appropriate fermentation technology to preserve the original S.blanc varietal aromatics. The most appropriate technology to maintain the varietal aromatics compounds trough the course from the grape to the wine fermentation preserving the varietal aromatic character was constructed 4.Poročilo o realizaciji predloženega programa dela na raziskovalnem projektu3 Hipoteza Hipoteza projekta je bila v izdelavi metodologije prepoznavanja parametrov pomembnih v prepoznavanju in ohranjanju aromatskega potencijala tržno zelo uveljavljene sorte Sauvignon, njihova identifikacija, postavitev metod in njihova validacija ter uporaba agronomskih in agrotehničnih postopkov in postopkov sodobnega procesnega vodeja, ki so temelji originalne tehnologije fermentacije vina in omogočajo ohranjanje sortnih značilnosti. Projektne raziskave V sklopu projekta smo za referenčno sorto Sauvignon naredili pregled vseh 20 vinogradniških leg in napravili izbor 7 najbolj reprezentativnih vzorčnih mest. Ob tem smo kot kriterij izbora upoštevali izbor leg v odvisnosti od parcelne lege, sestave prsti, osončenosti lege in nadmorske višine, vpliva različne sestave tal, nagibov vinogradov in geografske usmerjenosti lege, ter pristopa v vinogradništvu. V vinogradih smo spremljali zdravstveno stanje trte in grozdja v fazi dozorevanja. Spremljali smo vpliv agrotehničnih ukrepov na aromatski profil grozdja z z natančno definicijo lege, mikroklime, sestavo prsti in vremenskimi podatki ob času vzorčenja s ciljem ugotavljanja optimalne zrelosti grozdja ob trgatvi. S tem smo izdelali originalni agronomski profil vinograda. Povzorčenja so si sledila skozi celotno trgatev v vseh treh letnikih trajanja projekta in so bila osnova za izvedbo eksperimentov ostalih partnerjev v projektnem konzorciju, S SPME GC-MS smo postavili in validirali nove metode določevanja hlapnih tiolov (4MMP, 4MMPOHixii,3MH,3MHA), ki dajejo vinu, saden in tropski karakter, metoksipirazinov(IBMP, IPMP) in glutationa v vzorcih grozdja, z GC-MS smo določali v moštu in vinu hlapne snovi, višje alkohole in estre. Pridobljena znanja in rezultate smo vključevali v agronomske profile vinogradov kar nam je omogočalo, da smo se na osnovi teh znanj odločali za najprimernejši čas trgatve. Pri določanju hlapnih tiolov je bila s pomočjo GC-MS v sodelovanju z University of Auckland, Nova Zelandija, uspešno vpeljana in validirana nova metoda. S to metodo razpolaga v svetu le 5 laboratorijev kar predstavlja originalen dosežek. Po trgatvi smo ob uporabi različnih starterskih kultur kvasovk in v kombinaciji ob spreminjanju procesnih parametrov grozdni mošt mikrovinificirali in fermentirali v laboratorijskem 10,15 in 25 L in pilotnem merilu 2300L, 2500L in 5000L. Ob tem smo merili metabolno aktivnost mikroorganizma z merjenjem on-line redoks potencijala fermentacijske brozge, sestavo plinske mešanice nad površino mošta in vina ter izvajali meritve on-line respiracije (CO2, O2) in pH. Določali smo vpliv spreminjanja procesnih parametrov na ohranitev in razvoj primarnih aromatičnih snovi in fermentacijskih arom. Pri tem smo se fokusirali predvsem na analize hlapnih tiolov (4-merkapto-4-metilpentan-2on (4MMP), 3-merkaptoheksan-1-ol (3MH) in 3-merkaptoheksil acetat (3MHA)), ki dajejo vinu, saden in tropski karakter ter metoksipirazinov in glutationa, ki v različnih merilih kapacitet bioreaktorjev pod enakimi pogoji vodenja fermentacije in v veliki meri vplivajo na sestavo aromatskega karakterja vina. Dobljeni rezultati so usmerili naše agronomske raziskave še v zasledovanje vodnega potenciala grozdja, analize tal in v mikroklimatske študije kar je še dodatno prispevalo k določevanju optimalne tehnološke zrelosti grozdja v različnih vinogradih. Na osnovi dobljenih rezultatov smo uspeli postaviti solidno osnovo za načrtovanje nadaljnjega dela. S preučevanjem načinov gnojenja vinogradov, zeleni rezi (odstranjevanja listov) in različnimi vinogradniškimi tehnikami smo uspeli pridobiti še dodatne kriterije, ki vplivajo na razvoj sortne arome in vpliva pomembnih spojin. Z določitvijo še dodatnih vrednosti in razmerij osnovnih kazalcev tehnološke zrelosti grozdja nam je uspelo finalizirati najprimernejši čas za trgatev in postaviti kriterije za ohranjanje grozdnega potencijala za nadaljnje fermentacijske postopke ohranjanja sortnih aromatskih v verigi od grozdja do vina. Na osnovi teh rezultatov smo v nadaljevanju preizkusili pridobljene meritve on-line redoks potenciala kot glavni povečevalni kriterij za prenos pridobljenih rezultatov mikrovinifikacije iz mikrovinifikacije in laboratorijske fermentacije 10,15 in 25 L v pilotno merilo 2300L, 2500L in industrijsko merilo 5000L. Ob tem smo preizkusili na osnovi lastnih patentov (SI P23185; SI P 21751) novo metodo za povečanje tvorbe glicerola in opravili kemijsko in senzorično analizo vzorcev vina iz prejšnih letnikov. Na ta način smo uvajali korekcijo rezultatov kar je bilo pomembno vodilo pri usmerjanju nadalnjega raziskovalnega dela. Analiza izvedenih tehnoloških postopkov je omogočila izbor najprimernejše tehnologije in analiz potrebnih za ohranjanje sortnosti in aromatičnosti, ki jih želimo ohraniti skozi potek vseh faz od grozdja, mošta, fermentacije do vina s prepoznavnim sortnim aromatskim karakterjem. S tem smo uspeli izdelati sistem karakterizacije izbora posameznih vinogradniških leg in temu izdelati primerno fermentativno tehnologijo in izbor ustreznega seva kvasovk za ohranjanje originalnih sortnih aromatskih potencijalov sorte Sauvignon. Mednarodno sodelovanje Pri izdelavi projekta smo sodelovali z različnimi mednarodnimi institucijami: Prof.dr.A.Deloire Prof.dr.H.H. Niewoudt, University of Stellenbosch, South Africa Prof.dr.P.A.Kilmartin University of Auckland, New of Zealand, Prof.dr.U.Fischer Dienstleitungszentrum, Rheinpfalz, Germany, Prof. dr. Urška Vrhovšek, Prof. dr. Fulvio Mattivi, IASMA San Michele all'Adige in Prof.dr. Sabina Passamonti, Trieste Univesity. Podrobno zaključno poročilo je dosegljivo na naslovu vodje projekta v SLO in ANG The consortium Applied potentials Slovenian project Aromatic white wines, the first project, which brought for the first time in cooperation all the most relevant Slovenian institutions from the field of agronomy, wine, technology, process management and wine production in the joint project. In this area, research institutions joined their research activities in their knowledge with most successful wine producer and exporter of Slovenian wines - Ptujska Klet in successful cooperation. Research project was initiated from the producer. Hypothesis The hypothesis of the project was in construction methodology of identifying parameters important in identifying and preserving the original aromatic potentials of Sauvignon Blanc variety, their identification, installation methods and their validation as well as the application of agro and agro-technical processes and procedures of modern process control that in wine fermentation technology preserve the varietal aromatic characteristics that increase final wine quality and its aromatics. Summary Out of diligent review of the 20 of variety Sauvignon blanc vineyard a selection of 7 most representative sampling sites were determined. As a criterion of representative vineyard selection location, dependence from vineyard position, composition the soil, sunlight orientation and above sea height, the impact of different soil composition, inclinations of vineyards and their geographical orientation, as well as the accession of viticulture as the main selection criteria were taking in the account. Plant health condition as well as the grapes ripening stage were also controlled. The impact of agro-technical measures to aromatic profile of grapes were monitored during all three vintages and the original vineyard agronomic profile including the precise definition of the position, microclimate, soil composition and weather report at the time of sampling -with the aim of determining the optimum ripeness of the grapes at harvest were determined. Continuous sampling has proceeded throughout all of the harvest served in next as the basis for the experiments of other partners in the project consortium. Methods of determining metoxipirazines, glutathione and thiols in samples of grapes were successfully set up and validated. Their results were included in construction of the vineyards agronomic profile. On this knowledge the best time for harvesting was selected. Out of microvinification and fermentation in laboratory scale, the main wine fermentation process parameters as on-line redox potential of fermentation process that indicates yeast microbial activity, as well as on-line respiration (CO2, O2) and pH analysis in 10,15 and 25 laboratory and 2300, 2500 pilot and 5000 liter industrial scale fermentors were determined. Furthermore, the impact of process parameter variation on the preservation and development of primary aromatic substances and fermentation flavors was studied. In applied process control the main determination was focused primarily on the analysis of volatile thiols (4MMP, 3MH, 3MHA), that give expressed tropical bouqet to the wine, metoxipirazines (IBMP, IPMP) using GC-MS volatiles, higher alcoholes and esters in grape must and wine and glutathione, which in different scales of bioreactor, but under the same terms and using different yeast strain and combination, significantly affect the composition of the aromatic character of the wine. In cooperation with University of Auckland, New Zaeland new method on GC-MS thiol determination was set up and validated. This published method is an original achivement and it is in use in 5 international lab only. The obtained results focused our next agronomic research in pursuit of water potential of the grapes as well as in microclimatic studies which further contribute to the determination of the optimum technological ripeness of the grapes in different vineyards. Based on these results a solid basis for planning further research directions was established. Studying the methods of fertilization of vineyards, applying the green pruning and different winemaking techniques additional criteria that influence the development of aroma and impact of relevant compounds were obtained. Determining additional value ratios and basic indicators of technological ripeness of the grapes, the best time to harvest and the main criteria for the preservation of the fiber potential relevant in following fermentation techniques that enables preserving the most characteristic varietal aromatic indicators in the line from grapes to wine were established. The results of on-line redox potential measurements, obtained in the laboratory 10, 15 and 25 liter fermentation scale, were applied as the main scale-up criterion in hereafter transfer to 2300, 2500 and 5000 liter pilot reactors. In this scale following our own patents (SI P23185, SI P 21751) a new method for increase production of the glycerol, as a compound that increase the quality of wine was successfully applied. Obtained results from pilot scale were used hereafter in our final technology consideration. Characterization of selection in individual vineyard enabled appropriate fermentation technology to maintain the original abilities of Sauvignon blanc varietal aromatics. In final the most appropriate technology to maintain the varietal aromatics throughout the course of all phases from the grape must production to the wine fermentation, preserving the varietal aromatic character was constructed. International cooperation On the project we had cooperated with various International institutions as follows: Prof.dr.A.Deloire Prof.dr.H.H. Niewoudt, University of Stellenbosch, South Africa Prof.dr.P.A.Kilmartin University of Auckland, New of Zealand, Prof.dr.U.Fischer Dienstleitungszentrum, Rheinpfalz, Germany, Prof. dr. Urška Vrhovšek, Prof. dr. Fulvio Mattivi, IASMA Research and Innovation Center, San Michele all'Adige in Prof.dr. Sabina Passamonti, Trieste Univesity S.Ocena stopnje realizacije programa dela na raziskovalnem projektu in zastavljenih raziskovalnih ciljev4 Kljub drastičnemu zmanjšanju sredstev za popolno izvedbo projektnih raziskav iz zaprošenih 5310 ur letno na skupnih 1770 ur je uspelo konzorciju najpomembnejših slovenskih raziskovalnih institucij v vinarstvu v povezavi z našim najbolj uspešnim proizvajalcem in izvoznikom vina in ob uporabi lastnega patenta izdelati ob postavitvi novih analitskih metod določevanja metoksipirazinov hlapnih tiolov in glutationa originalno tehnologijo agronomskega in tehnološkega ohranjanja aromatskih značilnosti sorte Sauvignon ter jo iz laboratorijskega merila prenesti v pilotno in industrijsko merilo. Z drugimi besedami smo z minimalnim financiranjem opravili skoraj ves predlagani program in izpolniti pričakovanja uporabnika Prikazani dosežki in zaključki našega projekta so zaradi znakovne omejitve vsebine poročila zelo omejeni. Celotno in podrobno zaključno poročilo vseh petih skupin je dosegljivo na naslovu vodje projekta v SLO in ANG. 6.Utemeljitev morebitnih sprememb programa raziskovalnega projekta oziroma sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine5 Zaradi zmanjšanja projektnega financiranja iz zaprošenih 5310 ur letno na skupnih 1770 ur torej več kot 50% zmanjšanja zaprošenih sredstev v primerjavi z dodeljenimi ni moglo priti do popolne realizacije vseh raziskav predlaganega programa projekta, zato smo v projektu morali reducirati : • • število vzorčnih mest iz predlaganih na 7, • zmanjšanje zaradi zmanjšanja sredstev je bilo prisotno tudi v delu opravil ZRS Bistra, kjer je moralo priti do reduciranja programa v smislu predlaganega merjenja H2S, optične fluorescence CCD spektroskopije in uporabe umetnega nosu, • BF pa do ukinitve kratkotrajne hladne maceracije ob uporabi pektolitičnih encimov. kar je bilo delno opuščeno zaradi premajhnih finančnih sredstev. • Na vzorčevalnem mestu Ozmec Gomila pri Kogu podokoliš Ljutomer Ormož se je • zamenjal lastnik vinograda in je bilo zato moralo biti vzorčevanje opuščeno pri treh vzorčenjih grozdja med 14-28.9.2011 Pri opravljanju laboratorijskih fermentacij je posebej potrebno poudariti, da se te izvajajo isključno v tistih institucijah, ki imajo za to potrebno opremo torej v FKKT, BF in KIS. Pilotne fermentacije pa isključno v Ptujski kleti (PK v sodelovanju z ZRS ). Tako so bili eksperimenti tudi zasnovani in izvajani. 7.Najpomembnejši znanstveni rezultati projektne skupine6 Znanstveni dosežek 1. COBISS ID 35328261 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Temperaturni šok na suspenziji vinskih kvasovk Saccharomyces cerevisiae ANG Saccharomyces cerevisiae inoculum heat shock treatment Opis SLO Razvoj nove metode za povišanje biosinteze glicerola z uporabo različene dolžine trajanja toplotnih šokov na suspenziji vcepka vinskih kvasovk v 10, 20 in 30 min intervalih pri 45 ° C ki omogoča zmanjšanje produkcije etanola za 6% ob povečanju biosinteze glicerola metoda za prenos v pilotno in industrijsko merilo ANG New method to increase the biosynthesis of glycerol with the use of various lenght of heat shocks on the vine yeast inoculum at 45 ° C in 10, 20, 30 min allows a reduction of ethanol production by 6% at paralell increase biosynthesis of glycerol. Effective method for the transfer of the pilot and scaleup Objavljeno v Croatian Society of Chemical Engineers; Chemical and biochemical engineering quarterly; 2011; Vol. 25, no. 2; str. 241-245; Impact Factor: 0.689; Medium Category Impact Factor: 1.785; Avtorji / Authors: Berlot Matjaž, Berovič Marin Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 2. COBISS ID 3918184 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Klasifikacija grozdnih jagod glede na premer in vsebnost topnih snovi z namenom preučevanja svetlobe in temperature na vsebnost metoksipirazinov, glutationa in hidroksicimetnih kislin med dozorevanjem grozdja sorte Sauvignon blanc ANG Classification of grape berries according to diameter and total soluble solids to study the effect of light and temperature on methoxypyrazine, Glutathione, and hydroxycinnamate evolution during ripening of Sauvignon blanc Opis SLO Dinamika nekaterih sekundarnih metabolitov grozdja sorte Sauvignon na razlistanih in nerazlistanih trtah. Prvič smo dokazali, da je razlistanje zmanjšalo vsebnost metoksipirazinov, ni pa vplivalo na koncentracijo glutationa in hidroksicimetnih kislin v grozdju ANG The dynamics of secondary metabolites content in S.Blanc variety for the first time published that leaf removal decreased concentration of methoxypyrazines, while glutathione and hydroxycinnamic acids were not affected Objavljeno v American Chemical Society, Books and Journals Division; Journal of agricultural and food chemistry; 2012; Vol. 60, Iss. 37; str. 9434-9461; Impact Factor: 2.823;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 0.782; A': 1; WoS: AH, DW, JY; Avtorji / Authors: Šuklje Katja, Lisjak Klemen, Baša Česnik Helena, Janeš Lucija, Du Toit Wessel Johannes, Coetzee Zelmari, Vanzo Andreja, Deloire Alain Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 3. COBISS ID 33557509 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Postopek uporabe temperaturnega šoka na vcepku vinskih kvasovk za povišanje produkcije glicerola v alkoholni fermentaciji vinskega mošta ANG Application of temperature shock on wine yeast inoculum to increase glycerol production in alcohol fermentation of grape musts Opis SLO Metoda temelji na uporabi 20 min tempraturnega šoka, hitre spremembe temperature 25-45°C v suspenziji vinskih kvasovk. Preživele celice ohranijo spominski efekt in proizvajajo od 80 100% več glicerola ANG New method for increasing the glycerol production in fermentation.Heath shock method was applied on the suspension of inoculum wine yeast cells. Fast temperature change 25-45°C on the survivor cells formed a memory effect and by that they are synthetising from 80 100 % higher glycerol Objavljeno v Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino; 2011; 9 str.; Avtorji / Authors: Berovič Marin, Herga Marko, Pivec Aleksandra, Čelan Štefan Tipologija 2.24 Patent 4. COBISS ID 3751544 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Določitev 2-aminoacetophenona v vinih z uporabo mešane bar sorpcijske ekstrakcijske metode vezane z GC-MS in GC-NPD ANG Determination of 2-aminoacetophenone in wines using the stir bar sorptive extraction method coupled with GC-MS and GC-NPD Opis SLO Neznačilen starikav ton vin, prisoten v belih vinih, je povezan s tvorbo spojine 2 aminoacetofenon (2-AAP). Uporabili smo metodo stir bar-sorpcijske ekstrakcije (SBSE) za detekcijo in določanje majhne vsebnosti 2-AAP v vzorcih, sklopljeno s plinsko kromatografijo (GC) in dušika-fosfornim detektorjem (NPD) ANG Untypical ageing off-flavour found in some particularly white wines is due to formation of 2 aminoacetophenone (2-AAP). A stir bar-sorptive extraction (SBSE) method was used to detect and quantify content of 2-AAP simultaneously from small samples coupled with gas chromatography (GC) and nitrogen-phosphorous detector (NPD). Objavljeno v Höhere Bundeslehranstalt und Bundesamt für Wien; Obstbau und Früchteverwertung; 2009; Vol. 59, Nr. 2; str. 121-126; Impact Factor: 0.106;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 0.997; WoS: MU; Avtorji / Authors: Košmerl Tatjana, Zlatic Emil Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 5. COBISS ID 4000872 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vpliv kisika in dodatkov žveplovega dioksida moštu Sauvignona ANG Oxygen and sulfur dioxide additions to Sauvignon blanc must Opis SLO Vpliv dodatka SO2 in O2 na aromatski potencial mošta in vina Sauvignon. Dodatek SO2 ima ključno vlogo pri ohranjanju aromatskega potenciala Sauvignona ANG Influence of SO2 and O2 on aromatic potential of must and wine of Sauvignon blanc was investigated.Addition of SO2 has a crucial role in preservation of aromatic potential of Sauvignon Blanc wine Objavljeno v Wiley; Flavour and fragrance journal; 2013; Vol. , no.; str.; Impact Factor: 1.424;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.379; WoS: DW, JY; Avtorji / Authors: Coetzee Carien, Lisjak Klemen, Nicolau Laura, Kilmartin Paul, Du Toit Wessel Johannes Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek S.Najpomembnejši družbeno-ekonomski rezultati projektne skupine7 Družbeno-ekonomski dosežek 1. COBISS ID 3884392 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vpliv listne površine in obremenitve trte na tiole, glutation in ostale sekundarne metabolite grozdja in vina ANG Thiols, glutathione and others secondary metabolites affected by canopy-to-yield equilibrium in Vitis vinifera L. cv. Sauvignon blanc Opis SLO Rezultati so v praksi zelo pomembni za vinogradnike saj so pokazali da visoka listna sorte Sauvignon masa v kombinaciji z zmerno obremenitvijo daje največje vsebnosti tiolov in najboljšo kakovost vina ANG Results are important for vinegrowers and they show that highest concentration of thiols and best wines gave combination of higher leaf area and moderate crop load Šifra F.13 Razvoj novih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Objavljeno v Universite de Bordeaux]; Macrovision of viticulture, wine making & markets; 2012; Str. 5.P16; Avtorji / Authors: Šuklje Katja, Baša Česnik Helena, Janeš Lucija, Kmecl Veronika, Sivilotti Paolo, Pelengic Radojko, Lisjak Klemen Tipologija 1.12 Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci 2. COBISS ID 2456315 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vplv gnojenja z dušikom in razlistanja grozdja na vsebnost 2-metoksi-3-isobutilpyrazine v grozdju sorte Sauvignon ANG Influence of nitrogen fertilization and leaf removal in grape zone on concentration of 2-methopxy-3-isobutylpyrazine of Sauvignon Blanc grapes Opis SLO Gnojenje z dušikom je povečalo vsebnost metoksipirazinov, razlistanje grozdja pa je njihovo koncentracijo zmanjšalo ANG Nitogen application increased methoxypyrazines concentration, while leaf removal decreased its content Šifra B.03 Referat na mednarodni znanstveni konferenci Objavljeno v IV CONAVI, Asti, 10-12 luglio 2012 ; Str. 43; Avtorji / Authors: Mosetti Davide, Lisjak Klemen Tipologija 1.12 Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci 3. COBISS ID 36034053 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Vpliv CO2 impulzev na Saccharomyces cerevisiae v fermentaciji vina ANG Influence of CO2 pulses on Saccharomyces cerevisiae in wine fermentation Opis SLO Vpliv CO2 impulzov v različnih dolžin CO2 impulzov omogoča počasnejšo proizvodnjo etanola, vendar v nasprotju večje proizvodnje glicerola ANG Influence of CO2 pulses on yeast strain at various lenght of CO2 pulses indicates slower production of ethanol but in contrary higher production of glycerol Šifra B.03 Referat na mednarodni znanstveni konferenci Objavljeno v TAPDK; Abstracts; 2012; Str. [1-5]; Avtorji / Authors: Berlot Matjaž, Berovič Marin Tipologija 1.12 Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci 4. COBISS ID 34446597 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Možnosti znižanja produkcije etanola s kontrolo metabolizma S.cerevisiae ANG Decreasing of production of ethanol by S. cerevisiae metabolism control Opis SLO Regulacija metabolnih poti Saccharomyces cerevisiae z istočasnim aktiviranjem biosinteze glicerola predstavlja eno izmed najbolj učinkovitih metod za zmanjšanje previsoke produkcije etanola ANG Regulation of metabolic pathways of Saccharomyces cerevisiae by the simultaneous activation of glycerol biosynthesis is one of the most effective methods to reduce the excessive production of ethanol Šifra B.03 Referat na mednarodni znanstveni konferenci Objavljeno v Lecture : 33rd World Congress of Vine and Wine [and] 9th General Assembly of the OIV; 2010; Str. [1-8]; Avtorji / Authors: Berlot Matjaž, Berovič Marin Tipologija 1.08 Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci 9.Drugi pomembni rezultati projetne skupine8 LISJAK K, STAVER M, DAMIJANIC K, VANZO A, MOCIVNIK B, VRHOVSEK U, SKRLJ M, MOZE S. Influence of hyperreductive pressing on content of hydroxycinnamic acids in must and wine 32nd World Congress of Vine 2009,254 [COBISS 3059560] RUSJAN D, STRLIC M, KOŠmERL T, PROSEN H Aroma of more and less aromatic wines related to pectolytic enzymes and to exogenous ßglucosidase 32nd World Congress of Vine and Wine Zagreb 2009 [COBISS 3652472] VANZO A, VRHOVSeK U et.al. Target versus nontarget analytical approach for describing the metabolism of anthocyanins 5th Annual International Conference, Edmonton Canada 2009, 183-184[COBISS 3119208] LISJAK, K, SuKLJE, K, BASa CeSNIK H, JANES L, VANZO, A, PELENGIC, R Monitoring of secundary metabolite during ripening of Sauvignon Blanc grapes : impact of foliar fertilisation and grape thinning. Vinarski dan 2010,Ljubljana,2010, 71-84, [COBISS 3456616] JANES, L, LISJAK K, VANZO A, BREGAR Z Determination of glutathione content in grape juice and wine Vinarski dan Ljubljana, 2010, 85-94, [COBISS 3456872] BERLOT M in sod Influence of static homogeneous magnetic field treatment S.cerevisiae wine fermentation 34 World Congress of Wine Portugal 2011, 14 [COBISS 35209221] KOŠMERL T in sod Biosorption of Cu ions during the alc. fermentation under different conditions 34 World Congress of Wine 2011 Portugal 2011, 19 [COBISS 3938680] BERLOT M, BEROVIČ M, FEFER D, LISJAK K, Influence of static homogeneous magnetic field treatment on S cerevisiae in wine fermentation, 35th World Congress of Vine and Wine 2011, Porto, Portugal. [COBISS 35209221] BERLOT M, BEROVIČ M, Influence of CO2 pulses on S. cerevisiae in wine fermentation 35th World Congress of Vine and Wine, 18-22 June 2012 Izmir, Turkey 2012, 1-5 [COBISS 36034053] JENKO M, ČUŠ F, KOŠMERL T, The influence of yeast strain and fermentation temperature on quality of Sauvignon Blanc wine 35th World Congress of Vine and Wine 2012, Izmir, Turkey 2012, 8 [COBISS 3878504] lO.Pomen raziskovalnih rezultatov projektne skupine9 10.1.Pomen za razvoj znanosti10 SLO Najpomembnejši rezultati raziskav na projektu L4 2042 so : • SI P-200900316. Patent za povišanje fermentativne produkcije glicerola v vinih. Postopek uvaja novo izvirno tehnologijo na osnovi termičnih šokov suspenzije vcepka Saccharomyces cerevisiae, ki reducirajo število neaktivnih kvasnih celic, preostale pa pridobijo spominski efekt (memory effect), ki jim omogoča krmiljenje redoks potencijala med fermentacijo z aktivacijo metabolne poti produkcije glicerola, ki ga termično obdelane kvasovke v procesu fermentacije uporabljajo kot regulator svojega spemenjenega ali novo nastalega oksireduktivnega stanja. Postopek omogoča do 80 % povišanje glicerola. S povišano produkcijo glicerola v vinih pridobimo polnost in komercijalno višjo dodano vrednost vin, kar omogoča pomembnost v tržni vrednosti končnega produkta. Postopek povišane produkcije glicerola je možno aplicirati tudi v velikem merilu. • Postopek je bil uspešno preizkušen tudi v pilotnem in produkcijskem industrijskem merilu • Pri določanju glutationa je bila s pomočjo HPLC-FD v sodelovanju z University of Auckland, Nova Zelandija, uspešno vpeljana in validirana nova metoda. S to metodo razpolaga v svetu le 5 laboratorijev kar predstavlja originalen dosežek. • S SPME GC-MS smo postavili in validirali nove metode določevanja hlapnih tiolov(4MMP, 4MMPOH,3MH,3MHA), ki dajejo vinu, saden in tropski karakter, • S SPME GC-MS smo postavili in validirali nove metode določevanja metoksipirazinov(IBMP, IPMP) in glutationa v vzorcih grozdja, • GC-MS smo določali v moštu in vinu hlapne snovi, višje alkohole in estre. Pridobljena znanja in rezultate smo vključevali v agronomske profile vinogradov kar nam je omogočalo, da smo se na osnovi teh znanj odločali za najprimernejši čas trgatve. • Ugotovili smo, da oksidacija ne vpliva na vsebnost metoksipirazinov. Preučili smo vpliv raztopljenega kisika v prisotnosti/odsotnosti SO2 na vsebnost hlapnih tiolov, glutationa in metoksipirazinov. Uporaba žveplovega dioksida je namreč ključna pri inaktivaciji oksidacijskih encimov in posledično ohranjanju glutationa in hlapnih tiolov.V raziskavi smo opravili čez 100 meritev raztopljenega kisika med pripravo in stekleničenjem vina ter vpeljali in preučili način njegovega zmanjševanja s pomočjo prepihovanjem z dušikom. • Analiza izvedenih tehnoloških postopkov je omogočila izbor najprimernejše tehnologije in analiz potrebnih za ohranjanje sortnosti in aromatičnosti, ki jih želimo ohraniti skozi potek vseh faz od grozdja, mošta, fermentacije do vina s prepoznavnim sortnim aromatskim karakterjem. S tem smo uspeli izdelati sistem karakterizacije izbora posameznih vinogradniških leg in temu izdelati primerno fermentativno tehnologijo za ohranjanje originalnih sortnih aromatskih potencijalov sorte Sauvignon • Ostali dosežki : http://izumbib.izum.si/bibliografije/J20130312182531-L4-2042.html ANG • The most important results of the research project L4 2042 are as follow: SI P- 200,900,316 Patent enables the basement for new to technology procedure for increase the fermentative production of glycerol in wines. The process of introducing a new technology based introduction of thermal shocks on Saccharomyces cerevisiae inoculum cell suspension that reduce the number of inactive yeast cells, while others acquire memory effect (memory effect), allowing them to control the redox potentials during fermentation with the activation of metabolic pathways of glycerol production by affected yeast used in the fermentation process. This cells are hiper producing the glycerol as a oxireductive regulator of or the emergent situation. This procedure allows up to 80% increase in glycerol. The increased production of glycerol in wines gain fullness and commercially higher added value of the wines, allowing the importance of the market value of the final product. The process of increased production of glycerol can be applied in large scale. • The procedure has been successfully tested in pilot and production on an industrial scale. • In collaboration with the University of Auckland, New Zealand, in the determining of glutathione new method in our research based on HPLC-FD was successfully introduced and validated in practice. This method is now in regular practice in World's only five laboratories representing genuine achievement. • Using SPME GC-MS, a new method for determination of volatile thiols (4MMP, 4MMPOH, 3MH, 3MHA) that give wine, fruity and tropical character was set up and validated and applied in our research • Using SPME GC-MS, a new method for determination of metoxipirazines (IBMP, IPMP) and glutathione in samples of grapes set up and validated and applied our research. • GC-MS were used in must and wine volatile compounds, higher alcohols and esters. Acquired knowledge and the results were included in agronomic profile of vineyards as we allow that we are on the basis of this knowledge to decide the best time for harvesting. • Oxidation does not affect the metoxipirazine content. Influence of dissolved oxygen in the presence / absence of SO2 and volatile thiols, glutathione and metoxipirazine was studied. The use of sulfur dioxide was found as crucial in inactivating the oxidizing enzymes and consequently maintaining glutathione and volatile thiols. In the survey we conducted over 100 measurements of dissolved oxygen during the preparation and bottling of wine and introduce and examine ways of reducing by flushing with nitrogen. • Analysis carried out technological processes has allowed selection of the most appropriate technology and analysis needed to maintain the varietal and aromaticity, we want to maintain throughout the course of all phases of grape must, fermentation of wine with distinctive varietal aromatic character. With this system we were able to create a characterization of selection of individual vineyard and make appropriate fermentativno this technology to maintain the original abilities of varietal aromatic varieties Sauvignon More detail achievements on http://izumbib.izum.si/bibliografije/J20130312182531-L4-2042.html 10.2.Pomen za razvoj Slovenije11 SLO APLIKATIVNI REZULTATI F.01 pridobitev novih praktičnih znanj, informacij in veščin F.02 pridobitev novih znanstvenih spoznanj F.05 sposobnost za začetek novega tehnološkega razvoja F.07 izboljšanje obstoječega izdelka F.09 razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije F.10 izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije F.14 izboljšanje obstoječih proiz. metod,instrumentov oz. proiz. proc. F.33 patent v Sloveniji UČINKI APLIKATIVNIH REZULTATOV G.02.06 večja konkurenčna sposobnost G.02.07 večji delež izvoza G.02.08 povečanje dobička G.03 tehnološki razvoj G.03.01 tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti G.03.03 uvajanje novih tehnologij ANG The most relevant achievements of the project relevant for Slovenian economy APLICATIVE RESULTS F.01 Acquisition of new practical knowledge F.02 Acquisition of new scientific knowledge F.05 Capability for introduction of new methods and technologies F.07 Incresng the quality of present product F.09 Development of new technological process/new technology F.10 Improvement of present technology process F.14 Improvement of present methods and instruments F.33 New highly applicable patent in Slovenia APLICATIVE RESULTS CONSEQUENCES G.02.06 Higher concurency capability G.02.07 Higher export participation G.02.08 Increasing the profit G.03 New technological process/new technology development G.03.01 Enlargement and update of present tehnology process G.03.03 Aplication of new technological process/new technology ll.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite, katerega od navedenih ciljev ste si zastavili pri projektu, katere konkretne rezultate ste dosegli in v kakšni meri so doseženi rezultati uporabljeni Zastavljen cilj 0 DA O NE Rezultat Dosežen bo v naslednjih 3 letih 3 Uporaba rezultatov V celoti 3 F.04 Dvig tehnološke ravni Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen bo v naslednjih 3 letih 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.05 Sposobnost za začetek novega tehnološkega razvoja Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih ^ F.06 Razvoj novega izdelka Zastavljen cilj 0 DA O NE Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov V celoti 3 F.07 Izboljšanje obstoječega izdelka Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.08 Razvoj in izdelava prototipa Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov V celoti F.09 Razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.10 Izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj 0 DA O NE Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih ^ F.11 Razvoj nove storitve Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih 3 F.12 Izboljšanje obstoječe storitve Zastavljen cilj 0 da O ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.13 Razvoj novih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov V celoti 3 F.14 Izboljšanje obstoječih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen bo v naslednjih 3 letih 3 Uporaba rezultatov V celoti F.15 Razvoj novega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov V celoti F.16 Izboljšanje obstoječega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj 0 da o ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 3 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat Uporaba rezultatov 31 F.19 Znanje, ki vodi k ustanovitvi novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat 3 Uporaba rezultatov F.20 Ustanovitev novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.21 Razvoj novih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen bo v naslednjih 3 letih d Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih 3 F.22 Izboljšanje obstoječih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen d Uporaba rezultatov V celoti 3 F.23 Razvoj novih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat Uporaba rezultatov d F.24 Izboljšanje obstoječih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat Uporaba rezultatov d F.25 Razvoj novih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj o DA 0 NE Rezultat 1 d Uporaba rezultatov 1 d F.26 Izboljšanje obstoječih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.27 Prispevek k ohranjanju/varovanje naravne in kulturne dediščine Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov 1 d F.28 Priprava/organizacija razstave Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.29 Prispevek k razvoju nacionalne kulturne identitete Zastavljen cilj 0 da O ne Rezultat Dosežen bo v naslednjih 3 letih Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih F.30 Strokovna ocena stanja Zastavljen cilj 0 da O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih ^ F.31 Razvoj standardov Zastavljen cilj 0 da o ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih ^ F.32 Mednarodni patent Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat 3 Uporaba rezultatov F.33 Patent v Sloveniji Zastavljen cilj O DA 0 ne Rezultat Uporaba rezultatov F.34 Svetovalna dejavnost Zastavljen cilj 0 da o ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Uporabljen bo v naslednjih 3 letih ^ F.35 Drugo Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat 3 Uporaba rezultatov 3 Komentar SLO Cilji in dosežki projekta Razvoj inovativne fermentativne tehnologije pridelave vina z višjim aromatsko aromatskim potencijalom in glicerolno polnostjo (SIP- 200900316). Razvoj novih metod v določevanju sortnih aromatskih komponent (metoksipirazinov, hlapnih tiolov, glutationa) omogoča razvoj in uporabo novih agrotehničnih ukrepov za ohranjanjearomatski aromatskega profila grozdja. Razvoj novih analitskih metod in znanj ter njihov prenos v prakso zahteva sočasno usposabljanje raziskovalno-razvojnega osebja v raziskavah. Izvajanje novih metod in procesnega vodenja zahteva dvig tehnološke ravni v raziskavah in proizvodnji. Prenos pridobljenih znanj na osnovi patenta in prenos v industrijsko proizvodnjo omogoča začetek novega novega tehnološkega razvoja. Končni izdelek je vino z višjo aromatsko vrednostjo in polnostjo in s tem dodano tržno vrednostjo. Razvoj in izdelava novega tehnološkega procesa oziroma tehnologije. Razvoj novih storitev v smislu analitike, uporabe nove instrumentacije in vodenja procesne kontrole in izdelava sistematike preučevanja zdravstvenega stanja trte in agronomskih ukrepov v vinogradu. ANG Goals and Achievements The development of innovative technology fermentative production of wine with a higher aromatic potential and glycerol fullness (SIP-200 900 316). Development of new methods in determining the varietal aromatic components (metoxipirazines, volatile thiols, glutathione) enables the development and use of new agro-technical measures to preservation of the grape aromatic profile.Development of new analytical methods and skills, and their transfer into practice requires the simultaneous training of research and development personnel. The implementation of new methods and process control requires raising the level of technology in the research and production. Development and manufacture of new technological process or technology. Development of new services in terms of analytics, the use of new instrumentation and process control management and manufacturing systematic study of the health status of varieties and agronomic measures in the vineyard.Transfer of knowledge on the basis of research results and patent in tehnology, and transfer of knowledge in industrial production represents the basis of a new technological developments. The final product is a wine with a higher value and aromatic fullness and the added market value. 12.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite potencialne vplive oziroma učinke vaših rezultatov na navedena področja Vpliv Ni vpliva Majhen vpliv Srednji vpliv Velik vpliv G.01 Razvoj visokošolskega izobraževanja G.01.01. Razvoj dodiplomskega izobraževanja O O O 0 G.01.02. Razvoj podiplomskega izobraževanja o o 0 O G.01.03. Drugo: o o o O G.02 Gospodarski razvoj G.02.01 Razširitev ponudbe novih izdelkov/storitev na trgu o o o 0 G.02.02. Širitev obstoječih trgov o o 0 o G.02.03. Znižanje stroškov proizvodnje o o o 0 G.02.04. Zmanjšanje porabe materialov in energije o o o 0 G.02.05. Razširitev področja dejavnosti o o 0 O G.02.06. Večja konkurenčna sposobnost o o 0 o G.02.07. Večji delež izvoza o o o 0 G.02.08. Povečanje dobička o o o 0 G.02.09. Nova delovna mesta o o 0 O G.02.10. Dvig izobrazbene strukture zaposlenih o o o 0 G.02.11. Nov investicijski zagon o o 0 O G.02.12. Drugo: o o o o G.03 Tehnološki razvoj G.03.01. Tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti O o o 0 G.03.02. Tehnološko prestrukturiranje dejavnosti o o 0 o G.03.03. Uvajanje novih tehnologij o o o 0 G.03.04. Drugo: o o o o G.04 Družbeni razvoj G.04.01 Dvig kvalitete življenja o o 0 o G.04.02. Izboljšanje vodenja in upravljanja o o 0 o G.04.03. Izboljšanje delovanja administracije in javne uprave o o 0 o G.04.04. Razvoj socialnih dejavnosti 0 o o o G.04.05. Razvoj civilne družbe 0 o o o G.04.06. Drugo: o o o o G.05. Ohranjanje in razvoj nacionalne naravne in kulturne dediščine in identitete o o 0 o G.06. Varovanje okolja in trajnostni razvoj o o 0 o G.07 Razvoj družbene infrastrukture G.07.01. Informacijsko-komunikacijska infrastruktura o o 0 o G.07.02. Prometna infrastruktura 0 o o o G.07.03. Energetska infrastruktura o o o 0 G.07.04. Drugo: o o o o G.08. Varovanje zdravja in razvoj zdravstvenega varstva o o 0 o G.09. Drugo: o o o o Komentar SLO Potencialni vplivi oziroma učinki rezultatov na navedena področja : Rezultati projekta bodo vplivali na nadalnji razvoj dodiplomskega izobraževanja študentov kemijskega inženirstva, agronomije in enologije kar bo omogočilo v nadaljevanju njihov razvoj na podiplomskem izobraževanju. Razširitev ponudbe vina kot rezultata nove tehnologije uporabnika Kleti Ptuj, Perutnine d.d. Z novo tehnologijo bo omogočeno znižanje stroškov proizvodnje, zmanjšanje porabe materialov in ergije. Vina po novi tehnologiji omogočajo večjo konkurenčno sposobnost, povečanje dobička. Ob razširitvi proizvodnje se bodo odprla nova delovna mesta, Z uvajanjem novih tehnologij je mogoča tehnološka razširitev inposodobitev dejavnosti. ANG Potential impacts and effects results Results of the project will influence the future trend of undergraduate education of students of chemical engineering, agronomy and oenology, which will allow the continuation of their development in postgraduate education. Wine as a result of user new technology will be able to reduce production costs, reduce the consumption of materials and ergy. They allow greater competitive advantage and in further increase profits. 13.Pomen raziskovanja za sofinancerje12 Sofinancer 1. Naziv PERUTNINA PTUJ,reja perutnine, proizvodnja krmil, d.d Naslov Potrčeva cesta 10, 2250 Ptuj Vrednost sofinanciranja za celotno obdobje trajanja projekta je znašala: 38.236 EUR Odstotek od utemeljenih stroškov projekta: 25 % Najpomembnejši rezultati raziskovanja za sofinancerja Šifra 1. Iz nabora vinogradniških leg sorte Sauvignon smo napravili izbor 7 najbolj reprezentativnih vzorčnih mest in postavili metodo za referenčne kriterije izbora. F.09 2. Izdelali smo originalni agronomski profil vinograda z natančno definicijo lege, mikroklime sestavo prsti in vremenskimi podatki ob času vzorčenja s ciljem ugotavljanja optimalne zrelosti grozdja F.09 3. Postavili in validirali smo metode določevanja najbolj tipičnih aromatskih spojin, nosilcev sortne arome metoksipirazinov glutationa in najpomembnejših hlapnih tiolov ter pridobljena znanja in rezultate vključili v agronomske profile F.13 4. Določili smo vpliv spreminjanja procesnih parametrov na ohranitev in razvoj primarnih aromatičnih snovi in fermentacijskih arom v pilotnem in industrijskem merilu F.13 5. uporabili optimirani on-line redoks potencijal profil kot glavni povečevalni kriterij za prenos pridobljenih rezultatov v pilotno in industrijsko merilo in preizkusili novo metodo za povečanje tvorbe glicerola F.09 Komentar Potrjujemo, da je potekal projekt v skladu z vsemi zastavljenimi časovnimi termini in cilji. Rezultati projekta bodo pomembno prispevali k nadaljnjemu dvigu kakovosti proizvodnje naših vin. Nova dognanja v smislu pridelave, predelave grozdja ter ne nazadnje tehnologije fermentacije in proizvodnja vina se že uporabljajo pri našem delu in s tega vidika so rezultati projekta oz.pričakovanja že uspešno uvedena v prakso. Ocena Smatramo, da smo projekt L4-2042 uspešno zaključili. 14.Izjemni dosežek v letu 201213 14.1. Izjemni znanstveni dosežek Najpomembnejši dosežek projektne skupine je nagrada BEROVIČ M in sod Special Prize for Innovations for Economy na 4th International Technology Transfer Conference 2011 za inovacije v vinarstvu Inovacija je zaščitena s slovenskim patentom SIP201000434 vložena je tudi prijava za EU Patent Inovacija je bila predstavljena na najpomembnejših forumih vinarstva v 2011 BEROVIČ in sod New method for fast separation of magnetized yeast S.cerevisiae [invited lecture] 34 World Congress of Wine Portugal 2011 [COBISS 35208197] BEROVIČ Magnetic separation of wine yeast biomass [inv. lecture] World Congress on Biotechnology Hyderabad India 2011 [COBISS 35209989] BEROVIC Application of magnetic nano particles for separation of wine yeast biomass 15. Enology symposium [inv. lecture] Geisenheim Res. Center 2011 [COBISS 35517701] BEROVIC Application of magnetic nano particles for separation of wine yeast biomass [inv. lecture] University of Stellenbosch South Africa 2011 [COBISS 35517957] 14.2. Izjemni družbeno-ekonomski dosežek Najpomembnejši družbeno ekonomski dosežek projektne skupine je gotovo nagrada : BEROVIČ M in sod. Special Prize for Innovations for Economy na 4th International Technology Transfer Conference 2011 za inovacije v vinarstvu Inovacija je zaščitena s slovenskim patentom SIP201000434 vložena je tudi prijava za EU Patent Patent je izvirna inovacija, ki omogoča novo in hitrejšo tehnologijo in je izjemnega ekonomsko-družbenega pomena z dodano tržno vrednostjo C. IZJAVE Podpisani izjavljam/o, da: • so vsi podatki, ki jih navajamo v poročilu, resnični in točni • se strinjamo z obdelavo podatkov v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov za potrebe ocenjevanja ter obdelavo teh podatkov za evidence ARRS • so vsi podatki v obrazcu v elektronski obliki identični podatkom v obrazcu v pisni obliki • so z vsebino zaključnega poročila seznanjeni in se strinjajo vsi soizvajalci projekta Podpisi: zastopnik oz. pooblaščena oseba raziskovalne organizacije: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in vodja raziskovalnega projekta: Marin Berovič Kraj in datum: Ljubljani ZIG [15.3.2013 Oznaka prijave: ARRS-RPROJ-ZP-2013/151 1 Opredelite raziskovalno področje po klasifikaciji FOS 2007 (Fields of Science). Prevajalna tabela med raziskovalnimi področji po klasifikaciji ARRS ter po klasifikaciji FOS 2007 (Fields of Science) s kategorijami WOS (Web of Science) kot podpodročji je dostopna na spletni strani agencije (http://www.arrs.gov.si/sl/gradivo/sifranti/preslik-vpp-fos-wos.asp). Nazaj 2 Napišite povzetek raziskovalnega projekta (največ 3.000 znakov v slovenskem in angleškem jeziku) Nazaj 3 Napišite kratko vsebinsko poročilo, kjer boste predstavili raziskovalno hipotezo in opis raziskovanja. Navedite ključne ugotovitve, znanstvena spoznanja, rezultate in učinke raziskovalnega projekta in njihovo uporabo ter sodelovanje s tujimi partnerji. Največ 12.000 znakov vključno s presledki (približno dve strani, velikost pisave 11). Nazaj 4 Realizacija raziskovalne hipoteze. Največ 3.000 znakov vključno s presledki (približno pol strani, velikost pisave 11) Nazaj 5 V primeru bistvenih odstopanj in sprememb od predvidenega programa raziskovalnega projekta, kot je bil zapisan v predlogu raziskovalnega projekta oziroma v primeru sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine v zadnjem letu izvajanja projekta, napišite obrazložitev. V primeru, da sprememb ni bilo, to navedite. Največ 6.000 znakov vključno s presledki (približno ena stran, velikost pisave 11). Nazaj 6 Navedite znanstvene dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Raziskovalni dosežek iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, iF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Nazaj 7 Navedite družbeno-ekonomske dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Družbeno-ekonomski rezultat iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Družbeno-ekonomski dosežek je po svoji strukturi drugačen kot znanstveni dosežek. Povzetek znanstvenega dosežka je praviloma povzetek bibliografske enote (članka, knjige), v kateri je dosežek objavljen. Povzetek družbeno-ekonomskega dosežka praviloma ni povzetek bibliografske enote, ki ta dosežek dokumentira, ker je dosežek sklop več rezultatov raziskovanja, ki je lahko dokumentiran v različnih bibliografskih enotah. COBISS ID zato ni enoznačen, izjemoma pa ga lahko tudi ni (npr. prehod mlajših sodelavcev v gospodarstvo na pomembnih raziskovalnih nalogah, ali ustanovitev podjetja kot rezultat projekta _ - v obeh primerih ni COBISS ID). Nazaj 8 Navedite rezultate raziskovalnega projekta iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) v primeru, da katerega od rezultatov ni mogoče navesti v točkah 7 in 8 (npr. ker se ga v sistemu COBISS ne vodi). Največ 2.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 9 Pomen raziskovalnih rezultatov za razvoj znanosti in za razvoj Slovenije bo objavljen na spletni strani: http://sicris.izum.si/ za posamezen projekt, ki je predmet poročanja Nazaj 10 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 11 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 12 Rubrike izpolnite / prepišite skladno z obrazcem "izjava sofinancerja" http://www.arrs.gov.si/sl/progproj/rproj/gradivo/, ki ga mora izpolniti sofinancer. Podpisan obrazec "Izjava sofinancerja" pridobi in hrani nosilna raziskovalna organizacija - izvajalka projekta. Nazaj 13 Navedite en izjemni znanstveni dosežek in/ali en izjemni družbeno-ekonomski dosežek raziskovalnega projekta v letu 2012 (največ 1000 znakov, vključno s presledki). Za dosežek pripravite diapozitiv, ki vsebuje sliko ali drugo slikovno gradivo v zvezi z izjemnim dosežkom (velikost pisave najmanj 16, približno pol strani) in opis izjemnega dosežka (velikost pisave 12, približno pol strani). Diapozitiv/-a priložite kot priponko/-i k temu poročilu. Vzorec diapozitiva je objavljen na spletni strani ARRS http://www.arrs.gov.si/sl/gradivo/, predstavitve dosežkov za pretekla leta pa so objavljena na spletni strani http://www.arrs.gov.si/sl/analize/dosez/. Nazaj Obrazec: ARRS-RPROJ-ZP/2013 v1.00 34-0A-EA-5A-07-9D-7E-F7-65-70-7D-2D-D9-28-E5-75-FE-8A-B0-29 International Technology Transfer Conference PUBLIC CALL FOR THE BEST INVENTIVE/INNOVATIVE PROJECTS WITHIN PUBLIC RESEARCH ORGANIZATIONS (PROs) FOR THE ECONOMY IN 2011 A special prize for INNOVATIONS FOR ECONOMY prof. dr. Marin Bero vie in prof. dr. Darko Makovec Prize, 3.000 EUR Ljubljana, 24. 10. 2011 I Institut "Jožef Stefen", Ljubljana, Slovenija enterprise europe n(>1vt/nrk »niFiiMj Itntatmt utMmt m ITnKiAt»?!» %) MarlKnni l/sr Kticinnct in hi^iHwl la^i^ttL IVI Head of organizing committee; dr. Šp^a^Stres Javna agencija za raziskovalno dejavnost RcpLEblike Slovenije jNaloztavwsoprihodnost iYft^is"» nn-u^nvAMiRA FVWmsliMIA PrnnAor« ni intam/tfi/in/tl hnernMc SWAT EVS0»S<0 ^ lH'TCfilA.NC ' WriLCVJNJF c.'CAtiacuc TsnstTriAit : Ciiinct.AJBCii