Ilustrovan gospodarski list. Uradno glasilo c. kr. kmetijske družbe P^ za vojvodino kranjsko. Ureja Gustav Pire, družbeni ravnatelj. »Kmetovalec« izhaja 15. in zadnji dan v mesecu ter stane 4 K, za gg. učitelje in ljudske knjižnice pa le 2 K na leto. — Udje c. kr. kmetijske družbe kranjske dobivajo list brezplačno. lnserati (oznanila) se zaračunjajo po nastopni ceni: Inserat na vsi strani 50 K, na 1j,1 strani 30 K, na >/„ strani 15 K in na '50 « « 11 90 « 55 « dioseška pšenica, tukajšnja setev, je dala...........19-50 « « 14-40 « 54 « Po uspehu tega primerjalnega poskusa vidimo, da je bil pridelek „zlate pšenice" v poskušališču grmske šole primeroma najslabši. Najboljši je bil pa v letošnjih razmerah pridelek »dioseške pšenice", in sicer tiste, ki je bila pridelana na graščini gospoda barona L, Liechtenberga v Jablah na Gorenjskem. Tudi učenci so mi sporočili, da se je zlata pšenica na njih domu slabše sponesla kakor domača pšenica. Če pregledamo še težo zrnja, vidimo, da je zlata pšenica letos tudi na to stran slabša, kajti teža pridelane pšenice je naslednja: 1 hI domače pšenice (pridelane v poskušališču) tehta . . 73 kg 1 « zlate « « « « « ..72« 1 « dioseške «, izvirne « « « « . . 72 » 1 « dioseške «, tukajšnja setev (pridelane v poskušališču) tehta...................731/2« Po letošnjih uspehih kaže delati zlasti z „dioseško pšenico" še nadaljne poskušnje, da se docela prepričamo o njeni vrednosti. Dobro bi bilo, da bi tudi drugi gospodarji, ki so delali poskušnje z „zlato pšenico", povedali kaj o svojih uspehih. To velja posebno.za kraje, ki niso trpeli vsled toče in drugih neprilik. R. Pravilna naprava sadnega mošta. (Piše R. Dolenc.) (Dalje.) Iz hrušek se pa mošt drugače pravilno napravlja kakor iz jabolk, in sicer drugače iz pravih moštnic, drugače iz namiznih vrst. Hruške so povsem drugačne kemijske sestave kakor so za napravo mošta najpripo-ročljivejša kisla jabolka. Kemijska sestava njih soka je namreč v nekem oziru boljša od sestave jabolk, v drugem je pa slabša. Boljša je, ker imajo hruške — posebno namizne vrste — veliko več sladkorja v sebi kakor jabolka pa tudi veliko več čreslovine — posebno moštnice. Slabša je pa sestava hruševega soka v primeri z jabolčnim zato, ker nima skoraj nič prave kisline. Iz tega sledi, da je najbolje jabolka in hruške mešati, da jabolčni sok pomnoži hrušovemu kislino, hrušev pa jabolčnemu sladkor in čreslovo kislino. Glede podelovanja hrušek, posebno moštnic, je pa še to naglašati, da se ne smejo za mošt rabiti že pre-zrele, testnate, to je že črne ter mehke. Take moštnice dajejo sicer jako sladak mošt, toda dokipeti noče dolgo časa, ali pa še celo nikoli, tako da ostane vedno sladak, in učistiti se tudi noče ter je vedno kalen. Vsled tega je iz prezrelih, že testnatih hrušek napravljen mošt nestanoviten, pokvarjenju jako podvržen. Vse te slabe lastnosti dobi tak mošt zato, ker se navadni sadni sladkor vsled prezorenja izpremeni v žlezasti sladkor, ta pa kaj težko pokipi, popolnoma pravzaprav nikoli. Hruške, posebno moštnice, naj se torej ne spravljajo, kakor je bilo to pri jabolkih priporočano, šele v kleti, da se tam pomed6; ampak naj se obe-rejo, kadar dozore na drevesu, kadar dobe črne peške, in naj se takoj p odelaj o v m o št, dasiravno niti užitne niso, ker imajo mnogo čreslove kisline v sebi. Dotika zraka pri tolčenju ali mlenju in pri stiskanju moštnic kaj ugodno vpliva na sok na drevesu dozorelih hrušek; kajti vsled sicer neznane kemijske pretvorbe se škrob in velik del čreslove kisline izpremeni v sladkor, ki pokipi. To odločno kaže okus soka stolčenih ter na zraku porjavelih hrušek. Pri naši najnavadnejši slovenski moštnici, pri naši navadni zeleni tepki je pravo dozorelost za mošt težko spoznati, če se hruška ne prereže, kajti ona ostane na drevesu vedno zelena, dokler ne prezori, to je do takrat, ko postane znotraj že rjava ter mehka, torej sladka. Zato je jako priporočljiva pivška tepka, ki je bila priporočena v „Kmetovalcu" 1. 1901. št. 6. Ta tepka*) ima to dobro lastnost, da spremeni svojo prvotno zeleno barvo, kakorhitro dozori na drevesu, v rumeno, na solnčni stani celo nekoliko v bledo rdečkasto, in kadar je taka, je najboljša za mošt. Namesto navadne zelene tepke naj bi se torej za mošt pomno-ževala^ le rumena pivška tepka. Če torej moštnice za dober stanoviten mošt ne smejo prezoreti, to pri namiznih vrstah že celo ne sme biti, če se ne porabijo drugače. Te imajo prezrele glede kakovosti mošta iste slabe lastnosti kakor moštnice, vrhutega se pa še ne dado odtisniti, ker so močnikaste in tako mehke, da pri stiskanju vse iz stiskalnice uidejo. Kako fin mošt dajejo namizne vrs e hrušek, dokazuje dejstvo, da na Virtemberškem, v najvzornejši sadjarski deželi Evrope, iz prave maslenke napravljajo neko vsto penečega vina ali šampajnca, ki mu bučni šampanjec pravijo, in sicer zato, ker ga ne hranijo v navadnih steklenicah, ampak v glinastih bučah. Gospod V. Rohrman mi je pripovedoval, da so mu letos mesca avgusta na poučnem potovanju v Švici pri nekem obedu postregli s starim hruševim moštom, ki so ga v boteljkah na mizo prinesli in ki je bil tako izvrsten, da bi ga bil zelo vsak pil za fino pristno grozdno vino. To dokazuje, kje so z napravo sadnega mošta drugod, in kje smo mi! — Prvo delo pri napravi mošta, bodisi iz jabolk ali pa iz hrušek, mora to biti, da se vsako jabolko, vsaka hruška, izkratka da se vsak sad posebej v roke vzame ter pazljivo pregleda, ni li morda gnil ali piškav. To se najpripravneje dela na ta način, da se sadje na prav svetlem prostoru na mizo strese, ki je z latami obdana, da sadje na tla ne pada, potem ga pa ženske tako pazljivo preberejo, kakor žito za setev. Vsi popolnoma gnili sadovi se morajo zavreči, vsi nagnili in piškavi pa pozorno izrezati, tako da ne pride prav nič gnilega ali piškavega v porabo. To, da se pri nas kar vse skupaj zdrobi, zdravo in gnilo, ali vsaj nagnilo in piškavo sadje, to je pač izmed največjih napak pri napravi sadnega mošta. Gnilo in piškavo sadje dela mošt grenak, smrdeč, kalen, nestanoviten, sploh tak, kakršen bi nikakor ne smel biti. Ko je sadje dobro prebrano ter obrezano, se drobi, masti ali melje. To se v raznih krajih vrši na različne načine. Pri nas se sadje večinoma z lesenimi bati stolče v lesenih ali kamenitih koritih, zato v nekterih krajih sadni mošt imenujejo tolkec ali tolkovec. Na Nemškem, posebno na Virtemberškem, in povsod drugod, kjer sadni mošt pravilno napravljajo, kakor v Švici, v Normandiji na Francoskem, na Zgornjem Štajerskem in Zgornjem Avstrijskem itd., rabijo v ta namen posebne stroje, sadne mli ne. Najbolj razširjen je virtemberški ali rajtlinški sadni mlin, imenovan po svetovno sloveči sadjarski šoli Reutlingen na Virtemberškem. Kmetijska šola na Grmu ima tak sadni mlin že 14 let v rabi. Izdeluje pa take mline tvrdka Ph. Majfarth & Comp. na Dunaju (II. Taborstrasse 71) pod imenom „Greif-'. Izdeluje jih v več velikostih, in sicer za ročno delo in na motorje ter stane po velikorti 160 do 210 kron. Tehta 300 do 330 kilogramov, kajti valjarja sta težka, ker sta kamenita. Delo, ki ga opravlja ta stroj, je dobro, le dosti gonilne moči zahteva, kajti vrteti ga morajo štiri osebe, ki se pa morajo še dostikrat menjati, ker kmalu opešajo. Zato kaže tak stroj omisliti le za prav velika gospodarstva, ki napravljajo dosti sadnega mošta, posebno pa za zadružne moštarne, kjer se potem goni z živino ali pa z motorjem. Sicer pa izdeluje omenjena tvrdka še dva druga manjša in lažja sadna mlina z železnimi valjarji, ki se veliko laže vrtita, tako da zadostuje ena, kvečjemu dve menjajoči se človeški sili. Eden teh mlinov, št. 5., tehta le 115 kg in stane na Dunaju 120 kron. Drugi, št. 6. (ta je prenosen, tako da se lahko prestavlja s kadi na kad, dočim sta prva dva na posebnem stalu), tehta pa le 90 kg in stane ravnotoliko kron. Kako ta dva stroja delata, nam ni znano, ker jih nismo skusili, ker jih nimamo. Pač pa smo letos na Grmu preskusili sadni mlin domačega izdelovalca g. Janeza Pleča iz Starevasi pri Št. Jerneju na Dolenjskem. Ta tehta le 58 kg in stane le štiriindvajset kron. Ta stroj je v svoji sestavi v primeri k zgoraj navedenim (podobe vseh prijavimo v prihodnji št. „Kmetovalca") pač prava igrača, ker je silno preprost, vendar pa jako priporočljiv, posebno za manjše posestnike, 1. zato, ker opravlja izvrstno delo, dasi res nekoliko počasi; 2. ker kaj malo stane; 3. ker se lehko prenaša (ena jaka oseba ga lehko na hibtu nese); 4. zato, ker ga lehko vsak domač rokodelec, t. j. kovač in kolar, popravi, če se kaj pohabi, dočim je za popravo drugih strojev treba že mehanikov. Vsak čitatelj ,.Kmetovalca" se o istiniti izvrstnosti Plečevega stroja lahko prepriča iz naslednje tabelice, ki je sestavljena po natančni preskušnji na Grmu. Pripravljenega sadja je treba za stiskalnico za Čas drobljenja na stroju Oseb je treba za drobljenje na troju Časa je treba za odtisnjenje na stroju Množina mošta iz stroja Greif Pleč Greif Plec Greif Pleč Greif Pleč Greif Pleč kilogramov minut ur litrov 155 185 10 ■45 4 1 l'/4 V!, 81 111 (Konec prih.) Vprašanja in odgovori. Vprašanje 174. Od nezadaeanega vina pri ženi-tovanju sem plačal pozneje dae in veliko denarno globo, dasi sem se izgovarjal, da za pijačo svatom nisem ničesar računil, temveč le za jed in kruh. Svatje so kot priče izpovedali, da so plačali za gostijo, a za ktero reč so plačali, se jim ni povedalo. Ali je bilo to kaznovanje postavno in ali mi kaže pritožiti se proti kazni ? (J. H. v S.) Odgovor: Da ste bili kaznovani, je utemeljeno v zakonu, kajti kakorliitro je bila ženitovanska gostija proti plačilu in Vi ne morete jasno dokazati, da ste dajali vino zastonj, se smatra, da ste vino prodajali na drobno, in to je pri takih gostijah le tedaj dovoljeno, če se toči zadacano vino. Proti kazni se nikar ne pritožite, temveč le vložite prošnjo, da Vam milostno odpuste kazen. Vprašanje 175. Pri napajanju se je sosedova krava zagnala v mojo, da je padla in si zlomila nogo. Ali imam pravico zahtevati od soseda povračilo škode ? (A. Z. v D.) Odgovor- Le v slučaju, če je znano, da je sosedova krava nevarna in je on zaraditega zavezan skrbeti, da se i ne zgodi kaka nesreča, bi se morda dalo pri sodišču kaj doseči, če se dokaže, da je sosed opustil potrebne varnostne naredbe. Bržkone je pa to le nesrečen slučaj, ki zanj sosed ne more biti odgovoren, saj se to vedno dogaja, da se krave druga na drugo spenjajo, kadar gredo na pašo ali na vodo. Vprašanje 176. Kako se kuha žganje iz trnulj, in koliko žganja se dobi iz 100 kg trnuljevih jagod ? (F. S. v P,) Odgovor: Iz trnulj se žganje kuha kakor iz vseh drugih enakih jagod. Jagode morajo seveda najprej pokipeti. Z ozirom na to, koliko sladkorja imajo jagode v sebi, kakšno je bilo kipenje in način kuhanja, se more računati na 3 do 6 litrov žganja iz 100 kg trnulj. Načelo velja, da so trnulje šele takrat godne, kadar jih parkrat jesenska slana popari. Vprašanje 177. Kako naj postopam z bezgovimi jagodami, ki bodo za žganje? (I. H. v M.) Odgovor: Jagode je predvsem po možnosti zdrobiti in potem pustiti, da pokipe. Ce se kipenje vrši v odprti posodi in ob gorkem vremenu, tedaj je žonto prav kmalu pokuliati, drugače se skisa. V gorkem času je žonta v 3 do 4 dneh godna. Ce pa žonta kipi v zaprti posodi s kipelno veho, sme poljubno dolgo kipeti, ker se ne pokvari. Vprašanje 178. Pri nas nekteri v tem času krompirju porežejo steblovje, češ da se potem krompir bolj debeli. Ali je res kaj na tem? (J. Ž. v M.) Odgovor: Ce bi bili naši ljudje le količkaj poučeni o rastlinskem življenju, bi vedeli, da se vse raslinsko življenje vrši v zelenih delih rastline, t. j. v listju, in bi potem gotovo ne trdili in ne delali takih neumnosti. Trditev, da se krompirjevo gomolje bolj debeli, če se krompirjevec poreže, velja toliko, kolikor trditev, da se prašič poprej odebeli, če se mu izreže želodec. Dokler je krompirjevo steblovje zeleno, toliko časa se krompir debeli in boljša, t. j. množina škroba v njem narašča. Ce se pa zeleno steblovje poreže, preden je dotična vrsta krompirja dozorela, potem postane krompir steklast. Vprašanje 179. Je li mogoče sod, kjer sem do-sedaj napravljal galico za škropljenje, tako popraviti, da bo poraben za mošt? (M. V. v M.) Odgovor: Ce odpravite s pridnim snaženjem vso skorjo od apnate galice z notranje površine soda, potem je posoda porabna za kakšen manj vreden mošt, ker nekaj vsekako preide v vino, kar ga gotovo ne zboljša. Vprašanje 180. Kaj je početi proti snetljivosti pšenice? (M. D. v S.) Odgovor: Zanesljivo sredstvo, snetljivost pšenice preprečiti, je namakanje semena 12 do 16 ur v raztopini bakrenega vitriola (modre galice) v vodi. Raztopina naj bo ^odstotna, t. j. na 100 litrov vode je vzeti kg galice. Vprašanje 181. Ker je prišel čas, da redim mlade prašičke s krompirjem, zato vprašam, ali je nekuhan krompir redilen kakor kuhan, kajti prašiči istotako radi jedo nekuhanega? (V. H. v B.) Odgovor: Nekuhan krompir ni tako redilen kakor kuhan, kajti kuhanega morejo zlasti mlade živali veliko več prebaviti, porabiti. Vrhutega dela nekuhan krompir mladim prašičem težkoče v prebavilih, in nov nekuhan krompir je celo naravnost škodljiv, ker ima v sebi veliko strupa solanina. Se celo voda, kjer se krompir kuha, je strupena in jo je odlivati. Bes je, da se nekuhan krompir iehko dolgo časa poklada, ne da bi se kaj škodljivega zapazilo, a naenkrat pa lehko v svinjaku nastane velika škoda. Vprašanje 182. Na dveh krajih v svojih obširnih vinogradih, zlasti na silvancu, imam toliko plesnobe (oidium), vzlic petkratnemu Žveplanju v ugodnem vremenu, da je skoraj vse grozdje proč. Kaj mi je v prihodnje še storiti? (V. K. v B.) Odgovor: Proti plesnobi ni drugega sredstva kakor žveplanje. Žveplajte dvakrat že pred cvetjem, ker je žveplanje v tem času najvažnejše. Vprašanje 183. Ali je bolje rezati cepiče od onih trsnih mladik, ki imajo spodaj grozdje, ali od nerodovitnih? (F. B. v S.) Odgovor: Glede tega ni določnih preskušenj. Dokler je dovolj cepičev od rodovitnega lesa, je naravno bolj priporočeno te rabiti. Vprašanje 184. S kterim umetnim gnojem je gnojiti pšenici in koliko gnoja je potresti ? (F. B. v S.) Odgovor: Jeseni ob setvi se pšenici pognoji na ha s 300 kg Tomasove žlindre in 100 kg kalijeve soli. Spomladi, ko sneg skopni in prične rasti, se pa po vrhu potrese na ha še 150 kg čilskega solitra. Vprašanje 185. Kupljeno macesnovo seme sem dve leti zapored vsejal, a s prav slabim uspehom. Tukaj je pa staro macesnovo drevo, polno semenskih češarkov. Ali bi bilo domače seme dobro; kdaj ga je brati in kako je z njim ravnati? (R. p. v G.) Odgovor: Domače macesnovo scmo, prav prirejeno, je tako dobro kakor kupljeno, ali pa še boljše, češarki se najbolje poberejo v drugi polovici zime. Posušiti jih je na solncu ali pa na peči, kjer pa toplina ne sme presegati 35° C. Pred setvijo je seme namočiti v gnojnici ali v apneni vodi, da potem rajši skali, drugače ostane v zemlji preveč zrn, ki niso kalila. Gospodarske novice. * Sliko udeležencev poučnega izleta v Švico smo priobčili v tej številki na prvi strani. Podrobno poročilo o potovanju iz peresa gospoda pristava V. Bohrmana pričnemo kmalu objavljati in že sedaj opozarjamo čitatelje na ta velezanimivi spis. Na sliki je le 35 udeležencev, ker 4 niso prišli k fotografu. * 0 poučnem potovanju kranjskih kmetovalcev V Švico bo poročal pristav V. Bohrman v Novem mestu v nedeljo, 18. t. m. ob devetih dopoldne v društvenem prostoru kmetijske podružnice (v hiši g. Jakšeta). Vstop je vsakemu dovoljen, zato vabimo k obilni udeležbi. * Opozarjamo na razglas o oddaji plemenskih bikov pincgavskega in pomurskega plemena, ki je objavljen med uradnimi vestmi te številke. Glede oddaje pincgavskih bikov opozarjamo zlasti živinorejce na Gorenjskem, kajti v zadnjem času se kaže v tej najvažnejši živinski pokrajini tako sramotna zanikarnost glede dobrih plemenskih bikov, da se nazadovanje v kakovosti živine že očitno kaže. * I. kranjski perutninarski zavod za Kranjsko. Gotovo bo zanimalo širše kroge, zlasti kmetovalce, perutni-narje, hotelirje, privatne itd. poročilo, da je gospod Anton Lehrmann v Ročevnici, pol ure hoda od Tržiča na Gorenjskem, preteklo leto ustanovil perutninski zavod, ki ga je otvoril dne 1. septembra 1904 pod imenom „1. kranjski perutninarski zavod v Tržiču, Gorenjsko". Zavod stoji v prijazni, le proti jugu odprti dolini, ter je postavljen popolnoma po načrtih imetelja ter opremljen z najnovejšimi uredbami, kakor za-• klopnimi gnezdi itd. Perutnini je odmerjen velik, z žično mrežo ograjen sadni vrt. Plemenili se bosta v začetku le dve pasmi, ki sta radi svojih izvrstnih lastnosti splošno znani in je stalni plemenski rod 5-30 grahastih — Plvmout-Rock — in 5-30 jerebičastih — Lahov (Leghorn). Obe pasmi sta najčistejše plemenske krvi ter premiranih staršev. — Ker je zavod opremljen tudi z najnovejšimi valilniki, mu je mogoče na leto odrediti okoli 1000 do 1500 komadov perutnine, ki se bodo izbrani oddajali za pleme, ostala se pa proda kot izvrstna namizna perutnina. — Vsled vsestranske najboljše ureditve zavoda bo mogoče oddajati vse leto prve vrste plemensko in vsakovrstno klavno kuretino, ter ob času tudi jajca za valjenje. Po novem letu bo zavod tudi postregel s prvovrstnimi, čistokrvnimi pekinškimi racami in emdenskimi gosmi. — Zavodu je priklopljen oddelek za rejo kuncev, ter se vzgajajo kod posebnost — ruski kunci (izvrstni klavni in športni zajci). — Končno bodi tudi še omenjeno, da je bil gosp. A. Lehrmann že na različnih razstavah oddlikovan s svetinjami in diplomi za svojo perutnino. Da je bilo to vkljub mladosti zavoda mogoče, priča o njegovi strokovnjaški vpeljavi ter ga moremo vsem interesentom najtopleje priporočati. * Močna krmila, in sicer oljne tropine, bo imela družba od sedaj naprej vso zimo vedno v zalogi, in sicer lanene tropine po 18 K, in sezamove tropine po 16 K 100 kg. Oboje oljne tropine se oddajajo le v vrečah po 50 kg. * Semensko rež je družba vso oddala, in odslej ne sprejema več naročil nanjo. * Opozarjamo na gnojenje z zumetnimi gnojili prihodnjo jesen in prosimo gg. ude, naj gnojila, t. j. Tomasovo žlindro, kalijevo sol, oziroma kajnit, kmalu naroče, drugače bo težko točno postrezati, kajti jeseni je silen naval na železnicah in se mora računati z zamudami. Po dosedanjih izkušnjah bomo jeseni oddali kakih 150 vagonov umetnih gnojil, in to največ na drobno, iz česar more vsakdo posneti, da je le ob pravočasni naročitvi mogoče premagati tako delo v zadovoljstvo čč. naročnikov. Cene so naslednje: 16»/ 170/ 18o/ Tomasova žlindra lo--- 5 K 80 h 6 K 10 h 6 K 40 h kalijeva sol po 12 K 60 h in kajnit po 6 K. Vse cene veljajo z vrečami vred za 100 kg, postavljenih na ljubljanski kolodvor ali v družbenem skladišču. Vsa gnojila se oddajajo le v vrečah po 100 kg, izvzemši kalijevo sol, ki se dobiva tudi v vrečah po 50 kg. Uradne vesti c. kr. kmetijske družbe kranjske. Občni zbor c. kr. kmetijske družbe kranjske. (Dalje.) Družbena kmetijska gospodinjska šola je pod nadzorstvom sester iz reda sv. Frančiška, ki s strokovnimi učitelji (za krščanski nauk, živinorejo, mlekarstvo, živalsko in človeško zdravstvo) vred oskrbujejo tudi pouk v teoriji in praksi. — Vsako leto je na šoli tudi praktičen mlekarski tečaj, pri kterem se posnema s posne-malnikom, mede ter se delajo razni fini siri. ki se lehko naprav-ljajo iz malo mleka. Tudi se vsako leto prirejajo poučni izleti. Leta 1902. se je pouk pričel 1. oktobra in je trajal do 30. septembra 1903. Učenk je bilo 14. Leta 1898. istotako v proslavo imenovane vladarjeve petdesetletnice ustanovljeni cesarja Franca Jožefa I. jubilejni zaklad za obdarovanje starih kmetijskihposlov je dosegel v 1. 1903. 1887 K 60 h. V zaklad se stekajo vsakoletni prispevki iz družbenega premoženja in prostovoljni doneski dobrotnikov. Iz obresti je vsako leto 2. decembra obdarovati nekaj kmetijskih poslov, ki dolgo časa služijo v cniinisti hiši. Dokler zaklad ni primerno velik, bo vsakoletna darila družba plačevala iz svojega. Lota 1903. je bilo obdarjenih 10 poslov z darili po 20 K. Ti posli so služili v isti hiši, oziroma pri istem gospodarju nepretrgoma po 41 do 51 let. Družbeno uradno glasilo »Kmetovalec« je leta 1903. izhajalo že XX. leto ter se ga je tiskalo nad 6000 izvodov. Ker se je list zelo razširil, so mu čimdalje bolj dohajali inserati, in njih donesek je pokril precejšen del stroškov za list. Za družabnike nemške narodnosti je glavni odbor naročil tudi za leto 1903. na račun družbe nemški kmetijski list »Oekonom«. Med najvažnejša družbena opravila je v zadnjem času stopilo priskrbovanje kmetijskih potrebščin družbenim udom Družba je že pred 20 leti pričela svojim udom priskrbovati kmetijske potrebščine, in po udih so bili dobrot te naprave deležni tudi neudje. Modro galico in žvepleno moko je družba iz lehko umljivih razlogov oddajala tudi neudom, in isto tako laneno seme, ker se je zadnje oddajalo vsled državne podpore pod kupno ceno. Priskrbovanje kmetijskih potrebščin se je sčasom tako razvilo, da družba lehko s ponosom gleda na to svoje delo. Družba nakupi potrebščin na debelo in v toliki množini, kolikor po svojih skušnjah meni, da bi se jih utegnilo porabiti. Navadno sklene pogodbe za vse leto ter skrbi, da doseže kolikor mogoče nizke cene ter toliko popusta in priskrbnine, da more blago kmetovalcem oddajati po najnižjih cenah, kakršne so le pri kupovanju na debelo mogoče. Družba ne jemlje nikakega dobička, le pri nekterih potrebščinah pridrži toliko, da pokrije poslovne stroške. Pri priskrbovanju strojev kakor tudi pri nabavi mlekarskih strojev in orodja prepušča družba ves popust naročnikom, ki n. pr. pri mlekarskih strojih znaša 10%. Odkar je družba v svoj delavni načrt sprejela posredovanje pri nakupu kmetijskih potrebščin, imajo podružnice važno nalogo, da s skupnim naročanjem znižajo skupne stroške, oziroma v uva-ževanja vrednih slučajih izposlujejo olajšave pri plačevanju naročenega blaga. Kadar je družba kaj vpeljala, se je držala tega načina, da je vsako blago, preden ga je vpeljala, opisala in priporočila v svojem uradnem glasilu, in poučavali so o tem tudi potovalni učitelji pri svojih predavanjih. Pri priskrbovanju kmetijskih potrebščin se družba drži načela, kolikor mogoče oddajati le one potrebščine, ki jih trgovci po deželi doslej niso imeli, ker se vsekakor hoče izogniti konkurenci trgovskemu stanu. Posrodovanje gospodarskih potrebščin pri družbi je danes raztegnjeno skoraj na vse gospodarske potrebščine, razen na otrobe in žito za krmo. To priskrbovanje je zavzemalo 1.1903. več kakor petdeset predmetov, ki spadajo v to skupino. Da bodo častiti udje videli, kako ogromen promet se je pri družbi razvil s priskrbovanjam gospodarskih potrebščin, naj služijo naslednja števila: Kmetijska družba je 1. 1903. oddala 2415 strankam 126.621 kg raznih semen. 1277 » 1.280.530 » » umetnih gnojil, 1052 » 102.400 » močnih krmil in klajnega apna, 181 » 120.000 » modre galice in žveplene moke, 1795 » trtne škropilnice, žveplalnihe, kose, osle, požiral-nikove cevi itd. 900 » sadno drevje. Družba je v tem letu 7640 strankam priskrbela blaga z drevjem, s stroji in z orodjem vred v vrednosti 250.000 K. Ves denarni promet je torej znašal pol milijona kron. Družba je kupila okroglo 170 vagonov gospodarskih potrebščin in jih je ravno toliko oddala; zato je blagovni promet znašal 340 vagonov ali 12 polno naloženih tovornih vlakov. Pripomniti je, da so med naročilnimi strankami podružnice in osebe, ki so za več udov skupaj naročile, ki med naročilnimi strankami niso vračunjeni. Namen priskrbovanju gospodarskih potrebščin po družbi je ta, družbenim udom dajati gospodarske potrebščine v najboljši zajamčeni kakovosti in po najnižjih cenah. Ogromni promet zvršuje družba z najmanjšimi režijskimi stroški, kterih del celo sama pokriva, kajti kakor predloženi račun kaže. je bilo v 1. 1903. pri računu skladišča pač 1424 K dobička, a plače uradnikov in uslužbencev, ki so zaradi skladišča nastavljeni, niso vknjižene na tem računu. S popisanim delovanjem družba ne le pospešuje napredno kmetijstvo, marveč svoje ude varuje prevar in jim prihrani sto-tisoče kron denarja. Toleg zvršitvo sklepov občnega zbora in vodstva družbenih zavodov in podjetij je glavni odbor (oziroma predsedništvo, tajništvo in družbena pisarna) oskrboval vsa tekoča družbena opravila ter" tudi, kadar je bilo mogoče in umestno, pospeševal domače kmetijstvo. Izmed posameznih ukrepov glavnega odbora za pospeševanje kranjskega kmetijstva vobče ter posameznih kulturnih vrst posebej glavni odbor omenja naslednjih, ki jih je nekoliko zvršil s svojim denarjem, nekoliko pa s podporami c. kr. kmetijskega ministrstva in deželnega zbora kranjskega. Kmetijsko rastlinstvo je glavni odbor pospeševal stem, da je udom naročal dobrega semenja, v prvi vrsti ruskega lanenega semena, predenice čistega deteljnega semena, raznih žit, krompirja, pesnega semena in semenskega fižola. Z zadoščenjem zre družba na svoj uspeh glede zatiranja predenice, kajti dovedla je večino kmetovalcev do prepričanja, da je prvi pogoj pri zatiranju predenice setev čistega semena. Družba je oddala za 30.000 K čistenega deteljnega semena, in skoraj vsi trgovci v deželi so založeni z deteljnim semenom, ki je zajamčeno čisto predenice. Posledica tega pa tudi je, da imamo sedaj v deželi lepa deteljišča, da se le še semtertja vidi predenica v večji množini. (Dalje prih.) Razglas. o oddaji čistokrvnih plemenskih bikov, kupljenih z državno podporo, in sicer: 1. murbodenske (sive) pasme in 2. pinegavsbe (eibaste) pasme. Glavni odbor c. kr. kmetijske družbe kupi meseca oktobra s podporo, ki jo je dovolilo c. kr. kmetijsko ministrstvo za pospeševanje govedoreje, nekaj bikov omenjenih pasem. Te bike bo odbor oddajal na podlagi došlih prošenj, in sicer z ozirom na potrebo čistokrvnih plemenjakov po dotičnih krajih. Prošnje je vložiti do 15. oktobra t. 1. pri glavnem odboru c. kr. kmetijske družbe kranjske v Ljubljani. Vsak prosilec za bika mora v prošnji naznaniti, oziroma zavezati se: 1. da je pripravljen bika sprejeti v pravem času na oni bližnji postaji, ki bo določena in sicer tistega bika, ki ga določi odbor; 2. da pošlje na račun precej, ko mu odbor naznani, da mu je bik prisojen, 20 K, ki zapadejo, če potem ne sprejme odkazanega mu bika; 3. da plača ob sprejemu bika polovico tistih stroškov, ki jih je podpisani odbor imel zanj pri nakupu, in sicer odračunši pod točko 2. omenjenih 20 K, in 4. da podpiše zavezno pismo, da se zaveže imeti prejetega bika dve leti za pleme in, če ga iz kteregakoli zadostnega vzroka z dovoljenjem podpisanega odbora proda, povrniti po 10 K za vsak mesec, kar ga pred časom odda. Glavni odbor c. kr. kmetijske družbe kranjske. V Ljubljani, 15. septembra 1904. Listnica uredništva. J. K. v S. Če nima sosed zastaranih pravic, z vozom hoditi čez Vas travnik, potem mu to lehko sodnijsko zabranite. A. H. v L. Služnost se ne sme razširiti, zato vsako drugo vožnjo čez Vaš svet, ki ni opravičena, lehko zabranite. — Zasebna pot mora biti toliko široka, da tisti, ki imajo kaj pravice do nje, to pravico morejo zvrševati