V gostilni Zadobrova postrežejo s slovenskimi jedmi Še pred lelom dni je bila gostilna Zadobrova podobna številnim drugim lokalom te vrste v občini in v mestu. Tudi tu so gostom po-dobno kot drugje, postregli z raznimi zrezki, pečenkami, mesom na žaru, solatami in morda še s kakšno sladico, nato pa je bilo izbire že skoraj konec. Novo vodstvo Gostinskega podjetja Slavija Moste s tem ni bilo zadovoljno. In tako so skupaj sedli direktor tega podjetja Karel Artk, zasebni gostilničar Janez Trontelj in fotograf Vlado Vivod, da bi » pogruntali«, kaj naj bi bilo tisto, kar bi zadobrovško gostilno nare-dilu drugačnu od drugih. Tako se je rodila zamisel o slovenski kuhinji, saj v naši občini in tudi v Ljubljani ni gostilne, kjer bi lačnim postregli z domačimi slovenskimi jedmi. I.aiii ob inarlinovanju so gostom prvič postregli s slovenskimi jedmi. »S slovensko kuhinjo mislimo še nadaljevati, le ponudbo bomo prilagajali letnim časom,« je po-vedal direktor Gostinskega po-djetja Slavija-Moste Karel Artič. »Tudi v prihodnje pri nas ne bomo ponujali ražnjičeV in čeva-pčičev, to je za gostinca najlažje. V načrtu imamo, da bi speciaJizi-rali še druge naše gostilne. Že v tem mesecu pa nameravamo v gostilni Zadobrova odpreti prvo od vrste razstav umetniških del, tokrat slik, saj je to po svetu že v navadi.« V gostilni Zadobrova gostom postrežejo z domačimi kolinami, pravim gorenjskim želodcem, divjačino, postrvmi, šunko v testu s hrenom, prekajenimi re-brci, tmjto repo, matevžom, god-ljo, žganci, orehovo potico in še z drugimi dobrotami, s katerimi se ponaša slovenska kuhinja. Tudi sobe, v katerih je prostora za 120 gostov, so opremljene domače. Za prijetno razpoloženje pa vsak večer razen ponedeljka poskrbi Tone Absec, ki na orgle igra stare slovenske melodije. Go-stilna je odprta vsak dan, razen ob nedeljah in praznikih, od 12. do 23. ure zvečer, vendar gostov, ki se prijetno zabavajo, tudi po tej uri ne »mečejo« ravno ven, ampak so natakarji vselej pri- Posebnost gostilne Zadobrova je tudi razstavna mizica, na katcri sij gost lahko ogleda, kaj mu ta dan po-i nujajo za potešitev lakote in žejej Poleg je tudi knjiga vtisov, v kateri pa> so za zdaj, kot pravijo, zapisane le-pohvalne besede. (Foto: DARJA JUVAN) pravljeni potegniti uro ali dve. Karel Artič tudi meni, da Slo-venci pogostokrat premalo ce-nimo svoje jedi. Mislimo, da so preveč navadne in da ne kaže z njimi postreči ob pomembnejših priložnostih. Povedal je tale za-nimiv primer: V gostilno Zado-brova je pred novim Ietom prišla na poslovno kosilo neka kitajska delegacija. Ko so se pogovarjali o tem, kaj naj bi jim ponudili za» predjed, so gostinci predlagalij žolco. Gostitelji kitajske delega-f cije pa so bili drugega mnenja ia. so menili, tako kot smo že prej^ povedali, da je jed preveč pre-| prosta za tako ugledne goste. Na* koncu koncev so jih zadobrovški gostinci na srečo le prepričali, kajti prav žolca je bila tista jed, ki so jo Kitajci najbolj hvalili. Mnogokrat je tudi slišati, da na razstavah in raznih zborih že po-kažemo, kaj vse zmoremo in znamo, potem pa o tem ni nič več slišati. Gostinci iz Zadobrove pa niso ravnali tako. Lani je namreč Gostinsko podjetje Slavija Moste na gostinsko turističnem zboru v Radencih — čeprav so na njem prvič sodelovali — prejelo dve zlati medalji, in sicer /a kulina-riko in sladico, srebrni pa za po-grinjek in flambiranje. Se isti dan so prav tak pogrinjek pripravili tudi v gostilni Zadobrova. DARJA JUVAN