Čebelji pridelki Zdravilno delovanje matičnega mlečka Peter Kozmus, univ. dipl. inž. zoot. Zdravilno delovanje matičnega mlečka je znano že več tisočletij, saj so ga poznali in uporabljali že faraoni v Egiptu. V zgodovini so o njem pisali zelo različno, med dmgim so ga opisovali celo kot čudo vseh čudes. Zaradi številnih raziskav dandanes o njem vemo veliko več, čeprav vsi vplivi in načini delovanja še vedno niso raziskani. pridobivanji: Matični mleček izločajo čebele delavke med 5. in 12. dnevom starosti iz krmilnih oz. hipofaringealnih žlez, ki so v glavi čebele. V tem obdobju čebele “hranilke” hranijo ličinke, matico in trote za časa parjenja. Po 12. dnevu se jim žleza skrči, dokler popolnoma ne izgine. Pri maticah je žleza slabo razvita, pri trotih pa je ni. Matični mleček pridobivamo tako, da ga pobiramo iz celic, iz katerih bi se razvile matice (matičnikov) ali iz celic z mlado zalego. Za kilogram matičnega mlečka moramo izprazniti več kot 2.000 matičnikov. KAJ VSEBUJE? Matični mleček je bele do bledorumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega in rahlo pekočega okusa. Čebele ga sintetizirajo predvsem iz cvetnega prahu, verjetno pa k njegovemu nastanku pripomore tudi med. Vsebuje 60-70 % vode, 12-25 % beljakovin, 6-15 % maščob, 10-15 % ogljikovih hidratov, 11-20 % aminokislin, 12 % skupnih reduktivnih snovi, 0,82 % rudninskih snovi in 2,84 % nedoločenih snovi. Je bogat z vitamini B-kompleksa, poleg njih pa vsebuje še vitamina C in D ter zelo majhne količine vitamina E. Vsebuje še specifične maščobne kisline, sladkorje, sterole, snovi s fosforjem in nukleinske kisline. Vsebuje precej 10-hidroksidekanojske kisline, ki zavira razvoj številnih bakterij in plesni, to pa je za mleček nujno, saj bi bil v nasprotnem lx>gato gojišče za mikroorganizme. ZDRAVILNO DELOVANJE Matični mleček ni zdravilo za vse, kot so oznanjali v preteklosti, res pa je, da je koristen in učinkovit pri zdravljenju številnih bolezni. Posebej dobre rezultate so z njim dosegli pri otrocih in starejših ljudeh, zato je marsikje znan zlasti kot zdravilo in poživilo. Zahodna medicina ga kot zdravilo ne priznava, velja pa kot splošno poživljajoče sredstvo. Ima številne dokazano dobrodejne lastnosti, med temi pa so najpomembnejše: * povzroča splošno dobro počutje, zmanjšuje kronično utrujenost, izčrpanim pa daje občutek moči, * omogoča dolgotrajnejše umsko delo brez občutka utrujenosti, * učinkovito blaži živčno napetost, * pospešuje presnovo, * normalizira razvoj rasti pri otrocih, * pri ženskah blaži težave pred meno in po njej, * povečuje odpornost organizma proti boleznim, * pospešuje rast in razvoj las, * deluje kot pomemben krvotvomi spodbujevalec, * dobro vpliva na zdravljenje revme, * učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, z jetri ali želodcem, * uravnava delovanje telesnih žlez, * pomaga pri odpravljanju posledic visokega krvnega tlaka in * deluje varovalno, če je bil organizem izpostavljen preveliki dozi radioaktivnega sevanja. V nasprotju z zahodno medicino pa kitajska medicina uporablja matični mleček za zaviralca procesov staranja v organizmu. Znano je tudi, da ga bolniki zelo dobro prenašajo. Matični mleček uporabljajo tudi v kozmetiki, ker: * povečuje vitalnost epidermnih celic, * izboljšuje njihovo presnovo, * zmanjšuje količino razpadnih snovi, ki ostanejo v celici, * preprečuje denaturacijo fibroelastičnih tkiv in * zavira staranje kože. SH RA NJ F VANJ E Matični mleček je zaradi svoje sestave zelo občutljiv. Škodijo mu vlaga, toplota, svetloba in kemična sredstva. Na zraku se suši in postane lepljiv, se strdi in dobi temno rumeno barvo. Čisti matični mleček zato shranjujemo v temnem proštom pri temperaturi do 4 °C. Na trgu se pojavlja tudi v liofilizirani obliki. Kot takšen ni občutljiv na temperaturo, njegova kakovost pa ni veliko manjša od svežega. Poleg tega ga lahko kupimo še v obliki kapsul, sirupa ali primešanega medu (od 1-3 %). Medu so lahko dodani še propolis, cvetni prah, številni izvlečki rastlin, vitamini itd. V teh oblikah je primernejši za širšo poral», predvsem, ker ga ni treba shranjevati v hladilniku, tako da njegova kakovost ostane nespremenjena. UŽIVANJE MATIČNEGA MLEČKA Resorbcija je najboljša, če čisti matični mleček vzamemo na tešče, in sicer tako, da ga damo pod jezik in pustimo, da se raztopi. Že čez nekaj minut po navadi v telesu občutimo blagodejno poživitev. Jemljemo ga s plastično ali leseno žličko (le v skrajni sili s kovinsko). Dnevni odmerek naj ne bi bil več kot 1 g. Odrasli po navadi jemljejo 300 do 500 miligramov mlečka na dan, otroci pa polovico manj. Pri zdravljenju je trajanje zdravljenja zelo različno, pač glede na stanje, s katerim imamo opraviti. Na splošno velja, da ugodnih posledic ne smemo pričakovati prej kot v mesecu dni. Najbolje je, če se odločimo za dvomesečne kure in jih izmenično s kurami cvetnega prahu ponavljamo vsakih nekaj mesecev. ZANIMIVOSTI Ličinke delavk uživajo matični mleček prva 2-3 dni, za matico pa je to njena edina hrana. V teh treh dneh, ko ličinka uživa le matični mleček, doseže svoj maksimalen razvoj, saj svojo telesno težo poveča kar za 250-krat. Ličinka matice, ki celotno Sesanje matičnega mlečka iz celic. Iz tuje literature obdobje rasti uživa matični mleček, se izleže 5 dni prej kot ličinka delavke, ko pa odraste, je njena teža dvakrat večja od njihove. Življenjska doba delavk, ki se prehranjujejo s cvetnim prahom in medičino, je približno 35-60 dni, nasprotno pa matica živi 5-6 let in je v tem obdobju izjemno plodna. Opraši se samo enkrat v življenju, potem pa nenehno zalega jajčeca. Na dan lahko zaleže tudi do 3.000 jajčec, zato potrebuje zelo veliko energije, ki jo lahko dobi le iz matičnega mlečka. SKLEP Matični mleček je svojevrsten čudež narave, vendar med ljudmi še ni dovolj znan. Prav bi bilo, če bi se vedenje o njem razširilo, saj bi si z matičnim mlečkom lahko skoraj vsakdo olajšal katero izmed svojih težav. Na ta način bi se trg z matičnim mlečkom povečal, od tega pa bi imeli koristi tako čebelarji kot porabniki.