List 19. Poduk, kako peso za seme prav obdelovati. V poslednjih letih so jeli kmetovavci veliko pese sejati, ker so spoznali, kakošna dobrota za gospodarstvo je ta sad; pa za seme še le vse premalo skerbijo. Da premalo semena pridelujejo, se iz tega lahko previdi, ker veliko veliko dnarja vsako leto za seme v ptuje kraje gre. Mislimo, da bo tistim kmetovavcom, ki se s pridelovanjem pese pečajo, gotovo po volji, če jim bolj natanko povemo, kako si dovelj in dobrega pesnega semena pridelati morejo. Kdor hoče pesnega semena pridelati, ne sme tisti pesi, ki jo misli za seme imeti, perja oberati. Za seme mora pa peso srednje velikosti, ne predebele ne pre-drobne pušati, tako, ki je gladka, ni votla in obje-dena, ampak popolnoma i zrase na. Skušeni kmetovavci terdijo, da je rumenkasta pesa bolj močnata od rudeče, zato pa tudi svetjejo, da naj se za seme dve tretjini rumene pese, ena pa rudeče, odloči. Kadar se za seme odbrana pesa koplje, se ji ne sme perje porezati, ampak le odsukati. Hraniti se mora v jami vatal globoki. Semenska pesa se poklada ena poleg druge na tla s peskom dobro posute, ker posebno je na to gledati, da pride na suho. Da mraz do pese v jamo ne zaide, se mora pokriti, to se pa tako-le napravi: položijo se namreč čez jamo poprečni drogi ali pa rante; na-nje se dene po potrebi nekoliko otepov (skope) in čez otepe se persti naloži. Ce je jama potem še morebiti vendar le premalo pokrita, se zna tudi z listjem pokriti, da zmerzlina do pese ne pride. Konec zime, ako se ni več hudega mraza bati, se mora jami dušek napraviti, da unanji zrak do pese zahaja, in potem jame kmali kali poganjati. 146 Po minuli zimi, ko jame že gorkeje prihajati, se semenska pesa iz jame pobere, ter se že v jeseni prekopano in ne vnovič pognojeno gredo po vatlu saksebi posadi. Sadi naj se pesa vselej na tak kraj, ki ga jutranje in opoldanje solnce obseva, če le ni preveč vetrom pod-veržen. Ker bi pa vendar le utegnil še pozneje kak mraz pritisniti , naj se med posajeno peso precej listja potrese, ktero se mora pa pozneje zopet pazljivo preč spraviti. Ko je pesa že četert vatla dolge kali pognala , se okoplje in s količi po 3 vatle dolgimi previdi. Ce so stebla že tako visoke kakor količi, se privežejo, odrastki ali mladike pa ne, da se bolj razrasti morejo. Ce je zernje (seme) že precej godno, že tako namreč, da bo v kakih 3 ali 4 nedeljah popolnoma zrelo, se morajo veliki odrastki in vejice za celo pest od verha doli porezati; po tem bo seme lepo raetlo in čversto. Kadar je pesa dozorela, se najpred tiste stebla in mladike porežejo, ki so najbolj zrele, in se v šopkih narobe na količe obesijo, dokler so popolnoma suhe. Seme pa, ki ni popolnoma zrelo, se ne sme naberati. Da se po-rezovanje in naberanje semena mora skerbno opravljati, vsak gospodar sam ve. Po takem obdelovanji se od ene same pese za polovico več semena pridela.