List 42. Zmerznjeni korun v prid oberniti. Neki štajarski kmetovavec nam je pri letašnjim velikim Graškim zboru pokazal posušeniga prav lepiga koriina, ki je bil poprej zmerznjen, zraven tega pa nam je tudi pokusiti dal taciga kruha, ki ga je iz imenovaniga koriina spekel, in ki nam je prav dobro dišal. Povedal nam je pa tudi kako naj se z zmerznjenim koriinam ravna, de se v prid oberne , in de se kmetam ni bati, če jim v zračnih in hladnih kletih koriin zmerzne. Kar sim slišal in vidil, čem tukaj braveam Novic zvesto oznaniti, ker mislim , de jim bom s tem vstregel. Do terdiga zmerznjeni koriin deni v kako pripravno kad in vlij na-nj vreliga kropa, de se dobro omeči; potem ga ožemi, de vodo iz njega spraviš; zdej ga posuši v peči, kjer si ravno popred kruh pekel (hujši razbeljena peč bi ti koriin zasmodila), ali pa v sušilnici za sadje. Dobro posušeni koriin se da čez leto ohraniti. Hočeš iz taciga koriina moke napraviti, ga daj v kakih stopah, v majhne kosčike sphati, potem pa ga pošli v mlin. Krompirjeva moka, ki jo boš iz mlina dobil, je lepo bela in da, brez de bi seji kaj druge moke pridjalo, prav prav dober kruh. — Kdor hoče popisani zmerznjen in potem posušen koriin in pa iz njega spečen kruh viditi, naj pride k meni v Šiško, de se bo resnice sam prepričal. šmidt.