Voda je zelenjadnemu vrtu ravno tako potrebna kakor gnoj. Večina zelenjadi potrebuje mnogo vode. Največ pa karfijol, kolerabice, zele_a, rdeče zelje, kumerce, solata, fižol ln paradižniki. Vrt potrebuje več vode k^kor njiva, ker ležd navadno na solnftni strani, vsled česar izhlapevajo rastLine več vlage. Za zalivanje je najprikladnejša mehka voda, to je deževnica ali potočna voda. Voda studencev je trda in preveč hladna. Zato jo pustimo 12 do 24 ur stati v večjih posodah, da Be ogreje. Spomladi, ko so noči še bolj mrzle, zalivamo opoldan, poleti pa na zvečer. Setve zalivamo s škropilnico, a sadikam prilivamo iz male posode nizko nad zemljo in dva prsta oddaljeno od stebeljca. Če zalivamo iz višine z močnim curko-m tik stebelca, se zemija zaphe in raistlina je ovirana v svoji rasti. Zelen grah s korenjem. Mlado korenje operi in zreži na prst dobele krhlje. Izluščen grah preberi. JSfa vročo mast vrzi fino seklano čebulo in ravno toliko prav drobno zrezanega zelenega peteršiljčka da začvrči, takoj nato dodeni korenje in grah. Premešaj, prilij par žlic vode, soli in pusti, da se duši v pokriti kozici. Napol mehko potresi s toliko moke, kolikor bi vzela za prežganje. Premešaj, da se moka ne prepali, prilij vode, da stoji malo črez korenje in grah ter skuhaj mebko.. Po .kusu dodaš malo sladkorja in ščep popra. Kr.mpirjev gclaš. Olupljen krompir zreži na večje kocke. Razgrej za eno žlico masti, nanjo vrzi eno debelo na drobne liste zrezano čebulo. Mešaj, da se enakomerno prepraži, in ko je svetlorujava, dodaj pol male žličke sladke rdeče paprike, pre- me.aj naglo In zalij takoj s »kodelico mrzle vode. Dodaj za en krožnik krompirjevih kock, soli, premešaj tn pusti, da se pokrito duši. Večkrat pre__e.aj, da se ne pripali in prilij če potreba par žlic vode. Napol mehak krompir potrosi z 2—3 žlicami moke, premešaj, zalij s hladno vodo toliko, da sega voda čez krompir, in kuhaj počasi, da postane krompir mehak. Spinača s smetano. Prebrane špinačne liste operi v hladnl vodi, nato jih kuhaj 10 minut v slanem kropu. Ocedi špinačo na sito, jo oplakni s hladno vodo, nato pa sesekljai z nožem na deski prav drobno. Iz treh žlic moke in primerno masti napravi svetlo prežganje. Dodaj seklano špinačo, premešaj, zalij s hladno vodo ali mlekom. Zdrobi s soljo dva česnova stroka, primešaj to in ščep popra špinači, soli po potrebi in konečno dodaj par žlic dobre in ne prekisle smetane. Preredko špinačo zgosti z eno žlico suhib krušnih drobtinic. Špina.a s kruhom. Kuhano in se