List 27. Gospodarske stvari. Ravnanje s svežim, surovim maslom. Vsled pinjenja razkroji se smetana v surovo maslo in pinjeno mleko. Surovo maslo, kakor iz pinje prihaja, je zmes maslene tolščobe in mleka. Poprek imata dva dela maslene tolščobe en del mleka v sebi. Barva svežega, ravnokar izdelanega surovega masla je različna ; pozimi bolj bela, poleti bolj rumenkasta. Sveže surovo maslo dalo bi se le slabo obdržati, ne da bi se pozneje kaj za-nj storilo, ker bi razkroj pinjenega mleka, koje se nahaja še v njem, ob enem vplival na razkroj maslene tolščobe. Treba je tedaj odvzeti svežemu, surovemu maslu primešanega pinjenega mleka, in ono mleko, katero vendar le še ostane v surovem maslu, mora se obvarovati pred razkro-jenjem. To doseže se s pretvorenjem in solje-njem surovega masla. Po dokončanem pinjenji vzamemo iz pinje ali stroja kepe surovega masla, ter je združimo v primerno velike kose. Pinjeno mleko precedimo skozi gosto sito, da se ne pogubi kaj surovega masla. Sveže surovo maslo ločiti je treba najprej od primešanega mu pinjenega mleka. V to svrho dene se v pripravno posodo, koja je lahko različne oblike Zelo pripravna je posoda, ki je podobna neškam. Omenjeno ločevanje pinjenega mleka od surovega masla se godi lahko na dva načina: 1. z izpiranjem z vodo, in 2. po suhem potu. Z vodo oprano surovo maslo pa sicer ni več tako okusno, a škodljive tvarine zgubi skoro popolnem. Zato Je primerna ta pretvoritev pri izdelovanji trpežnega surovega masla, med tem, ko je pretvorenje surovega masla suhim potom umestno pri prirejanji finega, namiznega, surovega masla. Pranje surovega masla obstoji v tem, da se surovo maslo toliko časa s svežo vodo skupaj gnjete, da se jame slednjič čista voda odtekati. Tu treba je paziti, da surovo maslo ne postane mehko. V vročem poletnem času je treba zaradi tega surovo maslo hladiti, bodi-si z mrzlo vodo ali pa z ledom. Ako surovo maslo postane mehko med pranjem, treba je prenehati v delu ter ga vselej od novega hla- diti. Tudi preveč trdo ne sme postati surovo maslo, celo ne drobljivo. Pozimi naj se tedaj prireja maslo v primerno toplem prostoru. Pranje surovega masla da se tudi izvršiti s strojem, koji je navlašč za to sostavljen. Ta stroj je posebno priličen pri pranji različno izdelanega, surovega masla, kojega skupaj nakupimo od različnih gospodarjev in kojega hočemo narediti enakomernega. Pretvorjenje surovega masla po suhem potu izvrši se z gnetenjem. Gnete se surovo maslo toliko časa, da zgubi vse pinjeno mleko. Gnete se lahko z roko, z lesenim orodjem ali pa s strojem. Ako se gnete surovo maslo z rokami, treba jih je oprati poprej v gorki vodi in potem vtakniti v mrzlo vodo; s tem se prepreči sprijemanje rok s surovim maslom. Sicer pa ni umestno gnesti z rokami. Če je tudi roka sama na sebi čista, vendar se odločujejo med delom lu-skice rožene kože, nesnaga, ki se nabira pod nohti itd. Vse to dela surovo maslo slabeje. Bolj čisto delo kot z roko mogoče je opraviti s primerno leseno žlico. Tudi to je treba prej v vročo in potem v mrzlo vodo vtakniti, da se zabrani sprijemanje s surovim maslom. Gnetenje s žlico je pa le tam na mestu, koder s pretvarjajo prav male množice surovega masla, med tem, ko je za veča mlekarstva med Slovenci še nepoznana »deska za gnetenje surovega masla" preko-ristno orodje. To orodje ima prav priprosto sostavo. Narede ga lahko naši navadni rokodelci. Surovo maslo položi se na desko, katera je obrobljena na svojih daljših straneh z malima deskama. Ti mali deski služite ob enem za tir valjarju, po katerem se valja in gnete surovo maslo. Valjar se premika na tem tiru tako, da je oddaljen od deske kaka 2 centimetra. Bolje je vravnana taka deska, koja ima korito, pri katerem valjar teče v zobčastem tiru in koja je z železom okovana. Za posebno velika mlekarstva rabijo za gnetenje stroje, od katerih pa hočemo dva važnejša omeniti. Lefeldtov stroj za gnetenje surovega masla obstoji iz krožniku podobne, okrogle mize, ki se suče s pomočjo zobčastih koles, okolo svoje osi. Surovo maslg^ dejano na to okroglo mizo, pride pod valjar, te$0&-( tam dobro stiska in gnete. Lefeldtov stroj pretvori z enkratnim zasukanjem mize, z ozirom na velikost, 3 do 12 kilogramov surovega masla. Ahlbornov stroj za gnetenje surovega masla ima pa dva valjarja ter je le za posebno veliko mlekarstva, kajti on se štirikratnim, počasnim zasukanjem okrogle mize izgnete 30 kilogramov surovega masla naenkrat. Ta stroj, čegar miza ima poldrugi meter v premeru, stane pri izumitelju v Hildesheimu 207 gl. 210