str. 12] .S L O V E N K A" Št. 5 DOMA. „Salvatorjev studenec', kterega glavna zaloga je pri g. Avgustu Scliultes v Budimpešti, dobi se pa menda tudi pri Petru Lasnik-u v Ljubljani, je najbolje sredstvo zoper protin (giht). Kakor hitro čuti bolnik bolečine v udili, naj izpije na dan eno ali dve steklenici te vode same, ali pa mešane z vinom in olajšalo mu bo gotovo bolezen. Vendar je vspeh še večji, če dotični, tudi ke- dar nima bolečin, pije vsak dan nekoliko kisle vode (ra- dajnerce) in ko se bolezen bliža, še omenjeni Salvatorjev studenec. Oljnate slike sc čistijo. Skuha se milnica (Seifen- wurzel), to se ohladi ter z mehko gobico opere slika. Ker pa slika zgubi prvotni svoj svit (Glanz), se prav rahlo podrgne (verrieben) z makovim oljem. Stekleno ali porcelanasto posodo se zalepi. Posuši se kos sira, potem se ga pusti v kleti tako dolgo, da postane zopet vlažen. Stolce se ga potem v možnai-ji ter meša prilivaje gorke vode tako dolgo, da nastane bela tvarina. Ta tvarina se tako dolgo suši, da se spremeni v prah. Prah se shrani v brezzračno steklenico. Kadar se hoče rabiti, odmoči se nekoliko pi-ahu v vodi. da na- stane neko testo. Kadar je suho, ga ne odmoči več ne voda ne gorkota. Plesnjico madu se zopet tuiredi do'jrc, če se dobro speče skorja rženega kruha ter dene v raztopljeno maslo, ki pa ne sme zavreti. Vlije se potem maslo v posodo, a skorja se zavrže. Miši ne razjedo usnja če se pomeša smola olju ali masti, s kojo se mažejo usnjate reči. Smolin dnh je ži- valim liiko zoprn, da ne pridejo blizu. Pik hučele prej de če se pritisne na oteklino, konec mokre smodke ali pa tobačui sop, to pomaga tudi če piči o.-a ali šršeu. Žuželke se ne zarede v prekaienem me-*u, če se isto l)otrosi z ogljem. Tako se meso tudi obvaruje, da ne gnije.