BOLJŠA ZALOŽENOST S KRUHOM?! Kakšen bo novozgrajeni obrat in kako naj bi izvajali dnevno peko kruha, sta bili glavni temi pogovora z Borutom Čibejem, vodjo proi-zvodnje in razvoja v TOZD Pekarna—Center, DO Emona Merkur, ki ima svoj sedež na Tržaški 90. Med ogledom proizvodnje kruha, ki je še vedno napol obrtniška, smo si zapisovali njegove pojasnitve. V naslednjem letu bodo pričeli z novogradnjo oziroma rekonstruk-cijo obrata na Tržaški. S tem bodo izboljšali pogoje za delo in povečali kapacitete tertakoustvarili ugodna tla zaprehodna dnevnopeko. Živo delo se bo zmanjšalo, saj bo večina proizvodnje tekla linijsko. S tera bodo deloma tudi rešili problem delovne sile. Zemljišče za novo grad-njo, ki bo ob starem obratu na Tržaški 10, so že odkupili in ga komu-nalnoter urbanistično uredili. To bo montažna stavba velikosti 60 krat 20 metrov. Celotna investicija naj bi veljala 29.886.000 dinarjev. v sta-rem obratu pa bodo proizvajali le še tiste pekarske izdelke, ki zahtevajo veliko ročne obdelave, kot sta na primer domači in kmečki kruh. Oprema v novem obratu je večinoma izdelana doma, le nekaj dopol-nilnih strojev bodo morali uvoziti. Pogoji za ukinitev nočnega dela bodo torej dani. Zjutraj naj bi pekfi za popoldne in zvečer za naslednje jutro. Proizvodnja bo tekla od štirib zjutraj do večera. Oskrba s svežim kruhom prek celega dne bo z novim načinom mnogo boljša. Seveda bo pekarna imela s tem več stroškov, saj bodo kruh dostavljali v trgovine večkrat na dan kot do sedaj. Boja-zen. da bo jutranji kruh sicer star, je odveč, saj že danes na primer črni kruli pečejo opoldne za naslednje jutro. Z dodatki, ki jih pozna so-dohna tehnologija, nekajdnesna svežost kruha ni več problem. Žal pa )o le redko uporabljajo, saj so finančno preobremenjeni. Pri kilogramu osnovnih vrst kruha imajo od 1 do 1,53 din izgube, ki jorešujejo sproi-zvodnjo peciva in ročno izdelanih posebnih vrst kruha, ki imajo eko-nomsko ceno. Zn ukinitev nočnega dela je nujen dogovor v celotni Ijubljanski regi-ji. ki ga poleg »Centra« in »Žita« pokrivata še pekarni iz Grosupljega in Škotje Loke. Le s skupnim dogovorm bodo težave lahko res uspešno rcševali. Nujno morajo namreč rešiti problem dohodkovnih odnosov, urediti otroško varstvo (pereč problem predvsem pri mlajših) in še bi lahko naštevali. Z uvedbo dnevne peke bi lahko uvedli topli obrok in zaposlili tudi žensko delovno silo. Glavno besedo bo pri koordinaciji morala imeti žitna skupnosl. katere delovanje pa ni staln! To pa je že tema za drug razgovor. IVO BREČIČ