Gospodarske stvari. Eaj je bolje sladko ali skisano smetano v pnter mesti. Skoraj večji del nasih gospodinj misli, da je doati bolje kislo, kakor pa sladko smetano mesti. Pravijo, da se iz kisle mnogo več putra namede kakor iz jednake množine sladke smetane. In to je tudi resnica. Ali iz sladke smetane izmedeni puter je doati boljai od onega iz kiale. Kar se toraj na veeini zgubi, to se pa na dobroti pridobi. Vsled kisanja narejajo ae iz mlečnega sladkorja razne kva8ne snovi, ktere 80 dobroti putrovej zelo na škodo. Zuano je, da smetana, ki je dalje čaaa na kakem toplem kraji stala, dobi duh po potu, (od tako imenovane putrore kisline). To je tudi ravno tista kislina, ki nastane, kedar puter ožoltne in ki ga potem več aii manj neužitnega napravlja. Ko ta kislina v smetavi nastane, se sirovina v podobi majbuih snežiuk iz smetane izločuje, kar se ravno pri sirjenji ali kisanji mleka godi. Pri medenji se toraj znameniti del te sirovine med puter zamede in ravno ta siiovina je vzrok, da ae puter kmalu razkiaja in da se ne diži dolgo v dobrem 8tanu. Najbolj navadni puter je narureč smez iz putrove maačobe in pa iz diugih tvarin. Dober puter mara kolikor največ maačobe, diugih anovij pa kolikor mogoče malo. Po medenji kiale 8_etane ae pa mnogo brezmaatnib rečij v puter podela in tako bode tudi jasno, odkod da pride, da 8e iz kisle smetane več putra namede. Samo po aebi je pa umevno, da je treba gledati, da se kolikor mogoče čiat, žlabten in trpežea puter izmede. Kdor le na veliko gleda, ta lehko več namede, ker se putru malovredne druge snovi lahko primedejo. Kolikor kislejaa tedaj smetana, toliko tndi ve6 putra. Zato pa ravno medenje kisle smetane ni oasvetovano, Tukaj še omeDJamo, da bi se zelo skisana smctana aplob ne smela nikoli raesti. Tetnu nasproti je pa zmerno kisanje araetane rea dobro, ker 86 nekaj več putra natnede, in šo ravno tako dobrega, kakor iz sladke smetane. Na kisanje smetane je toraj treba tndi gledati, ker tudi ztnerno kiaauje lahko dobroti putra škoduje. Poaode, v kterih se smetana hrani in kiaa, morajo popolnoma čiste biti. Pocinjena, plehnata posoda je boljša od vsake druge. Poaoda ae mora rablo zavezniti in na suažnem mesta v čistem zraku postavljeDa biti, kjer temperatura prenagli in preveliki menjavi ni izpoatavljena. Ko bi temperatura nilečne shrambe precej pod 24U C. padla, tedaj je dobro nekaj ametane pred medenjem zgreti in potem mrzlo pridjati in prav dobro pomešati. Dobro je vso ametano od časa do časa premešati, tako se bolje ravnoruerno in prej skisa. Skušnje so pokazale, da ae iz kiale 8nietane več putra namede ko pa iz sladke in da je na jeden kilogram putra za 1V2 litra smetane več potrebno, če ae sladka smetana mede. Preiakal se je pa tudi namedeni puter iz sladke smetane. Njegov okus je bil čist, mil in kakor orebovih jedrc. Pa tudi ovi puter iz kisle smetane je imel dober iu čist duh in okus, ker se je pri kisauji na vse potrebne okoliščine ozir jemal. Vidi se, da ima puter iz sladke ametane več maščobe v sebi iii je toraj določno boljši od onega iz kiale. Tudi je tak puter dosti bolje trpežen in se da dosti dalje časa branjevati. Koiijski sejmi v Gradci. Kakor znano, obnesel ae je prvi oieaečni 8eje_ za konje v Gradci jako dobro. Na sejem je bilo prignanib 300 konj in na Duaaj jib je bilo 30 prodanih, da si so zunanji kupci še le malo o tem sejmu vedeli. Prihodnji sejem za konje bode v četrtek dne 1. junija. Na ta sejem se bodo V8i Dunajski, Solnograški in Tržaaki kupci povabili. Jako bi bilo torej želeti, da ae konjski lastniki tega sejma v mnogobrojnem številu udeleže.