• ŽMLSKIKOMBINAT ŽITO SLAVI30 LET Predvsem boljša kakovost Delovna organizacija živilski kombinat Žito Ljubljana, ki jo sestav-lja 11 tozdov, v njej pa je zaposlenih 2650 delavcev, slavi letos 30 let obstoja. Ta obletnica je sicer ne uvršča med najstarejše organizacije združenega dela v naši občini in iz nje tudi ni mogoče razbrati, da ima Žitov proizvodni program že dolgoletno tradicijo. V to delovno organizacijo so namreč vključeni tudi tozdi, kot sta na primer Sumi in Imperial; prvi je star že 110 let, drugi 90. devali za dolgoročno zagotovitev potrebnih količin moke in pše-nice, zato so sovlagali v Vojvo-dini, Slavoniji in tudi v naši repu-bliki. Opravili so vrsto rekon-strukcij v pekarnah, tako da so Osnovni dejavnosti Žita sta mlinarstvo in pekarstvo. »Ziu>no je, da smo preživeli mnogo eko-nomskih modelov, s katerimi je država poskušala urejati to za standard ljudi pomembno po-dročje, vendar pa vse do danes v Jugoslaviji še nismo ugotovili, da sta mlinarstvo in pekarstvo tudi gospodarski dejavnosti s svo-jimi poslovnimi motivi in cilji, ki ne gredo vedno v korak s socialno politiko in družbeno ekonom-skimi hotenji,« je dejal na sloves-nosti ob praznovanju te obletnice glavni direktor Žita Marko Sok. Vendar sta mlinarska in pekar-ska dejavnost v zadnjih desetih letih dosegli velik razvoj, tudi do-hodkovno postajata vse uspeš-nejši. V tem času so si zlasti priza- zdaj sposobne peči kruh in druge izdelke najvišje kakovosti. Zadnje čase so odprli kar nekaj mini pekarn, ki naj bi pekarstvu vrnile tradicionalno kvaliteto. Prav v teh dneh bodo ustanovili tudi pekarsko šolo, v njej pa bodo s svojimi strokovnjaki izpeljali te-oretično in praktično šolanje de-lavcev, ki delajo v neposredni proizvodnji. Pri prenovi ne gre namreč le za moderne linije, mar-več tudi za organizacijo samega proizvodnega procesa in za izo- Odlikovani so bili naslednji delavci Žita: z redom zaslug za narod s srebrno zvezdo Veko-slav Puš, z redom dela s srebr-nim vencem Franc Ažman, Antonija Benčina, Jože Blažič, Izidor Florjančič, Minka Gra-blovic, Marija Košir, Marta Kramberger in Filip Špik. Medaljo zaslug za narod je do-bil Ivan Vukman, medaljo dela pa Alojz Dvojmoč, Franc Gabrovšek, Marija Kotnik, Franc Kranjec, Suljeman Me-hanovič, Franc Pavlin, Ivana Petrovčič, Alojz Štih, Ivanka Trobevšek, Rudi Turk, Ma-rija Velkavrh in Jože Vrbanc. braževanje delavcev. Poseben problem pa v naši državi pred-stavlja tudi iskanje kakovostne pšenice, saj brez nje tudi v mo-derni pekarni ne morejo speči do-brega kruha. Dolgo tradicijo v Žitu ima kon- ditorska dejavnost, ki je dohod-kovno in izvozno precej uspešna. Naj povemo, da so izdelki Šu-mija, Gorenjke in Imperiala po kakovosti v samem jugoslovan-skem vrhu, čeprav je ta proizvod-nja v naši državi močno razvita. Načrtujejo, da bodo kar tretjino konditorskih izdelkov letos pro-dali na konvertibilni trg. D.J. Na krajši slovesnosti v sejni dvorani Žita, ki so se je poleg predstavnikov samoupravnega in politič-nega življenja občine udeležili tudi predsednica mestne skupščine Nuša Kerševan in predsednik republiškega komiteja za tržišče in splošno gospo-darske zadeve Alojz Klemenčič, sta predsednik naše občinske skupščine Ivo Samec in predsednik komisije za odlikovanja Rihard Finn izročila odli-kovania predsedstva SFRJ dvaindvajsetim delav-cem Zita. Direktor delovne organizacije Marko Sok pa je izročil zlati znak Žita bivšemu dolgolet-nemu direktorju Žita Francu Puterlu. (Foto: D. J.)