2 — Gospodarstvo. Še nekaj opomb radi trtne plesnobe. Mojemu, v 28. fit. „Ptujskega lista" priob-čenemu članku v tej zadevi imam na podlagi opazovanj tekom zadnjih dni dodati Se sledeč?: V splošnem se ne priporoča prikrajšavati vršiče v vinogradih preje, kakor da prične mladje spodaj zoreti, ker je očje v tem slučaju bolj čvrsto in odporljivo proti zimski pozebi. Tudi nudijo črez kolje priklanjajoči se vrSiči nekoliko obrane proti eventuelni toči. Vzlic navedenemu pa priporočam letos vršiče čimpreje prikrajšati, posebno v vinogradih, ki imajo bujno rast in zgledajo kakor goščava. To pa zategavoljo, da se vinograd bolj prezrači, da ga veter lažje prepihava in odpihava v njem tvorečo se vlažno soparčino, ki sicer neizmerno pospešuje razvoj trtne plesnobe, posebno še v takoimenovanih gnjačah. Iz istega razloga se priporoča tudi plevel pridno izpodkašati in če le mogoče vinograde plitvo prekapati, da se povrSje hitro presuši in onemogoči tvarjanje, oz. vlažne soparoine. Radi ranega prikrajšanja vršičev bodo sicer postranski poganjki posebno na vrhu hitro raetli; te je pa pozneje potrgati, predno se jih loti peronospora in so posušeni prav dobra klaja. Tudi vršičevje se lahko v to s vrh o posuši in porabi, čeravno je poškropljeno. V malih porcijah polagano ne škoduje in bo posebno pri letošnjem slabem pridelku krme dober pripomoček pri prehrani živine. Vršiče in plevel je torej čimpreje spraviti iz vinogradov, da se tudi na ta način omeji razvoj trtne plesnobe. Vin. inštruktor Zupane.